27-10-14

Herfsttocht Dikkebus 25/10/2014

Zaterdagmorgen vroeg startte ik in Dikkebus voor een 22km lange wandeling. Ik piepte even in het centrum van Dikkebus voor een heerlijke éénmanspad me naar Dikkebusvijver stuurde. Ik trok langs de vijver verder. Bernard kwam mij vervoegen en de rest van de tocht trokken we samen verder. We verlieten het pad langs de vijver en enkel natuurwegels brachten ons in de kriekestraat. We volgden deze een hele tijd richting Ieper, voor de parcoursbouwer ons een heerlijk stukje Tortelbos voorschotelde. We verlieten het bos en kwamen langs de oude vaart Ieper-Komen. We volgden die een tijdje voor we in de Crescendostraat de zaal de Familiekring vonden, die dienst deed als controle.

Van hieruit trokken we een lus van 8,2km die ons volledig Ieper liet rondden. We trokken terug naar de Oude Vaart en liepen achter het station door. Het sluispad bracht ons op de kaai. Langs de oude Picanolgebouwen trokken we naar de Vesten. We passeerden de Menenpoort en over de voetgangersbrug dwarsten we de Grachten om in het Hoornwerkpark uit te komen. Door dit domein trokken we naar het natuurdomein de Verdronken Weide. We dienden even te zoek naar het juiste traject maar uiteindelijk kwamen we bij de Rijselpoort. Wandelwegen langs de Grachten bij 't Eilandje leidden ons terug naar de stationsomgeving en snel ook weer naar de controle.

Het laatste stuk stuurde ons uit Ieper via het vijverpad. Rustige wegen tussen Vlamertinge en Dikkebus namen het een hele tijd over. Die brachten ons uiteindelijk terug naar Dikkebus en de startzaal na een degelijke herfstwandeling

Capture.PNG

DSC01439.JPG

2012-01-15-0026.jpg

09:25 Gepost door krist | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

18-10-14

Open Grenstocht Rekkem 18/10/2014

Vandaag 21km gewandeld vanuit de wijk 't Paradijs te Rekkem. Mijn eigen club de 12 uren van Lauwe richtten er hun Open Grenstocht in. Traditioneel verkent deze tocht de grensstreek (Frankrijk-België) over tal van smokkelpaden.

Deel 1 stuurde ons direct over de snelweg (E17) bij de grensovergang Frankrijk-België. Hier pikten we een heerlijke aaneensluiting van smokkelwegen op. Die leidden ons eerst over Belgisch grondgebied door Rekkem en na de passage van de grens op het grondgebied van Halluin. In de omgeving van de kerk van Mont Haluuin was de controle opgetrokken in een mooi park waar Home Les papillons Blancs zich bevindt. In dit home voor volwassen personen met een mentale handicap ontving ik mijn eerste stempel.

Deel 2 was een lus uit dit home. Het stadspark van Halluin leidde ons weg. Na de doorsteek van enkele wijken kregen we een heerlijk natuurpad voor de voeten die ons afzette in het natuurdomein van de Colbras. Langs de vijver trokken we door dit natuurpark. Smokkelwegen nemen ons daarna opnieuw op sleeptouw. Een nieuwe wijkdoorsteek leidde ons langs de Moulin de flandre naar het home terug na een geslaagde lus.

Deel 3 begon met een lichte klim die ons opnieuw naar het centrum van Mont Halluin bracht. Een heerlijke kasseiweg, zo weggeplukt uit Paris-Roubaix, nam het over. Hierna boette het parcours wat kwaliteit in. Langs een drukke weg trokken we een hele tijd richting Neuville-en-Ferrain. Na de passage onder de E17 kregen we een natuurpad parallel aan de E17 voor de voeten. Door een industriezone trokken we terug naar de wijk 't Paradijs na een geslaagde tocht (jammer van het wat mindere derde deel).

parcours.jpg

SDC10362.JPG

SDC10364.JPG

SDC10365.JPG

SDC10366.JPG

SDC10368.JPG

SDC10369.JPG

SDC10370.JPG

SDC10371.JPG

17:48 Gepost door krist | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

11-10-14

Rondom Ooike wandeling 11/10/2014

Deze morgen 24km gewandeld vanuit Ooike. De opening was een hoofdzakelijk verharde lus vanuit de startzaal van een goeie 6 kilometer. Na de eerste pauze trokken we richting Wannegem. Via de molen en de Huizepontweg kwamen we in de controle in Lede. Hier stond een goede lus geprogrammeerd naar Huize en terug. Het laatste stuk van 5,1km bracht ons terug naar de zaal na een genietbare wandeling.

Screenshot.jpg

SDC10345.JPG

SDC10347.JPG

SDC10348.JPG

SDC10350.JPG

SDC10351.JPG

SDC10352.JPG

SDC10354.JPG

SDC10356.JPG

SDC10357.JPG

SDC10359.JPG

SDC10360.JPG

SDC10361.JPG

18:14 Gepost door krist | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

05-10-14

De GR123 vanuit Doornik 04/10/2014

Gistermorgen mijn wagen geparkeerd bij de jeugdherberg in Doornik. Daar pikte ik de GR123 op. Gewapend met een kaart wou ik een twintigtal kilometer de GR123 (Tour du Hainaut Occidental) volgen om vervolgens langs de Schelde terug te komen naar Doornik.

Ik dwarste de ring rond Doornik. Via de onverharde Dréve du Génie kwam ik in een woonwijk terecht. Rustige wegen leidden me uit Doornik. Ik dwarste de Chaussée de Douai tot aan de rand van Ere. Bij een café stuurden de rood en witte streepjes me rechtsaf langs een voetbalveld. Snel dook de eerste veldweg op. Ik verliet de veldweg en maakte een verharde zigzag. In een scherpe bocht werd ik rechtsaf gestuurd. In het halfdonker vond ik er niet direct een pad. Ik klom de talud op en trok parallel aan het pad door een geploegd veld. Het geploegde veld maakte plaats voor een maisveld. Ik twijfelde of ik wel juist was, maar een kleine GR-markering drukten mijn twijfels de kop in. Ik verliet het maisveld en vond opnieuw een heerlijke veldwegel. Na een kruising versmalde de wegel opnieuw. Tussen de mais en de opgeschoten Bereklauwen door trok ik verder. Ik raadpleegde even mijn kaart...maar ik bleek op het goede spoor te zitten....een echt avontuur. Ik verliet het pad en vond markeringen terug. De spektakelwaarde daalde en ik liep verhard in de omgeving van de TGV-bedding. Ik genoot van de opkomende zon en het heerlijk lichtspel met de mist en de wolken.

Na het dwarsen van de spoorweg liep ik over rustige wegen naar de 2 bij elkaar liggende dorpjes Guignies en Wez-Velvain.  Enkele heerlijke stapwegels stuurden me door deze dorpjes. Langs een hoeve stuurde een veldwegel me steeds verder de dorpjes uit. Ik bereikte het Bois de Rongy. Op de rand van het bos en soms even door het bos trok ik hele tijd verder. Uiteindelijk leidde een kasseiweggetje me naar Lesdain. Door het dorp bereikte ik heelwat boomplantages. Veel onverharde wegen stuurden me door de plantages.

Ik kwam langs de grootste menhir van België, de Brunhildesteen (Pierre de brunehaut). Hij is geklasseerd als monument in 1934.Hij vormt tevens de bron voor velerlei volksverhalen. Volgens één van die verhalen is de steen opgericht op de plaats waar het lijk van Brunhilde gevonden werd, nadat zij, vastgebonden aan een galopperend paard, ter dood was gebracht.Volgens een andere legende had O.L.Vrouw de steen bestemd voor de kathedraal van Doornik. Toen zij hoorde dat de kathedraal al voltooid was, liet zij de steen in Hollain achter en steeg op ten hemel. Er wordt ook verteld als de steen omvalt, de wereld vergaat.

Na mijn bezoek aan de steen, bereikte ik een oude spoorwegbedding.  Het GR-pad trok hier richting Bleharies. Ik verliet het GR-pad hier na een twintigtal kilometer en trok via deze oude spoorwegbedding in de andere richting naar Hollain.

Ik dwarste het centrum van Hollain en bereikte snel het jaagpad langs de Schelde. Dit pad zou me langs Antoing en Chercq terugbrengen naar Doornik. Door het centrum vond ik mijn wagen terug na een goeie 34km. Hieronder het parcours (mijn GPS registreerde blijkbaar de laatste 5km niet) en de foto's van deze zeer geslaagde tocht in een heerlijk herfstzonnetje.

Parcours.jpg

SDC10323.JPG

SDC10326.JPG

SDC10327.JPG

SDC10329.JPG

SDC10330.JPG

SDC10331.JPG

SDC10334.JPG

SDC10335.JPG

SDC10336.JPG

SDC10338.JPG

SDC10339.JPG

SDC10340.JPG

SDC10341.JPG

SDC10342.JPG

SDC10343.JPG

SDC10344.JPG

10:04 Gepost door krist | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook |