26-05-13

Rondom Wakken 25/05/2013

Ik was gisteren te gast bij de watewystappers voor een verrassend goede natuurwandeling van 30km vanuit Wakken. Deel één bracht ons vanuit de startzaal bijna direct de natuur in. Een heerlijke dreef bracht ons tot bij de kerk. Door de dorpskom, onderbroken door een heerlijke veldweg, trokken we richting het provinciaal natuurdomein de Baliekouter. Na een heerlijke rondleiding door dit stukje natuur wandeleden we naar naar Markegem, waar we de eerste controle vonden.

Het volgende stuk bracht ons terug naar de Baliekouter. Langs de cafetaria trokken we richting de Mandel, die we dwarsten. Tussen de fruitbomen trokken we verder. Een heerlijke aaneenschakeling van veldwegen bracht ons over privé domeinen en langs boerderijen verder in de Mandelvallei. Een heerlijk pad langs een beekje en een stukje heen en terug bracht ons terug naar de controle na een goeie 11km.

Het volgende stuk was opnieuw een lus. Langs de kerk van Markegem stuurde een kerkwegel ons uit het dorpscentrum. Tussen de velden maakten we een wijde boog die ons door de manege Kerstenburg terugbracht naar de Oostrozebekestraat. Van waaruit we nu direct terugliepen naar de controle in het centrum.

Deel vier bracht ons definiteif weg uit Markegem. Het werd een verbindingstuk die ons naar Oeselgem bracht over een afwisselend en rustig parcours. Na de controle in het centrum trok de parcoursbouwer voor de laatste 6,2km nog alle registers open. We verkenden eerst heerlijk het natuurgebied rond de oude Leie arm, voor natuurpaden ons naar kasteel te Lake leidden.  Via het classistisch gebouw met heerlijke walgracht op grondgebied Zulte wandelden we naar de leievallei. Op het jaagpad trokken we in een heerlijk zonnetje richting Wielsbeke. Net bij de grens verlieten we de rivier en trokken we richting Wakken. Rustige wegen werden even onderbroken voor een heerlijk natuurpad. Uiteindelijk bracht een wijde boog rond Wakken ons terug naar de startzaal na een meer dan geslaagde tocht in een heerlijk lenteweertje.

SDC18411.JPG

SDC18412.JPG

SDC18414.JPG

SDC18417.JPG

SDC18418.JPG

SDC18420.JPG

SDC18421.JPG

SDC18423.JPG

SDC18425.JPG

SDC18427.JPG

SDC18429.JPG

SDC18431.JPG

SDC18432.JPG

SDC18433.JPG

SDC18434.JPG

SDC18436.JPG

SDC18437.JPG

SDC18438.JPG

SDC18439.JPG

SDC18440.JPG

 

11:25 Gepost door krist | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

19-05-13

Sentiers Ardennais Masbourg 18/05/2013

Misschien wel één van de mooiste tochten in België....die 75km lange Sentiers Ardennais vanuit Masbourg. Daarom wilde ik er ook dit jaar absoluut bij zijn. De weermakers had minder weer aangekondigd, maar dat liet mij niet afschrikken. Rond 3u15 vertrok ik voor een rit van een goeie 2 uur naar Masbourg. Een nietig dorpje in een dal bij het riviertje de Masblette...niet ver van St-Hubert en Rochefort. Het bosrijke hart van de Ardennen...

Rik wachtte me al op in de zaal. Een koffie later, rond 6 uur, klommen we al het dal uit op weg naar Ambly voor 75km wandelplezier. De omgekeerde weg van toen we hier in 2008 aankwamen met Vichte-Dhron en in de startzaal van nu sliepen. Na een stevige klim en een heerlijke weidedoorsteek vonden we net voor Ambly de eerste controle.

Dwars door het stille dorp trokken we naar het bois d'On. We bereikten niet het dorpje On, maar liepen hoofdzakelijk op het plateau in een druilerige regen richting Harsin. In een partytent kregen we onze tweede stempel. Na de controle trokken we naar Harsin. Dwarsten de N896 en klommen stevig verhard naar een plateau. Een heerlijk afwisselend parcours stuurde ons onder de N4 door en een prachtig natuurpad zette ons af in Charneux bij controle 3 na een goeie 18 kilometer.

Langs de kerk klommen we naar een plateau. We zagen links van ons het dorpje Roy, maar wij richten onze steven richting Bande, waar in het schooltje de vierde stempel werd uitgedeeld. De 75km stappers dienden hier een lus van 11,6km te wandelen met een waterbevoorrading halfweg. Direct na de splitsing werden we langs het riviertje de Wamme gestuurd. Een modderig pad nam ons een hele tijd op sleeptouw. We verlieten uiteindelijk het riviertje en klommen naar de waterbevoorrading die op het hoogste punt van de lus stond. De afdaling begon met een kaarsrechte bosweg, uiteindelijk daalden we met een heerlijk uitzicht op Bande verhard terug naar de controle.

Nu werden we na de splitsing met een heerlijk met graffiti bewerkte tunnel opnieuw onder de N4 gestuurd voor een stuk van 9,6km. We pikten de 40km stappers op en trokken opnieuw de bossen in. Een nieuwe waterbevoorrading was de inleiding van een prachtig natuurstukje. Een heerlijk bospad bracht ons langs een riviertje. Een moeilijke steenpassage zorgde dat we het riviertje dwarsten. Heerlijk bospaden en een stevige klim later vonden we de controle in Grune na een goeie 44 kilometer.

Na de controle trokken we snel weer de natuur in. Een heerlijk ommetje bracht ons naar een verharde weg. De zon was ons al een tijdje komen vergezellen en de regenjasjes en truien verdwenen in onze tassen. Een heerlijke doorsteek later liepen we langs het riviertje La Wassoie naar het paviljoen Laid Trou waar de volgende controle was opgetrokken. Laid trou betekent letterlijk vertaalt "lelijk gat". Maar dit konden we hier van deze omgeving zeker niet zeggen. Het was een prachtig stukje natuur. Isabelle, de vrouw van Rik, stond er ons op te wachten met een extra bevoorrading. We voelden ons beiden nog heel goed en waren klaar om de laatste 23km aan te vatten.

Dit bleek ook nodig. Want wat volgde was klimmen en nog eens klimmen. Ik vroeg lachend aan Rik wanneer we de hemel gingen bereiken. Boven werden we nogal eigenaardig heen en terug gestuurd naar een modern uitkijkpunt. Een echt survivalstuk tussen takken, bomen en drassige passages bracht ons verder. Even piepten we op een verharde weg. Het was even wennen dat er nog auto's reden. Een bospassage aangekondigd met "verboden toegang" leidde ons langs de Mémorial Anglais naar de controle. De barbecue rookte hevig, maar wij hadden er geen oog voor. Een verfrissend glas water en de km aanduiding trok onze aandacht. Nog 17km...

Een stevig brokkenpad liet ons stevig dalen...een ware marteling voor onze voeten. Beneden bracht een rustige weg ons naar Nassogne. Een verharde klim zette ons af in de controle. Van hieruit trokken we hoofdzakelijk in dalende lijn over modderige natuurpaden naar Fourneau saint Michiel, de waalse tegenhanger ven Bokrijk. We vonden er de laatste controle nog 5,2 km restten er ons.

Het laatste stuk begon heerlijk. We dwarsten het riviertje en een éénmanspad bracht ons naar een weide klim. Dit was de inleiding van nog een stevig stuk klimmen door het dorpje Mormont. De kilometers en de opeenvolging van klimmetjes begonnen te wegen. Boven hadden we een heerlijk uitzicht op Fourneau Saint Michiel. We daalden stevig en kregen nog een mooier uitzicht op Masbourg. De klok wees 17u20 als we ons met een goed gevoel installeerden op het terras voor de startzaal. Een heerlijk bord vol au vent bezorgde me krachten genoeg om de terugtocht van een goeie 2 uur aan te vatten. De 75km van masbourg zaten er weer op. Een prachtig parcours, totaal anders dan de voorbije jaren, bijna volledig in de zon (op uitzondering van de eerste 2 uur)...ik had er enorm van genoten. Meer dan 2 jaar terug toen ik hier stikkapot aankwam....

  

SDC18368.JPG

SDC18369.JPG

SDC18370.JPG

SDC18371.JPG

SDC18373.JPG

SDC18374.JPG

SDC18377.JPG

SDC18378.JPG

SDC18380.JPG

SDC18381.JPG

SDC18383.JPG

SDC18385.JPG

SDC18389.JPG

SDC18390.JPG

SDC18391.JPG

SDC18393.JPG

SDC18394.JPG

SDC18395.JPG

SDC18396.JPG

SDC18397.JPG

SDC18398.JPG

SDC18399.JPG

SDC18400.JPG

SDC18402.JPG

SDC18405.JPG

SDC18408.JPG

SDC18409.JPG

SDC18410.JPG

11:51 Gepost door krist | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

11-05-13

100 km van Ieper dag 2 11/05/2013

Vandaag de etappe van 50km gewandeld in de 100km van Ieper. De tocht werd aangekondigd als ...Ontdek de natuur door berg en dal. De organisatie hield woord en legde een degelijk parcours door het Heuvelland.

Direct na de start werden we via de nieuwe voetgangersbrug de Vaubanvesten opgestuurd. Over de Rijselpoort liepen we lansg het water naar het Station. De dikkebusseweg stuurde ons verder en leidde ons naar het pad naast de Dikkebusvijverbeek. Het wandelpad mondde dan ook uit op de oevers van Dikkebusvijver en na een half rondje trokken we in de regen over verharde wegen richting Kemmel.

De 20km stappers verlieten ons en wij trokken richting De Klijte. Onverharde licht golvende wegen bracht ons ten zuiden van De Klijte naar de beklimming van de Scherpeneberg. Op de traditionele hoeve werden we getrakteerd in de tweede controle op een yoghurt.


Een heerlijk stukje natuur 'de Hellebeek' bracht ons richting Loker. We rondden de Rode berg en liepen richting Westouter. Over het dorpsplein stuurde de parcoursbouwer ons de velden in. Een heerlijk boog over onverharde wegen zette ons af aan de voet van de Zwarte Berg. Hier liep iets fout met het parcours. Verkeerd aangebracht of verdwenen pijlen lieten ons de controle in Berthen missen en uitkomen in de volgende controle boven op de Zwarte Berg in café "Aux Touristes".

We daalden de Zwarte Berg af en werden heerlijk het natuurreservaat de Douvevallei ingestuurd. Trappen, poortjes, klimmetjes, plankenpaden brachten ons naar de stoeltjeslift. Ook hier geen pijlen meer. Uit ervaring wist ik dat we richting eeuwenhoutbos moesten en daarom koos ik voor de Schomminkelstraat af te dalen. Een goede keuze want na een tijdje kwam ik terug op het parcours. Heerlijke natuurpaden lieten ons de Manoir de la Douve rondden voor we door de velden naar het Eeuwenhoutbos trokken. We klommen tussen de bomen om boven van een heerlijk uitzicht te genieten voor we in de controle op drinkyoghurt werden getrakteerd.

Na de controle brachten de in aanleg zijnde weg tussen Loker en Dranouter ons verder. Tussen de velden en in het zonnetje trokken we richting Kemmelberg. We beklommen over natuurpaden de berg tot bij het kerkhof aan de achterzijde van de Kemmel. Daar namen we een mooie bosweg op de flanken van het provinciaal domein. Voor we afdaalden om in het centrum uit te komen. Café de Lockedyze deed dienst als controle. Nog een goeie 12km...

We verlieten Kemmel via een heerlijke dreef voor een streep beton ons naar Voormezele bracht. Langs de kerk zochten we het wandelpad langs de vaart Komen-Ieper op. Het pad bracht ons terug naar de Dikkebusseweg en ook naar de Vesten en 't Eilandje. Voor we langs het water terugliepen naar de startzaal w rden we nog getrakteerd op een ijsje. Net als het weer even begon te regenen, liet ik mijn boekje afstempelen en trok ik huiswaarts.

Dit na een degelijke tocht met tal van gratis bevoorradingen (ondanks de inschrijfprijs van maar 1.10€). Het parcours was goed alleen jammer dat er geen parcourscontrole was voor de start, want in de heuvelzone liepen we enkele keren verkeerd.

SDC18309.JPG

SDC18311.JPG

SDC18314.JPG

SDC18315.JPG

SDC18316.JPG

SDC18321.JPG

SDC18324.JPG

SDC18325.JPG

SDC18327.JPG

SDC18329.JPG

SDC18333.JPG

SDC18334.JPG

SDC18335.JPG

SDC18336.JPG

SDC18337.JPG

SDC18338.JPG

SDC18342.JPG

SDC18345.JPG

SDC18346.JPG

SDC18347.JPG

SDC18348.JPG

SDC18350.JPG

SDC18351.JPG

SDC18353.JPG

SDC18354.JPG

SDC18355.JPG

SDC18356.JPG

SDC18358.JPG

SDC18360.JPG

SDC18361.JPG

SDC18362.JPG

SDC18364.JPG

SDC18365.JPG

SDC18367.JPG

15:57 Gepost door krist | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

05-05-13

Tweedaagse van Blankenberge : dag 1 04/05/2013

Na de groepsstrat om 8u wandelden we door enkele centrumstraten om snel de zeedijk te bereiken. Na een knip in onze controlekaart op de pier trokken we door de duinen richting Zeebrugge. Snel verlieten we weer de duinen en dwarsten we de Koninklijke baan om aan de overzijde een fietspad te vinden die ons naar Zeebrugge bracht. Langs de oude haven trokken we verder. De Koninklijke baan leidde ons naar Heist. Via de nieuwe voetgangersbrug verkenden we een heerlijk stukje natuur. Voor we langs de vuurtoren terug naar de dijk werden gestuurd voor de controle na een twaalftal kilometer.

Via een heerlijke parkpassage en een voetgangerstunnel onder de Koninklijke baan trokken we naar het Sincfala museum. Achter het museum trokken we door het hinterland rond Heist, om uiteindelijk via een fietspad langs de haven van Zeebrugge naar de Blinker en de Stinker te wandelen. Op het jaagpad langs deze kanalen trokken we verder. Dit werd even onderbroken om de controle op te zoeken in Ramskapelle na 20km.

Opnieuw het jaagpad en een winderige polderpassage (met een verdwenen pijl, die ons even deed twiijfelen) leidden ons naar Dudzele. Na een korte stop om onze dorst te lessen trokken we naar het kanaal Brugge-Zeebrugge. Op het jaagpad ontmoetten we de 24km-stappers en samen liepen we naar Lissewege. Zeer veel volk, dans, muziek en animatie kleurden het sfeervolle dorpsplein van Lissewege.

We verlieten het witte dorp, dwarsten de grote weg en trokken via rustige wegen dieper de polders in. Een ellenlange passage langs de spoorweg bracht ons naar een woonwijk. Een aantal wandelwegen brachten ons naar  Uitkerke, waar we bij de kerk  een animatiepark vonden. Wat verder werden we getrakteerd in een tent op een biertje met een boterham met kaas. Voor we rond 13u15 via enkele centrumstraten terugwandelden naar de starttent op de grote markt. Na het ophalen van onze stempel genoten we in het zonnetje bij een heerlijk biertje nog wat na op een terras voor ik terugbolde.

 

SDC18294.JPG

SDC18295.JPG

SDC18296.JPG

SDC18297.JPG

SDC18298.JPG

SDC18299.JPG

SDC18300.JPG

SDC18301.JPG

SDC18302.JPG

SDC18303.JPG

SDC18304.JPG

SDC18305.JPG

SDC18306.JPG

SDC18307.JPG

SDC18308.JPG

18:48 Gepost door krist | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |