30-05-10

Tienbundertocht Rillaar 29/05/2010

WSC Langdorp is een club die je als wandelaar maar weinig in de steek laat. Opvallend genoeg was ik vorig jaar niet op bezoek bij deze club. Nochtans behoort het Hageland tot één van mijn favoriete streken in België. Ik wandelde er ooit de trofee Harten Vijf en was bijna ieder jaar begin juli op de afspraak in Aarschot voor de 50km van het Hageland.

Zaterdag organiseerde WSC Langdorp hun tienbundertocht vanuit Rillaar met afstanden tot 50km. Een ideale gelegenheid om opnieuw naar het Hageland af te zakken. Ik kies het ver de laatste weken...vorige week 161km naar Franchimont deze week gaf mijn GPS 154km als afstand aan. Probleemloos bereikte ik rond 6u30 Rillaar. Brusselse Robert en enkele leden van de wandelclub Les Sans Soucis heten mij welkom. In een lichte morgenzon ging ik van start voor een afstand van 50km en werd uitgezwaaid door Katrien die ook juist toekwam.

Langs de kerk wandelde we kort door enkele straten van Rillaar voor we het wandelpad "de Rillaarse Heuvels" vervoegden en de natuur indoken. We klommen naar een prachtig uitzicht over Rillaar en werden over leuke paden naar en onder de autosnelweg gestuurd. We doken het Tienbunderbos in en kregen een prachtig parcours voor de voeten. Slingerend, klimmend en dalend wandelden we door het bos. Het bos maakte plaats voor enkel prachtige éénmanspaden die ons naar de eerste controle brachten in de voetbalkantine van Houwaart. Marc en Jolande zaten er al van een eerste rust te genieten.

Ik trok door werd langs enkele wijngaarden opnieuw heerlijk de natuur ingestuurd. De holle wegen maakten even plaats voor een trektocht in de open velden. Maar snel doken we weer het bos, namelijk het Walenbos. De plankjes die er moesten voor zorgen dat het drassig bos toegankelijk bleef voor wandelaars lagen er glibberig bij. Het was dan ook steeds aandachtig blijven om geen kennis te maken met de bosgrond. We verlieten het Walenbos en trok over rustige wegen naar Tielt (deelgemeente van Tielt-Winge). We klommen lichtjes naar de kerk en ontdekten snel na 10,6km de tweede controle opgetrokken naast een prachtige oude pastorij. Een uniek gebouw uit het einde van de 17de eeuw,  opgetrokken in bak- en zandsteenstijl.

Na de controle even wat verhard maar snel doken we bij het containerpark weer de natuur in. Het was even zoeken naar het juiste pad die ons de natuur in bracht, maar éénmaal op de juiste weg was het steeds weer genieten. Het bos maakte plaats voor heerlijke paden afgewisseld met prachtige hollewegen steeds weer licht golvend. Hervé uit Landen kwam mij vervoegen en samen liepen we genietend naar de derde controle in Bekkevoort na 15,6km. Daniel van Poluc verwelkomde mij er. Anita en Jean-Paul genoten er van een cola. Ik feliciteerde hen met hun 200km Euraudax. En samen trokken we opnieuw op pad.

We dwarsten de grote weg en klommen lichtjes door een veld. Boven trokken de 42km en de 50km stappers samen op pad. Voor ons de 50km stappers stond een traject van 9,9km op het menu richting Assent. We kregen even een verhard intermezzo, maar snel doken we weer de holle wegen in. Boven hadden we een prachtig zicht op de kerk van Bekkevoort en de golvende streek van het Hageland. We bleven boven op het plateau genieten van het zonnetje nu weer over een kasseitje, dan weer over natuurpaden, dan weer over een éénmanspad in het open veld. Wanneer we het bos opnieuw indoken, splitste de 42km van ons af en trokken wij richting de snelweg A2. Langs de snelweg klommen we verhard naar een volgend plateau. Tussen de velden slingerden we ons naar een tunneltje die ons richting Assent bracht. We ontmoetten even de wandelaars die reeds van de controle kwamen want we moesten er een stukje dubbel lopen. Een heerlijk kasseitje gevolgde door een dalend natuurpad zette ons af in Assent en in controle café Congo. Het ontvangstcomité bestond er uit Paul Bastaens en zijn vrienden. Ik rustte er even uit en genoot er van een bruine Leffe. We waren trouwens over halfweg...25,5km.

Ik verliet opnieuw Assent door het tunneltje en trok even samen met Daniel uit Halle, lid van WTC Nieuwpoort, op pad. We liepen opnieuw het bos in. Het parcours speelde in het bos jojo met een heuvelrug en bood ons nu en dan een heerlijk vergezicht aan. Na de bosdoorsteek volgde weer een tijdje openveld met de traditionele kasseitjes. Die maakten plaats voor een holle weg die uitmondde op een plateau waar een plantage fruitbomen stond. Tussen de fruitbomen trokken we verder (wat een afwisseling in deze tocht!!!) en een heerlijke aaneenschakeling van prachtige natuurpaden bracht ons terug naar Bekkevoort. Even tussen de huizen en daar dook de controle opnieuw op. We waren 34,8km ver. In deze controle zorgde Nederbelg Patrick voor de ontvangst. We waren het er unaniem over eens dat WSC Langdorp ons opnieuw niet ontgoochelde. Ik begroette er ook Roger en zijn vrouw uit Lichtervelde. Blijkbaar niet op de 50km maar op de 30km. Ze waren hier met hun club de Margriettestappers uit Lichtervelde met een bus.

Na de controle klom ik opnieuw lichtjes door het veld. Nu boven naar rechts en even het bos in. Rustige wegen namen het over en leidde ons in een heerlijk zonnetje verder. Een holle weg liet ons verhard klimmen tot bij een prachtige uitkijktoren. Van bij de toren bracht een heerlijk natuurpad ons naar beneden. Het mondde uit in het kabouterbos. Ons kort bosbezoek leidde op zijn beurt naar de voorlaatste controle naast de prachtige oude pastorij. Ook hier een leuke ontvangstcomité...Freddy en Sabine...niet naar Blegny maar door een feestje gisteravond in Rillaar beland. Nog 10,5km.

Een heerlijk pad tussen de velden leidde me uit de controle. Rustige wegen namen het over...langs een heerlijk omwalde hoeve....over het kerkplein van Tielt...opnieuw over een mooie kasseiweg....een heerlijk éénmanspad. Dit waren de ingredienten van onze zwerftocht terug naar de controle in de voetbalkantine van Houwaart. Ook hier een ontvangstcomité...Guy uit Oostrozebeke, lid van Hanske de krijger en zijn vriendin lid van Trip trap Kumtich...kaartten met mij na over Chantonnay waar zij ook waren.

De laatste 6,5km stuurde ons opnieuw het tienbunderbos in. Heerlijk door en langs het bos wandelde ik naar de autosnelweg, die we dwarsten. Een geimprovisserd veldpad leidde ons verder. Tussen een hoeve vonden we een dalend natuurpad richting Rillaar. Een schitterende aaneenschakeling van paden leidde ons verder...  en dit tot bijna in de aankomstzaal.

Dit was misschien wel niet DE mooiste tocht die ik ooit in deze regio, het Hageland, wandelde maar ik vond hem toch heel goed en wat mij enorm bekoorde was de afwisseling...nu eens bos, dan weer vergezichten, open velden, natuurpaden, kasseiweggetjes, fruitboomgaarden, wijngaarden,... Kortom een mooi parcours, een heerlijk weertje (veel zon en een heerlijk briesje) en veel vrienden...wat wil een mens nog meer.

  

Herschaalde kopie van SDC13364

 Het vertrekpunt...de kerk van Rillaar

Herschaalde kopie van SDC13365

 Direct de natuur en de Rillaarse Heuvels in

Herschaalde kopie van SDC13367

 De beklimming van de wijngaardberg

Herschaalde kopie van SDC13370

 Tussen de ochtenddauw richting eerste controle in Houwaart

Herschaalde kopie van SDC13371

 Hier verliet ik het voetbalveld van Houwaart waar in de kantine de eerste controle was opgetrokken

Herschaalde kopie van SDC13372

 Tussen de wijngaarden typisch voor deze streek

Herschaalde kopie van SDC13374

 Prachtige holle wegen

Herschaalde kopie van SDC13375

 Door het Walenbos

Herschaalde kopie van SDC13377

 Hier eindigde onze zwerftocht door het Walenbos

Herschaalde kopie van SDC13378

 Rustige wegen op weg naar Tielt-Winge

Herschaalde kopie van SDC13379

 Hier de kerk van Tielt

Herschaalde kopie van SDC13380

 De oude pastorij, een uniek gebouw  einde 17 de eeuw,  opgetrokken in bak- en zandsteenstijl net naast de tweede controle in Tielt na 10.6km

Herschaalde kopie van SDC13383

 Tielt verlaten... en opnieuw de natuur in

Herschaalde kopie van SDC13384

 Veel afwisseling...nu weer een leuk pad in het open veld

Herschaalde kopie van SDC13388

 De typische wegen voor deze tocht

Herschaalde kopie van SDC13389

 Na de controle in Bekkevoort terug op pad voor een stuk van 9.9km. Hier zie je de kerk van Bekkevoort in het dal liggen.

Herschaalde kopie van SDC13390

 Prachtige paden in een schitterend weertje

Herschaalde kopie van SDC13391

 Nu eens een kasseiweggetje, dan weer natuurpaden

Herschaalde kopie van SDC13394

 Prachtig pad nu door de velden

Herschaalde kopie van SDC13395

 Terug het bos in

Herschaalde kopie van SDC13398

 Tunneltje onder de A2, heen en terug naar de controle in Assent

Herschaalde kopie van SDC13399

 Leuk kasseitje op weg naar de controle in Assent

Herschaalde kopie van SDC13400

 Hier bereikte ik Assent en de controle na 25.5km

Herschaalde kopie van SDC13401

 Wie ik hier tref? Het zijn iedere week dezelfde hé...

Herschaalde kopie van SDC13402

 Terug het bos in

Herschaalde kopie van SDC13404

 Prachtig vergezicht

Herschaalde kopie van SDC13407

 Schitterende paden...

Herschaalde kopie van SDC13408

 dan weer een leuk kasseitje...

Herschaalde kopie van SDC13410

 Na de beklimming van een holle weg komen we in de open velden waar fruit geteelt wordt.

Herschaalde kopie van SDC13411

 Tussen de velden door...

Herschaalde kopie van SDC13413

 Was het niet de Tienbundertocht?

Herschaalde kopie van SDC13414

 Dit pad leidde ons terug naar Bekkevoort en de controle na 34.9km

Herschaalde kopie van SDC13415

 Hier liet ik de controle achter mij...

Herschaalde kopie van SDC13417

 en trok opnieuw de bossen in

Herschaalde kopie van SDC13418

 Rustige wegen brengen ons naar Tielt terug

Herschaalde kopie van SDC13419

 Prachtige uitkijktoren in Tielt

Herschaalde kopie van SDC13420

 Dit pad leidde ons terug naar de controle in Tielt (naast de oude pastorij)

Herschaalde kopie van SDC13422

 Met dit pad verlieten we de controle voor de tweede maal

Herschaalde kopie van SDC13424

 Langs een leuk wal op weg naar het centrum van Tielt

Herschaalde kopie van SDC13426

 Na het centrum van Tielt leidde dit pad ons terug naar de eerste controle van deze morgen maar ook de laatste controle in Houwaart

Herschaalde kopie van SDC13428

 Na de controle nog 6.5km direct weer de natuur in

Herschaalde kopie van SDC13429

 Prachtige bosdoorsteek

Herschaalde kopie van SDC13431

 Leuke toeschouwer

Herschaalde kopie van SDC13432

 Naar beneden over natuurwegen...richting Rillaar

Herschaalde kopie van SDC13435

 Nog 2km....het blijft genieten

Herschaalde kopie van SDC13436

 De slotkilometer...bijna tot in de zaal probeert men ons over natuurpaden te sturen.

 

11:50 Gepost door krist in Algemeen | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

22-05-10

Marche Charles Quint Franchimont 22/05/2010

Eigenaardig genoeg stond de Marche Charles Quint nog nooit op mijn wandelkalender...Er was waarschijnlijk steeds iets anders geprogrammeerd. Dit jaar vereerde ik les 1000 pattes de Philippeville met een bezoekje.

Mijn GPS gaf 161km aan toen ik thuis vertrok om Franchimont te bereiken. Rond 6u45 bolde ik het rustige dorpje, een deelgemeente van Philippeville, binnen. Ik ontmoette er in de Salle Ponsart veel bekenden. Een delegatie van de padstappers trok zich juist op gang. Nestor, Christian, Christophe, Eddy en Carine begroetten me. Samen met hen trok ik op pad voor het parcours van 50km.

Gezellig keuvelend met Carine legde ik de eerste 6,3km af. Deze brachten ons bijna direct de natuur in. Een rustige weg leidde ons naar le local des chasseurs waar we na 1,8km onze eerste stempel kregen. Een pallet over een beek leidde ons weer voor een hele tijd de natuur in. Een rustige weg zette ons af in Omezée waar we bij de kerk in de living van een huis de tweede controle vonden. Carine en haar trawanten genoten er van een kleine rust. Ik trok alleen door.

Langs het kerkhof verlieten we het dorp en liepen een karrenspoor in. De zon was al stevig van de partij en het was genietend dat ik verder trok. Het karrenspoor werd een holle weg die stevig daalde. Na een heel kort verhard intermezzo doken we het bos in om het pittoreske dorp Soulme (genomineerd als mooiste dorp van Wallonië) te bereiken. Vanuit Soulme bracht een prachtig GR-pad ons weg. Het natuurpad volgde een klein riviertje dat we nu en dan eens dwarsten. Watervalletjes op het kabbelende water bezorgde ons prachtige beelden. Uiteindelijk klommen we van de rivier weg. Een heerlijk mooi pad badend in de zon leidde ons naar Vodelée, een klein dorpje tussen Givet en Philippeville kort bij de Franse grens. In het plaatselijk schooltje was de controle opgetrokken na 13,2km. Ik verslond er mijn eerste (en zeker niet mijn laatste) cola van de dag.

Het volgende stuk viel mij zwaar tegen. Volledig verhard en bijna steeds rechtdoor wandelden we 4,3km naar het centrum van Romedenne. Een stevige trap leidde ons naar de controle.

Samen met Paul Bastaens verliet ik de controle. Paul vertelde me wat over zijn avonturen in Kluisbergen vorige week terwijl we door het centrum liepen. Bij een soort biermuseum trok Paul op zoek naar enkele mooie kiekjes terwijl ik doortrok. Ik kreeg gelukkig weer natuurpaden voor de voeten. Een heel mooi licht opklimmend pad bracht ons verder. Peter uit Mol werd mijn volgende gezel...hij vertelde me niet over Kluisbergen maar over zijn avonturen op de 75km van Masbourg. Samen bereikten we een prachtig Ardense hoeve. Achter het huis kwamen we opnieuw bij de watervalletjes van daarnet. We moesten nu ongeveer 1,5km over hetzelfde traject van daarnet om weer de controle in Vodelée te bereiken. Ik trof er Freddy en Sabine aan, blij van hen na een tijdje nog eens terug te zien. We babbelden even bij en trokken elk onze weg op.

Voor mij was dat het dorpje verlaten en het bos induiken. Een geimprovisserd pad leidde ons naar een grintpad door het bos. Het grintpad werd een rustig verharde weg, die op zijn beurt plaats maakt voor een verharde oude spoorwegbedding richting Marienbourg. Bij het verlaten van de spoorbedding zagen we het volgende dorp, Gimnée al voor ons liggen. Tussen de prachtige natuur ontsnapte ook een gigantische rookpluim uit de Franse kerncentrale van Chooz. Ik richtte mijn pijlen op Gimnée en genoot er in de garagecontrole van een broodje met ham en een cola.

Na de controle liet de parcoursbouwer ons door het dorp opklimmen naar de kerk van Gimnée, een deelgemeente van Doische. Langs de kerk verlieten we het dorp en liepen weer de natuur in. Een heerlijk pad tussen de bomen bracht ons naar een soort desolaat landschap. Bleek dat we hier  la réserve naturelle du coupu tienne in Niverlée waren. We wandelden hier op een soort kalksteenheuvels en hadden prachtige zichten op de lager gelegen gebieden. We verlieten het natuurreservaat door een leuk éénmanspad tussen de bomen. Een verharde, rustige maar zeer golvende weg nam me een hele tijd op sleeptouw en leidde me naar het volgende dorp namelijk Romerée. Naast de feesttent en de kerk was de volgende controle opgetrokken na 31,9km. We werden er gratis soep aangeboden. Ik had er een heel gezellige babbel met Claude Tixhon. Hij was er ook samen met zijn trouwe companen aan het genieten van een kom soep.

Na de controle trok ik samen met Willy van Izel op pad. Die had het stuk Vodelée-Romedenne-Vodelée tweemaal gedaan en kwam lopend terug bij mij. Even wat info ingewonnen over de komende Nacht van Vlaanderen en weg was hij weer. Ik dook het bos in en heerlijke dreven leidden ons door dit mooi stukje natuur. Ik haalde de Padstappers bij en als viertal wandelden we naar het idyllisch gelegen dorpje Merlemont. Het was stevig klimmen om de controle in het dorp te bereiken. We hadden 39,3km op de teller.

Alleen trok ik weer verder. Ik werd uit het dorp geleid en kreeg een stuk van 3km over verharde weg naar Villers-Le-Gambon. In de laatste controle op 6km van het einde genoot ik van een frisse cola en had er met de dame van de organisatie een gezellige babbel over de communautaire problemen.

Een mooi pad tussen enkele draaipoortjes leidde ons uit het dorp. Een verwilderde prachtige oude spoorbedding nam ons een hele tijd op sleeptouw. De vele brandnetels teisterden mijn onderbenen. De zon bezorgde me voor het eerst dit jaar een broeierig gevoel. Na de bedding doken we weer het open golvend landschap in en over rustige wegen bereikte ik voldaan de Salle Ponsart in Franchimont.

Het had heel wat voeten in de aarde in de startzaal om mij uiteindelijk toch een koude schotel te bezorgen (blijkbaar waren bepaalde ingredienten uitgeput door het vele volk en was men op zoek naar alternatieven). Samen met enkele westvlaamse drevetrotters genoot ik van een bruine Charles Quint met een koude schotel. In een broeierig hete auto reed ik uiteindelijk terug namijmerend over deze tocht. Die mij niet tegenviel, maar die mij ook niet wild maakte. Hier en daar prachtige en leuke passages, maar hier en daar ook mindere stukken en voor mij wat te veel beton voor deze streek....Maar het over het weer hoor je mij niet klagen...Het was heerlijk warm.

 

Herschaalde kopie van SDC13295

 Via rustige wegen verlieten we Franchimont

Herschaalde kopie van SDC13296

 Na de eerste controle (na 1.8km) doken we de natuur in

Herschaalde kopie van SDC13299

 Dit mooie natuurpad bracht ons verder weg

Herschaalde kopie van SDC13300

 Ik bereikte de kerk van Omezée

Herschaalde kopie van SDC13301

 En de tweede controle (na 6.3km) in de living van dit huis

Herschaalde kopie van SDC13304

 Opnieuw op pad richting Vodelée

Herschaalde kopie van SDC13305

 Prachtig pad

Herschaalde kopie van SDC13307

 Prachtig herenhuis in Soulme

Herschaalde kopie van SDC13309

 VIa dit bruggetje trokken we uit Soulme

Herschaalde kopie van SDC13310

 Op weg naar Vodelée

Herschaalde kopie van SDC13313

 Mooi watervalletje

Herschaalde kopie van SDC13314

 De kerk van Vodelée

Herschaalde kopie van SDC13315

 Steeds maar rechtdoor over verharde weg naar Romedenne

Herschaalde kopie van SDC13316

 Stevige trap om het centrum en de controle in Romedenne te bereiken

Herschaalde kopie van SDC13318

 We trekken uit Romedenne....Paul op zoek naar het juiste kiekje

Herschaalde kopie van SDC13319

 Gelukkig weer de natuur in

Herschaalde kopie van SDC13321

 Prachtig Ardens huis

Herschaalde kopie van SDC13322

 Bijna terug in Vodelée

Herschaalde kopie van SDC13323

 De controle in Vodelée waar we tweemaal kwamen

Herschaalde kopie van SDC13324

 Na de controle trok ik het bos in

Herschaalde kopie van SDC13326

 Het bos maakte plaats voor deze oude spoorwegbedding richting Marienbourg

Herschaalde kopie van SDC13327

 De oude spoorwegbedding maakte op zijn beurt plaats voor deze grindweg...Let op de rookpluim van de centrale van Chooz op de achtergrond

Herschaalde kopie van SDC13328

 Hier bereikte ik Gimnée

Herschaalde kopie van SDC13331

 Na onze doortocht in het centrum verliet ik hier het dorp

Herschaalde kopie van SDC13332

 Ik wandelde terug de natuur in

Herschaalde kopie van SDC13333

 en kwam in een desolaat landschap

Herschaalde kopie van SDC13334

 Blijkbaar réserve naturelle du coupu tienne in Niverlée

Herschaalde kopie van SDC13335

 Leuk pad om het reservaat te verlaten

Herschaalde kopie van SDC13337

 Reservaat maakt plaats voor een openlandschap met verharde wegen

Herschaalde kopie van SDC13340

 We kregen Romerée in zicht

Herschaalde kopie van SDC13341

 Controle bij de kerk in Romerée

Herschaalde kopie van SDC13342

 We verlieten het dorp en liepen hele tijd door het bos

Herschaalde kopie van SDC13345

 We wandelden naar het hoger gelegen dorp Merlemont waar de voorlaatste controle was opgetrokken op 9km van het einde

Herschaalde kopie van SDC13346

Via drie verharde kilometers trokken we naar Villers-Le-Gambon

Herschaalde kopie van SDC13347

 Even genieten van deze mooie vijver

Herschaalde kopie van SDC13348

 De laatste controle in Villers-Le-Gambon...nog 6km

Herschaalde kopie van SDC13349

 We trokken weg uit Villers-Le-Gambon

Herschaalde kopie van SDC13350

 Over dit pad

Herschaalde kopie van SDC13351

 Dat plaats maakte voor dit natuurpad, die we een hele tijd volgden

Herschaalde kopie van SDC13354

Uiteindelijk liepen we door een open landschap in een licht golvende streek terug naar Franchimont

19:14 Gepost door krist in Algemeen | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

18-05-10

Chantonnay dag 4 16/05/2010

Op de bus op weg naar het startpunt van dag 4 kregen we te horen dat de startplaats van vandaag het attractiepark Puy du Fou was. In het park zelf waren geen pijlen aangebracht. Iemand van de organisatoren leidden ons door het prachtig park. Eénmaal uit het park konden we aan onze laatste zwerftocht van 42km door de franse Vendée beginnen.

Frans startte als een pijl uit een boog en Rik en ik zouden hem voor de rest van de dag niet meer terug zien. Als duo verlieten we het park en doken we direct de natuur in. Langs een heerlijk meer klommen we omhoog en genoten we van de prachtige vergezichten. De zon was opnieuw van de partij en dit gaf het landschap nog een mooier tintje.

Na de eerste bevoorrading, na een goeie 7 kilometer, volgden het parcours steeds weer le sentier du boccage. Een prachtige aaneenschakeling van natuurpaden die ons over holle wegen tussen de wijngaarden stuurde. Maar ook door gezellige gehuchtjes en langs mooie vijvers en riviertjes. Kortom subliem....

Maar dan tevreden bereikten we het middagpunt na 21 heerlijke kilometers. Een stokbrood met een heerlijk frisse cola bezorgde ons opnieuw krachten om de laatste 21km van de vierdaagse aan te vatten.

We werden naar een bos geleid. Kilometers lang zwierf we in dit bos rond om uiteindelijk het dorpje Saint-Prouant te bereiken. Langs het kerkje trokken we door het dorp. Voor het eerst vandaag boette het parcours wat kwaliteit in. Maar nog steeds uiterst tevreden bereikten we de voorlaatste controle net buiten Saint-Prouant in een schuur. Nog 14,4km...

Het parcours wijzigde...geen boccage of bos meer...maar een heerlijke aaneenschakeling van rustige onverharde wegen in de open velden in de omgeving van de priorij van Grammont leidde ons naar Sigournais. Door het dorp bereikten we het prachtig kasteel van Sigournais, waar op de binnenplaats de laatste controle was opgetrokken.

Door het centrum van Sigournais wandelden we naar een onverhard pad dat ons afzette bij het volgende historisch gebouw, Le Manoir du Ponsay. Van daaruit was het nog 4km naar Chantonnay. Van bij de watertoren zagen we direct de kerk van Chantonnay liggen en een lange wegel bracht ons terug naar het centrum. Nog even door het stadspark en snel dook het Parc Clemenceau op.

Het eindpunt van werderom een prachtige vierdaagse...Ideaal wandelweer...Schitterende organisatie...Afwisselende en kortom prachtige parcours...Goed gezelschap en veel vriendschap....Hopelijk kom ik hier nog ooit terug

Herschaalde kopie van SDC13255

 De start...attractiepark Puy du Fou

Herschaalde kopie van SDC13256

 De eerste kilometers door het prachtige park

Herschaalde kopie van SDC13257

 De eerste toeschouwers

Herschaalde kopie van SDC13258

 Hier verlieten we het park...

Herschaalde kopie van SDC13259

 en doken we de natuur in

Herschaalde kopie van SDC13262

 Prachtige paden

Herschaalde kopie van SDC13263

 Afgewisseld met leuke dorp doorsteekjes

Herschaalde kopie van SDC13265

 Steeds weer onverharde paden

Herschaalde kopie van SDC13266

 Langs en over een riviertje

Herschaalde kopie van SDC13269

 Opklimmen langs de wijngaard

Herschaalde kopie van SDC13270

 Leuke omgeving

Herschaalde kopie van SDC13271

 

Herschaalde kopie van SDC13272

 

Herschaalde kopie van SDC13273

 

Herschaalde kopie van SDC13278

 

Herschaalde kopie van SDC13279

 

Herschaalde kopie van SDC13281

 De kerk van Saint Prouant

Herschaalde kopie van SDC13283

 Op weg naar Sigournais

Herschaalde kopie van SDC13285

 De laatste controle in het kasteel van Sigournais

Herschaalde kopie van SDC13288

 Terug naar Chantonnay

Herschaalde kopie van SDC13289

 Door Le Manoir du Ponsay

Herschaalde kopie van SDC13292

 Laatste kilometers door het stadspark van Chantonnay

Herschaalde kopie van SDC13293

 De kerk van Chantonnay

Herschaalde kopie van SDC13294

Deze band sloot in het aankomstpark deze prachtige vierdaagse af

21:32 Gepost door krist in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Chantonnay dag 3 15/05/2010

Dag 3 ...zaterdag 15/05/2010...De bus bracht ons naar de rand van Les Essarts, waar we op de parking van een plantenkwekerij de bus verlieten. We waren vandaag weer met zijn drieen (Rik, Frans en ik).

Door het plantendomein trokken we op pad om snel rustig verharde wegen te bereiken. Die leidden ons naar een meertje dat we rondden om de eerste bevoorrading te bereiken. Mark en William kwamen ons vervoegen en als vijftal trokken we verder

We bleven op rustige verharde wegen wandelen...te veel naar onze goesting...Nu en dan eens onderbroken door  een velddoorsteek of de doortocht van een privé domein. Maar te weinig om ons enthousiast te maken. Uiteindelijk voorzag Fleury Nichon ons opnieuw van een middagmaal. Christian, een wandelaar uit Metz vervoegde ons en zou ons de rest van de dag gezelschap houden.

Na het middagmaal trok de parcoursbouwer het niveau niet direct omhoog. Alleen net voor de controle in La Baudonnière trokken we heerlijk de natuur in. Na de controle trokken we door het gezellige plaatsje Le Gué. We dwarsten de rivier Le Petit Lay. Een heerlijk weide doorsteek en een  stuk bos leidde ons naar de laatste controle in Reputé, waar we op de koer van een hoeve werden bevoorraad.

Door de open velden wandelden we naar een oude spoorwegbedding. We liepen er eerst langs om via een tunneldoorsteek en een pittig klimmetje toch op de bedding te komen, die we volgden richting Chantonnay. We verlieten de bedding en werden op een leuke aaneenschakeling van paden getrakteerd die ons rond Chantonnay leidden. Over de parking van de nieuwe supermarkt Leclercq naderden we steeds meer Chantonnay. Bij ons zestal was het meer een loopwedstrijd geworden dan een gezellige wandeling...De aankomst bleef maar weg en na een ellenlange zwerftocht rond en in Chantonnay bereikten we opnieuw het Parc Clemenceau. De sfeer was er wederom heel gezellig en dit deed deze mindere dag (de minste van de 8 tochten die ik ooit in Chantonnay wandelde) snel vergeten.

Herschaalde kopie van SDC13216

 Direct de natuur in vanuit Les Essarts

Herschaalde kopie van SDC13218

 Langs een meer naar de eerste controle

Herschaalde kopie van SDC13219

 De eerste controle

Herschaalde kopie van SDC13220

 

Herschaalde kopie van SDC13221

 Niet te zwaar?

Herschaalde kopie van SDC13222

 Dwars door de velden...

Herschaalde kopie van SDC13224

 

Herschaalde kopie van SDC13226

 Nu en dan een privédomein

Herschaalde kopie van SDC13227

 Het middagmaal in La Fauconnière

Herschaalde kopie van SDC13228

 Familie foto

Herschaalde kopie van SDC13229

 

Herschaalde kopie van SDC13232

 

Herschaalde kopie van SDC13233

 De controle in La Baudonnière

Herschaalde kopie van SDC13234

 Door het dorp Le Gué

Herschaalde kopie van SDC13236

 Over de rivier Le Petit Lay

Herschaalde kopie van SDC13237

 Stevige klim uit het dal van Le Petit Lay

Herschaalde kopie van SDC13240

 Mooie natuurpaden

Herschaalde kopie van SDC13242

 

Herschaalde kopie van SDC13243

 

Herschaalde kopie van SDC13245

 

Herschaalde kopie van SDC13246

 

Herschaalde kopie van SDC13248

 

Herschaalde kopie van SDC13249

 De laatste controle...nog 7km

Herschaalde kopie van SDC13250

 

Herschaalde kopie van SDC13251

 Door een tunnel

Herschaalde kopie van SDC13252

 Over een oude spoorwegbedding terug naar Chantonnay

 Herschaalde kopie van SDC13254

 De sfeer in het Parc Clemenceau, aankomstplaats in Chantonnay

 

21:14 Gepost door krist in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Chantonnay dag 2 14/05/2010

Op dag 2 bracht de bus ons naar Chateau Guibert. We waren vandaag met vier. Naast mijn trouwe compagnons Rik en Frans was Paul uit Hooglede ook present op de 42km. Het was lekker fris als we rond 7u20 de bus verlieten bij de kerk van Chateau Guibert.

We daalden direct en bereikten een prachtig meer. De opkomende zon, de mist boven het meer, de prachtige natuur en het kerkje van Chateau Guibert op de achtergrond bezorgden ons idyllische plaatjes. We wandelden kilometers langs het meer over prachtige natuurpaden. Wanneer we bijna opnieuw bij het kerkje van Chateau Guibert waren leidden prachtige natuurpaden ons weg.

Wat volgde was wederom een zeer leuke aaneenschakeling van natuurwegen...langs beekjes, door privé domeinen, langs mooie en historische gebouwen op weg naar Bournezeau. Net voor Bournezeau daalden we stevig naar een riviertje dat we heerlijk dwarsten en een tijdje volgden om bij de kerk en ook snel bij de controle in Bournezeau uit te komen. We genoten er in de zon van een heerlijk stokbrood.

Na het middagmaal werden we langs een meer gestuurd om een tunneldoorsteek te bereiken. Via touwen en palletten  daalden we naar de tunnel om er vervolgens via touwen weer uit te klauteren. We wandelden even door de open velden en werden op een zeer modderige strook getrakteerd. Na ons ploeterwerk liepen we even in een open landschap langs de snelweg om snel weer te dalen naar een prachtige barrage. Zanderige wegen langs de barrage leidden ons naar de bevoorrading, die prachtig was opgetrokken aan de rand van de barrage.

Nog een 12km te gaan....we klommen van de barrage weg en liepen tussen de wijngaarden naar de volgende aaneenschakeling van natuurpaden. Heerlijk trokken we naar de laatste bevoorrading die in de tuin van een prachtige villa was opgetrokken. We rondden het volledig domein voor we getrakteerd werden op enkele versnapperingen.

Een leuk en afwisselend parcours bracht ons terug naar Chantonnay. De woonwijk van gisteren en enkele nieuwe paden leidden ons terug naar het Parc Clemenceau, waar we gezellig nakaarten. Een dansgroep zorgde er voor de nodige sfeer voor we ons huisje op het vakantiepark opzochten. Ok dag 2 had ons kunnen bekoren...wederom ideaal wandelweer...een zeer mooi maar minder lastig parcours dan gisteren.

Herschaalde kopie van SDC13163

 De bus dropte ons in chateau Guibert

Herschaalde kopie van SDC13168

 Direct langs het meer

Herschaalde kopie van SDC13169

 We lieten de kerk van Chateau Guibert achter ons in de mist

Herschaalde kopie van SDC13170

 

Herschaalde kopie van SDC13173

 

Herschaalde kopie van SDC13174

 Prachtige natuurpaden om Chateau Guibert te verlaten

Herschaalde kopie van SDC13175

 

Herschaalde kopie van SDC13179

 De tweede controle

Herschaalde kopie van SDC13180

 Op weg naar Bournezeau

Herschaalde kopie van SDC13182

 

Herschaalde kopie van SDC13183

 Leuk optrekje

Herschaalde kopie van SDC13185

 

Herschaalde kopie van SDC13186

 

Herschaalde kopie van SDC13187

 

Herschaalde kopie van SDC13189

 De kerk van Bournezeau na 21km

Herschaalde kopie van SDC13190

 

Herschaalde kopie van SDC13192

 Afdalen naar een tunneldoorsteek

Herschaalde kopie van SDC13193

 Opklimmen uit de tunnel

Herschaalde kopie van SDC13195

 Stevige modderstrook

Herschaalde kopie van SDC13197

 

Herschaalde kopie van SDC13198

 Langs een prachtig meer

Herschaalde kopie van SDC13200

 

Herschaalde kopie van SDC13201

 

Herschaalde kopie van SDC13202

 

Herschaalde kopie van SDC13203

 

Herschaalde kopie van SDC13205

 Opklimmen van het meer weg..nog 10km

Herschaalde kopie van SDC13206

 

Herschaalde kopie van SDC13207

 

Herschaalde kopie van SDC13212

 

Herschaalde kopie van SDC13213

 De laatste controle in l'Auneau

Herschaalde kopie van SDC13214

 

Herschaalde kopie van SDC13215

21:05 Gepost door krist in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Chantonnay dag1 13/05/2010

De vierdaagse van Chantonnay had mij in 2009 danig bekoord zowel qua parcours, sfeer als organisatie dat ik er in 2010 absoluut opnieuw naar toe wilde. Vroeg in het jaar reserveerde ik weer een huisje op het vakantiepark Champ du Loup en vorige woensdag bolde ik opnieuw een kleine 700km met de wagen om Chantonnay, een stadje in de Franse Vendée, te bereiken.

Op deze vierdaagse heb je iedere dag de keuze tussen parcours van 42, 21 of 12km. Iedere afstand wordt met de bus weggevoerd en dient terug te wandelen naar Chantonnay. Ik koos iedere dag voor de 42km.

Op dag 1 was ik op stap met mijn vaste compagnons Rik en Frans (en Jefke natuurlijk). In de loop van de tocht zouden William en Mark, twee wandelaars uit de Brusselse rand, ons een hele tijd vervoegen.

Vandaag werden we met de bus naar Lantay gebracht. Op de koer van een verlaten hoeve trokken we ons rond 7u15 op gang en doken direct de natuur in. Langs een riviertje liepen we naar een soort motocross terrein. Wat volgde was een schitterende aaneenschakeling van natuurpaden door een bosdomein. Het was pittig klimmen en dalen en de dauw zorgde voor gladde paden. Ik was dan ook de eerste die kennis maakte met de grond. Zonder veel schade kon ik verder.

In La Fôret werden we eerste keer bevoorraad. Er zijn steeds 5 bevoorradinsgposten op het parcours waar je vrij kan nemen wat je wil...frisdrank, fruit, chocolade, briochebrood...Onverharde wegen in de open velden zetten ons af bij een prachtige vijver. Langs de vijver liepen we naar een prachtig kasteeldomein. Genietend trokken we door het domein en op 28,8km van het einde werden we nogmaals bevoorraad.

Direct na de controle doken we opnieuw een privé domein in (er lagen de eerste dag 37!!! privé domeinen op het parcours) en prachtige natuurpaden leidden ons naar de middagrust. Fleury Nichon trakteerde er ons op een volledige maaltijd in een zak. Iets speciaal...maar mijn maag was niet 100% en ik genoot er niet echt van.

Waar ik wel van genoot was het parcours. We naderden de omgeving van ons vakantiepark en dat van het meer aan het gekende hotel de Moulin Neuf. Het was constant klimmen en dalen over een schitterend natuurparcours. Nu eens langs, dan weer weg van het prachtige meer.

Op een goeie 12km van het einde werden we nogmaals bevoorraad bij een waterval van een stuwmeer. We liepen eerste even langs het riviertje van het stuwmeer en klommen dan zeer pittig (met behulp van touwen) van het riviertje weg. Boven liepen we door de open velden om uiteindelijk via prachtighe natuurpaden de laatste controle te bereiken.

Het laatste stuk bleef genieten. Prachtige natuurpaden brachten ons naar de rand van Chantonnay. Een woonwijk en enkele oordeelkundig gekozen paden brachten ons naar de aankomst die opgetrokken was in het gezellige Parc Clemenceau. Iedere wandelaar kreeg er een stokbrood, een glas wijn en een appel terwijl een muziekband er voor de nodige sfeer zorgde na een prachtige eerste dag. Goed weer en een schitterend parcours (geen 5km verhard...)...op nar dag 2

 

Herschaalde kopie van SDC13153

 

Herschaalde kopie van SDC13161

 De inschrijvingszaal

Herschaalde kopie van SDC13091

 Start van dag 1

Herschaalde kopie van SDC13092

 Direct de natuur in

Herschaalde kopie van SDC13095

 Motocross?

Herschaalde kopie van SDC13099

 Prachtige bospaden

Herschaalde kopie van SDC13102

 

Herschaalde kopie van SDC13103

 De eerste controle

Herschaalde kopie van SDC13104

 

Herschaalde kopie van SDC13108

 Langs een prachtig meer

Herschaalde kopie van SDC13109

 

Herschaalde kopie van SDC13110

 Door een schitterend kasteeldomein

Herschaalde kopie van SDC13111

 

Herschaalde kopie van SDC13112

 

Herschaalde kopie van SDC13113

 

Herschaalde kopie van SDC13114

 

Herschaalde kopie van SDC13115

 

Herschaalde kopie van SDC13116

 Controle 2

Herschaalde kopie van SDC13117

 Rik, Frans en Jefke

Herschaalde kopie van SDC13118

 

Herschaalde kopie van SDC13119

 

Herschaalde kopie van SDC13120

 

Herschaalde kopie van SDC13121

 

Herschaalde kopie van SDC13122

 

Herschaalde kopie van SDC13125

 

Herschaalde kopie van SDC13128

 

Herschaalde kopie van SDC13130

 

Herschaalde kopie van SDC13133

 

Herschaalde kopie van SDC13135

 

Herschaalde kopie van SDC13139

 

Herschaalde kopie van SDC13140

 Nog 12.9km

Herschaalde kopie van SDC13141

 

Herschaalde kopie van SDC13143

 Opklimmen langs de touwen

Herschaalde kopie van SDC13144

 

Herschaalde kopie van SDC13147

 

Herschaalde kopie van SDC13151

 

Herschaalde kopie van SDC13152

 Laatste controle

Herschaalde kopie van SDC13157

 

Herschaalde kopie van SDC13158

 

Herschaalde kopie van SDC13159

 De aankomst in Chantonnay

Herschaalde kopie van SDC13160

De animatie op de aankomstplaats

20:44 Gepost door krist in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

11-05-10

Vierdaagse van Chantonnay

Morgenochtend vroeg vertrek ik richting de Franse Vendée, namelijk naar Chantonnay. Ik wandel er 4 dagen 42km in deze prachtige streek. U kunt verslagen van deze tochten verwachten vanaf dinsdag 18/05/2010.

france

16:44 Gepost door krist in Algemeen | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook |