07-03-10

Verloren kosttocht Torhout 07/03/2010

Zaterdag was ik aan de slag op de fabrieksverkoop van mijn werkgever. Ik popelde dan ook om zondag op pad te kunnen trekken. Ik koos voor de 50km van de Verloren Kosttocht te Torhout. Eén van die wandelklassiekers in West-Vlaanderen, waar ik reeds enkele jaren niet meer naar toe trok.

Rond 6u30 vertrok ik uit de imposante startzaal De Mast. Het was nog halfdonker en we liepen dan ook direct met een heel deel wandelaars verkeerd. De parcourscontroleur van dienst zette ons op het juiste pad en achter de tribune van het atletiekstadion doken we enkele parkjes in. Enkele centrumstraten verder bereikten we de Grote Markt. Via het kasteelpark het Ravenhof verlieten we het centrum. Door enkele woonwijken liepen we naar de rand van Torhout, waar de 50km stappers afsplitsten van de andere afstanden. Een heerlijke veldwegel bracht ons verder weg. Enkele verharde wegen verder stonden we bij het Moereveld wandelpad. Het werd dag en de zon kwam te voorschijn. Het natuurpad lag er wat bevroren bij en genietend in een strakke frisse wind liepen we naar de kinderboerderij d’ Oude smelterij waar de eerste controle was opgetrokken.

Na een rondleiding op de boerderij bracht een verharde weg ons terug naar het moereveld wandelpad voor deel 2. Tussen poortjes wandelden we langs een beekje nu en dan tussen wat bomen. Op onze zwerftocht op het moereveld wandelpad kwamen we ook langs het mooie Bakvoorde kapelletje. Uiteindelijk ruilden we de natuurpaden in voor rustige verharde wegen die ons terugbrachten naar het gehucht Don Bosco, waar we de mindere afstanden oppikten om samen de tweede controle te bereiken na 16,3km.

Na het afstempelen van onze kaart wandelden we uit Don Bosco weg. Een mooie buurtwegel stuurde ons naar een hoeve die we dwarsten om via een heerlijke dreef naar het Wynendalebos te worden ingestuurd. Een prachtige zwerftocht door het wynendalebos stond ons te wachten. Heerlijke doorsteekjes over plankenpaden, brugjes en prachtige dreven brachten ons naar het Wynendale kasteel. Ik haalde onderweg Daniel Roose bij, die mij vertelde dat hij jammer genoeg om gezondheidsreden moet afhaken voor Vichte Dhron 2010. We bereikten het kasteel langs de gracht en de kapel en werden heel leuk en alternatief langs de serres naar het kasteel zelf gestuurd. We rondden het kasteel om de controle in de kasteelschuur te bereiken. Heel wat wandelaars hadden het parcours niet gevolgd en zaten al in de controle. Toen ik hen er over aansprak, kreeg ik als antwoord “dat ze al zoveel maal rond het kasteel hadden gewandeld…”. Moest ik steeds niet meer wandelen waar ik al geweest ben, dan moet ik niet veel meer buiten komen. Ik denk dat deze mensen zich eens dringend moeten bezinnen en misschien 35km wandelen ipv van 50km.

Na ons kasteelbezoek brachten een zeer leuk GR-pad ons weg. Een prachtig éénmanspad langs oude wilgen nam het over en zette ons af in een jong bos. Na de rondleiding in dit jong bos dwarsten we de grote weg opnieuw en via een woonwijk bereikten we opnieuw de controle in Don Bosco na 28km. Ik maakte er een gezellige babbel met Annie en Carlos.

We trokken samen weer op pad. De parcoursbouwer stuurde ons even langs bij de sponsor garage Renault. Xavier van Egmont Zottegem kon dit niet appreciëren en liet zoals gewoonlijk zijn commentaar duidelijk horen. We bereikten de wijk ’t Hoge en klommen langs de weide van Rock Torhout. Even door een privaat domein en enkele verharde wegen verder stonden we op de oude spoorlijn de Groene 62. We liepen richting Wynendale (de traditionele slotkilometers van de Nacht van Vlaanderen in omgekeerde richting). De 50km stappers werden van de Groene 62 weggestuurd om enkele leuke paden voor de voeten te krijgen op de grens met Ichtegem. Uiteindelijk kwamen we terug tot aan de Groene 62 om samen met de mindere afstanden naar de controle op de wijk Wynendale te lopen na 34,6km.

Voor de 35km en 50kmstappers stond nu een lus van 9,8km geprogrammeerd. Het was eerst wat heen en terug lopen tussen 2 straten over leuke paden om uiteindelijk provinciaal domein d’Aertrycke te bereiken. Heerlijke bospaden leidden ons naar kasteel de Maere. We wandelden over de mooie paden rond het kasteel naar de uitgang van het domein. Een heerlijke dreef bracht ons weg uit het domein. Een verharde weg leidde ons naar een leuke bosdoorsteek en via een rustige weg terug naar het domein. We verkenden nu de volledige omgeving van kasteel de Maere. Een leuke duiventoren en dito poort zette ons op weg tot aan het kasteel. Eindeloze bospaden leidde ons uiteindelijk terug naar Wynendale en de controle. In al mijn ijver botste ik er letterlijk op Frans en Marie-Paule (inrichters van Vichte Dhron). Na een gezellige babbel trok ik verder er stonden nog 5,6km geprogrammeerd.

We werden uit Wynendale geleid terug richting de Groene 62. Net voor de groene 62 werden we over private grond naar het Verloren kostdomein gestuurd. Heerlijke dreven brachten ons door dit domein terug richting Torhout. Ik trok het tempo nog wat de hoogte in want ik wilde mijn 50km in minder dan 7 uur afleggen. We verlieten de dreven en werden heerlijk door het domein de Warande naar de industriezone geleid om snel en binnen de 7 uur opnieuw de startzaal te bereiken.

De inrichtende club, de Nacht van Vlaanderen, had voor een zeer degelijke organisatie gezorgd met een mooi en afwisselend parcours. Trouwens nog even vermeldden dat we voor ons inschrijvingsgeld van 8 euro het volgende kregen…6 consumpties van 1,2€, een abdijbier, een suikerwafel en onze inschrijving….Misschien kunnen verschillende clubs in onze streek hier eens een voorbeeld aan nemen.

 

Herschaalde kopie van SDC12640

 Het werd dag en we betraden het Moereveld wandelpad

Herschaalde kopie van SDC12641

 Controle 1 was op kinderboerderij d'oude smelterij

Herschaalde kopie van SDC12642

 Moereveld wandelpad deel 2

Herschaalde kopie van SDC12643

 Poortjes en infoborden langs het moereveld wandelpad

Herschaalde kopie van SDC12644

 De Bakvoorde kapel langs het moereveld wandelpad

Herschaalde kopie van SDC12645

 Leuke natuurpaden

Herschaalde kopie van SDC12647

 Zelfs een stukje planken op het Moereveld wandelapd

Herschaalde kopie van SDC12648

 Na de controle op Don Bosco opnieuw op weg dwars door een hoeve

Herschaalde kopie van SDC12649

 Deze prachtige dreef leidde ons naar het Wijnendalebos

Herschaalde kopie van SDC12650

 Ook hier in het wijnendalebos liggen wandelpaden op planken

Herschaalde kopie van SDC12652

 Prachtige dreven in het wijnendalebos

Herschaalde kopie van SDC12655

 We kregen het kasteel van Wijnendale in zicht

Herschaalde kopie van SDC12658

 Prachtige omwalling van het kasteel

Herschaalde kopie van SDC12659

 Op een alternatieve wijze (langs de serres) naar het kasteel

Herschaalde kopie van SDC12661

 Even rond het wijnendalekasteel

Herschaalde kopie van SDC12662

 Vanbij het kasteel opnieuw op pad over GR-paden

Herschaalde kopie van SDC12663

 Langs prachtige wilgen opnieuw naar Don Bosco

Herschaalde kopie van SDC12664

 Na de controle in Don Bosco opklimmen langs de vroegere weide van Rock Torhout

Herschaalde kopie van SDC12666

 De groene 62 leidde ons naar het gehucht Wijnendale

Herschaalde kopie van SDC12667

 De 50km stappers verlieten de groene 62 voor enkele leuke paden op de grens met Ichtegem

Herschaalde kopie van SDC12668

 Hier werden we opnieuw herenigd met de mindere afstanden die op de groene 62 ons vervoegen

Herschaalde kopie van SDC12670

 Op pad voor een lus van 9.8km vanuit Wijnendale

Herschaalde kopie van SDC12671

 We betraden het provinciaal domein d'Aertrycke

Herschaalde kopie van SDC12673

 Prachtige bospaden in het domein

Herschaalde kopie van SDC12676

 We bereikten kasteel de Maere in domein d'Aertrycke

Herschaalde kopie van SDC12677

 Dat we opnieuw verlieten voor een bijkomende lus via deze prachtige dreef

Herschaalde kopie van SDC12678

 Ook de paarden genoten van de zon, maar waren ook net als de wandelaars beschermd tegen de frisse wind

Herschaalde kopie van SDC12680

 Terug bij kasteel de Maere

Herschaalde kopie van SDC12681

 Prachtige duiventoren

Herschaalde kopie van SDC12683

 We bleven rond het kasteel toeren

Herschaalde kopie van SDC12684

Uiteindelijk brachten dreven in het Verloren Kostdomein ons terug naar Torhout

15:51 Gepost door krist in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.