26-12-11

Winterwandeling Koksijde 26/12/11

Mijn favoriete winterwandeling mocht ook dit jaar niet ontbreken op mijn wandelprogramma, daarom sprak ik mer Rik af in de startzaal de Doornpanne te Sint-Idesbald.

Na het verlaten van de startzaal doken we direct de Noordduinen in. Het was nog halfdonker over heerlijke zandpaden trokken langs de verlichte Abdijmolen. We verlieten de Noordduinen en kwamen bij de Hoge Blekker, de hoogste duin van België. We beklommen de Blekker op verharde wegen en trokken direct door het natuurreservaat de Doornpanne in. Op het einde van de natuurdoorsteek van de Doornpanne was in het bezoekerscentrum de eerste controle opgetrokken na 5.5km.

Het volgende stuk was er één van 9.5km. Ik wist uit vorige edities nog dat dit steuk een bijna volledig verhard stuk is. Het stuurde ons naar de Witte Burg in Oostduinkerke en vervolgens tussen de plaatsduinen en het domein Ter Yde naar de Oostvoorduinen. Deze duingordel dwarsten we over heerlijk natuurpaden voor we de polders werden ingestuurd. We liepen tot bij het kanaal Veurne-Nieuwpoort die we even volgden om Wulpen te bereiken. Even het voetgangersbrugje over om in de plaatselijke kroeg een tweede stempel te krijgen na 15km en even te verpozen met een koffie.

Na de controle dwarsten Rik en ik opnieuw de vaart. We volgden even de vaart en trokken vervolgens door de winderige polders naar Oostduinkerke waar we in café het Visserswelzijn de volgende controle troffen.

Langs het kampeerterrein bij de Witte Burg uit de Vierdaagse van de Yzer trokken we over verharde wegen opnieuw naar het Bezoekerscentrum van de Doornpanne. We verlieten opnieuw de controle en trokken tot bij het bootrestaurant de Peniche waar we de Koninklijke baan dwarsten en opklommen naar de Duinengordel van de Schipgatduinen. Een heerlijk speelterrein...klimmend en dalend nu eens over leuke paden tussen de doornen dan weer in het mulle zand overwonnen we deze prachtige duinengordel en kregen we zicht op de Noordzee. We verlieten de Schipgatduinen en kwamen op de zeedijk van Koksijde terecht. We volgden de zeedijk...langs de klok in het centrum van Koksijde....langs het monument van Ster der Zee tot aan het bureau van toerisme op de Zeedijk in Sint Idesbald waar de laatste controle was opgetrokken...nog 6km.

Na de controle werden we het centrum van Sint Idesbald ingestuurd. We dwarsten opnieuw de Koninlijke baan en kwam bijna bij de startzaal. Net voor de zaal werden we rechtsaf een wijk ingestuurd. Langs het Delvauxmuseum trokken we door de woonwijk naar de Noordduinen. Waar we een tweede rondleiding kregen. Even dwarsten we het parcours van deze morgen en liepen nu naar de Abdijmolen. Van hieruit bracht een verharde weg ons snel terug naar de startzaal in Sint Idesbald.

Ik blijf dit één van de betere winterwandelingen vinden en heb opnieuw genoten van de natuurpracht van de vele duinen in Groot-Koksijde....maar ook van de ploders, de zeedijken enzo veel meer. Kortom een geslaagde wandeldag.

SDC16472.JPG

SDC16473.JPG

SDC16476.JPG

SDC16479.JPG

SDC16480.JPG

SDC16483.JPG

SDC16484.JPG

SDC16485.JPG

SDC16486.JPG

SDC16488.JPG

SDC16489.JPG

SDC16491.JPG

 

 

17:04 Gepost door krist | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

17-12-11

Winterwandeling Rumbeke 17/12/11

Typische 20km lange winterwandeling vanuit Beitem-Rumbeke, die ons via de wijk de Koekuit over rustige wegen naar Rumbeke Zilverberg bracht.

Hier maakte we een lus met als hoogtepunten de passage door het kletsnatte natuurdomein de Kleiputten en langs (jammergenoeg niet door) het kasteeldomein het Sterrebos.

In gezelschap van Daniel Roose trok ik over rustige wegen en via een stukje spoorwegbedding terug naar de startzaal na een echte winterwandeling..... gelukkig in droog weer.

 

SDC16461.JPG

SDC16462.JPG

SDC16464.JPG

SDC16467.JPG

SDC16468.JPG

SDC16469.JPG

SDC16470.JPG

SDC16471.JPG

17:38 Gepost door krist | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

10-12-11

Jusqu'au mont Tournai 10/12/111

Zaterdagmiddag had ik in l'école du château afgesproken met Rik. De bedoeling was om deel te nemen aan de tocht "Jusqu'au mont" ingericht door Mont Marche Tournai. Deze namiddagwandeling is een inleiding voor de avondstadswandeling door het verlichte centrum van Doornik. 

Wij kozen voor het parcours van 20km die ons naar de Mont Saint-Aubert zou leiden. We verlieten de impossante laan aan de startzaal en kwamen bij de Schelde. Langs le Pont des Trous liepen we parallel aan de Scheldeboorden. Eerst over een drukke weg, later langs het jaagpad...dit alles in een heerlijk zonnetje bij een zevental graden. Heerlijk weer voor de tijd van het jaar. Uiteindelijk brachten enkele rustige wegen ons naar het centrum van Kain. Naast de kerk, in café le sourire, kregen we onze eerste stempel.

Vandaar begon de beklimming naar de top van de Mont Saint Aubert. Eerste geleidelijk over veldwegen later stevig klimmend over een bospad bereikten we het centrum en de top. Hier was de tweede controle opgetrokken in de café Floreal Panoramique. We genoten er, met een biertje, van het prachtig aangeboden panorama op de streek rond Doornik.

Na de controle verkenden we de omgeving van de Mont Saint Aubert. Eerst dalen door het bos, later terug opklimmen naar de top om uiteindelijk via verharde wegen en een heerlijke veldwegel teruggestuurd te worden naar de controle in Kain.

Er stonden nog 5.8km op het menu. Een afwisselend parcours over meestal verharde wegen stuurde ons terug naar de startzaal na een genietbare wandeling in een heerlijk lentezonnetje.

 SDC16434.JPG

SDC16435.JPG

SDC16436.JPG

SDC16437.JPG

SDC16438.JPG

SDC16440.JPG

SDC16441.JPG

SDC16444.JPG

SDC16446.JPG

SDC16448.JPG

SDC16451.JPG

SDC16453.JPG

SDC16454.JPG

17:57 Gepost door krist | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |