29-12-13

Rondje Retranchement-Cadzand 27/12/2013

Onze tweede wandeldag trokken we naar Nederland. Ook hier is een wandelnetwerk (het Zwin) ontwikkeld. Aan de hand van dit netwerk ontwikkelden we een wandeling die ons de streek rond Retranchement liet zien. Retranchement is een plaats in de gemeente Sluis in het westen van Zeeuws-Vlaanderen, aan de grens met België tussen Knokke-heist en Cadzand. Het was in tegenstelling met gisteren minder zonnig weer. Het regende lichtjes en het waaide heel hard toen we van start gingen in het kleine Retranchement.

Ik parkeer mijn wagen in het centrum en via de Zwinstraat gaan we van start. Direct volgen we de Wallenroute en worden we tussen oude wilgen heerlijk langs een riviertje gestuurd. Na het dwarsen van het riviertje trekken we op de wallen verder....letterlijk gejaagd door de wind. Na een heerlijk wallenrondje Retranchement komen we bij de molen van het dorp. Daar verlaten we het dorp en zoeken een zompig weidepad langs de Verschepolder. We bereiken knooppunt 13.

We volgen even de verharde weg richting knooppunt 12, maar bij de Strengweg verlaten we dit idee en trekken richting Cadzand-Bad. Langs deze weg schuilen we even in camping Cassandria-Bad tegen de regen. Na een opwarmbeurt trekken we verder en lopen we door een prachtig vakantiedomein (Roompot) naar de Noorddijk. We volgen even het natuurpad op de dijk. Via de Kievitenlaan bereiken we het centrum van Cadzand-Bad. In één van de vele horeca aangelegenheden genieten we van een hapje en een drankje voor we de duingordel richting Noordzee opklimmen.

Hier pikken we het wandelknooppuntnetwerk weer op. We volgen het wandelpad boven op de duingordel, parallel aan de Noordzee. Bij het verlaten van Cadzand-Bad bij Hotel wielingen worden we de duinen ingestuurd richting knooppunt 15. Twee buffels denderen over ons pad en wij genieten van het prachtig natuurlandschap. Bij knooppunt 15 klimmen we terug naar het pad parallel aan de Noordzee. Dit verlaat de Noordzee en loopt het binnenland in langs de prachtige Zwinmonding. We genieten uitgebreid van het aangeboden landschap en wandelen naar knooppunt 12. Hier verlaten we het Zwin en dwarsen het kanaal. Op pad langs het kanaal beuken we ons een weg tegen de wind terug naar Retranchement. Uiteindelijk dwarsen we het kanaal en bij knooppunt 41 volgen we weer een tijdje het Wallenpad om opnieuw bij de molen van Retranchement uit te komen. Van hieruit lopen we terug naar het centrum waar we in de gezellige kroeg de Parlevinker nagenieten bij een heerlijk stuk warme appeltaart en een koffie voor we de terugrit naar onze B&B aanvatten.

 

SDC19445.JPG

SDC19448.JPG

SDC19449.JPG

SDC19450.JPG

SDC19453.JPG

SDC19454.JPG

SDC19456.JPG

SDC19457.JPG

SDC19458.JPG

SDC19459.JPG

SDC19462.JPG

SDC19463.JPG

SDC19467.JPG

SDC19470.JPG

SDC19472.JPG

13:50 Gepost door krist | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.