29-05-11

Brugge-Sluis-Brugge 60km 28/05/2011

De Brugse Globetrotters richtten zaterdag, na enkele jaren een 100km te hebben georganiseerd, opnieuw hun vroegere tocht Brugge-Sluis-Brugge in maar onder een andere naam (Dwars door het land van Tyl en Nele). Ik kon in het vooruitzicht van de Nacht van Vlaanderen wel wat kilometers gebruiken en trok daarom  zaterdagmorgen richting Sint-Kruis-Brugge.

Rond 6 uur verliet ik het Sint-Andreaslyceum. Bijna direct werd ik het Paalbos ingestuurd. Door enkele woonwijken bereikte ik het mooie Ryckeveldedomein. Heerlijke bospaden namen mij op sleeptouw en zetten me heerlijk af in 't Keunekot dat dienst deed als controle na 6km in Sijsele.

Na de controle stuurden grintwegen me door de open vlakte van het Maleveld. Na de splitsing trokken we richting Damme. Een zo goed als kaarsrechte baan leidde ons kilometers lang naar het mooie dorp. Ik was op pad met Robert uit Brussel (deelnemer aan Vichte Dhron) en gelukkig hadden we veel bij te praten en vlogen de kilometers voorbij. Achter de kerk van Damme liepen we naar de controle na 13.8km.

Door het centrum trokken we naar de Damse Vaart, die we volgden tot bij de Siphon. Hier trokken al de afstanden apart op pad. Wij, de 60km stappers, werden langs het Schipdonk- en het Leopoldkanaal (in de volksmond de Blinker en de Stinker genoemd) gestuurd. Bij de Platheulebrug werden we over de 2 kanalen gestuurd en kregen we rustige verharde wegen voor de voeten. Die leidden ons naar de Expressweg (Antwerpen-Knokke) die we dwarsten om de controle te vinden in het centrum van Lapscheure (22.4km). Een rijstpap voorzag er ons van nieuwe energie.

Snel hadden we het polderdorpje verlaten en werd het recept van daarnet weer uit de kast gehaald, rustige verharde wegen. Die brachten ons naar de Damse Vaart. Die dienden we te dwarsen met een veerpont. Eerst het pont dichter halen en dan draaien aan het wiel om de overzijde te halen. Een leuk intermezzo....Via het verharde pad langs de Damse Vaart trokken we richting Sluis. Net bij het binnenkomen van Sluis werden we over een aantrekkelijke voetgangersbrug naar de andere zijde van de Damse Vaart gestuurd. De parcoursbouwer jaagde ons direct de vestingen rond het stadje op. We werden een heerlijk uitzicht aangeboden op het stadje en de vele kanaaltjes rondom ons. Na een een tijdje op het grintpad boven op de vesten te hebben vertoefd, vonden we de controle in de cafetaria van een camping na 30.3km.

Door de camping trokken we ons weer op gang. Een ooievaar versperde ons even de weg. We maakten ons op om de rest van de vestingstoer af te werken, maar de organisatoren hadden andere ideeen. Ze stuurden ons de vlakke polders rond het Nederlandse vestingstadje in. Een grintweg nam ons op sleeptouw en tussen de dijken was het soms stevig beuken tegen de wind. De polderdoorsteek mondde uit in Sint Anna Ter Muiden. We kregen een heerlijke rondleiding door het kleine dorpje met het prachtig marktplein. Een fietspad bracht ons terug naar de Damse Vaart. Even dubbellopen tot bij het Veerpont van daarnet. Om vervolgens langs de vaart Hoeke te bereiken waar de controle was opgetrokken in een hoeve na 38.7km. Tijd voor een boterham en een heerlijke Bruine Leffe.

Volgetankt met nieuwe energie doken we het polderlandschap in. Rustige wegen leidden ons naar het volgende dorp namelijk Oostkerke. Hier vonden we na 44km in een plaatselijk café de stempelcontrole.

Een heerlijk onverhard pad stuurde ons van bij de kerk opnieuw het open landschap in. Snel bereikten we opnieuw de Blinker en de Stinker, die we voor een tijdje volgden. Het jaagpad leidde ons terug naar de Siphon. Hier pikten we de 30km stappers weer op en samen liepen we over de Damse Vaart. Een heerlijke veldwegel stuurde ons dieper het polderlandschap in, voor we opnieuw Damme bereikten. We dwarsten opnieuw de vaart en liepen langs de achter zijde van het dorp terug naar de controle van deze morgen. We hadden 49.2km op de teller. Nog 11.9 voor de boeg...

Door het centrum trokken we terug naar de Damse Vaart, die we opnieuw dwarsten. Langs een stevig draaiende molen liepen we langs de Vaart naar het Fort Beieren. Een heerlijk veldwegel stuurde ons naar dit natuurdomein die we via enkele klappoortjes betraden. Een netwerk van paden liet ons kennis maken met een gevarieerd landschap met vooral bos, weiden, aarden wallen, gedeeltelijk dichtgegroeide grachten, de overblijfselen van een ommuurde moestuin en een  hoevecomplex. Enkele woonwijken doorspekt met enkele leuke wandelpaden leidden ons naar de laatste rust in Sint-Jozef. Tijd om de innerlijke mens een laatste maal van spijs en drank te voorzien voor we de laatste 5.2km aanvatten.

Snel stonden we weer bij de Damse Vaart, die we voor het laatst volgden. Enkele polderwegen en leuke lanen leidden ons terug naar het centrum van Sint-Kruis van waaruit we snel weer in de startzaal stonden. We werden nog getrakteerd door de organisatie op een Brugse zot en ik liet een bord vol-au-vent met frieten aanrukken. Een gezellige babbel met nederbelg Patrick sloot mijn wandelavontuur af voor ik terugbolde naar huis.  

Een LINK naar ALLE FOTO'S vind je hieronder....Onder de link reeds enkele impressies

https://picasaweb.google.com/kv1304008/Brugge03?authkey=G...#

SDC15304.JPG

SDC15307.JPG

SDC15311.JPG

SDC15314.JPG

SDC15319.JPG

SDC15323.JPG

SDC15324.JPG

SDC15327.JPG

SDC15328.JPG

SDC15331.JPG

SDC15334.JPG

SDC15339.JPG

SDC15342.JPG

SDC15343.JPG

SDC15345.JPG

SDC15347.JPG

SDC15349.JPG

13:17 Gepost door krist | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.