29-11-09

Waterhoektocht Otegem 29/11/2009

Zondagmorgen richting Otegem getrokken voor de Watrerhoektocht. Hopend op beter weer dan gisteren trok ik rond 8u op pad samen met Rik van Les Sans Soucis voor het parcours van 30km.

Enkele kerkwegels leidden ons uit Otegem. Snel verlieten we met de 30km stappers de andere afstanden. Enkele mooie veldwegen namen het over. De vettige paden maakten na een tijdje plaats voor rustige verharde wegen. Beukend tegen de wind bereikten we net voor Ingooigem een mooi privé domein dat we dwarsten. Enkele leuke wandelpaden brachten ons in de eerste controle in Ingooigem na 6km.

Na de controle kregen we de traditionele wandelwegen richting Tiegem voor de voeten. Op het einde van de paden trokken we niet rechts naar Tiegem maar links richting Vichte. Een mooi stukje natuur leidde ons naar de spoorweg. We wandelden onder de spoorweg door en kregen een lange verharde weg voor de voeten. Het begon serieus te regenen. Veel leuke paden leidden ons uiteindelijk naar de controle in Vichte waar we na een dertiental kilometer voor het eerst rustten.

In de geitende regen trokken we weer op pad. Een leuk afwisselend parcours met veel kerkwegels leidde ons naar Sint-Lodewijk-Deerlijk waar we in de plaatselijke school de volgende controle aantroffen.

De 30km stappers kregen hier een lus van 7,3km voor de voeten. We twijfelden even als we in deze weersomstandigheden deze lus nog gingen wandelen. Maar toen we bij de splitsing kwamen was het droog, dus kozen we om de lus toch te wandelen. Goed aangeschakelde paden leidden ons uit Sint-Lodewijk naar het Banhoutbos. We rondden eerst het bos en doken dan het privé domein in over heerlijke bospaden. De terugweg naar de controle was weer een degelijke aaneenschakeling van leuke paden. Tevreden bereikten we opnieuw de school na een goeie lus.

De laatste 5 kilometer brachten ons terug naar Otegem. Het waren hoofdzakelijk rustige verharde wegen die ons terugleidden. Bij de kapel kregen we de laatste kerkwegel voor de voeten om uiteindelijk toch droog terug de sporthalle van Otegem te bereiken na een degelijke tocht. Jammer van de vele regen en wind....

 

Herschaalde kopie van SDC12164

 Het werd dag....door een privé domein richting Ingooigem

Herschaalde kopie van SDC12165

 Na de controle in Ingooigem een leuk stukje natuur

Herschaalde kopie van SDC12166

 Op weg naar de controle in Vichte

Herschaalde kopie van SDC12167

 Op de lus in Sint-Lodewijk-Deerlijk richting banhoutbos

Herschaalde kopie van SDC12168

 In de lanen rond het banhoutbos

Herschaalde kopie van SDC12169

 Door het privé domein van het banhoutbos

Herschaalde kopie van SDC12170

De laatste kerkwegekl die ons terugbracht naar Otegem

22:20 Gepost door krist in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Horizontocht 50km Mazenzele 28/11/2009

Zaterdag stond één van de laatste 50 kilometers van het kalenderjaar geprogrammeerd. Horizon Opwijk organiseerde vanuit Mazenzele zijn traditionele horizontocht, een verkenning van het Vlaamsbrabants landschap.

Ondanks dat de weergoden bakken regen en veel wind aankondigden, trok ik samen met Frans en Etienne rond 7 uur op pad. Het eerste stuk was er één van 7,4 km. Het bracht ons in een lus vanuit de startzaal via Droeshout over een afwisselend parcours naar de eerste controle in zaal Houtekeet, op 300m van de startzaal. Doornat en als verzopen kiekens kwamen we in de eerste controle aan. Even drogen en weer op pad.

Via de omgeving van het Bladerkwartier doken we de velden in richting Asse-ter-Heide, beukend tegen de wind en de regen. In Asse Ter Heide dwarsten we de grote weg en trokken we over modderig en glibberige natuurpaden naar Asbeek. Waar we na een viertiental kilometer voor de eerste maal rustten. Tijd om ons wat te drogen en onze verkleumde handen wat op te warmen.

Net als vorig jaar stond hier een lus van 9,8km geprogrammeerd. We vertrokken achter de zaal langs en kregen voortdurend onverharde paden onder de voeten. We dwarsten de weg van Asse naar Ternat en doken het heraangelgd park van Asse in. Door een woonwijk liepen we naar de rand van een vijver en kregen opnieuw prachtige natuurpaden voor de voeten. De paden waren op veel plaatsen door de regen herschapen in beken of in ware glijbanen. Het was dan ook steeds zoeken naar het juiste spoor. Uiteindelijk daalden we over een kasseiweg richting Asbeek. Een prachtig natuurpad zette ons af vlak bij de controle na een prachtige lus. Tijd voor soep met een boterham... We hadden reeds 24,1km geploetterd.

Verwarmd, de innerlijke mens versterkt en met veel nieuwe moed trokken we weer op pad richting de abdij van Affligem. Prachtige wandelwegen leidden ons uit Asbeek. Een karrenspoor nam het over en liet ons probleemloos de kerk van Asse Ter heide bereiken. We liepen door het centrum en doken bij de café "bij Stienne" opnieuw de natuur in richting Kravaalbos. We betraden het bos niet maar kregen een afwisselend parcours voor de voeten die ons naar de abdij van Affligem leidde. Het was gestopt met regenen. Een trappist bezorgde ons nog meer moral en met een licht zonnetje trokken ons opnieuw op gang voor de laatste 17,8 kilometer.

We doken voor de abdij de velden in. Tussen de hoppevelden en over glijdende natuurpaden trokken we verder. Bij volledig onverhard liepen we richting Meldert waar we direct na de splitsing met de 39km stappers uitrustten in café Marina.

Tal van veldwegels zetten ons op weg naar Baardegem. Vanaf Baardegem bleef het parcours verder bekoren en stuurde ons terug naar het centrum van Meldert waar we na bij Marina te zijn gestopt nu bij Ingrid op bezoek gingen voor onze laatste rustpost.

De laatste 5.3km hadden als hoogtepunt, de doortocht door het Kravaalbos in herfsttooi. Na het verlaten van het bos bereikten we snel,  droog!! en voldaan de startzaal. De tocht had dezelfde opbouw als vorig jaar maar had hier en daar een extra onverharde touch gekregen...wat ons zeker kon bekoren. Jammer van de drijfnatte eerste 30km....Slechts 86 wandelaars kwamen opdagen voor de 50km...jammer voor al het werk van de organisatoren.

 

 Herschaalde kopie van SDC12144

 In de gietende regen...op de lus in Asbeek

Herschaalde kopie van SDC12146

 Door het vernieuwde park in Asse

Herschaalde kopie van SDC12147

 Zeer veel onverharde wegen

Herschaalde kopie van SDC12148

 Het bleef maar regenen

Herschaalde kopie van SDC12149

 Hier verlieten we de controle in de cafetaria van de abdij van Affligem na een goeie 31km

Herschaalde kopie van SDC12150

 De abdij van Affligem

Herschaalde kopie van SDC12151

 Onverharde wegn in de Faluintjesstreek

Herschaalde kopie van SDC12152

 Prachtige paden

Herschaalde kopie van SDC12153

 Op weg naar Meldert

Herschaalde kopie van SDC12154

 De kerk van Meldert in zicht

Herschaalde kopie van SDC12155

 De voorlaatste controle....bij Marina

Herschaalde kopie van SDC12156

 Opnieuw de natuur in richting Baardegem

Herschaalde kopie van SDC12157

 We waren bijna binnen....de zon dook op

Herschaalde kopie van SDC12158

 Leuk pad tussen de huizen opnieuw richting Meldert

Herschaalde kopie van SDC12159

 Eindelijk zonder regen maar met veel wind

Herschaalde kopie van SDC12160

 Het laatste stuk door het Kravaalbos

Herschaalde kopie van SDC12161

 Het Kravaalbos in herfsttijd

Herschaalde kopie van SDC12162

 Mooie dreven door het bos

Herschaalde kopie van SDC12163

 De laatste natuurwegen...net voor de aankomst

 

21:43 Gepost door krist in Algemeen | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

14-11-09

Oupeye-Maastricht-Oupeye 50km 14/11/2009

Zaterdag naar de andere kant van het land getrokken voor een wandelklassieker de 50km Oupeye-Maastricht-Oupeye. Eigenaardig genoeg ligt de startplaats van deze tocht niet in Oupeye maar wel in Hermée, een dorp ten noorden van Luik.

Rond 4u20 zaterdagmorgen startte ik mijn wagen voor een rit van een goeie 200 kilometer. Rond 6u30 bereik ik Hermée. Ik vond een plaatsje dicht bij de startzaal (VIP behandeling voor wie van ver komt). Na een deugddoende koffie en wat begroetingen trok ik rond 6u55 op pad. Het was ontzettend warm voor de tijd van het jaar (rond 15°C) maar er stond wel een stevige wind.

Ik had al verschillende malen horen vertellen dat deze tocht zeer mooi was, maar dat de eerste 10km tegenvielen. Ik was dan ook voorbereid en had mijn verwachtingen niet te hoog gelegd in het begin. Een lange rechte weg leidde ons uit Hermée richting Haccourt. De weg werd even onderbroken voor enkele paden maar het was inderdaad na weinig denderende eerste 5 km dat we de buiten controle aantroffen bij de school in Haccourt.

Het werd dag en we wandelden via een gigantische brug over het Albertkanaal tot aan de rand van Visé. Hier volgden we een tijdje het Albertkanaal. Grote schepen lagen aangemeerd aan de kade. Andere schepen kwamen voorbij, een leuk schouwspel. Na een ommetje bij een sluis verlieten we de kade en liepen naar een drukke weg. Ik was eerst wat ontgoocheld maar moest mijn mening snel herzien want we doken snel de natuur in. Langs de berm van het Albertkanaal liepen we over natuurpaden naar Lanaye, waar de tweede controel was opgetrokken in een garage.

Direct na de controle wandelden we tot bij de Maas. Een veerpont wou ons naar Eijsden (Nederland) brengen maar het parcours koos niet voor het veerpont maar om de linkeroever van de Maas te volgen op een mooi graspad. Snel verlieten we de oever voor een prachtig stuk natuur. Tussen vijvers, takken en bramen trokken we door een bosstrook opnieuw naar het Albertkanaal dat we opnieuw dwarsten. We volgden de linkeroever voor een tijdje. Nu werden we van de kade weggestuurd en klommen we door het bos heel stevig om de vallei van de Maas en het Albertkanaal te verlaten. Prachtige bospaden op het plateau zetten ons af in de derde controle Ferme de Caster. In één van de schuren van deze hoeve was de controle opgetrokken. Veel bekend volk natuurlijk....

Ik trok op pad met Christophe (Scheldestappers) en zijn companen Limburgers Erwin en Lutgarde en Oostvlamingen Jean-Paul en Anita voor een lus van 7,5km op Nederlands grondgebied. Het parcours trok terug naar het Albertkanaal, weer voor even. Want snel doken we Kanne binnen. Door een prachtig kasteelrestaurant liepen we naar prachtige golvende paden. Tussen de wijngaarden, over en langs beekjes trokken we naar een stevig klimmend pad dat ons afzette boven op de Sint-Pietersberg (Maastricht). Boven volgden we een tijdje prachtige bospaden getooid in een heerlijk herfstkleedje. We daalden zeer stevig over Mergelgrotten. Genoten even van het schouwspel dat de natuur ons aanbood. Maar doken zeer snel onder onze paraplu want een stevig onweer was ons komen vergezellen. Drijfnat bereikten we opnieuw Ferme de Caster na een uitmuntende lus. Tijd om onze gratis soep te nuttigen en ons wat te drogen.

Na onze rustpauze trokken we opnieuw naar het Albertkanaal, dat we voor de laatste maal dwarsten om richting Eben Emael te trekken. We kwamen langs het fort van Eben Emael en volgden voor het eerst over leuke paden de rivier de Geer. We wandelden achter de kerk van Eben Emael door en bereikten de controle in garage Lambrecht te Eben.

Na de controle brachten rustige wegen ons naar de Eben Eyzer toren. Deze fantastische toren werd midden de jaren 60 temidden van een onbewoond gebied dat uitkijkt op de vallei van de Geer door Robert Garced gebouwd met grote silexbreuksteen afkomstig van de nabijgelegen steengroeve. De zeven verdiepingen eindigen in een terras met hoeken, waarop grote gebeeldhouwde gevleugelde dieren (de stier, de leeuw, de adelaar en de sfinxl) afgetekend worden. Een veldweg bracht ons van bij de toren naar de mergelgrotten van Wonck. In de grotten zelf was de controle opgetrokken na 34,5km.

Vanaf de grotten liepen we door het centrum van Wonck opnieuw naar de Geer, die we opnieuw op een éénmanspad volgden. We verlieten uiteindelijk het pad, dwarsten een grote weg en werd net voorbij de spoorweg een prachtig vettig natuurpad opgestuurd. We klommen naar een plateau en vochten met de wind over leuke paden in het open veld. Wat een afwisseling in deze tocht!!!! Het bleef genieten. Ons windgevecht eindigde boven op Hauts de Froidmont, waar we in de open picknickplaats de voorlaatste rust aantroffen. Terwijl we wat uitrustten hadden we een prachtig zicht op het golvend landschap dat baadde in een leuk herfstzonnetje. Nog 7,5 kilometer....

We daalden naar de grote weg en klommen opnieuw naar een nieuw plateau. Een oude spoorwegbedding bracht ons naar  Heure Saint Romain waar het plaatselijk schooltje dienst deed als controle. Tijd voor een laatste pauze.

De laatste 3,5km bleef in de sfeer van de volledige tocht...licht golvend...veel afwisseling en leuke paden tot aan de aankomst in Hermée. Hier sloten we een sublieme, afwisselende tocht af. Ik was blij dat ik de verre verplaatsing maakte en kan het alleen iedereen maar aanraden. Hier kom ik hopelijk nog terug...

Ik sloot mijn wandeldag af bij een bruine Leffe en lieten mij een heerlijke portie Tartiflette (Dit recept komt uit de Franse regio Savoie. Een hartige schotel...aardappelen, kaas, champignons,... waarmee de bergbewoners de winters doorkwamen en een afwisseling gaf voor kaasraclette en fondue) smaken. Dit om een geslaagde dag af te sluiten.

 

 

SDC12083

 Na een vijftal kilometer bereikten we het centrum van Haccourt

SDC12084

 Hier dwarsten we het Albertkanaal

SDC12085

 Dat we even volgden

SDC12089

 Natuurpaden in de berm van het Albertkanaal brachten ons verder

SDC12090

 Sublieme paden leidden naar Lanaye

SDC12091

 We liepen naar de Maasvallei...de overzijde is Nederland

SDC12092

 Over deze paden wandelden we langs de Maas

SDC12093

 We verlieten de Maas om de natuur in te duiken

SDC12095

 Zeer mooie natuurpaden

SDC12099

We kwamen opnieuw bij het Albertkanaal dat we dwarsten en volgden langs de overzijde

SDC12101

 Vanaf het kanaal klommen we stevig naar een plateau

SDC12102

 Vanwaar we een prachtig zicht hadden op het lager gelegen kanaal

SDC12103

 Boven op het plateau....leuke natuurpaden

SDC12105

 De controle in Ferme de Caster waar we tweemaal kwamen

SDC12106

 Na de controle opnieuw richting Albertkanaal

SDC12107

 Prachtige vergezichten

SDC12109

 We verlieten het Albertkanaal

SDC12110

 Leuke kapel in Kanne

SDC12111

 Grenspaal met mergelgrot op de achtergrond

SDC12113

 Prachtig kasteel in zicht

SDC12114

 Waar we doorwandelden

SDC12115

 Prachtig golvend parcours

SDC12116

 Mooi riviertje

SDC12118

 Opklimmen naar de Sint Pietersberg in Maastricht

SDC12120

 Genieten van de herfstkleuren op de Sint-Pietersberg

SDC12122

 Afdalen in het mergellandschap

SDC12123

 Mooie mergelgrot

SDC12125

 Op weg naar het fort van Eben Emael

SDC12126

 Hier bereikten we het fort van Eben Emael

SDC12127

 Prachtige paden leidden naar het centrum van Eben Emael

SDC12128

 De kerk van Eben Emael

SDC12129

 We wandelden verder langs de Jeker

SDC12131

 We kwamen langs de Eben Eyzertoren

SDC12133

 De controle in de mergelgrotten van Wonck

SDC12134

 Binnen in de mergelgrotten

SDC12135

 Opnieuw langs de Jeker

SDC12136

 Prachtig pad langs de spoorweg

SDC12137

 Puur genieten

SDC12138

 Voorlaatste controle...de picknickplaats van Hauts de Froidmont

SDC12139

 Genieten van het landschap

SDC12140

 Op pad naar de laatste controle in Heure

SDC12142

 Na de laatste controle....blijft het parcours tot het laatste moment bekoren.

 

21:09 Gepost door krist in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

08-11-09

Marche d'hiver Jambes 07/11/2009

Wallonia namur richttte zaterdag zijn 37ste Marche d'Hiver in. De startzaal lag in l'Ecole du Génie (de legerbasis) in Jambes, een stadje een drietal kilometer ten zuiden van Namen. Zonder problemen stuurde mijn GPS mij perfect naar de startzaal. Het was 6u15 en het regende stevig. Terwijl ik nog van een koffie genoot kwam Luc (de Viking) van mijn club mij vervoegen. Een blij weerzien na een hele tijd...We besloten dan ook de rest van de dag samen op te trekken.

In de gietende regen trokken we rond 7 uur op pad voor het parcours van 42km. We verlieten het militair domein en trokken langs de Maas naar l'ecluse de la Plante. Hier dwarsten we de Maas en trokken langs de andere oever verder om direct in de eerste controle te komen na 1,5km in l'Ecole Communale de la Plante.

Na de controle verlieten we de Maasvallei en kregen de beklimming van de Tienne Hola voor de voeten....kwestie van wakker worden. Na een heel stevige klim liepen we even over een rustige weg om vervolgens le bois de la Marlagne in te duiken. Over prachtige bospaden in herfsttooi trokken we een hele tijd verder. Uiteindelijk stuurde een stevige afdaling ons richting Malonne waar in de prachtige omgeving van de historische site van Saint Berthuin de controle was opgetrokken.

Na de controle stond weer een stevige klim geprogrammeerd over prachtig (gekapte?) natuurpaden. We daalden even en lieten de 22km stappers van ons vertrekken. Bospaden brachten ons naar de N90, die we dwarsten. Een stapper van les Castors de Vedrin bracht ons op een dwaalspoor...Wanneer we uiteindelijk op het juiste spoor zaten, wezen we hem op een pijl. Waarbij de man opmerkte dat hij eigenlijk een bril moet dragen...We wensten hem veel succes voor de rest van de dag... Na de N90 bereikten we de Samber die we dwarsten via een sluis. We volgden even de Samber en bereikten Floriffoux na een 17tal kilometer. Frans en Jefke kwamen ons vervoegen. En na de koffie trokken we voor de rest van de dag samen op.

We verlieten Floriffoux, lieten de 35km stappers vertrekken, en liepen langs een heel oude eik de velden in. Een klim door het bos bracht ons naar een plateau. Het parcours werd wat rustiger wat klim- en daalwerk betrof. Een prachtig karrenspoor leidde ons door de velden naar Suarlée, waar net voorbij de kerk de vierde controle was opgetrokken.

Na Suarlée wandelden we over rustige wegen naar het vliegveld van Temploux. Waar enkel mooi uitgestalde oude vliegtuigen ons stonden op te wachten. Een zeer afwisselend parcours bracht ons naar de N93, die we even volgden. Bij het betreden van het dorp Belgrade verlieten we de N93 en trokken we door een majesteuse dreef richting château de Flawinne, waar we in de bijgebouwen uitrustten in een typisch waalse controle.

Na de controle brachten leuke natuurpaden ons naar het woongedeelte van Flawinne. Tussen de huizen daalden we naar lager gelegen stukjes natuur. Enkele dreven en weidedoorsteken later liepen we over verharde wegen langs de spoorweg om bij een bushalte de volgende controle aan te treffen. De mensen van wallonia Namur hielden controle in een lijnbus van de TEC. De chauffeur was vervangen door een letterlijke kaartjesknipper van de club. Origineel...

Na de controle dwarsten we opnieuw de Samber en doken snel weer de natuur in. We wandelden door le bois de la Vecquée over prachtige paden. We verlieten even het bos om een drukke weg te volgen. Maar zeer snel doken we achter een tankstation weer de natuur in. Door het bos klommen we lange tijd om het punt Milieu du Monde te bereiken. Door enkele villawijken bereikten we snel de laatste controle aan de rand van de Citadel in Namen. Veel streekgenoten in de controle want WSV Wervik was er neergestreken met een bus.

Wie dacht dat de laatste 4,5km een uitloper gingen worden hadden het verkeerd voor. We liepen over de citadel naar le Route Merveilleuse, die ons prachtige zichten bood op Namen, Jambes, Maas- en Sambervallei. We daalden steeds meer om uiteindelijk de Maas te bereiken langs de quai des chasseurs ardennais. Over de Pont de Jambes dwarsten we de Maas. We volgden de Maas even, om vervolgens door enkele woonwijken snel weer de startzaal te bereiken.

We hadden er een leuke, afwisselende en geslaagde tocht opzitten. Het feit dat we met vrienden wat hadden kunnen bijpraten maakte de tocht nog geslaagder en voor herhaling vatbaar....

 

SDC12042

 Leuke bospaden na de controle in Malonne

SDC12043

We dwarsten de Samber op weg naar Floriffoux

SDC12044

 Langs de kerk van Floriffoux op weg naar de controle

SDC12045

 Prachtige natuurpaden

SDC12047

 Klimmend door het bos

SDC12048

 We bereikten de kerk en de controle van Suarlée

SDC12049

 Langs de Aérodrome

SDC12050

 

SDC12051

 Op weg naar de controle bij het kasteel van Flawinne

SDC12052

 De typische waalse controles

SDC12053

 Leuke wandelwegen

SDC12054

 Het kasteel van Flawinne

SDC12055

 Mooie vergezichten

SDC12056

 Genietend trokken we verder

SDC12057

 Over heerlijke natuurpaden

SDC12058

 en door prachtige dreven

SDC12059

 

SDC12061

 Controle in de TEC-bus (origineel)...de chauffeur stempelde uw kaart af

SDC12062

 Terug de natuur in

SDC12064

 Opklimmend naar Milieu du monde

SDC12067

 Prachtige bospaden

SDC12068

 Boven op de citadel van Namen

SDC12069

 We begonnen de afdaling

SDC12070

 Langs de vestingen over de Route Merveilleuse

SDC12071

 Prachtig zicht op Jambes

SDC12072

 Zicht op de andere zijde van de maasvallei

SDC12073

 De citadel

SDC12074

 Zicht op Pont de Jambes waar we straks zullen overwandelen

SDC12075

 Zicht op Namur

SDC12076

 Prachtige poort

SDC12078

 Zicht op de Sambervallei

SDC12079

 Steeds lager en dichter bij Namur

SDC12080

 Over quai des chasseurs ardennais naar pont de jambes en verder naar jambes

09:18 Gepost door krist in Algemeen | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |