31-12-13

Kortrijk Feeëriek 30/12/2013

Gisteravond het wandeljaar afgesloten samen met Gina in een 13km lange wandeling door het verlicht Kortrijk. Rond valavond gingen we van start uit de overdrukke startzaal aan de Engelse Wandeling te Kortrijk.

Bij de lichten van de Pottelberg werden de afstanden gesplitst en trokken wij (die de 13km stapten) rechtdoor. We kregen een rustige lus voor de voeten die ons de omgeving van Hoog Mosscher en de Bruyningstraat liet verkennen. Tussen de kasten van huizen liepen we door de Wolvendreef. We kwamen bij de Condédreef, die we dwarsten om opnieuw in de "bewoonde wereld" te komen. We wandelden via de Wolvenstraat naar de Doornikse Wijk. De Pijlstraat zette ons af op het sfeervol verlicht Volksplein. Via de Sint-Denijsstraat pikten we de andere afstanden weer op bij de spoorweg. De kerstverlichting op de Veemarkt gidste ons naar de controle. We namen er uitgebreid tijd voor een drankje en een gezellige babbel.

De parcoursbouwer stuurde ons in deel 2 direct door een parkje op 't plein. We liepen langs de restanten van de afgebroken Sint-Niklaaskliniek naar de toeristische dienst in het Guldenbergplantsoen. Over het Overbekeplein trokken we naar een  kerstmarktje op het Vandaeleplein. Door het gezellig begijnhof kwamen we op de mooie verlicht Markt. We konden niet weerstaan aan de lokroep van de gezellig verwarmde terrasjes en genoten er uitgebreid van een drankje. Het was voor ons even zoeken om weer op het juist spoor te komen. We werden naar de "kerst"kermis gestuurd op het Schouwburgplein. We ontmoetten er Freddy en Sabine (blij weerzien na een tijdje Lachen). Na een gezellige babbel trokken we samen weer op pad. Via de Persijnstraat kwamen we opnieuw naar de markt. Via de OLV-straat trokken we naar de Broeltorens, waar we in één van de torens getrakteerd werden door de organisatie op jenever. Op het jaagpad trokken we verder. We dwarsten de leie en trokken over de Broelparking naar de prachtige nieuwe wandel- en fietsbrug. Beneden de brug was er splitsing. De klok wees al 8u45 en Gina voelde de inspanning van de voorbije dagen...daarom besloten we vanaf hier het parcours van de 7km te volgen. Op de gezellig verlichte kade langs de Leie liepen we terug. Bij de Noordstraat dwarsten we de Leie. De parking in de buurt van het kruispunt "de Appel" leidde ons uiteindelijk volledig terug naar de startzaal na een gezellige en mooie tocht.

SDC19493.JPG

SDC19494.JPG

SDC19496.JPG

SDC19498.JPG

SDC19499.JPG

SDC19501.JPG

10:10 Gepost door krist | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Kerstwandeltocht Waregem 30/12/2013

Gistermorgen rond 7u van start gegaan vanuit het Torenhof in Waregem voor een 20km lange Kerstwandeling georganiseerd door het Wandelend Paard.

In deel 1 stuurde de parcoursbouwer ons uit de wijk Torenhof langs de expressweg naar het centrum. De Holstraat, 't Pand en Stormestraat alle winkelstraten passeerden de revue voor we de ring dwarsten. Een ommetje via wijken, met een eigenaardige namen zoals Chicorei, leidde ons naar de wijk 't Gaverke. Bij een poort verlieten de 6km stappers ons opnieuw. Wij trokken naar de wijk Bilkhage waar we de controle vonden.

Hier stond voor de 20km stappers een lus op het programma. We bleven eerst wat doelloos ronddwalen in de wijk. Via de Vijfseweg en de Transvaalstraat kwamen bij de drukke Gentse weg die we dwarsten. Een rechte streep leidde ons naar de kerk van Sint-Eloois-Vijve. Weeral door een wijk werden we teruggestuurd om na een tijdje opnieuw de drukke Genste weg te dwarsen. We kwamen wat in de open velden in de omgeving van de Waterhoek...het deed deugd even uit de huizen te zijn. We liepen even parallel aan de Expressweg voor een voetgangersbrug er ons over stuurde en terugbracht naar de controle in de wijk Bilkhage.

Na de controle dienden we nog 6,3km te wandelen. We trokken naar de stationsbuurt. Maakten wat lusjes in de omgeving voor  we onder de spoorweg doken en naar het station wandelden. De drukke Stationsstraat leidde ons naar de Markt. Ik hoopte nog op een passage in het park van Baron casier...Het was ijdele hoop...We trokken over de markt via de Keukeldam terug naar het Torenhof en de aankomst na een voor mij tegenvallende wandeling.

SDC19480.JPG

SDC19481.JPG

SDC19483.JPG

SDC19484.JPG

SDC19486.JPG

SDC19487.JPG

SDC19489.JPG

SDC19490.JPG

SDC19491.JPG

SDC19492.JPG

10:06 Gepost door krist | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

29-12-13

Rondje Retranchement-Cadzand 27/12/2013

Onze tweede wandeldag trokken we naar Nederland. Ook hier is een wandelnetwerk (het Zwin) ontwikkeld. Aan de hand van dit netwerk ontwikkelden we een wandeling die ons de streek rond Retranchement liet zien. Retranchement is een plaats in de gemeente Sluis in het westen van Zeeuws-Vlaanderen, aan de grens met België tussen Knokke-heist en Cadzand. Het was in tegenstelling met gisteren minder zonnig weer. Het regende lichtjes en het waaide heel hard toen we van start gingen in het kleine Retranchement.

Ik parkeer mijn wagen in het centrum en via de Zwinstraat gaan we van start. Direct volgen we de Wallenroute en worden we tussen oude wilgen heerlijk langs een riviertje gestuurd. Na het dwarsen van het riviertje trekken we op de wallen verder....letterlijk gejaagd door de wind. Na een heerlijk wallenrondje Retranchement komen we bij de molen van het dorp. Daar verlaten we het dorp en zoeken een zompig weidepad langs de Verschepolder. We bereiken knooppunt 13.

We volgen even de verharde weg richting knooppunt 12, maar bij de Strengweg verlaten we dit idee en trekken richting Cadzand-Bad. Langs deze weg schuilen we even in camping Cassandria-Bad tegen de regen. Na een opwarmbeurt trekken we verder en lopen we door een prachtig vakantiedomein (Roompot) naar de Noorddijk. We volgen even het natuurpad op de dijk. Via de Kievitenlaan bereiken we het centrum van Cadzand-Bad. In één van de vele horeca aangelegenheden genieten we van een hapje en een drankje voor we de duingordel richting Noordzee opklimmen.

Hier pikken we het wandelknooppuntnetwerk weer op. We volgen het wandelpad boven op de duingordel, parallel aan de Noordzee. Bij het verlaten van Cadzand-Bad bij Hotel wielingen worden we de duinen ingestuurd richting knooppunt 15. Twee buffels denderen over ons pad en wij genieten van het prachtig natuurlandschap. Bij knooppunt 15 klimmen we terug naar het pad parallel aan de Noordzee. Dit verlaat de Noordzee en loopt het binnenland in langs de prachtige Zwinmonding. We genieten uitgebreid van het aangeboden landschap en wandelen naar knooppunt 12. Hier verlaten we het Zwin en dwarsen het kanaal. Op pad langs het kanaal beuken we ons een weg tegen de wind terug naar Retranchement. Uiteindelijk dwarsen we het kanaal en bij knooppunt 41 volgen we weer een tijdje het Wallenpad om opnieuw bij de molen van Retranchement uit te komen. Van hieruit lopen we terug naar het centrum waar we in de gezellige kroeg de Parlevinker nagenieten bij een heerlijk stuk warme appeltaart en een koffie voor we de terugrit naar onze B&B aanvatten.

 

SDC19445.JPG

SDC19448.JPG

SDC19449.JPG

SDC19450.JPG

SDC19453.JPG

SDC19454.JPG

SDC19456.JPG

SDC19457.JPG

SDC19458.JPG

SDC19459.JPG

SDC19462.JPG

SDC19463.JPG

SDC19467.JPG

SDC19470.JPG

SDC19472.JPG

13:50 Gepost door krist | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Wintertocht Knokke-Heist 26/12/2013

In de periode tussen Kerst en Nieuw trekken we traditioneel naar de Belgische kust. We maken dan ook gewoonlijk heerlijke winterwandelingen. Ook dit jaar was dit het geval....Bij onze eerste wandeling vertrokken we uit onze gezellige B&B in de Westkapellestraat in Heist en verkenden we de heerlijke omgeving.

Zoals vorig jaar stippelden we deze wandeling uit via het wandelknooppuntennetwerk. Om dit netwerk te bereiken dienden we een verbinding te maken vanuit onze B&B. Dit deden we langs het heerlijke Meer van Heist. Onder de spoorweg en de Koniklijke baan dwarsen en we stonden in het Dir Gen Willemspark. De wandelpaden in dit park brachten ons naar knooppunt 27 en de gemeente Duinbergen. We trokken door Duinbergen en genoten van de typische villa's in dit dorpje, ooit het decor voor de VTM-reeks Wittekerke.

We dwarsten opnieuw de Koninklijke baan en kwamen in het wandelpark 58. Dit natuurpark ingericht in duinegebied in 1958, dankt zijn naam aan de Wereldexpo. Dit wat onverzorgde park werd heerlijk verbonden met het Zegemeer door het Kwelmpad. De paadjes rond het in de zon badend Zegemeer brachten ons dieper het centrum van Knokke in. We dwarsten de Lippenslaan en kwamen op het Verweeplein bij het stadhuis. Hier was in een tent een gezellige ijsbaan opgetrokken. In één van de gezellige bartjes langs de ijsbaan genoten we van een gluhwein.

Na onze halte trokken we ons opnieuw op gang achter het stadhuis. De helmweg bracht ons op het Caddiespad, een heerlijk natuurpad tussen de golfterreinen van de Knokke Zoute Golf Club. Bij de ingang van het golfterrein volgden we de Sparrendreef die ons naar het centrum van Knokke Zoute bracht. We bleven de Sparrendreef volgen en kwamen op de Zeedijk. We volgden de Zeedijk over Place-m'as-tu-vu, het centraal plein aan de zeedijk van het Zoute. Langs de Bureau van toerisme kwamen we op het Van bunnenplein, tijd om op een terrasje van een koffie te genieten. We volgden vervolgens de volledige Lippenslaan en genoten van de prachtig versierde etalages van de vele winkels in deze straat.

We liepen de Lippenslaan af tot aan de omgeving van het station. Via de Smedenstraat (waar we het wandelknooppunt netwerk verliten en zelf een verbinding naar onze B&B uitstippelden) kwamen we in de Nieuwstraat en verlieten we dorpskom van Knokke. Een rustig slingerende polderweg leidde ons weg. In één van de vele bochten vonden we een heerlijk karrenspoor die we volgden naar de Put van De Cloedt. Deze put is een waterplas van 11ha die voor het ogenblik gebruikt wordt door de watersportfanaten en omgedoopt werd tot Lakeside Paradise. We wandelen heerlijk langs deze waterplas. Vanaf de put volgen we nu een onverhard vettig karrenspoor die ons langs de spoorweg en het station van Duinbergen terugbracht naar het meer van Heist en snel ook weer naar onze B&B na een geslaagde verkenning van Knokke-Heist bij een heerlijk winterzonnetje.

SDC19419.JPG

SDC19422.JPG

SDC19424.JPG

SDC19425.JPG

SDC19427.JPG

SDC19429.JPG

SDC19430.JPG

SDC19431.JPG

SDC19434.JPG

SDC19435.JPG

SDC19438.JPG

SDC19439.JPG

SDC19441.JPG

SDC19443.JPG

13:38 Gepost door krist | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

22-12-13

Mechelen in den donker 21/12/2013

De stad Mechelen was tot voor het weekend niet zo gekend bij ons. Daarom beslisten we enkele weken terug om de stad met een bezoek te vereren naar aanleiding van de Golden Carolus Christmaswandeling. Samen met Gina trok ik gisteravond rond 6 uur van start uit de drukke startzaal bij de Zandpoortvest voor een wandeling van 10km.

We werden direct de Kruidtuin ingestuurd. Deze parkdoorsteek langs de Dijle mondde uit in de gekende winkelstraat, de Bruul. Via deze winkelstraat bereikten we de prachtig verlichte Grote Markt met de impossante groen verlichte Romboutstoren op de achtergrond. Net naast het stadhuis stuurde men ons door een poort naar de Kerstmarkt. We verlieten het binnenplein en zette ons bezoek aan de Kerstmarkt verder in de Befferstraat. Na het verlaten van de kerstmarkt werden we heerlijk door de binnentuin van het Paleis van Margareta van Oostenrijk geleid om op de Veemarkt uit te komen. We 5km stappers verlieten ons. Wij werden naar de Ring rond Mechelen gestuurd. We dwarsten de Ring en de Afleidingsdijle. We volgden deze Dijle een heel stuk op de verlichte kade. Uiteindelijk dwarsten we opnieuw de Ring en de Afleidingsdijle om bij Kazerne Dossin uit te komen. Van daaruit stonden we snel (via de Refuge van de abdij van Tongerlo) in het gezellige Klein Begijnhofpark, waar bij de multiculturele Kerstmarkt de controle was opgetrokken. Om in de sfeer te blijven genoten we er onder de tent van een gluhwein.

Deel 2 bracht ons via een wirwar van straatjes naar de Brouwerij Het Anker. De binnenkoer was zeer sfeervol ingericht. Een klokkenspel en een levende kerststal (jammer genoeg was er bij ons bezoek niemand te zien in de kerststal) zorgden er voor de sfeer. We verlieten de brouwerij en trokken door het  Groot Begijnhof. Dit door de Unesco erkend stukje erfgoed was gezellig verlicht met brandende kaarsen. Via een passage over de Dijle en  langs het Cultureel centrum kwamen we opnieuw bij de Romboutstoren. Een ommetje voor de 10km stappers achter de toren bracht ons bij enkele sfeervol verlichte terrasjes en uiteindelijk opnieuw op de Grote Markt. Het Yzeren Leen ( een straat met veel winkels) bracht ons naar de stemmige Vismarkt. We verlieten de 5km stappers en maakten een extra stop in een gezellige pub. Over de Korenmarkt trokken we naar de Brusselse Poort (de enig resterende stadspoort van Mechelen). Langs de Kerk van Onze-Lieve-Vrouw over de Dijle kwamen we opnieuw bij de Dijle. We volgden het heerlijk planken wandelpad boven de rivier. Hier en daar was dit pad stemmig verlicht. Het was hier echt prachtig. Uiteindelijk bracht de Hanswijkstraat ons terug naar het Raghenoplein en de startzaal na een erg gezellige en geslaagde wandeling. Mechelen, met zijn vele oude gebouwen en zijn prachtige verlichting was voor ons een echte openbaring. Bedankt aan de inrichtende club 't Opsinjoorke om ons deze stad op deze wijze  te laten ontdekken.

SDC19353.JPG

SDC19354.JPG

SDC19355.JPG

SDC19356.JPG

SDC19359.JPG

SDC19360.JPG

SDC19361.JPG

SDC19362.JPG

SDC19363.JPG

SDC19366.JPG

SDC19367.JPG

SDC19369.JPG

 

17:18 Gepost door krist | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

14-12-13

Wintertocht Keiem 14/12/2013

Het was van 2003 geleden dat ik nog eens bij de Ter Vaetestappers op bezoek was. De wandelstreek rond Diksmuide is niet mijn meest favoriete wandelstreek. Ik verwachte dan ook een 20km lange verharde poldertocht. Na de wandeling diende ik echter mijn mening te herzien. Het was een echt genietbare wintertocht met nu een dan stukken onverhard. De tocht was opegbouwd uit een heen en terug naar Beerst met een lus in Beerst.

SDC19329.JPG

SDC19331.JPG

SDC19332.JPG

SDC19334.JPG

SDC19335.JPG

SDC19336.JPG

SDC19337.JPG

SDC19339.JPG

SDC19340.JPG

SDC19341.JPG

SDC19342.JPG

SDC19344.JPG

SDC19346.JPG

SDC19347.JPG

SDC19348.JPG

SDC19349.JPG

SDC19350.JPG

18:09 Gepost door krist | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

08-12-13

Last Post- en Kerstverlichtingstocht Ieper 07/12/2013

Zaterdagavond  ging ik samen met Gina van start voor een 10,3km lange wandeling in het mooi verlichte en historisch Ieper. Direct na de start uit de prachtig versierde startzaal de Feniks werden we met de 10km stappers apart op pad gestuurd. Achter de zaal trokken we het park in. We kwamen langs de camping en een wijde boog door een woonwijk leidde ons een eerste maal naar de Menenpoort. De andere afstanden sloten opnieuw bij ons aan en we trokken langs de Vesten naar Ieper Strand. Door een zorgcentrum trokken we naar het centrum. We piepten een eerste maal op de markt. Via de Diksmuidestraat trokken we naar het Astridpark. Door het park en via 't Leet vonden we de eerste controle.

Na de controle liepen we even door de Boterstraat om via de Oude Vismarkt in de Rijselsestraat terecht te komen. Die leidde ons naar de Kerstmarkt met zijn typische stalletjes en de mooi verlichte ijspiste. De andere zijde van de Rijselstraat stuurde ons opnieuw weg. Via de Rijkswacht waar we opnieuw van de andere afstanden splitsten kwamen we opnieuw even in de Boterstraat. We dwarsten de Elverdingstraat en kwamen op het Minneplein. Via de Plumerlaan vonden we het Sluispad, een wandelpad langs de oude vaart. Dit met kaarsjes verlichte pad zette ons af in de Haiglaan, die we een tijdje volgden. Opnieuw via de Elverdingestraat kwamen we in de school de H. Familie waar controle 2 was opgetrokken.

Na de controle trokken we naar de stationsbuurt. Een heerlijk parkje zette ons af op de Esplanade. Een stukje vestingsroute bracht ons inde omgeving van 't Zaalhof. We dwarsten de Rijselsestraat en trokken langs het vroegere ziekenhuis terug naar de markt en snel ook naar de mooi verlichte Menenpoort voor een tweede bezoek. Gelukkig geen drukte meer van de Last Post, dus vonden we snel onze weg langs de Vesten. Het nieuwe wandelbrugje bracht naar de andere zijde van de Vesten en ook snel weer terug naar de startzaal. Dit na een zeer gezellige avondwandeling in het mooi verlicht Ieper. Bedankt aan de wandelclub Nooit Moe voor de perfecte organisatie en het vele werk die deze tocht zeker met zich meebracht.

SDC19318.JPG

SDC19319.JPG

SDC19320.JPG

SDC19321.JPG

SDC19322.JPG

SDC19323.JPG

SDC19325.JPG

SDC19326.JPG

SDC19327.JPG

 

11:22 Gepost door krist | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |