07-02-10

Marche des Abbayes Ernage 06/02/2010

Zaterdag trok ik op bezoek bij Les Spartiates de Gembloux voor hun 50km lange Marche des Abbayes. De start lag in Ernage. Toen ik in de loop van de week de landskaart raadpleegde zag ik dat Ernage een deelgemeente was van Gembloux en net op de grens van de provincie Namen met Waals-Brabant lag. Het ligt langs de spoorlijn van Brussel naar Namen.

Rond 6u45 bereikte ik het kleine Ernage. In de startzaal veel bekende gezichten en na een gezellige babbel bij een kopje koffie trok ik samen met Frans en Jefke op pad. Direct na de start werden we op enkele kerkwegels getrakteerd om Ernage te verlaten. Rustige wegen leidden ons in het donker na de eerste controle in Perbais. Via Chastre bereikten we snel de tweede controle en dat na amper een goeie 5 kilometer in Blanmont. We trokken verder.

We klommen langs enkele mooie vijvers uit het dorp en werden op het plateau over golvende rustige wegen gestuurd. We bereikten het nietige Nil Pieurreux en volgende de Promenade de l’Orne. Dit pad stuurde ons heerlijk kronkelend langs het riviertje de L’Orne. Nu ons over een brugje, dan weer langs het water of door een tunnel. Het was mistig en in het valleitje was het nog mistiger en kouder dan op de open plateaus. Maar voldaan bereikten we de derde controle in Hevillers.

Even verwarring na de controle…Het splitsingsbord en de bevestiging (1x50 of 2x50?) spraken elkaar tegen. Maar dit probleem werd met de typische Waalse glimlach opgelost door de organisatoren. Zo werden we over een echt bonkige kassei op pad gezet richting Chateau de Bierbais. Van hieruit liepen we terug naar de open velden. Een lang vettig karrenspoor nam ons op sleeptouw…Het zonnetje verscheen en de moraal ging de hoogte in. Het karrenspoor werd een heerlijke dreef en mondde uit in een heerlijke bosdoorsteek. We daalden naar een kapel en enig mooi werden we afgezet op de rand van Sart Messire Guillaume. Rustige wegen leidden ons naar de spoorweg. Het station langs de spoorlijn droeg de naam La Roche. Ik vroeg mij af of we echt zo goed waren dat we na 3 uur wandelen al in het hartje van de Ardennen zaten…? Maar het ging hier echter niet om La Roche-en-Ardenne maar wel om La Roche in Waals-Brabant. Na een korte klim bereikten we in de petanque club de vierde controle na een goeie 21 kilometer.

Wat volgde was heerlijk…Snel verlieten we het kleine dorpje en doken we de bossen in. Voortdurend klimmend en dalend over zand- en boswegen liepen we verder. We genoten van de aangeboden panorama’s, dwarsten beekjes en liepen langs mooie licht toegevroren vijvers. We bereikten Villers-la-Ville en daalden via een trap naar het dorpscentrum. Even langs het centrum en via een heerlijk ommetje langs de rivier La Thyle klommen we naar het voetbalveld, waar in de kantine controle 5 was voorzien. Luc, Rebekka, Marc, Jolande,…Het was hier ook weer al Vlaams wat je hoorde. Wel opvallend…het prachtig voetbalveld in kunstgras..wat een luxe voor deze duiveltjes…geen modder toestanden in deze tijd van het jaar.

Na wat te hebben genoten van het jong Waals voetbaltalent trokken we verder. We werden over heerlijke paden langs de kerk en uit het centrum geleid. We liepen weer even langs de rivier La Thyle en bereikten een grote weg die ons afzette aan de ruines van de abdij van Villers-la-Ville. De Abdij van Villers is een voormalige cisterciënzerabdij, waarvan bijzonder indrukwekkende ruïnes bewaard bleven. We liepen langs en door de abdij die baadde in de zon. Langs een grote weg verlieten we de omgeving van de abdij. Snel klommen we weer de natuur in en bereikten Tangissart. We daalden over kasseien door het dorp. We dwarsten opnieuw de grote weg en de spoorweg en misten een pijl. Gelukkig herkenden we ons van deze morgen en via een alternatieve route bereikten we de controle in La Roche voor de tweede maal. Het was 11u45 en we waren 31km ver. Tijd voor de aperitief in het volgelopen kantientje van de petanqueclub.

Wat volgde was een stuk van een kleine 9 kilometer die ons zou terugbrengen naar Hevillers. We daalden direct de natuur in. Wat volgde was een heerlijk stukje klimmen en dalen in bois de l’Heuchère die ons uiteindelijk afzette op een plateau. Op het plateau zorgde de parcoursbouwer voor een heerlijke aaneenschakeling van natuurwegen. We wandelden langs Bois du Chenoy over natuurpaden. Het bleef zonnig en dit gaf ons extra energie na de sombere winterperiode. Uiteindelijk daalden we naar Hevillers. Een leuk ommetje over een brugje en enkele kerkwegels zette ons af in de controle in Hevillers. Nog een kleine 9 kilometer…

We verlieten Hevillers en doken opnieuw de natuur in. Een heerlijk karrenspoor veranderde in een éénmanspad en dat stuurde ons over de spoorweg. We daalden opnieuw naar de vallei van de l’Orne. En langs een gigantisch optrekje met prachtige vijvers werden we naar een natuurpad geleid dat ons in een wijde boog terugbracht naar het centrum van Blanmont. Waar controle 8 was opgetrokken in zaal Patria.

Een mooi pad leidde ons uit Blanmont en rustige wegen brachten ons terug naar de laatste controle in Perbais. Van hieruit wandelden we samen met collega wandelblogger Jeroen en Tidou terug. Het gezellig uitwisselen van wandelervaringen leidde er toe dat we vrij snel weer voor de deur van de startzaal stonden in Ernage.

Na het afstempelen van mijn wandelboekje en wat nagenieten in de gemoedelijke typische Waalse sfeer van de startzaal reed ik voldaan richting Lauwe. Weer een leuke wandelervaring rijker…een leuk parcours, de eerste zonnestralen en de vele vrienden zorgden ervoor dat we de week weer doorkomen. Op naar het volgend weekend….

Herschaalde kopie van SDC12417

 Door het centrum van Blanmont...het werd morgen

Herschaalde kopie van SDC12420

Typische bebouwing voor deze streek

Herschaalde kopie van SDC12421

Op pad langs de rivier de l'Orne

Herschaalde kopie van SDC12423

 Brugje over de l'Orne

Herschaalde kopie van SDC12424

Verder langs de rivier

Herschaalde kopie van SDC12426

Na de derde controle in Hevillers...opnieuw op pad over een typisch kasseiweggetje

Herschaalde kopie van SDC12427

Zoeken naar het juiste spoor

Herschaalde kopie van SDC12429

Leuke dreef in een heerlijk zonnetje

Herschaalde kopie van SDC12431

Prachtige bosdoorsteek 

Herschaalde kopie van SDC12432

Langs een mooie kapel 

Herschaalde kopie van SDC12433

Afdalen naar de bewoonde wereld

Herschaalde kopie van SDC12435

Prachtige paden

Herschaalde kopie van SDC12436

We bereikten La Roche...niet La Roche en Ardenne

Herschaalde kopie van SDC12437

Op pad voor een heerlijke stukje richting Villers-la-Ville

Herschaalde kopie van SDC12438

 Opklimmen in het bos

Herschaalde kopie van SDC12440

Boven...prachtig zandpad op het plateau

Herschaalde kopie van SDC12442

Terug dalen

Herschaalde kopie van SDC12444

Heerlijke paden

Herschaalde kopie van SDC12445

Genieten van de natuur en de zonnestralen

Herschaalde kopie van SDC12446

Mooie vijver

Herschaalde kopie van SDC12449

Op pad naar Villers-la-Ville

Herschaalde kopie van SDC12450

Met een trap dalen naar het dorpscentrum

Herschaalde kopie van SDC12451

Hier zagen we het dorp liggen 

Herschaalde kopie van SDC12452

Via een heerlijk ommetje naar de controle

Herschaalde kopie van SDC12453

 De controle op het voetbalveld van Villers-la-Ville

Herschaalde kopie van SDC12454

Terug op pad langs een kerkwegel

Herschaalde kopie van SDC12456

Heerlijke doorsteek om het dorp te verlaten

Herschaalde kopie van SDC12457

In de vallei van La Thyle richting de abdij van Villers-la-Ville

Herschaalde kopie van SDC12459

Hier kwamen we bij de abdij

Herschaalde kopie van SDC12460

De restanten van de abdij badend in de zon

Herschaalde kopie van SDC12461

Prachtige doorsteek

Herschaalde kopie van SDC12463

Via een opklimmend natuurpad naar Tangissart

Herschaalde kopie van SDC12464

Terug op weg naar de controle in La Roche

Herschaalde kopie van SDC12466

De controle in La Roche waar we tweemaal kwamen

Herschaalde kopie van SDC12467

Direct na de controle opnieuw de natuur in

Herschaalde kopie van SDC12469

Prachtige bospaden

Herschaalde kopie van SDC12470

Genieten van het panorama, de zon en de natuur

Herschaalde kopie van SDC12471

Steeds maar weer natuurpaden

Herschaalde kopie van SDC12473

Hier op grondgebied Court Saint Etienne

Herschaalde kopie van SDC12474

Heerlijk weertje...

Herschaalde kopie van SDC12475

Mooie dreef

Herschaalde kopie van SDC12476

Op een plateau terug op pad naar Hevillers

Herschaalde kopie van SDC12477

Leuk doorsteekje net voor de controle in Hevillers

Herschaalde kopie van SDC12479

 Steeds maar weer mooie natuurpaden

Herschaalde kopie van SDC12480

Een brug over de spoorweg

Herschaalde kopie van SDC12481

Terug in de vallei van de l'Orne

Herschaalde kopie van SDC12483

Prachtige vijvers

Herschaalde kopie van SDC12484

 Rustige verharde wegen brachten ons uiteindelijk terug naar Ernage

 

13:58 Gepost door krist in Algemeen | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

Commentaren

Hey Krist,

Na onze babbel... eindelijk jouw foto's. Schitterend. Verdikke, had ik maar de 50km gedaan. Ik zal hem aankruisen voor voor 2011.

Groeten,
Jeroen

Gepost door: Jeroen | 09-02-10

De commentaren zijn gesloten.