04-04-10

Hapkintocht Kortemark 04/04/2010

Zaterdag tok ik, na de inspanningen van de voorbije weken, niet op pad en nam ik een rustdag. Zondag wilde ik wat kilometers maken en toch de finale van de Ronde van Vlaanderen meepikken. Daarom koos ik voor een tocht in eigen regio, namelijk de Hapkintocht in Kortemark ingericht door de Kreketrekkers.

Om 7 uur trok ik al op pad voor het parcours van 32.3km. Door enkele woonwijken verlieten we in het halfduister Kortemark. Over verharde wegen werden we in een miezerige regen tot aan de rand van Edewalle gestuurd en verder naar Handzame. Door een woonwijk bereikten we de eerste controle in Handzame na 7.3 verharde kilometers.

Er stond nu een lus van 4.2km op het programma. We liepen door het centrum en langs de kerk van Handzame en volgden even de Werkenstraat om over rustige verharde wegen in de gietende regen te worden teruggestuurd naar de woonwijk en de controle.

Na de controle was het gelukkig gestopt met regenen maar de hemel zat vol met duistere dreigende wolken. De wind droogde wat mijn doornatte kleren. De parcoursbouwer stuurde ons uit Handzame. We dwarsten de grote weg van Lichtervelde naar Diksmuide en wandelden langs restaurant de Zandhoeve. Eindelijk doken we de natuur in. Een leuk natuurpad tussen gemaaide wilgen nam ons op sleeptouw. Buurtwegel de Speyeweg nam het over en leidde ons heerlijk naar de omgeving van de Steenbakkerij Desimpel. Over zeer vettige paden trokken we richting de putten van de steenbakkerij. Georges, op pad voor de wandelgazette, overtuigde 2 wandelaars te poseren in de modder voor een foto. Waar de twee gewillig op ingingen. Over drassige natuurpaden rondden we de volledige putten om door een maisstoppelveld de site te verlaten. Ik had Annie van Boezinge bijgehaald en voor de rest van de dag trokken we samen op. Een heerlijke aaneenschakeling van natuurpaden leidde ons naar Kortemark Elle. Hier en daar had de regen de paden omgetoverd tot kleine beekjes maar uiteindelijk bereikten we de controle in Kortemark Elle met droge voeten na zeer degelijke 7.3 kilometer.

We verlieten op een leuke manier de controle over een pad achter de school. Rustige verharde wegen namen het over. Toen we ons opmaakten voor een verharde lus, lieten we de 16km stappers van ons vertrekken en doken een heerlijk karrenspoor in. Een vettige wegel nam ons een hele tijd heerlijk op sleeptouw tussen de velden en leidde ons naar het fietspad van een drukke weg. Bij een oude wegwijzer verlieten we de drukke weg en leidden rustige verharde wegen ons terug naar de controle in Kortemark-Elle.

Nog 6.8km...We verlieten de controle dwarsten opnieuw de drukke weg van Lichtervelde naar Diksmuide en trokken over rustig verharde wegen naar het Moereveldpad (zie mijn avonturen van begin deze maand op de 50km van Torhout) dat we een tijdje volgden. Gelukkig regende het al een tijdje niet meer. De wind blies stevig en het zonnetje kwam piepen. Rustige wegen brachten ons terug naar het centrum. De parcoursbouwer had de bedoeling ons nog langs het spaarbekken van Kortemark te laten wandelen. We kregen de keuze verhard of natuur. Zoals gewoonlijk koos ik voor natuur. Maar na een kleine 100 meter gaf ik het op. Dit was onbegonnen werk om deze modderpoel te overwinnen. Ik keerde op mijn stappen terug tot aan de splitsing en volgde verhard, die ons langs de grote weg terugstuurde naar het centrum van Kortemark en gauw ook naar de startzaal.

Nog even nakaarten bij een bruine abdijbier en hat was tijd om terug te bollen...te eten , de douche op te zoeken en de ronde van vlaanderen te volgen op tv. De wandeling was zoals ik ze verwacht had. Dit is niet de regio die veel te bieden heeft op wandelgebied maar zoals gewioonlijk hadden de Kreketrekkers er het maximum uitgehaald.

Herschaalde kopie van SDC12794

 Direct na de start in het halfduister...wandelpaden door een woonwijk

Herschaalde kopie van SDC12795

 Na 7.3 verharde km de eerste controle in Handzame

Herschaalde kopie van SDC12796

 Vanuit de controle wandelden we naar het centrum van Handzame

Herschaalde kopie van SDC12797

 De kerk van Handzame

Herschaalde kopie van SDC12798

 We wandelden een lus van 4.2km rond Handzame

Herschaalde kopie van SDC12800

 Over dit pad liepen we in de gietende regen terug naar de controle

Herschaalde kopie van SDC12801

 Na de tweede controle dreigende wolken

Herschaalde kopie van SDC12802

 Prachtig natuurpad in dreigend weer

Herschaalde kopie van SDC12803

 Na het natuurpad volgde deze buurtwegel

Herschaalde kopie van SDC12804

 Uiteindelijk trokken we naar steenbakkerij desimpel over zeer modderige paden

Herschaalde kopie van SDC12806

 Langs de putten van de steenbakkerij

Herschaalde kopie van SDC12807

 Hier zie je de putten van de steenbakkerij

Herschaalde kopie van SDC12808

 We verlieten het domein van de steenbakkerij met een doorsteek over een maisstoppelveld

Herschaalde kopie van SDC12810

 Zoeken naar het juiste spoor...

Herschaalde kopie van SDC12811

 Heerlijke paden op weg naar de controle in Kortemark Elle

Herschaalde kopie van SDC12813

 Prachtig stukje natuur

Herschaalde kopie van SDC12814

 Bepaalde paden waren veranderd in beken...Hoe moet je hierdoor?

Herschaalde kopie van SDC12816

 Op weg voor een lus in Kortemark Elle

Herschaalde kopie van SDC12817

 Waar moeten we naar toe?

Herschaalde kopie van SDC12818

 Het laatste stuk...met een stukje Moereveld wandelpad

Herschaalde kopie van SDC12819

Prachtig plaatje langs het Moerevld wandelpad

17:46 Gepost door krist in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.