05-10-14

De GR123 vanuit Doornik 04/10/2014

Gistermorgen mijn wagen geparkeerd bij de jeugdherberg in Doornik. Daar pikte ik de GR123 op. Gewapend met een kaart wou ik een twintigtal kilometer de GR123 (Tour du Hainaut Occidental) volgen om vervolgens langs de Schelde terug te komen naar Doornik.

Ik dwarste de ring rond Doornik. Via de onverharde Dréve du Génie kwam ik in een woonwijk terecht. Rustige wegen leidden me uit Doornik. Ik dwarste de Chaussée de Douai tot aan de rand van Ere. Bij een café stuurden de rood en witte streepjes me rechtsaf langs een voetbalveld. Snel dook de eerste veldweg op. Ik verliet de veldweg en maakte een verharde zigzag. In een scherpe bocht werd ik rechtsaf gestuurd. In het halfdonker vond ik er niet direct een pad. Ik klom de talud op en trok parallel aan het pad door een geploegd veld. Het geploegde veld maakte plaats voor een maisveld. Ik twijfelde of ik wel juist was, maar een kleine GR-markering drukten mijn twijfels de kop in. Ik verliet het maisveld en vond opnieuw een heerlijke veldwegel. Na een kruising versmalde de wegel opnieuw. Tussen de mais en de opgeschoten Bereklauwen door trok ik verder. Ik raadpleegde even mijn kaart...maar ik bleek op het goede spoor te zitten....een echt avontuur. Ik verliet het pad en vond markeringen terug. De spektakelwaarde daalde en ik liep verhard in de omgeving van de TGV-bedding. Ik genoot van de opkomende zon en het heerlijk lichtspel met de mist en de wolken.

Na het dwarsen van de spoorweg liep ik over rustige wegen naar de 2 bij elkaar liggende dorpjes Guignies en Wez-Velvain.  Enkele heerlijke stapwegels stuurden me door deze dorpjes. Langs een hoeve stuurde een veldwegel me steeds verder de dorpjes uit. Ik bereikte het Bois de Rongy. Op de rand van het bos en soms even door het bos trok ik hele tijd verder. Uiteindelijk leidde een kasseiweggetje me naar Lesdain. Door het dorp bereikte ik heelwat boomplantages. Veel onverharde wegen stuurden me door de plantages.

Ik kwam langs de grootste menhir van België, de Brunhildesteen (Pierre de brunehaut). Hij is geklasseerd als monument in 1934.Hij vormt tevens de bron voor velerlei volksverhalen. Volgens één van die verhalen is de steen opgericht op de plaats waar het lijk van Brunhilde gevonden werd, nadat zij, vastgebonden aan een galopperend paard, ter dood was gebracht.Volgens een andere legende had O.L.Vrouw de steen bestemd voor de kathedraal van Doornik. Toen zij hoorde dat de kathedraal al voltooid was, liet zij de steen in Hollain achter en steeg op ten hemel. Er wordt ook verteld als de steen omvalt, de wereld vergaat.

Na mijn bezoek aan de steen, bereikte ik een oude spoorwegbedding.  Het GR-pad trok hier richting Bleharies. Ik verliet het GR-pad hier na een twintigtal kilometer en trok via deze oude spoorwegbedding in de andere richting naar Hollain.

Ik dwarste het centrum van Hollain en bereikte snel het jaagpad langs de Schelde. Dit pad zou me langs Antoing en Chercq terugbrengen naar Doornik. Door het centrum vond ik mijn wagen terug na een goeie 34km. Hieronder het parcours (mijn GPS registreerde blijkbaar de laatste 5km niet) en de foto's van deze zeer geslaagde tocht in een heerlijk herfstzonnetje.

Parcours.jpg

SDC10323.JPG

SDC10326.JPG

SDC10327.JPG

SDC10329.JPG

SDC10330.JPG

SDC10331.JPG

SDC10334.JPG

SDC10335.JPG

SDC10336.JPG

SDC10338.JPG

SDC10339.JPG

SDC10340.JPG

SDC10341.JPG

SDC10342.JPG

SDC10343.JPG

SDC10344.JPG

10:04 Gepost door krist | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook |

Commentaren

Hallo Krist! Heel toevallig ben ik op je blog terecht gekomen. Leuke blog. Met foto's die uitnodigen tot verkennen. Een sportieve activiteit, een avontuurlijke touche en een grote bewondering voor de vele gevarieerde plaatsjes waar je voorbij komt. Het oogt heel herkenbaar! Blijven doen!
Noêl

Gepost door: navidad | 05-10-14

Mooie fotoreportage

Gepost door: Didier Reynaert | 05-10-14

De commentaren zijn gesloten.