31-12-12

Tis Tied Ta Tud tis-tocht Kortemark 31/12/2012

Voor de laatste dag van het jaar nogmaals de wandelschoenen uit de kast gehaald. De Kreketrekkers uit Kortemark richtten traditioneel op de laatste dag van het jaar een wandeltocht in vanuit Kortemark. Rond 7 uur ging ik er samen met Bernard Cools van start.

We trokken door het centrum naar de Stationsput en de spaarbekkens. Leuke wandelpaden leidden ons rond in dit mooi gebied, jammer genoeg was het nog donker en konden we weinig genieten van het aangeboden landschap. We verlieten de putten en trokken naar het station. De parcoursbouwer stuurde ons vervolgens tegen de wind langs de spoorweg. Heerlijk wandelwegen namen het over (Speyeweg,...) en na een degelijke 7km bereikten we Handzame en de controle.

Het volgende stuk was wederom bijna 7 kilometer. Het leidde ons eerst wat rond in Handzame, voor rustige verharde wegen het overnamen. Beukend tegen de wind bereikten we de Edewalle waar de controle in de schaduw van de kerk was opgetrokken.

Wat volgde was de traditionele lus naar de Ruidenberg. Na de lichte beklimming daalden we en dwarsten we de grote weg. Een leuke aaneenschakeling van paden bracht ons terug naar Edewalle.

Het laatste stuk bracht ons bijna recht terug naar het centrum van Kortemark. Enkele woonwijken en een passage door een rust- en verzorgingstehuis leidden ons terug naar de startzaal na een genietbare tocht in goed gezelschap. Een leuke afsluiter van het jaar...Jammergenoeg vernamen we dat deze dertiende editie de laatste was en dat we vanaf volgend jaar op de laatste dag van het jaar niet meer terecht kunnen bij de Kreketrekkers om te wandelen. Jammer een traditie die verdwijnt..

SDC12802.JPG

De_kerk_van_Edewalle_1.jpg

Villa Kortemark.jpg

SDC17714.JPG

16:41 Gepost door krist | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

29-12-12

Kustwandelroute Wenduine 29/12/2012

Laatste dag van onze kust vierdaagse...met start in centrum Wenduine bij knooppunt 48. Door het centrum en langs het zwembad werden we op pad gezet. We klommen tot vlak bij de Spioenkop, een opvallend schuilhuisje op de één na hoogste duin aan de Vlaamse kust. Langs het voetbalveld van SK Wenduine en de molen wandelden we naar de Driftweg. Hier werden we de Duinbossen van De Haan ingestuurd. Een heerlijk slingerend vettig pad nam onze een hele tijd op sleeptouw door deze heerlijke bossen.

Via knooppunt 1 trokken we richting knooppunt 51. Onderweg verlieten we even het parcours om een bezoekje te brengen aan Center Parcs de Haan, waar we in de cafetaria even onze dorst laafden. Na onze pauze trokken we terug naar ons vooraf uitgestippeld wandelparcours. We verlieten de Duinbossen bij knooppunt 51, dwarsten de Koninklijke Baan en klommen via een trap over een duingordel naar knooppunt 52, pal bij de Noordzee.

Van hieruit dienden we langs het water terug richting Wenduine te wandelen. Het was echt genieten met een stralend winterzonnetje op onze rug....gelukkig blaasde de wind in onze rug. Nog veel meer geluk toen we chalet de Westhinder opmerkten, waar we beiden uit de wind en in de zon van een bruine Leffe genoten.

Langs de chalet liepen we op een verhard pad terug naar knooppunt 2 en 50 om uiteindelijk wederom voldaan terug in het centrum van Wenduine uit te komen na een weeral genietbare tocht.

SDC17702.JPG

SDC17703.JPG

SDC17704.JPG

SDC17705.JPG

SDC17706.JPG

SDC17708.JPG

SDC17707.JPG

SDC17709.JPG

SDC17710.JPG

SDC17711.JPG

SDC17712.JPG

 

 

17:20 Gepost door krist | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Kustwandelroute Knokke 28/12/2012

Dag drie van onze kustwandelingen en de kwaliteit stijgt dag er dag. Gestart in de Paulusstraat te Knokke en dit vanaf knooppunt 5. Bij knooppunt 16 doken we de natuur in. De Leon Lippensdreef nam het even over voor we goed en wel de zwinduinen indoken. Een heerlijk plankenpad nam ons op sleeptouw en via knooppunt 14 en 13 bereikten we, langs het Noordelijk begrazingsblok, de zeedijk (knooppunt 12).

We volgden de Zeedijk richting Nederland tot we niet verder meer konden. We kregen er een mistig uitzicht aangeboden enerzijds op de Noordzee en de Nederlandse eilanden, anderzijds op het natuurreservaat "het Zwin".  Langs de Haas van Flanagan trokken we weer het binnenland in. Dit bronzen beeld op het einde van de zeedijk is een symbool van gastvrijheid. Vanaf knooppunt 7 kozen we resoluut om richting het Natuurcentrum 't Zwin te trekken. Het was aardig beginnen regenen. We waren dan ook blij dat we even konden schuilen in het Zwincafé.

Half gedroogd en een biertje rijker vertrokken we opnieuw met volle moed. Vanaf knooppunt 6 liepen we over ondergelopen paden terug dwars door de Zwinpolders. Op de zeedijkkader wandelden we voldaan terug over modderige paden naar knoopunt 16, van waar we snel onze auto bij knooppunt 5 terugvonden na een zeer degelijk tochtje. We hadden er echt van genoten ondanks de regen...

SDC17682.JPG

SDC17684.JPG

SDC17685.JPG

SDC17687.JPG

SDC17688.JPG

SDC17689.JPG

SDC17693.JPG

SDC17694.JPG

SDC17695.JPG

SDC17696.JPG

SDC17697.JPG

SDC17698.JPG

SDC17700.JPG

SDC17701.JPG

17:05 Gepost door krist | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

27-12-12

Kustwandelroute Heist 27/12/2012

Vandaag het vervolg van onze Kustwandelroute...Zoals gisteren aangekondigd zijn we gestart aan knooppunt 31 te Heist. We dwarsten via de Lichtenbrug, een bekroonde fiets- en wandelbrug, de Elizabetlaan en betraden het natuurgebied de Sashul. Een natuurpad langs de vuurtoren Hoge Licht bracht ons het binnenland in. We verlieten de natuur en trokken naar knooppunt 29 in het centrum van Heist.

Vanaf knooppunt 29 trokken we naar het Sincfala museum, over 2000 jaar geschiedenis van de zwinstreek. Vanaf het museum trokken we onder de Koninklijke baan naar het Willemspark. We volgden de wandelpaden door het park naar Duinbergen tot aan knooppunt 27.

Van hieruit kozen we om richting de zeedijk te trekken. Via het Joseph Stübbenpark bereikten we de zeedijk, waar we van een koffie genoten voor we over de zeedijk terug naar  Heist wandelden. We bereikten knooppunt 30 bij het Heldenplein.

We verlieten vervolgens snel de zeedijk om door het natuurgebied van de baai van Heist onze wandeling verder te zetten. Met de haven van Zeebrugge in de achtergrond trokken we over drassige paden door dit dynamisch natuurdomein terug naar knooppunt 31. Hier vonden we onze auto terug na een heerlijk wandeling.

SDC17661.JPG

SDC17662.JPG

SDC17663.JPG

SDC17664.JPG

SDC17665.JPG

SDC17668.JPG

SDC17670.JPG

SDC17671.JPG

SDC17673.JPG

 

14:05 Gepost door krist | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

26-12-12

Kustwandelroute Zeebrugge 26/12/2012

De periode tussen Kerst en Nieuw verblijven we aan zee. Iedere dag wandelen we een stukje van de Kustwandelroute. Met deze wandelroute bepaal je zelf startplaats en wandeltraject en volg je de knooppuntenbewegwijzering. We verkenden reeds de omgeving Blankenberge-Zeebrugge op 07/10/2012. We deden vandaag verder en startten bij knooppunt 36 op de zeedijk van Zeebrugge-Bad. Langs de Zeedijk en de Kustlaan trokken we naar de jachthavenvan Zeebrugge. Kwamen voorbij het Seafront Maritiem park en de Westhinder. Hier verlieten we even het knooppuntennetwerk voor een extra lus in de haven. Deze leidde ons langs het Visserskruis, waar hulde wordt gebracht aan meer dan 150 op zee omgekomen vissers van de oostkust, en langs de Marinebasis.

Terug bij de Westhinder trokken we verder naar knooppunt 33. Waar we de uitkijkpost aan de voet van de Zweedse kaai bezochten. Over natuurpaden langs de Vandammesluis liepen we het binnen land in naar knooppunt 34. Van hieruit trokken we via de Evendijk-Oost naar het Admiraal Keyesplein, aangelegd in 1921 voor de vissersgezinnen. Op het einde van het zandrietpad rustten we wat uit in een heerlijk parkje voor we langs de kerk terugliepen naar knooppunt 35 in de jachthaven. Van hieruit wandelden we via de kustlaan terug naar de startplaats op de Zeedijk waar we nog wat nagenoten bij een heerlijk biertje. Morgen trekken we nog meer Oostwaarts en gaan we van start aan knooppunt 31 aan de rand van Heist.

SDC17648.JPG

SDC17649.JPG

SDC17650.JPG

SDC17654.JPG

SDC17655.JPG

SDC17658.JPG

SDC17659.JPG

 

14:47 Gepost door krist | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

09-12-12

Gent by night 08/12/2012

Was ik de voorbije weken telkens vroeg uit de veren om te wandelen, dan koos ik deze week voor een avondwandeling. De florastappers richtten gisteren een wandeling in door het verlichte Gent. Rond 17 uur startten Gina en ik voor het parcours van 9km vanuit de KAHO Sint-Lieven.

Direct na de start dwarsten we de Begijnhoflaan en kon de tocht goed beginnen. Via de torens van het Rabot en het Prinsenhof trokken we steeds dieper het centrum van Gent in. Via de Keizerlijke brug der Geneugten kwam we op de Augustijnenkaai en snel in het Patershol. Eén van de oudste wijken van Gent met veel smalle steegjes en veel gezellige restaurantjes. De kraanlei leidde ons naar de Vrijdagmarkt, waar de 12km stappers ons verlieten. We genoten van de prachtig verlichte Vrijdagmarkt. We verlieten de Vrijdagmarkt via de serpentstraat en een heerlijk beschilderd steegje met Graffiti. Langs het politiebureau liepen we naar de Bisdomkaai waar de controle was opgetrokken.

We rustten er niet. We trokken tot bij de Sint-Baafskathedraal, waar we op de verwarmde terrassen genoten van een drankje. Na onze pauze bezochten we de kerstmarkt op het Sint-Baafsplein. Veel kleine steegjes brachten ons naar het nieuw aangelegde Emile Braunplein. Via de Korenmarkt en de Veldstraat wandelden we naar de Kouter. Onderweg hadden  de 6km stappers ons verlaten. Langs het Kuipgat trokken we een stuk minder sfeervol Gent in. Veel steegjes leidden ons naar het Sint-Pietersplein, waar de Winterdroom sedert enkele jaren zijn plaats heeft gevonden. Het is een kruising tussen kermisfoor (met attracties en reuzenrad) en kerstmarkt (met drankstandjes en een ijspiste). We namen er even een pauze en versterkten de innerlijke mens. Weinig volk en weinig kerstsfeer hier...was onze conclusie.

We doken opnieuw de straten van een stukje onbekend Gent in. Via de Sint-Kwintensberg en de Lindelei wandelden we naar de Sint-Michielskerk. Van hieruit vonden we snel de feeeriek verlichte Gras- en Korenlei. In één van de vele horecazaken lasten we nog een rustpauze in.

Het laatste stuk bracht ons via de gerestaureerde Vismijn (over een heerlijk wandelpad net boven de waterlijn met een prachtig zicht op het Vleeshuis) naar het Gravensteen. Via de Brugstraat stuurde het parcours ons naar het begijnhof. We doorkruisten het Sint-Elizabethbegijnhof om snel via de Guldenvliesstraat de startzaal terug te vinden. Na een goed georganiseerde (liefst 4990 wandelaars) en gezellige wandeling genoten we nog van een gluhwein in de startzaal voor we terugreden.

 

SDC17483.JPG

SDC17484.JPG

SDC17485.JPG

SDC17487.JPG

SDC17488.JPG

SDC17490.JPG

SDC17491.JPG

SDC17493.JPG

SDC17497.JPG

SDC17498.JPG

SDC17502.JPG

SDC17504.JPG

 

11:51 Gepost door krist | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

02-12-12

Sinterklaaswandeling Kanegem 01/12/2012

Rond 7 uur, bij een temperatuur rond het vriespunt, trok ik mij op gang vanuit het centrum van Kanegem voor een 24km lange wandeling. Enkele leuke paden leidden ons uit Kanegem voor een streep beton ons naar Poeke leidde, waar we de eerste controle vonden na een goeie 6 kilometer.

Vanuit poeke trokken we een lus. We werden heerlijk langs het mooie kasteel van Poeke geleid, het kasteelpark in. Een wir war aan wandelwegen stuurde ons door dit heerlijk park. We verlieten het park en het boterstraatje langs het voetbalveld leidde ons weer de natuur in. Een heerlijk vettig pad stuurde ons tussen de mistige, licht wit gevroren velden. Uiteindelijk bracht een verharde weg ons terug naar de controle na een degelijke lus.

Het volgende stuk was er één van 8 kilometer. Ik werd opnieuw de velden ingestuurd en maakte mij op voor een beton stuk. Tot mijn grote verbazing stuurde de parcoursbouwer ons een hoeve op en was het zoeken naar het goede spoor door de weiden en tussen de velden. Het was de inleiding van een degelijk stuk met veel afwisseling en veel natuurstukken (hoofdzakelijk GR-paden) die ons naar Aarsele bracht. Langs het OC en de kerk vonden we de controle achteraan het gemeentehuis.

Het laatste stuk startte met een rondleiding in Aarsele gekruid met veel wandelwegen. Een stuk beton leidde ons uit Aarsele, voor heerlijke natuurwegen tussen enkele vijvers het overnamen. Een doorsteek door een woonwijk bracht ons terug naar Kangem centrum. Een ommetje langs het standbeeld van de Flandrien (Kanegem is het geboortedorp van Briek Schotte) stuurde ons terug naar de startzaal na een degelijke winterwandeling.

SDC17471.JPG

SDC17472.JPG

SDC17473.JPG

SDC17474.JPG

SDC17475.JPG

SDC17476.JPG

SDC17477.JPG

SDC17478.JPG

SDC17479.JPG

SDC17480.JPG

SDC17481.JPG

 

 

13:13 Gepost door krist | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |