22-05-10

Marche Charles Quint Franchimont 22/05/2010

Eigenaardig genoeg stond de Marche Charles Quint nog nooit op mijn wandelkalender...Er was waarschijnlijk steeds iets anders geprogrammeerd. Dit jaar vereerde ik les 1000 pattes de Philippeville met een bezoekje.

Mijn GPS gaf 161km aan toen ik thuis vertrok om Franchimont te bereiken. Rond 6u45 bolde ik het rustige dorpje, een deelgemeente van Philippeville, binnen. Ik ontmoette er in de Salle Ponsart veel bekenden. Een delegatie van de padstappers trok zich juist op gang. Nestor, Christian, Christophe, Eddy en Carine begroetten me. Samen met hen trok ik op pad voor het parcours van 50km.

Gezellig keuvelend met Carine legde ik de eerste 6,3km af. Deze brachten ons bijna direct de natuur in. Een rustige weg leidde ons naar le local des chasseurs waar we na 1,8km onze eerste stempel kregen. Een pallet over een beek leidde ons weer voor een hele tijd de natuur in. Een rustige weg zette ons af in Omezée waar we bij de kerk in de living van een huis de tweede controle vonden. Carine en haar trawanten genoten er van een kleine rust. Ik trok alleen door.

Langs het kerkhof verlieten we het dorp en liepen een karrenspoor in. De zon was al stevig van de partij en het was genietend dat ik verder trok. Het karrenspoor werd een holle weg die stevig daalde. Na een heel kort verhard intermezzo doken we het bos in om het pittoreske dorp Soulme (genomineerd als mooiste dorp van Wallonië) te bereiken. Vanuit Soulme bracht een prachtig GR-pad ons weg. Het natuurpad volgde een klein riviertje dat we nu en dan eens dwarsten. Watervalletjes op het kabbelende water bezorgde ons prachtige beelden. Uiteindelijk klommen we van de rivier weg. Een heerlijk mooi pad badend in de zon leidde ons naar Vodelée, een klein dorpje tussen Givet en Philippeville kort bij de Franse grens. In het plaatselijk schooltje was de controle opgetrokken na 13,2km. Ik verslond er mijn eerste (en zeker niet mijn laatste) cola van de dag.

Het volgende stuk viel mij zwaar tegen. Volledig verhard en bijna steeds rechtdoor wandelden we 4,3km naar het centrum van Romedenne. Een stevige trap leidde ons naar de controle.

Samen met Paul Bastaens verliet ik de controle. Paul vertelde me wat over zijn avonturen in Kluisbergen vorige week terwijl we door het centrum liepen. Bij een soort biermuseum trok Paul op zoek naar enkele mooie kiekjes terwijl ik doortrok. Ik kreeg gelukkig weer natuurpaden voor de voeten. Een heel mooi licht opklimmend pad bracht ons verder. Peter uit Mol werd mijn volgende gezel...hij vertelde me niet over Kluisbergen maar over zijn avonturen op de 75km van Masbourg. Samen bereikten we een prachtig Ardense hoeve. Achter het huis kwamen we opnieuw bij de watervalletjes van daarnet. We moesten nu ongeveer 1,5km over hetzelfde traject van daarnet om weer de controle in Vodelée te bereiken. Ik trof er Freddy en Sabine aan, blij van hen na een tijdje nog eens terug te zien. We babbelden even bij en trokken elk onze weg op.

Voor mij was dat het dorpje verlaten en het bos induiken. Een geimprovisserd pad leidde ons naar een grintpad door het bos. Het grintpad werd een rustig verharde weg, die op zijn beurt plaats maakt voor een verharde oude spoorwegbedding richting Marienbourg. Bij het verlaten van de spoorbedding zagen we het volgende dorp, Gimnée al voor ons liggen. Tussen de prachtige natuur ontsnapte ook een gigantische rookpluim uit de Franse kerncentrale van Chooz. Ik richtte mijn pijlen op Gimnée en genoot er in de garagecontrole van een broodje met ham en een cola.

Na de controle liet de parcoursbouwer ons door het dorp opklimmen naar de kerk van Gimnée, een deelgemeente van Doische. Langs de kerk verlieten we het dorp en liepen weer de natuur in. Een heerlijk pad tussen de bomen bracht ons naar een soort desolaat landschap. Bleek dat we hier  la réserve naturelle du coupu tienne in Niverlée waren. We wandelden hier op een soort kalksteenheuvels en hadden prachtige zichten op de lager gelegen gebieden. We verlieten het natuurreservaat door een leuk éénmanspad tussen de bomen. Een verharde, rustige maar zeer golvende weg nam me een hele tijd op sleeptouw en leidde me naar het volgende dorp namelijk Romerée. Naast de feesttent en de kerk was de volgende controle opgetrokken na 31,9km. We werden er gratis soep aangeboden. Ik had er een heel gezellige babbel met Claude Tixhon. Hij was er ook samen met zijn trouwe companen aan het genieten van een kom soep.

Na de controle trok ik samen met Willy van Izel op pad. Die had het stuk Vodelée-Romedenne-Vodelée tweemaal gedaan en kwam lopend terug bij mij. Even wat info ingewonnen over de komende Nacht van Vlaanderen en weg was hij weer. Ik dook het bos in en heerlijke dreven leidden ons door dit mooi stukje natuur. Ik haalde de Padstappers bij en als viertal wandelden we naar het idyllisch gelegen dorpje Merlemont. Het was stevig klimmen om de controle in het dorp te bereiken. We hadden 39,3km op de teller.

Alleen trok ik weer verder. Ik werd uit het dorp geleid en kreeg een stuk van 3km over verharde weg naar Villers-Le-Gambon. In de laatste controle op 6km van het einde genoot ik van een frisse cola en had er met de dame van de organisatie een gezellige babbel over de communautaire problemen.

Een mooi pad tussen enkele draaipoortjes leidde ons uit het dorp. Een verwilderde prachtige oude spoorbedding nam ons een hele tijd op sleeptouw. De vele brandnetels teisterden mijn onderbenen. De zon bezorgde me voor het eerst dit jaar een broeierig gevoel. Na de bedding doken we weer het open golvend landschap in en over rustige wegen bereikte ik voldaan de Salle Ponsart in Franchimont.

Het had heel wat voeten in de aarde in de startzaal om mij uiteindelijk toch een koude schotel te bezorgen (blijkbaar waren bepaalde ingredienten uitgeput door het vele volk en was men op zoek naar alternatieven). Samen met enkele westvlaamse drevetrotters genoot ik van een bruine Charles Quint met een koude schotel. In een broeierig hete auto reed ik uiteindelijk terug namijmerend over deze tocht. Die mij niet tegenviel, maar die mij ook niet wild maakte. Hier en daar prachtige en leuke passages, maar hier en daar ook mindere stukken en voor mij wat te veel beton voor deze streek....Maar het over het weer hoor je mij niet klagen...Het was heerlijk warm.

 

Herschaalde kopie van SDC13295

 Via rustige wegen verlieten we Franchimont

Herschaalde kopie van SDC13296

 Na de eerste controle (na 1.8km) doken we de natuur in

Herschaalde kopie van SDC13299

 Dit mooie natuurpad bracht ons verder weg

Herschaalde kopie van SDC13300

 Ik bereikte de kerk van Omezée

Herschaalde kopie van SDC13301

 En de tweede controle (na 6.3km) in de living van dit huis

Herschaalde kopie van SDC13304

 Opnieuw op pad richting Vodelée

Herschaalde kopie van SDC13305

 Prachtig pad

Herschaalde kopie van SDC13307

 Prachtig herenhuis in Soulme

Herschaalde kopie van SDC13309

 VIa dit bruggetje trokken we uit Soulme

Herschaalde kopie van SDC13310

 Op weg naar Vodelée

Herschaalde kopie van SDC13313

 Mooi watervalletje

Herschaalde kopie van SDC13314

 De kerk van Vodelée

Herschaalde kopie van SDC13315

 Steeds maar rechtdoor over verharde weg naar Romedenne

Herschaalde kopie van SDC13316

 Stevige trap om het centrum en de controle in Romedenne te bereiken

Herschaalde kopie van SDC13318

 We trekken uit Romedenne....Paul op zoek naar het juiste kiekje

Herschaalde kopie van SDC13319

 Gelukkig weer de natuur in

Herschaalde kopie van SDC13321

 Prachtig Ardens huis

Herschaalde kopie van SDC13322

 Bijna terug in Vodelée

Herschaalde kopie van SDC13323

 De controle in Vodelée waar we tweemaal kwamen

Herschaalde kopie van SDC13324

 Na de controle trok ik het bos in

Herschaalde kopie van SDC13326

 Het bos maakte plaats voor deze oude spoorwegbedding richting Marienbourg

Herschaalde kopie van SDC13327

 De oude spoorwegbedding maakte op zijn beurt plaats voor deze grindweg...Let op de rookpluim van de centrale van Chooz op de achtergrond

Herschaalde kopie van SDC13328

 Hier bereikte ik Gimnée

Herschaalde kopie van SDC13331

 Na onze doortocht in het centrum verliet ik hier het dorp

Herschaalde kopie van SDC13332

 Ik wandelde terug de natuur in

Herschaalde kopie van SDC13333

 en kwam in een desolaat landschap

Herschaalde kopie van SDC13334

 Blijkbaar réserve naturelle du coupu tienne in Niverlée

Herschaalde kopie van SDC13335

 Leuk pad om het reservaat te verlaten

Herschaalde kopie van SDC13337

 Reservaat maakt plaats voor een openlandschap met verharde wegen

Herschaalde kopie van SDC13340

 We kregen Romerée in zicht

Herschaalde kopie van SDC13341

 Controle bij de kerk in Romerée

Herschaalde kopie van SDC13342

 We verlieten het dorp en liepen hele tijd door het bos

Herschaalde kopie van SDC13345

 We wandelden naar het hoger gelegen dorp Merlemont waar de voorlaatste controle was opgetrokken op 9km van het einde

Herschaalde kopie van SDC13346

Via drie verharde kilometers trokken we naar Villers-Le-Gambon

Herschaalde kopie van SDC13347

 Even genieten van deze mooie vijver

Herschaalde kopie van SDC13348

 De laatste controle in Villers-Le-Gambon...nog 6km

Herschaalde kopie van SDC13349

 We trokken weg uit Villers-Le-Gambon

Herschaalde kopie van SDC13350

 Over dit pad

Herschaalde kopie van SDC13351

 Dat plaats maakte voor dit natuurpad, die we een hele tijd volgden

Herschaalde kopie van SDC13354

Uiteindelijk liepen we door een open landschap in een licht golvende streek terug naar Franchimont

19:14 Gepost door krist in Algemeen | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

Commentaren

Prachtige foto's Dat ziet er een prachtige tocht uit met veel avontuurlijke stukjes.
Altijd leuk, die gastvrijheid aldaar dat je zomaar iemands living binnenmocht als rustpost.

Gepost door: maaike | 23-05-10

De commentaren zijn gesloten.