21-07-09

Marche de la Fête Nationale Peronnes-lez-Antoing 21/07/2009

Jaren terug waren we eens op bezoek bij les Randonneurs du Haut-Escaut in Péronnes-lez-Antoing. Wat ik mij herinnerde was dat er in Péronnes een groot meer was en dat we toen veel langs het water liepen. Met de aangekondigde warmte vonden we het geen slecht idee om terug eens richting Péronnes te trekken.

Péronnes-lez-Antoing is een deelgemeente van Antoing en ligt ten zuiden van Doornik, een kleine 50 kilometer van bij ons thuis. Het slaperige dorp was al goed gevuld met wagens als we de omgeving van de startzaal bereikten. De typische waalse salle paroissiale deed dienst als startzaal. De gemoedelijke, ongedwongen sfeer van het Waals wandelgebeuren overviel ons direct. Iedereen was er vriendelijk en zocht ondanks alles geen reden tot klagen.

De kaart van de 25km toont inderdaad veel water...We zien wel. We verlaten het centrum en kwamen in een open landschap. Verharde wegen leidden ons tussen de velden langs 2 restanten van molens of torens (?) naar een grote weg. Hier splitsen de mindere afstanden van ons af. Wij doken hier steeds over verharde wegen richting Fontenoy. We dwarsten de bedding van de TGV en bereikten de rand van Fontenoy. Van hieruit wandelden we naar Maubray waar bij de kerk de eerste controle was opgetrokken. Dominique en Christine van onze club zaten in de controle. We installeerden ons bij hen en zouden voor de rest van de dag samen met hen optrekken.

Na de controle liepen we door de rustige landbouwstreek richting Audemetz. De verharde wegen werden even ingeruild voor onverharde veldwegen. Vanuit Audemetz bereikten we snel de controle die was opgetrokken in de zaal van café Salon de la Place in Callenelle.

Wat volgde was een lus van 7,4km. Langs de kerk trokken we naar een voetgangerstunnel onder de spoorweg, die leidde ons naar het jaagpad langs het oude kanaal van Pommeroeul naar Antoing. We volgden even dit kanaal tot bij de samenvloeiing met het Canal du Centre. Van hieruit liepen we langs het Canal du Centre. Een kasseiweg bracht ons weg van het kanaal en zette ons af in Brasménil. Enkele leuke onverharde paden leidden ons naar het centrum van het o zo rustige dorp. Een typische kasseiweg stuurde ons uit het dorp. Rustige verharde wegen toonden ons de weg naar Callenelle. Een Leffe moest in de controle onze grote dorst lessen want het was drukkend warm geworden.

Het laatste stuk was er één van 7,8km. Langs het station Van Callenelle trokken we naar het Canal du Centre. We daalden naar het jaagpad en volgden dit een hele tijd tot bij de sluizen van Péronnes. Van hieruit daalden we nog verder en kwamen bij een meer "Le grand Large" in Péronnes. Vissers, windsurfers, zeilers... iederen genoot er van het mooie weer en de rust. Langs  de "Tournai Yacht Club" wandelden we terug naar het oude kanaal Pommeroeul Antoing dat we dwarsten en langs het oude kanaal liepen we terug naar de dorpskom van Péronnes en de startzaal.

Moinette, het plaatselijk streekbier, zorgde ervoor dat we snel de hitte en de dorst vergaten. Uiteindelijk bolden we terug richting Lauwe na een leuke dag. We wandelden in een rustige streek met veel mooie doorsteekjes en dorpjes...Jammergenoeg iets te veel verhard om over een zeer geslaagde wandeling te kunnen spreken.

 

SDC10921

De startzaal

SDC10926

Op weg in het open landschap naar Fontenoy

SDC10927

Net voor Fontenoy...de bedding van de TGV

SDC10931

 

SDC10932

We bereikten Maubray

SDC10933

In de verte de kerk van Maubray

SDC10935

Op weg naar Audemetz

SDC10937

De controle in Callenelle

SDC10938

De kerk van Callenelle

SDC10940

Het oude kanaal te Callenelle

SDC10941

Het oude kanaal vloeit hier in Canal du Centre

SDC10942

We bereikten Brasménil

SDC10943

Een onverharde weg gevolgd...

SDC10944

door een mooie dreef en...

SDC10945

door een leuk pad

SDC10947

De typische wegen voor de streek

SDC10948

Nationale feestdag vandaag....

SDC10949

We verlieten opnieuw Callenelle, hier in de omgeving van het station

SDC10950

Meestal rustige verharde wegen

SDC10951

We daalden naar het Canal du Centre

SDC10953

Schepen op het Canal

SDC10954

We volgden hele tijd het Canal du Centre

SDC10955

BIj de sluizen in Peronnes

SDC10956

Zeer grote vijver voor de samenvloeiing van Canal du Centre met de Schelde op grondgebied Peronnes

SDC10957

 

SDC10959

 

SDC10960

Een westvlaams onderonsje op waals grondgebied

SDC10961

Opnieuw het oude kanaal

SDC10964

Langs het kanaal ....terug naar de startzaal

SDC10966

Nagenieten en onze dorst lessen met een streekbier....Moinette

18:05 Gepost door krist in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.