30-01-11

Marche Saint Georges Mons 29/01/2011

Met als thema...."een ezel stoot zich geen driemaal aan dezelfde steen" trok ik richting Mons. De voorbije twee jaren reed ik op de ring rond Mons telkens verkeerd en begon ik een hopeloze zoektocht naar de startzaal. Dit jaar echter...geen probleem...feilloos bereikte ik de impossante startzaal de Waux hall. Micky en Serge kwamen ook juist aan en samen trokken we naar de startzaal. Blijkbaar was ik niet de enige die blij was dat de 50km wandelingen weer op de kalender staan, want veel lange afstandswandelaars waren op de afspraak.

Na de traditionele koffie trok ik samen met Franske (en Jefke natuurlijk), Anita en Rik rond 7 uur op pad. We bleven in het eerste stuk wat lang langs een drukke weg hangen. Uiteindelijk werden we rechts afgestuurd en doken in het halfduister de natuur in. Le chemin Vert du Paisnel bracht ons over een heuvelrug en naar de eerste controle in Hyon.

Ieder jaar trekken les Marcheurs du Police de Mons hier een controle op. Ook nu weer werden we door een woonwijk uit het dorp geleid. Vorig jaar begon het hier te sneeuwen. Nu is het gelukkig droog...fris (-2°C)...maar ideaal wandelweer. De woonwijk leid ons uiteindelijk naar het centrum van Mesvin. We rondden op dezelfde wijze als de voorbije jaren het dorp. Wanneer ik mij opmaak voor een klim over een natuurpad, verrast de parcoursbouwer ons. Hij stuurt ons even verder over de verharde wegen over een leuk beekje. We klimmen even en kregen dan toch leuke veldwegels die ons naar Nouvelles leidden, waar we in het centrum de tweede controle vonden.

Om het dorp te verlaten stuurde men ons langs een weinig idyllisch stuk macadam. Even onderbroken door een kleine boog volgden we de macadam tot in Harveng. Hier stuurden enkele wandelpaden ons tot bij de kerk. Vanaf de kerk liepen we langs een kasteeldomein naar een drukke weg die we dwarsten. We betraden veldwegen (Chemin Sainte Anne) en volgden hele tijd die natuurpaden. We dwarsten bij de grens van Warelles de N6 en bleven het Chemin sainte Anne volgen langs het domein van L'enclos de Warelles met zijn dichtgevroren vijvers. We dwarsten opnieuw de drukke N6 en een heerlijk golvende holle weg stuurde ons door de velden naar de derde controle in de ecole communale de Havay. Tijd voor soep of koffie...we hadden een twintigtal kilometer in de kuiten.

We dienden hier een lus te wandelen. Die stuurde ons naar Frankrijk over zeer rustige (soms onverhard) wegen naar Villers -Sire-Nicole, een Frans dorpje van een 1000 tal inwoners. De parcoursbouwer zorgde voor een rondleiding in het voor mij totaal onbekende dorp alvorens we de terugweg aanvatten richting Havay. De terugweg was een heel degelijke aaneenschakeling van veldwegen die ons heerlijk in een winterzonnetje terugbracht naar de controle.

Na de controle bleven het parcours van een degelijk niveau. Steeds maar weer degelijke veldwegen, nu en dan licht golvend, leidde ons naar Harveng. Frans en Marie-Paule stoomden ons voorbij op het dorpsplein. We dwarsten het riviertje La Wampe en doken opnieuw de natuur in. De veldwegels werden door het winterzonnetje ontdooit en werden modderig. Steeds maar weer uitschuivend bereikten we opnieuw het centrum van Nouvelles voor controle 5...nog 9.1km.

Direct na de controle trokken we opnieuw de velden in. Een heerlijke opklimmende holle weg, die door het bovenste laagje modder omgetoverd was tot een glijbaan, leidde ons naar een plateau. Steeds weer zoekend naar het juiste spoor bereikten we via een brug over de spoorweg Mesvin. Even door het dorp en langs het voetbalveld doken we via een éénmanspad naar de oude spporwegbedding. Over natuurpaden langs de spoorweg trokken we naar de traditionele terrilbeklimming van deze tocht. Dit jaar enkel over de zijkant van de terril. We daalden via een trap van de terril en enkele centrumstraten brachten ons terug naar de controle in Hyon.

Er stonden nog een kleine 3 km op het programma. We trokken door en langs een kanaaltje kregen we de laatste natuurpaden voor de voeten. Langs enkele vijvers brachten enkele verharde wegen ons terug naar de startzaal.

De eerste 50km van 2011 zat er op. De tocht was niet tegen gevallen en had meer onverhard gegeven dan de voorbije edities. Het zonnetje en het gezelschap maakte dat deze editie meer dan geslaagd mag genoemd worden.

SDC14687.JPG

SDC14688.JPG

SDC14690.JPG

SDC14695.JPG

SDC14700.JPG

SDC14703.JPG

SDC14704.JPG

SDC14706.JPG

SDC14701.JPG

SDC14710.JPG

SDC14716.JPG

SDC14717.JPG

SDC14718.JPG

SDC14720.JPG

SDC14722.JPG

SDC14724.JPG

SDC14727.JPG

SDC14728.JPG

Wie meer FOTO'S wil bekijken KLIK op onderstaande LINK

https://picasaweb.google.com/kv1304008/Mons#

 

16:32 Gepost door krist | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

23-01-11

Brugse Vestentocht Brugge 22/01/2011

Zat al gans de voorbije week met de 30km van Hamois in mijn hoofd. De weermaker kondigde voor vrijdagnacht en zaterdagmorgen sneeuw aan in de Ardennen en daardoor begon ik te twijfelen. Voor 30km meer dan 2 uur ver rijden? en misschien in de sneeuw? Ik besliste dan ook om richting Brugge te trekken en daar de 30km lange Brugse Vestentocht te wandelen.

Rond 7u15 kwam ik bij de startzaal aan. Enkele wandelaars stonden voor de deur te wachten...blijkbaar was de zaal nog niet open. Ik schuilde wat voor de miezerige motregen. Rond 7u30 ging de deur open...maar het was wachten tot 8u voor er startkaarten werden gegeven. Intussen stroomden de bekenden binnen. Samen met Franske van Opwijk en zijn vriendin, Willy (WSK Marke) en zijn vrouw, Rudy (Keignaerttrippers Oostende), Anita en Etienne en zijn vrouw praten we gezellig wat bij alvorens onze kaart af te halen en rond 8u15 op pad te trekken voor 30km.

Ik trok in het halfdonker en in de miezerige regen samen met Frans en Anita de woonwijk voor de startzaal in. We kwamen op de Torhoutse steenweg uit, die we volgden tot bij de Smedenpoort. Hier trokken we een eerste maal de Vesten op. Het wandelpad op de Vesten volgden we tot bij de Ezelpoort. Onder de poort door liepen we naar de wijk Kristus Koning waar we bij de kerk de eerste controle vonden na een drietal kilometer.

Voor de 30km stappers stond hier een lus van 3km op het programma. Via de Houtkaai, langs het kanaal Brugge-Oostende, trokken we richting het Waggelwater. Hier kregen we een rondleiding in een natuurdomein voor we terug werden gestuurd naar de controle.

Na de controle liepen we via de Kolenkaai, ook langs het kanaal, de andere richting uit. We dwarsten het kanaal en de ring rind Brugge en doken een voor mij onbekend park in. Het park rond Kasteel ter Poele. Degelijke wandelwegen stuurden ons door dit parkje en langs het zeer verzorgde kasteel. We verlieten het park en volgden even de Lisseweegse Vaart. We dwarsten die via een voetgangersbruggetje om op de Pathoekweg uit te komen en een industriezone in te duiken. Langs het Nijverheids- en het Handelsdok in de haven kwamen we in de wijk Sint-Jozef waar de derde controle was opgetrokken. We rustten er na 12km even uit bij een heerlijke pot koffie.

Het volgende stuk was een lus van 8,4km. We verlieten de wijk Sint-Jozef en enkele heerlijke wandelpaden brachten ons naar de Damse Vaart. We werden een tijdje langs de vaart gestuurd voor een heerlijk éénmanspad ons de velden instuurde. Een brugje en enkele klappoortjes brachten ons in het mooi natuurdomein Fort van Beieren. Een netwerk van paden liet ons kennis maken met een gevarieerd landschap met vooral bos, weiden, aarden wallen, gedeeltelijk dichtgegroeide grachten, de overblijfselen van een ommuurde moestuin en een  hoevecomplex. Genietend dwarsten we het domein om op grondgebeid Koolkerke uit te komen. We dwarsten een drukke weg en kregen leuke natuurpaden voor de voeten die ons in een open landschap naar de Dudzeelse steenweg leidden. We volgden een tijdje de steenweg om over enkele wandelpaden door een woonwijk terug te keren naar de controle in Sint-Jozef na een degelijke lus.

We verlieten de controle op Sint-Jozef voor een tweede maal en werden nu opnieuw, maar via een alternatief parcours, naar de Damse Vaart gestuurd. We dwarsten de Vaart en liepen even langs de Vaart... voor de parcoursbouwer ons de polders rond Sint-Kruis instuurde. Na een tijdje verlieten we de polderweg om het wandelpad langs de Zuidervaart te betreden. We liepen langs de moderne kerk van Sint-Kruis over het wandelpad terug naar de Vesten. We dwarsten de Brugse Ring en dienden een hele tijd te wachten bij een openstaande brug. Uiteindelijk trokken we de Vesten op en liepen we genietend langs de vele molens op de Brugse Vesten. Net voor de Kruispoort stuurde een stevige trap ons naar boven tot bij de molen. Boven hadden we een mooi zicht op de Vesten. We daalden naar de Kruispoort en dwarsten opnieuw het water en de Ring om de laatste controle te vinden in een café.

Na de stempel stonden nog 4,4km op het menu. We dwarsten direct weer de ring en het water om snel opneiuw de Vesten terug te vinden. Op de vesten dwarsten we de Copure op een moderne brug om via de Gentpoort bij de Katelijnepoort uit te komen. Hier kwamen we op het parcours van de Nacht van Vlaanderen. We volgden echter de vesten en doken het Minnewaterpark niet in (zoals bij de Nacht van Vlaandren). We kregen wel vanop een brugje een mooi zicht op het Minnewater en de Dijver. Langs het Station trokken we naar het laatste stukje vest (de Buiten boeverievest) om opnieuw bij de Smedenpoort (van deze morgen) uit te komen. Onder de smedenpoort trokken we snel terug naar de startzaal na een degelijke en gezellige wandeling.

 

SDC14640.JPG

SDC14643.JPG

SDC14645.JPG

SDC14646.JPG

SDC14647.JPG

SDC14648.JPG

SDC14649.JPG

SDC14651.JPG

SDC14654.JPG

SDC14655.JPG

SDC14660.JPG

SDC14661.JPG

SDC14662.JPG

SDC14664.JPG

SDC14668.JPG

SDC14671.JPG

SDC14674.JPG

SDC14676.JPG

SDC14677.JPG

SDC14679.JPG

SDC14682.JPG

SDC14684.JPG

SDC14685.JPG

Wie MEER FOTO's wxil zien KLIK op onderstaande LINK

http://picasaweb.google.com/kv1304008/Brugge02#

 

11:01 Gepost door krist | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

16-01-11

Randonnée Hivernale de l'AMI Hamme-Mille 16/01/2010

Ik was in de loop van vorige week op zoek naar een wandeling voor zondag. Wilde eens iets anders... en na het lezen van verslagen van collega wandelbloggers van de voorbije jaren, nam ik de beslissing eens richting Waals Brabant te trekken en dit voor een winterwandeling georganiseerd door Amicale des marcheurs Independants vanuit Hamme-Mille.

Hamme Mille is een deelgemeente van Bevekom (Beauvechain) en ligt 10km ten zuiden van Leuven net over de taalgrens in Waals Brabant. Het bestond oorspronkelijk uit 2 gehuchten Hamme en Mille, die snel beslisten te fusioneren.

In de vroege morgen vond ik de startzaal bij de Sint-Amanduskerk. Ik kon parkeren voor de deur van de startzaal en naast mij kwam Jean-Jacques Paris toe. Na de nieuwjaarswensen te hebben uitgesproken, genoten we van een koffie en trokken we samen op pad. We kozen voor het parcours van 21km, maar ik had het idee hier of daar een lus bij te lopen om tot 30km te geraken.

Langs de kerk trokken we door het dorp en dwarsten voor de eerste maal de rivier La Nethen. We trokken even langs de drukke weg naar Leuven. Maar kregen snel weer rustige wegen voor de voeten. Wanneer de 6km stappers ons verlieten, trok de parcoursbouwer eindelijk zijn registers open. Een heerlijk stevig klimmend éénmanspad bracht ons naar een plateau. Het was heerlijk gevoel, na een tijd weer eens de klimmersbenen te moeten aanspreken. Boven trokken we een tijdje over het plateau voor we heerlijk de natuur werden ingestuurd. Een prachtig natuurpad leidde ons naar een zandvlakte. Ik waande me boven op een duin. Het was nog halfdonker en het was genieten van het vergezicht en de lichtjes van de dorpen beneden. Een stevig brokkenpad leidde ons terug naar beneden en bracht ons naar de eerste controle in Rue du Couvent in het dorpje Nethen na een goeie 5 kilometer.

Het was zeer rustig in de controle en één van de medewerkers begeleidde ons naar buiten en zette ons op de juiste weg. Hij bevestigde dat we weldegelijk het privé domein door de prachtige poort dienden te betreden. Een heerlijke dreef was de inleiding van deze 9km lange lus. De dreef leidde ons tot bij een mooi kasteel. We genoten van het aangeboden spektakel en trokken le foret de Meerdael in. Een derde wandelaar was ons komen vervoegen in de controle en voortdurend klimmend en dalend trokken we door het prachtige bos. Jean-Jacques kon een wortel niet ontwijken en maakte kennis met de zandgrond. Na een pittige afdaling kwamen we terug in de bewoonde wereld...bleek dat we opnieuw in het Vlaams Gewest waren, namelijk in Sint-Joris-Weert. We wandelden langs de kerk en het station en enkele drassige stapwegels leidden ons uit de dorpskom. Een verharde weg nam het een tijdje over en we dwarsten opnieuw de rivier de Nethen. Uiteindelijk werden we rechtsaf gestuurd en via het wandelpad Chemin des Murs klommen we via een heerlijke holle weg opnieuw naar een bospartij. Heerlijk stuurden men ons over zandwegels door het bos. Veel typische kasseiweggetjes namen het over en brachten ons terug naar de controle na 14,4km.

Jean Jacques en ik beslisten deze lus nogmaals te wandelen. Het was volledig klaar nu en we hoopten nu nog meer te kunnen genieten van deze prachtige lus. Ik hoopte om wat meer foto's te kunnen nemen nu er meer lichtinval was. Genietend legden we nogmaals deze prachtige lus af, om na een 24 kilometer opnieuw de controle te bereiken.

Het laatste stuk was er één van 5,5km. We trokken tot bij de kerk van Nethen en werden over een prachtige aaneenschakeling van wandelpaden uit de dorpskom geleid. We klommen via een heerlijke holle weg naar een plateau. Constant over natuurpaden en met een heerlijk winterzonnetje in onze nek liepen we over het plateau. Dwars door een boerderij stuurde de parcoursbouwer ons verder. Het bleef echt genieten van het aangeboden en zeer gevarieerd parcours. De natuurpaden mondden uit in een woonwijk. Via enkele wandelpaden in de wijk stonden we snel weer bij de grote weg naar Leuven. We dwarsten de weg om direct de kerk en de startzaal terug te zien.

Ik liet mijn boekje afstempelen in de overvolle startzaal en trok zeer tevreden na een zeer degelijke en gevarieerde tocht terug naar huis. Jammergenoeg temperde een mobiele werkplaats op de ring rond Brussel mij enthousiasme, want ik stond kilometers in de file. Maar uiteindelijk geraakte ik heelhuids thuis...

SDC14591.JPG

SDC14592.JPG

SDC14601.JPG

SDC14603.JPG

SDC14606.JPG

SDC14608.JPG

SDC14609.JPG

SDC14612.JPG

SDC14616.JPG

SDC14617.JPG

SDC14620.JPG

SDC14624.JPG

SDC14626.JPG

SDC14629.JPG

SDC14633.JPG

SDC14634.JPG

SDC14636.JPG

SDC14637.JPG

SDC14638.JPG

Wie MEER FOTO'S wil bekijken kan KLIKKEN op onderstaande LINK

http://picasaweb.google.com/kv1304008/HammeMillle#

 

17:15 Gepost door krist | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

08-01-11

Marche d'Hiver Bassilly 08/01/2011

De griep had mij de voorbije week stevig in zijn greep. Ik kwam tot donderdag mijn bed niet uit. Voelde me nu wat beter maar nog niet goed genoeg om weer de lange afstanden te trotseren...dus koos ik voor een vijventwintiger in Noord Henegouwen, namelijk Bassilly.

Rond 6u45 bereikte ik de startzaal in Bassilly. Herman en José van de Chantons waren de enige wandelaars in de zaal. Christian uit Braine-le-Compte van de organiserende club verwelkomde me en wenste me een prettige wandeling toe.

Gelukkig regende het niet...er stond wel een zeer stevige wind. In het donker bracht een verharde weg me uit Bassilly. De 4km stappers splitsten van ons af en ik werd richting Hellebecq gestuurd. Bij het binnenkomen van de dorpskom werden de 20 en 25km stappers apart op pad gestuurd. Ik had geen zaklamp bij en werd echt de pikdonker ingestuurd. Een half verharde weg klom tussen de velden uit het nietige centrum. Ik genoot van de prachtige sterrenhemel die nu en dan feller belicht werd door een gigantische lichtstraal die volk diende te lokken naar een of ander dancing. Ik mocht echter niet te veel genieten want de weg lag er zeer slecht bij en door de regen van de voorbije dagen was het meer een modderweg dan iets anders. Beukend tegen de wind overwon ik de lichte helling en daalde terug naar de bewoonde wereld. Tussen de huizen vond ik geen pijlen meer....gelukkig waren Herman en José gevolgd en hadden zij een zaklamp bij. Ze stuurde mij de goeie weg op...een verharde weg. Die verlieten we plots voor een heerlijk natuurpad dat ons heerlijk op sleeptouw nam. We dwarsten tweemaal een zwellend riviertje en bereikten het centrum van Hellebecq, waar de eerste controle was opgetrokken. Willy en Christian voorzagen me er van mijn eerste stempel.

Na de eerste controle kregen we direct een heerlijk wandelpad langs een riviertje dat uitmondde op een zeer drassige natuurdoorsteek. Een oude spoorwegbedding was een klein riviertje geworden. Geen sinecure om hier zonder zaklamp en met droge voeten door te geraken. Bij de splitsing werd ik de verharde weg opgestuurd. Tegen de wind beukend liep ik een eind over de verharde weg tot bij de spoorwegbedding. Onder de brug volgde een splitsing en trokken de 20 en 25km stappers een wijde boog (eerst langs de spoorweg dan over een mooi pad) om opnieuw op het parcours van de 15km stappers te komen en snel in de tweede controle onder de kerk van Silly.

Na de controle stond een lus voor de 25km stappers geprogrammeerd. Ik trok door het centrum van Silly en genoot van een prachtig verlicht gebouw. Ik werd ook "Joyeuses Fetes" toe gewenst voor ik het centrum verliet en een golvend landschap voor de voeten kreeg.

SDC14549.JPG

SDC14551.JPG

Een heerlijk golvend terrein bracht ons bij een watertoren en snel ook het Foret domaniale van Silly in. Eerst over verharde wegen...later over heerlijke bospaden volgden we het GR-pad. Eenmaal uit het bos bleef het golven en genieten van de aangeboden vergezichten.

SDC14554.JPG

SDC14559.JPG

Vervolgens werd ik vanop het plateau een prachtig natuurpad ingestuurd. Het liet me dalen tot bij het riviertje de Zulle (la Sille) dat ik heerlijk diende te volgen. Soms lagen de paden er wat drassig bij... maar het was een heerlijke zwerftocht die uitmondde op het dorpsplein van Silly. Ik dwarste het plein en liep langs de kerk terug naar de controle in Silly na een heerlijke lus.

SDC14565.JPG

SDC14567.JPG

SDC14568.JPG

Na de controle stuurde een heerlijk pad ons Silly uit. We trokken richting de spoorwegbedding, die we een hele tijd volgden tegen de wind in beukend. We klommen geleidelijk en boven veranderde het verharde pad in een akkerdoorsteek die ons bij de brug over de spoorweg bracht. We daalden richting Hellebecq en ik haalde Jean-Marie Dax bij, tijd om een praatje te slaan voor we over de oude spoorwegbedding richting centrum trokken. Een doorsteek over het kerkhof zette ons af in de vierde controle te Hellebecq (dezelfde als de eerste deze morgen).

SDC14574.JPG

SDC14578.JPG

SDC14580.JPG

Na de controle...dezelfde ingredienten als na de eerste controle....een heerlijk wandelpad langs een riviertje dat uitmondde op een zeer drassige natuurdoorsteek. De oude spoorwegbedding vertoonde nog steeds sporen van de dooi en de regen van de voorbije dagen. Bij de splisting mocht ik de bedding nu niet verlaten maar diende ik verder te trekken. De plassen verdwenen en de bedding maakte na een hele tijd plaats voor een half verharde weg die ons terugbracht naar Bassilly. Een doortocht door het centrum...de lugubere parcoursmeester stuurde ons hier ook over het kerkhof...zette me uiteindelijk af in de zaal. Dit na een geslaagde winterwandeling. Ik was tevreden dat ik koos voor deze wandeling...het parcours had me bevallen, geen spatje regen en de ideale afstand want ik voelde de restanten van de griep en de medicatie duidelijk tijdens de wandeling. Les marcheurs de la Sylle hadden me met deze omloop meer kunnen bekoren dan met hun 50km van enkele manden geleden.

SDC14581.JPG

SDC14583.JPG

SDC14587.JPG

SDC14589.JPG

Wie nog meer foto's van deze tocht wil bekijken, KLIK op onderstaande LINK

http://picasaweb.google.com/kv1304008/Bassilly02#

15:59 Gepost door krist | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |