24-09-09

Er is hier binnenkort iemand JARIG!!!!

Het komend weekend hoeft U geen wandelverslagen te verwachten. Franco is zaterdag jarig.

We vieren dit een gans weekend in Centerparcs de Kempervennen in Nederland.  Het weekend van 03/10/2009 trekken we opnieuw onze wandelschoenen aan.

verjaardag13           dyn010_original_128_100_gif_2631564_5e26b2571e30184d59c5de4c71c22239

 

19:21 Gepost door krist in Algemeen | Permalink | Commentaren (3) |  Facebook |

20-09-09

Marche de l'Empereur Ophain 19/09/2009

De Challenge des 5 provinces eindigde zaterdag in Waals-Brabant met de Marche de l'Empereur. De start lag in Ophain, een dorpje ten zuiden van Brussel in de omgeving van de leeuw van Waterloo. Was het van 2004 geleden dat we hier nog waren....we vonden feilloos de startzaal terug. Na een deugddoend ontbijt trokken we ons rond 7u20 op gang voor het parcours van 40km.

We verlieten snel het nietige Ophain en rustige wegen namen ons op sleeptouw. Nu en dan namen veldwegels het over en zetten ons na een goeie 4 kilometer af in de eerste controle. Te vroeg om te stoppen, we trokken verder.

We liepen even tussen de huizen, voor een pad tussen de maïs ons wegbracht en de natuur instuurde. Een afwisselend parcours stuurde ons over de grote weg Brussel-Charleroi. We wandelden over enkele prachtige éénmanspaden naar Plancenoit, waar in een schooltje de tweede controle was opgetrokken.

Na de controle daalden we langs de kerk en werden snel opnieuw de natuur ingestuurd. Over een aangelegde trap daalden we heel steil en bereikten enkele mooie vijvers. We dwarsten het riviertje de Lasne en klommen opnieuw naar een plateau waar het zonnetje ons heerlijk verwende. Niet alleen de zon verwende ons, de parcoursbouwer liet ons ook genieten. Een prachtig bospad leidde ons naar een wegel die ons tussen de vruchten verder stuurde. Jean en Liliane kwamen ons vervoegen en samen bereikten we Glabais. Waar de controle was opgetrokken op de binnenkoer van een prachtige hoeve rechttegenover de kerk.

We kregen hier een lus van 5.2km aangeboden. Een brugje stuurde ons snel de natuur in en het bospad ging over in een natuurpad tussen de hoge bereklauws. Via een draaipoortje klommen we een weide in. Boven liepen we tussen 2 zeer nauwe poortjes en lieten de 60km stappers van ons vertrekken. Veldwegels namen het nu over. We liepen op natuurpaden even langs een drukke weg, maar daalden snel terug naar Glabais en de controle na een heerlijke lus.

Het volgende stuk was er één van 7.5km. Rustige wegen leidden ons uit Glabais naar de volgende natuurstroken. Het bleef genieten van een zeer afwisselend parcours. Klimmen en dalen over natuurpaden gevolgd door weidedoorsteekjes en prachtige bospassages. Het was dan ook meer dan tevreden dat we opnieuw Plancenoit bereikten. Frans (bezig aan de 60km) en Jefke kwamen langs en samen bereikten we de controle.

Paul Bastaens en zijn walking team overrompelden de controle. We namen wat meer tijd en bleven wat praten met Bernard en Nadine van de STIB, die hier van dienst waren in de controle.

Het volgende stuk herinnerden we uit de vorige editie....we waren op weg naar de Leeuw van Waterloo. We dwarsten de grote weg en doken de slagvelden rond de leeuw in. Een westvlaamse kennis (lid van de Nacht van Vlaanderen) trok even met ons op pad...hij was ook puur aan het genieten van het aangeboden parcours. Samen aanschouwden we de leeuw op onze rechterzijde. Aan het einde van de veldweg stuurde de parcoursbouwer ons linksaf, weg van de leeuw. We dwarsten enkele drukke wegen en kregen weer een leuk pad voor de voeten op weg naar Braine l'Alleud. Door enkele woonwijken bereikten we de controle.

Samen met Hedwige en Michel van de Scheldestappers trokken we op pad voor de laatste 5 kilometers. Wie dacht dat een uitbollertje zou worden had het verkeerd voor. Snel liepen we over een heerlijk wandelpad dat ons regelmatig (via brugjes) van de ene kant naar de andere kant van het kleine riviertje liet wandelen. Een heerlijk pad leidde ons uit de woonwijk en na het dwarsen van de grote weg nam Le Sentier Tempe et Tard het over. Dit heerlijk éénmanspad bracht ons heerlijk terug. Via een weidedoorsteek bereikten we de eerste huizen van Ophain om snel terug de startzaal te bereiken na een heerlijke tocht. Dit was een tocht met een heerlijk gevarieerd parcours zoals we het graag hebben. Proficiat aan les Marchuers du Hain.

Met deze tocht van 40km volbrachten we de Challenge des 5 provinces. Voor het eerst in onze wandelcarriere konden we onze badge van 200km verdeeld over 5 heerlijke tochten in de 5 waalse provincies ophalen.

Een korte terugblik :

Begin maart : heerlijke tocht vanuit Braives in de provincie Luik (42 km)

Half mei : Prachtige tocht met de heuvels en bossen rond Masbourg in de provincie Luxemburg (42 km)

Begin juli : Schitterende tocht vanuit Winnenne...snoeiwarm en een serieus niveauverschil (42 km)...provincie Namur

Begin augustus : Genietend in de provincie Henegouwen... Ultramarathon in Ecaussines (45km)

En als afsluiter deze prachtige Marche de l'Empereur (40km) vanuit Ophain in Waals-Brabant

We hebben er soms vroeg moeten voor opstaan, maar we hebben er enorm van genoten en ik wil hierbij Franco toch feliciteren om het volbrengen van deze challenge. Je moet het maar doen....

 

SDC11756

7u20...tijd om te starten aan de kerk van Ophain

SDC11759

In het halfduister bereikten we de eerste natuurstroken

SDC11760

Het zonnetje kwam te voorschijn

SDC11761

De eerste controle na een goeie 4 kilometer

SDC11766

Prachtige veldwegen in een morgenzonnetje

SDC11768

Leuk éénmanspad leidde ons naar...

SDC11769

het dorpje Plancenoit, waar we de tweede controle terugvonden.

SDC11771

Na de controle direct weer de natuur in

SDC11772

Steile afdaling over een aangelegde trap

SDC11774

De afdaling zette ons af bij deze mooie vijvers

SDC11776

We klommen terug...en bereikten in een heerlijk zonnetje dit prachtig plateau

SDC11777

Prachtige bospaden

SDC11780

En dwars door de velden

SDC11781

Op stap met Jean en Liliane

SDC11782

We bereikten de controle in Glabais

SDC11783

Die was opgetrokken op het binnenplein van deze grote hoeve

SDC11784

Even checken...Hoeveel nog?

SDC11785

We verlieten voor de eerste maal Glabais

SDC11786

Dit brugje stuurde ons direct weer de natuur in

SDC11791

Prachtig pad tussen de metershoge bereklauwen

SDC11792

Via een draaipoortje...de weide in

SDC11795

Over natuurwegen door de openvelden terug naar Glabais

SDC11796

De kerk van Glabais

SDC11797

Hier verlieten we Glabais voor de tweede maal

SDC11801

Opnieuw natuurpaden...hier een stevige klim

SDC11803

Het bleef genieten

SDC11805

Mooie vergezichten

SDC11810

Opnieuw de weides in

SDC11811

We volgden een hele tijd het weidepad

SDC11812

Via een draaipoortje uit de weide...het bos in. Ik mocht ook eens op de foto...

SDC11813

Vanuit de rand van het bos...prachtig vergezicht op het weidepad waar we net opliepen en het achterliggend dorpje.

SDC11814

Opklimmen in het bos

SDC11815

Heerlijk tussen de varens

SDC11816

We bereikten opnieuw de controle in Plancenoit, waar we deze leuke info vonden

SDC11817

Na Plancenoit door de slagvelden naar...

SDC11818

de leeuw van Waterloo

SDC11820

Infobord over de slag van Waterloo

SDC11821

Vanaf de slagvelden liepen we richting Braine l'Alleud

SDC11823

Na de controle in Braine l'Alleud op pad voor de laatste 5 kilometer

SDC11824

Het bleef genieten...Heerlijke wandelpaden

SDC11828

Dit pad bracht ons terug naar Ophain

SDC11829

Genieten op dit prachtig éénmanspad

SDC11830

Weer een mooi vergezicht

SDC11831

De laatste kilometer...nog steeds prachtige paden

SDC11832

Hier zijn we terug bij de kerk van Ophain

SDC11834

De beloning een mooie badge....dit voor 5 tochten van 40km of meer in de 5 waalse provincies

10:36 Gepost door krist in Algemeen | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook |

13-09-09

Jacques Breltocht Geluveld 13/09/2009

Franco nam vandaag een rustdag, dus trok ik deze morgen vroeg alleen richting Geluveld voor de Jacques Breltocht. Jacques Brel werd geboren in Zandvoorde, een dorp op een vijftal kilometer van Geluveld. Vandaar de naam van deze tocht.

Rond 7u startte ik voor het parcours van 30km. Over rustige verharde wegen bereikte ik na 4,8km het geboortedorp van Jacques Brel namelijk Zandvoorde waar in het oude stadhuis de controle was opgetrokken.

Het parcours veranderde niet direct na de controle. We wandelden over rustige wegen weg van Zandvoorde. Na een tijdje doken we de Gasthuisbossen in. Oordeelkundig werden we over prachtige bospaden naar de controle in een hoeve na 9,5km geleid.

Wat volgde was een prachtige lus van 8km. Vanuit de controle bleven we de Gasthuisbossen bewandelen. Enkele leuke weidedoorsteken brachten ons op het Zwarte Leen. Langs het oorlogsmonument Hill 60 liepen we naar het volgens natuurdomein, namelijkde Vierlingen. Langs de Kraterput trokken we door het domein naar de ingang van de Palingbeek. De hoofdingang van dit provinciaal domein leidde ons naar de recreatieweide. Een zeer mooi ommetje door het domein zette ons af langs de vaart Komen-Ieper die we een tijdje volgden. We verlieten de vaart en het domein bij de Entrepot en klommen op naar de volgende bosdoorsteek de Papenelst. Na onze zwerftocht door de Papenelst brachten rustige natuurwegen ons terug naar de controle. Ik ken deze streek als mijn broekzak maar dit verveelt nooit...Deze lus was puur genieten.

Na de controle trokken we opnieuw de Gasthuisbossen in. We verlieten het bos en kregen even rustige wegen onder de voeten die ons naar het Canadees (weeral zie onze avonturen van gisteren) monument Hill 62 brachten. We volgden even de baan die de auto's naar het monument leidt. Verrassend werden we van de baan de maïs ingestuurd voor een heerlijk pad. Dat na de maïsdoorsteek overging in een weidepad onderbreken door klappoortjes. Het pad klom op, om uiteindelijk langs het militair kerkhof van de Hooge Craeter op de grote baan Menen-Ieper uit te mondden. Langs het pretpark Bellewaerde trokken we richting Zandberg waar in een garage de laatste controle was opgetrokken na 22,5km.

Na een frisse cola trok ik opnieuw op pad. Het parcours dwarste opnieuw de grote baan en trok naar de omgeving van Passendaleveld. De rustige wegen maakten snel plaats voor de volgende heerlijke bosstrook het Godtschalkbos. Na onze bosavonturen klommen we over verharde wegen naar de Everzwijnhoek. We dwarsten opnieuw de grote baan en bereikten een mooie golvende kerkwegel die ons prachtig terugleidde naar Geluveld na een bijzonder geslaagde wandeling hoofdzakelijk in de bossen van de Ieperboog.

SDC11734

De eerste controle in Zandvoorde

SDC11735

Na de eerste controle...de eerste natuurpaden

SDC11736

Dwars door de Gasthuisbossen

SDC11737

Prachtige omgeving

SDC11738

Enkele weidedoorsteken telkens in en uit met een draaipoortje

SDC11739

Langs de kraterput van het domein de Vierlingen

SDC11740

Op weg naar provinciaal domein de Palingbeek

SDC11742

Hier genoten we van de natuurpracht van het domein de Palingbeek

SDC11743

We volgden een tijdje het oude kanaal

SDC11744

De oude vaart Komen-Ieper

SDC11745

Dit pad bracht ons terug naar de controle na een prachtige lus van 8km

SDC11746

Boven op het Canadees monument Hill 62

SDC11748

Leuk pad tussen de maïs

SDC11749

Dwars door de weiden

SDC11750

Eén van de vele kerkhoven in de streek...hier bij de Hooge Crater

SDC11751

Volgende bosdoorsteek de Godtschalkbossen

SDC11752

Hier en daar is het bos gekapt

SDC11753

Met een klein brugje verlieten we de Godtschalkbossen

SDC11754

We bleven maar leuke natuurpaden volgen

SDC11755

De laatste kilometer richting Geluveld

12:45 Gepost door krist in Algemeen | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

12-09-09

Switchback Memorial March Eeklo 12/09/2009

Ieder jaar wordt in de streek van Maldegem-Adegem de bevrijding van België op het einde van de tweede wereldoorlog door de Canadese troepen in herinnering gehouden. Sedert enkele jaren hoort daar ook een Switchback Memorial bij, een wandeltocht in het zog van de Canadese oudstrijders.

Vanuit Eeklo Balgenhoeke voert het leger de deelnemers met een bus naar de respectievelijke startplaatsen. Wij kozen voor de 32km en werden met de bus naar de Markt van Oedelem gebracht. Op de markt namen we eerst een kijkje bij de plechtigheden die werden uitgevoerd ter nagedachtenis van de gesneuvelde strijders. Uiteindelijk trokken we richting een woonwijk en kregen de eerste natuurpaden voor de voeten. Een rustige verharde weg leidde ons uit Oedelem. Een pad tussen de maïs nam het over en bracht ons naar een prachtige dreef langs het kasteel Wapenaar. Dit was de prelude voor onze doorsteek van het Kallekesbos. Na een prachtige zwerftocht door het bos bereikten we na een goeie 7 kilometer de eerste controle op grondgebied Burkel.

In de controle was een landbouwmuseum ondergebracht en het was dan ook tussen de oude potten en pannen dat we van een koffie genoten. Net bij het verlaten van de controle kwam een kolonie legerjeeps toe. Die over een aangepast parcours ook de 30km volgden en halt hielden in iedere controle. De begeleiders waren prachtig verkleed in soldaten uit vroegere tijden. Het was dan ook even genieten van dit kleurrijk spektakel.

Na dit schouwspel doken we een privaat domein in. Kilometers lang trotseerden we prachtige natuurpaden in het bos met zeer veel afwisseling nu eens tussen de varens, dan tussen de dennebomen, over brugjes, over zandwegen, over bospaden...kortom een prachtig stuk. De natuurstukken bleven elkaar opvolgen tot we bijna het dorp Kleit (voor vandaag nog nooit van gehoord) bereikten. Een ommetje langs de sporthalle leidde ons naar het centrum, waar werken aan de gang waren. Zonder probleem echter vonden we de controle in de Sint-Vincentiuskring.

De controle zat overvol..niet met wandelaars maar met soldaten...want de jeeps waren ook net aangekomen. We versterkten de innerlijke mens en trokken weer verder.

Direct na de controle doken we weer een veldweg in maar snel namen rustige verharde wegen het over. We klommen even tot bij een watertoren en genoten verder van het afwisselend licht golvend parcours meestal tussen de maïs. De legerjeeps kwamen ons toeterend en claxonerend voorbij...net alsof we opnieuw bevrijd werden. De zwerftocht van deel 3 eindigde in een volkscafé waar in de zaal de derde controle was voorzien. We genoten op de terras in de zon van een koffie.

Naast de controle hadden nep soldaten een heel legerkamp opgezet en lieten ze hun prachtige kostuums bewonderen. Franco geraakte ook al in de sfeer en kroop in één van de jeeps...We trokken echter opnieuw op pad voor de laatste 7 kilometer. Het werd een stuk met veel verhard die ons langs het Canadees Museum en langs een prachtig militair kerkhof (van Canadezen en Polen) stuurde. Uiteindelijk wandelden we langs het schipdonkkanaal terug naar Balgerhoeke.

Tevreden blikten we terug op deze lijntocht, met veel natuurstukken in een voor ons onbekende streek. De organisatie was af en jammer dat het veel werk slecht 433 wandelaars naar deze wandeling bracht want de organisatoren verdienden beter.

 

SDC11669

Deze bus bracht ons naar het startpunt van de 32km...

SDC11670

namelijk de markt van Oedelem

SDC11673

We trokken op pad

SDC11675

De eerste onverharde paden

SDC11676

We verlieten Oedelem over rustige wegen

SDC11679

Na een tijdje doken we de natuur in...eerst veldwegen

SDC11681

later prachtige dreven

SDC11682

 

SDC11684

 

SDC11689

Uiteindelijk boswegen

SDC11690

De eerste controle (tevens startpunt voor de 24km wandelaars) grondgebied Burkel

SDC11691

Binnen in de controle...een landbouwmuseum

SDC11692

Bij het verlaten van de controle....legerjeeps die het parcours volgen

SDC11693

De begeleiders van de jeeps zijn verkleed en herdenken de Canadese strijders

SDC11696

Direct na de controle doken we een privaat domein binnen

SDC11698

Prachtige paden

SDC11701

Mooie boswegen

SDC11702

Leuke oversteek

SDC11703

Sublieme paden

SDC11704

Prachtige dreef

SDC11705

We bereikten Kleit....

SDC11707

Waar de tweede controle was opgetrokken, die we hier verlieten

SDC11709

Bij het verlaten van Kleit wandelden we langs deze vijver

SDC11711

Licht golvende wegen namen het over

SDC11712

 

SDC11716

De jeeps komen ons claxonerend opnieuw voorbij

SDC11717

Leuke paden in de omgeving van het gehucht de Helle

SDC11720

 

SDC11723

Bij controle 3...herdenking van de strijders

SDC11724

Franco wou zich ook wel eens aan een toertje wagen...

SDC11726

Na controle 3 op weg naar het Canadees Museum

SDC11727

Na het museum wandelden we een hele tijd over rustige verharde wegen

SDC11729

We kwam langs dit prachtig militair kerkhof met Poolse en Canadese gesneuvelden

SDC11730

De vlag.... waar alles rond draaide op deze wandeling

SDC11733

De laatste kilometer...langs het Schipdonkkanaal

17:37 Gepost door krist in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

06-09-09

Marche Adeps Vaucelles 06/09/2009

Na de tocht in Oignies van zaterdag bleven we in een B&B in Mazée slapen. In onze zoektocht naar een leuke wandeling voor zondag viel ons oog in de Adeps kalender op een tocht in Vaucelles (slechts 5km van Mazée) ingericht door les Amis de Viroinval.

Bij het consulteren van de landskaart zag ik dat Vaucelles net buiten de Viroinval lag, geprangd tegen de Franse grens. Zondagmorgen trokken we na het ontbijt richting het piepkleine dorpje en vonden er aan de kerk in de zaal "Trou du Diable" de inschrijving. We kozen voor het parcours van 20km.

Rustige wegen leidden ons uit Vaucelles en snel kregen we een ruine in het oog. Franco merkte terecht op dat we Frankrijk betraden en een bord wees er ons op dat we in Hierges waren. We daalden over verharde wegen en bereikten dit schitterend dorp. Ieder huis was prachtig bebloemd en het marktplein gaf ons een middeleeuwse indruk met zijn fontein en de prachtige ruine van het 12de eeuws kasteel op de achtergrond. De parcoursbouwer leidde ons rond in dit leuke dorp. Hij stuurde ons onder meer achter en langs de kerk, waar de 5 en de 10km stappers ons verlieten. Via een leuk bruggetje verlieten we het centrum van Hierges. Een rustige weg rond het dorp liet ons nagenieten van de pracht van het dorpje voor we de bossen inklommen.

Boven nam een bospad ons op sleeptouw. De 15km stappers verlieten ons en wij werden naar de Viroin geleid, die we even volgden op rustige verharde wegen. Net als we weer de natuur indoken rustten we even uit op een bank langs de Viroin. Een juiste keuze want na onze rust wandelden we via een brugje over de Viroin en werd het klimmen geblazen. We klommen stevig over een mooi éénmanspad om een grote weg te bereiken, die we direct weer verlieten om La forêt communale de Vieux Molhain binnen te duiken. We bleven maar klimmen en bereikten een prachtig uitzichtpunt op het Frans dorp Molhain. We daalden in het bos over heerlijke paden naar een avontuurpad langs de Viroin...Ik moest even denken aan onze prachtige avonturen in Chantonnay...Wat was het hier mooi. Dit prachtig pad kende een vervolg op de oude spoorweg bedding die ons terugbracht naar België.

Als we ons opmaakten voor een bezoek van het dorpje Mazée stuurde de parcoursbouwer ons langs het kerkhof de Tienne de Najauje omhoog (1490 meter lang met een gemiddelde stijging van 7.4%). Boven genoten we even van de panorama's en de natuur. We passeerden enkele poortjes en daalden stevig door een schapenweide. Beneden vervoegden de 15km stappers ons en samen werden we over een natuurpad weer omhoog gestuurd. Was het eerste deel steil dan was deel 2 zeer zeer steil. Ik trok eerst naar boven om te kijken of we wel juist waren, want dit was net een muur. Boven zag ik inderdaad pijlen hangen. Franco volgde moedig en bedwong op handen en voeten deze steile muur...Chapeau.

Boven werden we beloond met een heerlijk panorama. We rustten er op een bank even uit. Een Vlaamse wandelblogger kwam ons vervoegen en samen trokken we even verder. De boswegen maakten plaats voor dalende verharde wegen en we bereikten het centrum van Mazée waar we in de plaatselijke kroeg onze dorst lesten.

Na onze pauze liepen we langs de kerk van Mazée om snel weer de natuur in te duiken. Een opklimmend pad zette ons af op een plateau. Een rustige weg nam ons even op sleeptouw. Even maar...Want de parcoursbouwer had andere plannen...Hij stuurde ons door Le Bois des Monts. Eerst over goed begaanbare natuurpaden, later over echte brokkepaden die bezaaid lagen met houtrestanten....het was voortdurend het goeie spoor zoeken.

We verlieten uiteindelijk het bos en kwamen in Rue de la Grotte. Wat verder troffen we inderdaad 2 grotten, waarvan 1 omgebouwd was tot bedevaartsoord. Snel daarna zagen we het bord dat we de dorpskom van Vaucelles betraden. We dachten dat de tocht er bijna op zat....maar dit was weer zonder de parcoursbouwer gerekend.

Hij stuurde ons een eerste maal omhoog om door een voortuin van een woning een prachtig dalend pad te bereiken. Een tweede maal om ons nog op een onverhard pad te trakteren net voor de aankomst.

Wat was me dat een kanjer van een tocht. De parcoursmeester stond ons samen met zijn vrouw op te wachten. Hij vroeg naar onze bevindingen en ik kon niet verder dan hem uitgebreid te feliciteren met deze schitterende tocht. Waarschijnlijk de mooiste tocht van dit seizoen...Alles zat er in...Alles wat we gisteren niet kregen, kregen we vandaag....Prachtige dorpjes, magnifieke vergezichten, stevig klim- en daalwerk....Gewoon weg subliem. We steunden de mens nog door het drinken van een Leffe....Vergeet niet dat de inschrijving gratis was en dat er 202 wandelaars kwamen opdagen....Daarvoor hadden deze mensen al dit werk (perfect uitgepijld) gedaan. Chapeau...

SDC11569

 De start bij de kerk van Vaucelles

SDC11571

 We lieten het kleine dorp Vaucelles achter ons

SDC11572

 We bereikten Frans grondgebied...het stadje Hierges

SDC11573

 We ontwaren een ruine van een kasteel...

SDC11578

 We liepen door het bloemrijke Hierges

SDC11579

 Overal bloemen in het stadje

SDC11580

 Het marktplaatsje

SDC11582

 Dwars door het stadje

SDC11583A

 Langs en achter de kerk

SDC11587

 Genieten....maar we waren hier wel verkeerd aan het lopen...Pijl niet gezien

SDC11589

 Over dit leuk brugje verlieten we het centrum van Hierges

SDC11591

 Een laatste zicht op Hierges

SDC11592

 We doken de natuur in

SDC11593

 We volgden voor een tijdje dit bospad

SDC11596

 Barrage op de Viroin

SDC11597

 Even rustten en genieten van de Viroin

SDC11599

 Opnieuw op pad

SDC11600

 Over de Viroin

SDC11603

 Na de oversteek van de Viroin stond een stevige klim op het programma

SDC11605

 Boven doken we La Forêt communale de Vireux Molhain in

SDC11609

 Bij een mooi uitzichtpunt

SDC11607

 Prachtig zicht op Molhain

SDC11610

 Dwars door het forêt

SDC11611

 Leuke doorsteekjes

SDC11617

 Mooi éénmanspad

SDC11618

 Langs de Viroin

SDC11620

 De oude spoorwegbedding bracht ons richting België en Mazée

SDC11622

 Typische Ardense huizen

SDC11623

 Voor we naar Mazée gingen, lag een pittige klim (7,5%) op het parcours

SDC11625

 Hier beginnen we te klimmen op de Tienne de Najauje

SDC11628

 Bijna boven de klim

SDC11629

 Op de top genieten van de natuur

SDC11631

 Tussen poortjes

SDC11632

 Dalen over een schapenweide

SDC11633

 Beneden opnieuw beginnen klimmen

SDC11634

 Eerste deel van een zeer stevige klim

SDC11636

 Tweede deel zeer zeer steil....echt naar boven klauteren op handen en voeten

SDC11638

 Boven op weg naar het volgend uitzichtpunt

SDC11640

 Dit is de beloning....prachtige vergezichten

SDC11642

 We hadden wat rust verdiend en namen wat tijd om te genieten van het panorama

SDC11643

 Wandelervaringen delen...

SDC11644

 We bereikten Mazée (België)

SDC11647

 Even uitrustten op het terras van het plaatselijk café

SDC11649

 Terug op pad langs de kerk van Mazée

SDC11650

 Opnieuw de natuur in

SDC11652

 En natuurlijk weer klimmen

SDC11655

 Prachtige bospaden

SDC11656

 Puur genieten

SDC11658

 We betraden bois des Monts

SDC11659

Een heel slecht pad (oneffen en met restanten van hout bezaaid) leidde ons door Bois des Monts

SDC11660

 Het einde van onze doorsteek door bois des Monts

SDC11663

 Een mooie grot

SDC11664

 We bereikten opnieuw Vaucelles

SDC11665

 Een extraatje van de parcoursmeester...een leuk pad door een voortuintje

SDC11667

 De laatste loodjes....dalen naar Vaucelles

SDC11668

Rechts de parcoursbouwer...die een dikke pluim verdient voor deze schitterende wandeling

19:32 Gepost door krist in Algemeen | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook |

Marche du Centre Géographique de l' Europe des 15 Oignies-en-Thierache 05/09/2009

Zaterdag trokken we richting Viroinval. Viroinval is een gemeente in het zuiden van de provincie Namen. De naam van deze gemeente die ontstond in 1977 als gevolg van de gemeentefusies van 8 gemeenten (Dourbes, Le Mesnil, Mazée, Nismes, Oignies-en-Thierache, Olloy, Treignes en Vierves), is een directe verwijzing naar de vallei van de rivier de Viroin die de hele gemeente doorsnijdt.

Viroinval wordt aangekondigd als "le paradis des marcheurs" en bij onze vorige bezoeken aan deze streek vonden we dat ze deze titel ook verdiend hadden. Daarom kozen we om opnieuw richting Viroinval te trekken.

De tocht ging van start in Oignies-en Thiérache. Het Frans Nationaal Geografisch Instituut berekende in 1995 dat het Geografisch middelpunt van de Europese Unie (toen nog met 15 landen) in Oignies lag. De tocht was dan ook genoemd naar dit middelpunt.

Na een rit van 180km bereikten we Oignies. Weinig beweging in de startzaal...toch enkele bekenden en opvallend bijna allemaal uit West-Vlaanderen. Blijkbaar waren we vandaag niet de enigen met het idee de Viroinval met een bezoek te vereren.

Rond 8u startten we voor een tocht van 30km. Even kregen we nog een zicht op de kerk en het centrum, maar zo goed als direct stuurde een trap ons de natuur in. Prachtige natuurpaden leidden ons naar een eerste bosdoorsteek, die uitmondde in één van de deelgemeenten van Viroinval namelijk Le Mesnil. Naast de kerk was de eerste controle opgetrokken na 3,9km. Te vroeg om te stoppen dus trokken we verder.

De "grote" straat van het dorp leidde ons weg en we kwamen op een plateau. Hadden even zicht op de centrale van Chooz, maar kregen direct weer mooie natuurpaden die ons in dalende lijn naar de volgende bosstrook leidden. We volgden het bospad tot aan La Follie (bij de Franse grens) waar we rechts af draaiden en opklommen in een jong bos met veel heide en jonge berken. Boven kwamen we in een gekapt bos waar we via golvende wegen doortrokken. Een éénmans bospad bracht ons zo goed als terug naar Olloy, waar we in een garagepoort de tweede controle vonden na 11km. Met een koffie genoten we er wat van het zonnetje.

Samen met alle afstanden trokken we over verharde wegen langs enkele mooie visvijvers op pad. Wanneer de 6kmstappers ons verlieten doken we opnieuw het bos in om het niet meer te verlaten tot aan de volgende controle. Een partytent was opgesteld langs de weg van Oignies naar Fumay in het gehucht genaamd "Trou du Diable" (het hol van de duivel).

Op deze plek bevindt zich het geografisch middelpunt van het Europa van de 15. Direct na de controle bezochten we dan ook dit middelpunt. De Belgische kunstenaar Bernard Tirtiaux plaatste op het middelpunt zijn kunstwerk "La cathedrale de lumiére". Na een foto te hebben genomen trokken we verder. Een vettig opklimmend natuurpad leidde ons dieper het bos in. Boven namen de (typische voor deze tocht)  boswegen het weer over. De 12 en 21km stappers trokken terug richting Oignies. Wij bleven samen met de 42km stappers in de bossen rondtoeren. We verlieten uiteindelijk opnieuw het bos voor de laatste controle.

De laatste 3,5 kilometer leidden ons over verharde wegen terug naar Oignies. We bleven wat op onze honger zitten na deze tocht. We vonden het een nogal ééntonige tocht. Zeer veel bos en bijna geen dorpjes of prachtige vergezichten. Wij houden meer van afwisseling.

Gelukkig was de "après marche" wel heel leuk. Eddy, Carine, Dirk en Christelle zorgden voor leuk gezelschap en het nodige gerstenat. Gelukkig beleven we in de regio slapen. Een B&B in Mazée bood ons slaapgelegenheid. Misschien wordt de wandeling van morgen in deze prachtige streek wel een voltreffer?

SDC11517

We gingen van start bij de kerk van Oignies-en Thierache

SDC11519

Direct de natuur in

SDC11521

Prachtige natuurpaden

SDC11524

De eerste bosdoorsteek

SDC11525

We bereikten het dorp Le Mesnil

SDC11526

Hier betraden we het dorp

SDC11527

De eerste controle

SDC11529

Het verlaten van Le Mesnil

SDC11531

Op weg naar de volgende bosdoorsteek

SDC11532

Het bos dat we hier bereikten

SDC11533

Gladde passage

SDC11534

Het bospad, typisch voor deze wandeling

SDC11539

Een gekapt bos

SDC11540

Leuke dreef

SDC11541

 

SDC11543

 

SDC11545

Deze garage deed dienst als tweede controle na 11km.

SDC11546

Prachtige visvijvers direct na de controle

SDC11547

Mooie doorsteek

SDC11548

Le Mesnil (?) in de verte

SDC11550

We laten controle drie achter ons

SDC11551

We bereikten het centre géographique de l'Europe des 15

SDC11552

Het monument (La cathédrale de lumière) op het exacte centrum

SDC11553

Prachtig natuurpad bij het verlaten van het centrum

SDC11554

Zoeken naar het goede spoor

SDC11556

Boven weer de typische bospaden

SDC11557

Ook na de splitsing met de mindere afstanden (12 en 21) de zelfde boswegen

SDC11560

 

SDC11561

 

SDC11562

Leuk oversteekje

SDC11563

Prachtige elfenbankjes

SDC11565

De laatste kilometer

SDC11566

Terug aan de kerk van Oignies-en Thierache

19:00 Gepost door krist in Algemeen | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |