24-10-10

Marche de l' Entité Bassilly 23/10/2010

De herfst sluipt geleidelijk aan in het land. Voor zaterdag hadden de weermakkers een pak regen en wind beloofd in de namiddag. Ik trok toch richting Bassilly, een dorp aan de noordrand van de provincie Henegouwen. Ik had er kwart voor zeven afgesproken in de startzaal met mijn vaste compagnon Rik. Na de koffie en het begroeten van veel wandelvrienden trokken we rond 7 uur op pad voor het parcours van 50km.

Het was nog donker en beiden hadden we geen zaklamp bij....We hoopten ook zo de weg te vinden. We dwarsten de pavé d'Ath en trokken in de open velden op pad. We droegen beiden nog onze korte broek. Maar de stevige wind liet ons direct voelen dat we binnenkort voor een lange zullen moeten kiezen. We liepen over verharde wegen langs de TGV bedding. Die kwam ons dan ook plots met hoge snelheid voorbij razen. Na de tweede splitsing hadden we blijkbaar een pijl gemist en samen met een tiental wandelaars trokken we het verkeerde pad op. We keerden na een tijdje op onze stappen terug en doken de juiste weg in, om uiteindelijk Labliau te vinden waar de eerste controle was opgetrokken na 4,95km.

Het eerste stuk was volledig over verharde wegen getrokken....deel twee was van dezelfde kost. Gelukkig konden we ons wat optrekken aan de mooie zonsopgang want het waren na 9,6 verharde kms dat we de volgende controle vonden op het plein voor de kerk van Hoves.

Het parcours verbeterde niet direct na de controle....maar na het dwarsen van de spoorweg kregen we eindelijk een leuk éénmans natuurpad dat ons een tijd op sleeptouw nam. Na het verlaten van dit pad zetten verharde wegen ons snel af in de volgende controle na 16,4km in de gang van de sporthalle in Petit Enghien (Lettelingen in het nederlands).

Voor de 50km stappers stond hier een lus van 7km geprogrammeerd. Het parcours verbeterde wat en zocht nu en dan wat wandelwegen op. Het leidde ons naar Bois de Strihou. Een bos die jammergenoeg volgebouwd is met kasten van villa's. Het was dan ook niet te verwonderen dat de rondleiding in het bos hoofdzakelijk over verharde wegen liep. Nu en dan eens onderbroken voor een natuurpad tussen de verschillende lanen. Ik merkte op dat we tegen de taalgrens waren, want we kwamen op het wandelnetwerk van het pajottenland. Verharde wegen brachten ons terug naar de sporthalle van Petit Enghien. We beslisten na 23,4km om ons beiden wat op te warmen aan een koffie in de "cafetaria" van de sporthalle.

SDC14336.JPG

Na de koffiepauze trokken we langs de kerk en enkele wandelwegen het dorp uit. Snel nam een mooi natuurpad het over. Het mondde uit op een pad langs de spoorweg die ons naar Edingen leidde. We dwarsten de Grote weg en een heerlijk pad zette ons af in het park van Edingen. Langs enkele golfterreinen brachten prachtige bosdreven ons tot bij het Zeven Sterren Paviljoen, een prachtige kiosk omringd door water. We bleven in het park rondzwerven en bereikten het kasteel en zijn prachtige aangelegde tuinen waar we doortrokken. Langs enkele vijvers liepen we tussen de bomen steeds dieper het park in. We verlieten uiteindelijk het park bij het zwembad. Jammergenoeg werden we nu weer een drukke baan opgestuurd, die we een hele tijd volgden om de controle in Hoves terug te vinden na 31km. Tijd voor soep....

SDC14343.JPG

Ik had voor de controle al enkele spatjes regen gevoeld....dus besliste ik in de controle een extra jas aan te trekken. Geen verkeerde keuze want bij het verlaten van de controle begon het steeds meer te regenen. We werden uit het dorp geleid en na de splitsing trokken we tegen de wind en de regen een rechte weg (richting Neufvilles) op. Na een hele tijd mochten we stoppen met beuken tegen de wind en werden we rechts afgestuurd. Een kramiekig weggetje bracht ons naar een lager gelegen stuk landbouwgebied. Bij een hoeve dienden we een gigantische plas te ontwijken alvorens we een licht oplopend karrenspoor dienden te overwinnen. Verharde wegen namen het even over alvorens we een nieuw licht golvend vettig karrenspoor vonden, die ons terugbracht richting Labliau. Een verharde weg zette ons uiteindelijk af in de eerste controle van deze morgen. Lichtjes verkleumd en doornat genoten we er even van een koffie. Nog 9,9km....

SDC14349.JPG

Na de controle was het weer beuken geblazen tegen de wind en de regen over verharde wegen. Ik werd er even moedeloos van en begon te denken dat je toch een beetje "gek" dient te zijn om dit te doen. Maar na de splitsing (de 12 en 25km stappers vertrokken van ons) werd mijn moraal wat opgekrikt. Een heerlijk natuurpad stuurde ons naar Bois d'Enghien waar we over prachtige natuurpaden werden doorgestuurd. Het was echt genieten...even geen wind...en even echte natuur. Maar onze droom spatte snel weer uit elkaar. We verlieten het bos en klommen over verharde wegen naar een plateau waar we tegen de wind in naar de laatste controle liepen in een garagepoort bij een hoeve. We beslisten niet meer te stoppen. We wilden zo snel mogelijk binnen zijn om ons op te warmen en te drogen.

SDC14355.JPG

Het tempo bleef er aardig in en over verharde wegen dwarsten we opnieuw de TGV-bedding om snel weer in de startzaal aan te komen na een voor mij tegenvallende tocht, die hoofdzakelijk over verharde wegen liep. Enkel het park van Edingen en bois d'Enghien brachten wat licht in de duisternis. En de weergoden zorgden ook al niet dat we er ons beter bij voelden....maar dit is logisch want de winter staat voor de deur.

Wie meer FOTO'S wil zien.......Klik dan op onderstaande LINK

http://picasaweb.google.be/kv1304008/Bassilly#

SDC14344.JPG

 

08:42 Gepost door krist | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

17-10-10

Open Grenstocht Rekkem 16/10/2010

Mijn eigen club, de 12 uren van lauwe, organiseerde zaterdag vanuit Rekkem (gehucht 't paradijs) hun open grenstocht. 't Paradijs ligt op Vlaams grondgebied geprangd tegen de Franse grens en langs de andere zijde tegen de taalgrens (moeskroen). Vandaar is de naam open grenstocht toepasselijk gekozen en zoekt de tocht constant de paden die indertijd door de smokkelaars werden gebruikt om goederen over de grens te smokkelen.

In deel 1 van de  21km lange tocht trokken we in de gietende regen richting Moeskroen om over rustige wegen terug te keren naar grondgebeid Rekkem. Op de grens met Lauwe werden we over leuke natuurpaden richting centrum Rekkem gestuurd waar we in 't Dorphuis de eerste controle vonden.

Deel 2 bestond uit een lus vanuit 't Dorphuis die ons naar de Leievallei bracht waar we het Diefhondbos verkenden alvorens terug te keren naar 't Dorphuis.

Deel 3 was een 8km lange zwerftocht die ons constant liet flirtten met de Franse grens over smokkel- en natuurpaden. Uiteindelijk trokken we via de Kattewegel naar de grenspostwegel die ons naar de douane overgang leidde op de E17. Via de brug dwarstten we deze grenspost om snel ons boekje te laten afstempelen in de startzaal na een geslaagde herfsttocht in nu en dan stevige buien.

Hieronder vind je enkele impressies... wie meer foto's wil zien KLIKT op onderstaande LINK

http://picasaweb.google.be/kv1304008/Rekkem#

SDC14307.JPG

 

SDC14310.JPG

 

SDC14317.JPG

 

SDC14318.JPG

 

SDC14319.JPG

14:13 Gepost door krist | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

10-10-10

Marche des Monastères Fosses-la-Ville 09/10/2010

Rond 6u40 vond ik nog een parkeerplaats pal voor de startzaal. Ik werd direct begroet door tal van wandelaars die al op pad trokken. Binnen trof ik een overvolle startzaal aan. Blijkbaar had de aankondiging van heerlijk najaarsweer veel wandelaars overtuigd om nog een 50km te wandelen. Ik haalde mijn startkaart op en begroette vele bekenden voor ik samen met Rik mij op gang trok voor het parcours van 50km.

Het verlaten van de zaal nam ook nog heelwat tijd in beslag...want de bekende gezichten stroomden maar toe. Uiteindelijk geraakten we op pad en liepen we langs het voetbalveld van Racing Fosses het dorp uit. Over verharde wegen en na een pittige klim bereikten we de eerste controle in Haut Vent.

Vanuit Haut Vent namen rustige verharde wegen ons op sleeptouw. De naam van het dorp werd eer aangedaan want boven op de vlakte blies een stevige wind, maar geleidelijk aan kwam de zon piepen. Wanneer de verharde wegen mij begonnen te vervelen, werden we een karrespoor ingestuurd. Dat mondde uit in een dreef die uiteindelijk plaats maakte voor een heerlijke natuurdoorsteek die ons naar Saint Gérard bracht. De opkomende zon bezorgde ons idyllische plaatjes. In Saint Gérard was de controle opgetrokken in de Abbaye de Brogne. De oude abdij was een benedictijnenabdij opgericht door Saint Gérard de Brogne in 919.

SDC14249.JPG

Uit vorige edities wist ik dat we in Saint Gérard een lus maken van een 25-tal kilometer en dat die lus gewoonlijk het betere deel van de tocht is. Dit jaar bleef ik na de controle op mijn honger zitten. We bleven zeer lang op verharde wegen verder trekken. Jefke, de hond van Frans van Opwijk, kwam ons voorbij rennen. Hij was blijkbaar geschrokken van 2 ULM's en was op de vlucht. Uiteindelijk kregen we hem aan de vijver bij het kasteel van Neffe te pakken. Na het kasteel verbeterde het parcours even en werden we over heerlijke wandelwegen Bioul ingestuurd. Door het centrum liepen we naar de voetbalkantine waar we na een goeie 17km de derde controle vonden.

We werden leuk uit Bioul geleid via een soort oude spoorwegbedding...Maar de tocht verviel weer in zijn oud zeer. Het waren rustige maar verharde wegen die ons over een vlakte leidden. Na de splitsing met de 42km kregen we eindelijk bospaden. Het was een stevig dalend brokkenpad die ons door het bos tot bij het riviertje de Molignée bracht. We dwarsten het riviertje. Ik verwachtte me aan een verharde klim die ons naar de abdij van Maredsous ging brengen. Maar gelukkig verrastte de parcoursbouwer me hier. Tussen de bomen en door een kapotte omheining stuurde hij ons een prachtig natuurpad op. Dit klimmend pad bracht ons naar de abdij, die we langs achter betraden. We waren 22km ver en de cafetaria van de abdij deed dienst als controle. Paul en Marie-Madeleine (op pad op de 25km met start te Saint Gerard) wachtten er ons verrassend op. Samen met hen proefden we de heerlijke Bruine Maredsous. Veel wandelaars kwamen ons vervoegen en sfeer zat er lekker in. Iets te veel want het werd een oponthoud van meer dan een uur. Lichtjes zwevend verliet ik de controle...nog 27km.

SDC14269.JPG

Mijn moraal ging nog meer omhoog want het parcours begon eindelijk mijn verwachtingen in te lossen. Door het bos daalden we heerlijk opnieuw naar de Molignée, die we even volgden voor we hem dwarsten en opnieuw konden beginnen klimmen. Tussen een klapdeur liepen we een stevig klimmende weide in. We konden genieten van het leuke dorpje Sosoye in het dal. Het parcours bleef nu een tijdje op niveau en de natuurpaden volgden elkaar snel op. Uiteindelijk dwarsten we opnieuw de vlakte om weer uit te komen in de voetbalkantine van Bioul. Nu geen Maredsous meer maar een cola...

Enkele heerlijke paden zetten ons op weg naar de volgende bosdoorsteek, door le Bois de Neffe. Na onze zwerftocht door het bos koos de parcoursbouwer om ons langs een voetbalveld heerlijk langs de achterzijde naar de Abbaye de Brogne van Saint Gerard te laten lopen. Een stevige klim zette ons uiteindelijk af in de controle. Tijd voor een barbecueworst. Er stonden ook nog 13km op het menu.

SDC14289.JPG

De terugtocht was hoofdzakelijk verhard richting Bossière. Na de dorpsdoorsteek vonden we in een garagepoort de volgende controle. Kort na de controle op weg naar het dorp Maison werden we weer het bos ingeleid. Heerlijke bospaden leidden ons naar het Lac de Bambois, die we rondden. Vanaf het lac bracht een afwisselend parcours ons terug naar Haut Vent, de eerste controle van deze morgen.

Van hieruit brachten 1,9km in dalende lijn ons terug naar Fosse la Ville. We kregen nog een rondleiding door het centrum en liepen langs de collegiale kerk Saint Feuillien voor we opnieuw aankwamen in de startzaal. De tocht was iets te veel verhard om over een schitterende tocht te kunnen spreken. Het prachtig weer en veel vrienden zorgden echter voor een meer dan geslaagde dag.

Hier vond je reeds enkele foto's. Wie meer foto's wil zien. KLIK op onderstaande LINK. 

http://picasaweb.google.be/kv1304008/FossesLaVille#

 

09:11 Gepost door krist | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |