08-05-10

Dwars door Brugse ommeland Oedelem 08/05/2010

Daar ik zaterdagavond zeker tegen 17 uur diende thuis te zijn, koos ik niet voor Dinant-Givet-Dinant, maar voor de 55km van Dwars door het Brugse Ommeland met vertrek te Oedelem. Ik had in de loop van de week afgesproken met Frans van Opwijk (en Jefke natuurlijk) om 6u30 in de startzaal.

We kwamen beiden onze afspraak na en trokken in een miezerige regen op pad. Ignace van Brakel startte met ons en hield ons een kleine 40km gezelschap. We verlieten vrijsnel Oedelem. We trokken het beverhoutsveld in. Veel dreven op onverharde paden leidden ons naar het kanaal Gent-Brugge. In de berm over een prachtig natuurpad wandelden we naar Moerbrugge. In het zaaltje waar we met de 100km van de Nacht van Vlaanderen ook komen, werden we een ontbijt aangeboden. Een koffie, 2 boterhammen met rozijnen en een plakje ham waren de ingredienten.

Na de controle brachten rustige wegen ons uit Moerbrugge naar een zeer mooi natuurgebied de Assebroekse Meersen. Tussen de rietkragen liepen we over het Beverhoutswandelpad naar het volgende stiltegebied de Gemene en Loweiden. Steeds maar weer over onverharde paden bereikten we naadloos het bosdomein Ryckevelde. Na een zwerftocht door het bos dwarsten we de grote weg en kwamen we in Male. We werden heerlijk door het privaat domein van de Sint-Trudo abdij geleid alvorens in de tweede controle na 21,2km (op grondgebied Sint-Kruis) te worden getrakteerd op berentaart en koffie. Het parcours had tot hier al mijn verwachtingen ingevuld...

Na de controle trokken we de open velden in. Een rustig half verhard pad stuurde ons door het Maleveld. Een aaneenschakeling van rustige paden leidde ons naar Sijsele waar we in de basisschool op het Lindeplein even moesten zoeken naar de controle, want er was ook opendeurdag in de school. Maar uiteindelijk vonden we de controle en konden we genieten van een kop soep met een broodje gehakt.

Guido, de  broer van Frans, was ons komen vervoegen en als viertal trokken we op pad voor een lus van 5,1km. Enkele centrumstraten leidden ons naar de oude spoorwegbedding, die tussen Brugge en Eeklo liep. Onverhard stuurde men ons over de bedding uit Sijsele weg. Uiteindelijk verlieten we de bedding om over de Antwerpse Heerweg terug te lopen. Een stukje spoorwegbedding bracht ons uiteindelijk terug naar het Lindeplein en de controle. Een hoogtepunt voor Jefke de hond van Frans want hij mocht de beide droge worsten verslinden. Wij genoten van een cola.

Na de controle werden we even door een industriegebied gestuurd. Over de parking van de plaatselijke supermarkt liepen we naar een drukke weg, die we dwarsten. Een kasseiweggetje (opnieuw in de typische dreven) leidde ons naar een zanderige  dreef, die ons afzette aan de enige "beklimming" van de dag de Oedelemberg. Na Oedelemberg bracht een leuk pad ons naar het centrum. In de gemeenteschool was controle 5 opgetrokken na 41,1km. Een heerlijke croque monsieur en een cola werden ons hier aangeboden als bevoorrading.

Het volgende stuk was van veel minder kwaliteit...kortom 6,8km verharde km langs soms zelfs drukke wegen die ons naar Beernem leidden waar we in de polyvalente zaal in de Bargelaan wel werden getrakteerd op een heerlijke verse fruitsalade.

Nog 6,8km...even door het centrum en na het dwarsen van een drukke weg, verlieten we de dorpskom van Beernem en kregen we weer onverharde wegen. Dwars door een hoeve werden we langs een prachtige wilgenrij geleid. Een leuke aaneenschakeling van paden bracht ons terug naar de startzaal.

Alleen de eerste 20km van deze tocht kon mij bekoren. De rest vond ik matig met een zeer slecht voorlaatste stuk. De bevoorrading voor onze 8€ was zeer goed. Al bij al een goed concept die dwars door het Brugse Ommeland, een inititatief van WSV Beernem...maar waarschijnlijk kan uit deze streek nog meer gehaald worden qua parcours.

Herschaalde kopie van SDC13065

 Direct na de start in Oedelem doken we de natuur in

Herschaalde kopie van SDC13066

In de miezerige regen richting Moerbrugge 

Herschaalde kopie van SDC13067

 We verlieten de typische dreven en ruilden dit voor de boorden van het kanaal Gent-Brugge

Herschaalde kopie van SDC13068

 Langs het kanaal Gent Brugge naar Moerbrugge

Herschaalde kopie van SDC13071

 Na Moerbrugge de volgende natuurdoorsteek...het Beverhoutsveld

Herschaalde kopie van SDC13072

 Genieten in het Beverhoutsveld

Herschaalde kopie van SDC13074

 Nu door het domein Ryckevelde richting Male

Herschaalde kopie van SDC13077

 In Male wandelden we het domein van de abdij van Male in.

Herschaalde kopie van SDC13078

 De abdij van Male

Herschaalde kopie van SDC13079

 De abdij van dichter...het voormalig slot van de graven van Vlaanderen

Herschaalde kopie van SDC13080

 Schaapjes op Maleveld

Herschaalde kopie van SDC13081

 Op weg naar de controle in Sijsele

Herschaalde kopie van SDC13082

 De broers Vermeir op de lus in Sijsele

Herschaalde kopie van SDC13083

 Vanuit Sijsele terug naar Oedelem

Herschaalde kopie van SDC13084

 De typische dreven voor deze tocht

Herschaalde kopie van SDC13085

 We bereikten na 41km opnieuw Oedelem...hier de kerk van Oedelem

Herschaalde kopie van SDC13086

 Na een minder stuk van Oedelem naar Beernem doken we weer de natuur in bij het verlaten van Beernem op de terugweg naar Oedelem

Herschaalde kopie van SDC13087

 Dwars door een hoeve

Herschaalde kopie van SDC13088

 Langs deze wilgenrij liepen we terug naar de startzaal

Herschaalde kopie van SDC13089

De laatste kilometer

17:09 Gepost door krist in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.