27-02-10

Les Petits Pas Fumalois te Braives 27/02/2010

Vrijdagavond kon ik de slaap niet vatten….Problemen bleven rond spelen in mijn hoofd en het was zeer laat toen ik toch in slaap viel. De wekker deed rond 4u30 zijn job en ik voelde me totaal niet fit. Ik twijfelde even of ik op pad ging trekken maar uiteindelijk vertrok ik toch want les Petits Pas Fimalois hadden me vorig jaar een zeer degelijke 50km aangeboden vanuit Braives en ik hoopte opnieuw bekoord te worden.

Rond 6u45 zocht ik mij een parkeerplaats in Braives, een gemeente van 5500 inwoners in de provincie Luik. Braives bevindt zich in het mooie natuurpark gevormd door de 2 rivieren de Burdinale en de Mehaigne. Bij het betreden van de startzaal was ik blij Jean-Jacques (Waalse deelnemer aan Vichte-Dhron 2008) aan te treffen. Samen met hem genoot ik van een kop koffie en mijn ontbijtkoeken. Fotograaf Claude Tixhon en nog enkele waalse vrienden kwamen ons vervoegen en samen trokken we op pad voor het parcours van 50km.

We wandelden naar het zeer naburige dorp Latinne en doken direct na de kerk de natuur in. Zeer mooie paden leidden ons in het halfdonker naar Fallais. Waar onze kaart een eerste maal werd afgestempeld.

Na de controle trokken we langs het kasteel van Fallais op pad. We klommen naar een open plateau en kregen een zeer stevige wind te verwerken. We zagen wandelaars in alle richtingen wandelen maar wij werden naar beneden gestuurd om een eerste maal Fumal te verkennen. We zagen het kasteel liggen als we op een alternatieve manier naar het clublokaal van les Petits Pas in Fumal werden gestuurd. Niet over de traditionele ijzeren trap maar over een natuurpad bereikten we de tweede controle. Veel bekende gezichten waaronder Steven Dielens (ook een deelnemer aan Vichte Dhron 2008)…blij hem na een tijdje nog eens terug te zien.

We klommen over verharde wegen opnieuw uit Fumal. Het begon lichtjes te regenen. De 25km stappers verlieten ons en wij doken opnieuw de natuur in. We vormden op dat ogenblik een kwartet (Jean-Jacques, Claude en een wandelaar van Mortier). De wind, het parcours en het aangenaam gezelschap maakten mijn hoofd wat vrij. Genietend bereikten we dan ook de kantine van US Marneffe.

Na de controle doken we dieper het centrum van Marneffe in. Langs de kerk bracht een mooi pad ons naar Bois de Rèe en prachtige maar vettige bospaden brachten ons opnieuw naar een plateau. We betraden de dorpskom van Oteppe. We zagen de kerk en het kasteel links liggen. We daalden, dwarsten de grote weg en klommen naar het idyllisch plaatsje Oteppe. In het vakantiepark l’Hirondelle was de volgende controle voorzien. Zeer veel bekende gezichten…Nestor, Paul Bastaens met zijn team, een groepje oostvlamingen,…We lieten er ons een heerlijk stuk rijsttaart smaken.

De 50km stappers kregen hier een lus voor de voeten. Tussen de caravans van het vakantiedomein trokken we ons op gang. We daalden door het bos naar heerlijke visvijvers. Eén van de vissers triomfeerde met zijn gevangen zalmforel. We fotografeerden en feliciteerden hem en klommen opnieuw naar een plateau. Even tegen de wind….en via een mooi natuurpad daalden we opnieuw tot bij de vijvers. Een verharde weg stuurde ons klimmend opnieuw weg van de vijvers. Een heerlijk éénmanspad en een stevige afdaling brachten ons opnieuw bij de grote weg die we dwarsten alvorens de klim aan te vatten naar het kasteel en het vakantiepark van Oteppe. We hadden nog 22km voor de boeg.

We verlieten het vakantiedomein langs de andere zijde….Twee waalse vrienden waren ons kwartet komen vervoegen (Veronique en een stapper van Hamois). Een mooi natuurpad leidde ons naar het gehucht Vissoul en door de open velden trokken we verder. De wind blies minder stevig dan deze morgen en de zon was komen opdagen. We kregen het dan ook heel warm en de jas ging uit. We bereikten opnieuw de kantine van US Marneffe. We versterkten de innerlijke mens en trokken opnieuw op pad.

Een heerlijke bosdoorsteek door le Bois Dreût Thier bracht ons langs de Burdinale die we heerlijk volgden. Een prachtig stukje natuur. De zon, de riviertjes, de natuur met zijn sneeuwklokjes en maretakken…het was puur genieten. We klommen langs een brug naar een Ravel. De Ravel is een netwerk van wandelwegen in Wallonië. Hier zitten we op ravellijn 127 die Hannuit met Huccorgne verbindt. We volgen de Ravel die heerlijk langs de Mehaigne loopt om Fumal en het onvermijdelijke lokaal van Les Petits Pas te bereiken. Nog 9 kilometer.

Een heerlijk ommetje in de natuur rond Fumal laat ons het kasteel van Fumal uit alle hoeken zien. Uiteindelijk doken we opnieuw de Ravel op en liepen we terug naar Fallais voor de controle (dezelfde als de eerste deze morgen).

Opnieuw de Ravel leidde ons uit Fallais tot aan het station van Braives. Een ommetje via de voetbalvelden van Braives bracht ons terug naar het centrum en de slotklim zette ons af in de startzaal Le Roxy.

Het prachtige weer, de natuur van het natuurpark Le Burdinale en Le Mehaigne en de vele vrienden hadden me weer een leuke dag bezorgt. Les petits Pas Fumalois hadden me inderdaad wederom niet ontgoocheld en voor een heerlijk parcours gezorgd….totaal de andere richting uit dan vorig jaar. In de startzaal ging het gerucht rond dat Les Petits Pas stoppen met deze tocht en dat het de laatste 50km was die ze organiseerden. Laat ons allen hopen dat dit een onjuist bericht is want tochten zoals deze verliezen zou een serieuze aderlating zijn….

Herschaalde kopie van SDC12581

Het kasteel van Fallais, direct na de eerste controle

Herschaalde kopie van SDC12582

 Mooie natuurwegen

Herschaalde kopie van SDC12584

 Afgewisseld met paden op het plateau...in de wind op weg naar Fumal

Herschaalde kopie van SDC12585

 De controle in Fumal, het lokaal van Les Petits pas Fumalois

Herschaalde kopie van SDC12586

 De streek rond Fumal

Herschaalde kopie van SDC12587

 Na de splitsing met de 25km stappers opnieuw de natuur in

Herschaalde kopie van SDC12590

 Leuke verharde paden

Herschaalde kopie van SDC12594

 afgewisseld met modderige stroken

Herschaalde kopie van SDC12595

 We bereikten Oteppe

Herschaalde kopie van SDC12596

 We zien hier het centrum van Oteppe liggen

Herschaalde kopie van SDC12597

 Jean Jacques wijst de weg...waarheen?

Herschaalde kopie van SDC12598

 Dalen over natuurpaden naar Oteppe

Herschaalde kopie van SDC12599

 En terug klimmen in het centrum

Herschaalde kopie van SDC12601

 Om het kasteel en de controle in Oteppe te bereiken

Herschaalde kopie van SDC12602

 Door camping l'Hirondelle op pad voor een lus

Herschaalde kopie van SDC12603

 Leuke bosdoorsteek

Herschaalde kopie van SDC12606

 We bereikten heerlijke visvijvers

Herschaalde kopie van SDC12607

 De vangst van één van de vissers

Herschaalde kopie van SDC12608

 Leuke natuurpaden in de zon brachten ons rond Oteppe

Herschaalde kopie van SDC12610

 Een éénmanspad richting centrum Oteppe

Herschaalde kopie van SDC12600

 We bereikten opnieuw het centrum en de kerk van Oteppe

Herschaalde kopie van SDC12612

 Dit natuurpad leidde ons naar Vissoul

Herschaalde kopie van SDC12613

 Door de open velden naar Marneffe

Herschaalde kopie van SDC12614

 De controle in het gigantische stadion van US Marneffe

Herschaalde kopie van SDC12617

 Prachtige bosdoorsteek

Herschaalde kopie van SDC12619

 Over de Mehaigne

Herschaalde kopie van SDC12620

 En heerlijk langs de Mehaigne

Herschaalde kopie van SDC12621

 Prachtige vallei

Herschaalde kopie van SDC12622

 Leuke waterspeling in de zon

Herschaalde kopie van SDC12624

 Mooie partij sneeuwklokjes op de oever

Herschaalde kopie van SDC12625

 Opklimmen langs de brug naar de Ravel

Herschaalde kopie van SDC12628

 De Ravel bracht ons naar het centrum van Fumal met zijn mooi kasteel

Herschaalde kopie van SDC12632

 De vele maretak, typisch voor deze streek

Herschaalde kopie van SDC12633

 Een leuk ommetje in Fumal

Herschaalde kopie van SDC12634

 Op de Ravel (oude spoorwegbedding tussen Hoei en Hannuit)

Herschaalde kopie van SDC12635

 Bij de laatste controle in Fallais

Herschaalde kopie van SDC12636

 Over de Ravel verlaten we Fallais

Herschaalde kopie van SDC12638

 Watervalletje op de Mehaigne

Herschaalde kopie van SDC12639

Brug op de Ravel op weg naar Braives

18:43 Gepost door krist in Algemeen | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

Commentaren

50km Braives Beste Krist,

Het was me een waar genoegen je nog eens te ontmoeten. De voorbereiding voor Vichte-Dhron is hiermee eigenlijk helemaal van start gegaan. De 1ste test heb ik zeer goed doorstaan. Nog verschillende lange afstanden wandelen. Normaal gezien de 100km van Welkenraedt einde maart. Normaal gezien komen we ook naar Ronse voor de 60km. Is ook een mooie omgeving, en al een prima test voor Welkenraedt.

Sportieve groeten
Steven

Gepost door: Steven Dielens | 28-02-10

De commentaren zijn gesloten.