26-12-11

Winterwandeling Koksijde 26/12/11

Mijn favoriete winterwandeling mocht ook dit jaar niet ontbreken op mijn wandelprogramma, daarom sprak ik mer Rik af in de startzaal de Doornpanne te Sint-Idesbald.

Na het verlaten van de startzaal doken we direct de Noordduinen in. Het was nog halfdonker over heerlijke zandpaden trokken langs de verlichte Abdijmolen. We verlieten de Noordduinen en kwamen bij de Hoge Blekker, de hoogste duin van België. We beklommen de Blekker op verharde wegen en trokken direct door het natuurreservaat de Doornpanne in. Op het einde van de natuurdoorsteek van de Doornpanne was in het bezoekerscentrum de eerste controle opgetrokken na 5.5km.

Het volgende stuk was er één van 9.5km. Ik wist uit vorige edities nog dat dit steuk een bijna volledig verhard stuk is. Het stuurde ons naar de Witte Burg in Oostduinkerke en vervolgens tussen de plaatsduinen en het domein Ter Yde naar de Oostvoorduinen. Deze duingordel dwarsten we over heerlijk natuurpaden voor we de polders werden ingestuurd. We liepen tot bij het kanaal Veurne-Nieuwpoort die we even volgden om Wulpen te bereiken. Even het voetgangersbrugje over om in de plaatselijke kroeg een tweede stempel te krijgen na 15km en even te verpozen met een koffie.

Na de controle dwarsten Rik en ik opnieuw de vaart. We volgden even de vaart en trokken vervolgens door de winderige polders naar Oostduinkerke waar we in café het Visserswelzijn de volgende controle troffen.

Langs het kampeerterrein bij de Witte Burg uit de Vierdaagse van de Yzer trokken we over verharde wegen opnieuw naar het Bezoekerscentrum van de Doornpanne. We verlieten opnieuw de controle en trokken tot bij het bootrestaurant de Peniche waar we de Koninklijke baan dwarsten en opklommen naar de Duinengordel van de Schipgatduinen. Een heerlijk speelterrein...klimmend en dalend nu eens over leuke paden tussen de doornen dan weer in het mulle zand overwonnen we deze prachtige duinengordel en kregen we zicht op de Noordzee. We verlieten de Schipgatduinen en kwamen op de zeedijk van Koksijde terecht. We volgden de zeedijk...langs de klok in het centrum van Koksijde....langs het monument van Ster der Zee tot aan het bureau van toerisme op de Zeedijk in Sint Idesbald waar de laatste controle was opgetrokken...nog 6km.

Na de controle werden we het centrum van Sint Idesbald ingestuurd. We dwarsten opnieuw de Koninlijke baan en kwam bijna bij de startzaal. Net voor de zaal werden we rechtsaf een wijk ingestuurd. Langs het Delvauxmuseum trokken we door de woonwijk naar de Noordduinen. Waar we een tweede rondleiding kregen. Even dwarsten we het parcours van deze morgen en liepen nu naar de Abdijmolen. Van hieruit bracht een verharde weg ons snel terug naar de startzaal in Sint Idesbald.

Ik blijf dit één van de betere winterwandelingen vinden en heb opnieuw genoten van de natuurpracht van de vele duinen in Groot-Koksijde....maar ook van de ploders, de zeedijken enzo veel meer. Kortom een geslaagde wandeldag.

SDC16472.JPG

SDC16473.JPG

SDC16476.JPG

SDC16479.JPG

SDC16480.JPG

SDC16483.JPG

SDC16484.JPG

SDC16485.JPG

SDC16486.JPG

SDC16488.JPG

SDC16489.JPG

SDC16491.JPG

 

 

17:04 Gepost door krist | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

Commentaren

Hallo,

Inderdaad een prachtige winterwandeling. Waren ook aanwezig.
Bij deze wensen wij jullie een gelukkig nieuwjaar en veel wandelplezier in 2012!!!!

Groetjes
Freddy en Sabine

Gepost door: freddy en sabine | 27-12-11

De commentaren zijn gesloten.