14-06-09

Sloebertocht Zingem 13/06/2009

De Sloebertocht in Zingem, één van die echte wandelklassiekers in Vlaanderen...Voor velen een 60km lange sportieve uitdaging in de Vlaamse Ardennen, voor anderen een laatste voorbereiding op de Nacht van Vlaanderen volgende week in Torhout.

Ik was er ook opnieuw bij...Alleen... Franco ziet 60km niet meer zitten. Ik trok op pad met Marc uit Moen. De vrouwen kozen voor een dagje shoppen. Ik pikte Marc om 5 uur op in Moen en zonder veel problemen bereikten we rond 5u30 Zingem. In de kantine van het voetbalterrein was het al behoorlijk druk en er stond al een rij wachtenden aan de inschrijvingstafel. Maar alles verliep vlot en rond 5u45 trokken we ons al op gang voor 60km wandelplezier.

We volgden de grote weg richting Nederzwalm. Dwarsten de Schelde en werden direct na de brug over de eerste natuurpaden langs een oude schelde arm gestuurd. We bereikten het jaagpad langs de Schelde, dat we een tijdje volgden. We verlieten het pad en doken het natuurdomein de Reytmeersen in. Mooie natuurpaden zetten ons op weg naar de eerste controle in Welden na 6.8 kilometer.

Rustige wegen brachten ons uit Welden. We dwarsten de weg die Oudenaarde met de zwalmstreek verbindt en kregen een tijdje verharde wegen voor de voeten. Uiteindelijk doken we een fruitgaard in en natuurpaden leidden ons naar de omgeving van de Protestante kerk van Horebeke. Van hieruit liepen we over het Geuzenhoekwandelpad verder. Mooie natuurwegen (soms moeilijk begaanbaar) brachten ons naar de controle in Sint-Maria-Horebeke.

Een prachtige kerkwegel leidde ons na de controle naar Sint-Kornelis-Horebeke, waar we via enkele leuke wegels de Haaghoek bereikten. We liepen even over deze gekende kasseistrook uit de Ronde van Vlaanderen. Maar al snel namen de natuurpaden het opnieuw over. Deze brachten ons enig mooi naar de voet van de Leberg die we beklommen. Boven daalden we even verhard om vervolgens over prachtige natuurpaden Zegelsem te bereiken. In het buurthuis naast de kerk was de derde controle opgetrokken na 21.1 km. We werden er getrakteerd op een zuivelproduct.

Na het dwarsen van de grote weg Oudenaarde-Brakel kregen we snel de volgende natuurwegen voor de voeten. Die brachten ons naar het natuurdomein Burreken. We daalden enig mooi door dit bos. Beneden liepen we langs een groep ezels terug naar de verharde weg. Die we even volgden om vervolgens over natuurwegen de eerste maal de Foreest te beklimmen. Boven zagen we Schorisse in het dal liggen en na een stevige verharde afdaling bereikten we de controle de Wante in Schorisse na 27.2km.

Na onze rijsttaart trokken we hier op pad voor een lus van 7.3 kilometer. We beklommen opnieuw de Foreest. Eerst onverhard vervolgens over verharde wegen. Boven op het plateau genoten we even van de prachtige panorama's om vervolgens over een zeer oneffen pad tussen de prikkeldraden de afdaling aan te vatten. Beneden even de verharde weg volgen en daar doken de volgende opklimmende natuurpaden op. Boven op het plateau liepen we even langs de ezelboerderij de Gitane naar domein Ter rijst. Wanneer wij ons opmaken om de traditionele doorsteek van het bosdomein aan te vatten, stuurde de parcoursbouwer ons verrassend een privaat domein in. Tussen een draaipoortje doken we het hoge gras in. Langs een mooie poel, door de wassende mais bereikten we zeer mooi een natuurpad dat achter een huis en rond een akker ons afzette bij een brugje. Wat volgde was een stevige weideklim. We daalden opnieuw tot bij een beek om over een pad langs de bomen opnieuw richting Schorisse te kiezen. We bereikten kort daarna opnieuw het centrum en ook de controle na een prachtige lus. Ronduit subliem...In de controle zeer veel bekende gezichten, die er voor de eerste maal waren en bij mijn vertrek doken alle bekende fotografen en bloggers binnen (Anny&Chris, Nestor, Christian, Davy Moerman,...) Er zullen zeker foto's te vinden zijn op internet van deze tocht.

Na de controle trokken we richting brouwerij Roman in Mater. De traditionele stopplaats op de Sloebertocht.  We werden traditioneel uit Schorisse geleid om via een ommetje Berg Stene te bereiken, die we beklommen. Boven doken we links af om richting Schamperij te wandelen. Een  meestal zeer modderig stuk en ook een traditie in de Sloebertochten. Dit jaar viel het ontzettend mee en met droge voeten maakten we ons op voor de beklimming van de Varent. Dit was echter buiten de parcoursbouwer gerekend. Dit jaar geen beklimming van de Varent maar een leuke kerkwegel bracht ons tussen de velden naar de grote weg Oudenaarde-Brakel, die we even volgden om de brouwerij te bereiken. In de controle kan men zoveel Sloeber of Adriaan Brouwer of cola drinken als men wil. Ik hield het sober en hield het bij dit laatste. We hadden 39.7 km op teller.

Na de brouwerij daalden we even over de Varentberg. We werden rachtsaf gestuurd en bereikten na een tijdje natuurpaden parallel aan de grote weg. Tussen de velden en de hoeves werden ons prachtige vergezichten over gans de streek rond Oudenaarde aangeboden. Een aaneenschakeling van natuurpaden leidden ons naar een gratis bevoorrading in Kerselare. Lieve en Conny trakteerden er ons op plat water. Nog 15.1km.

We bleven genieten en dwars door de velden wandelden we naar een afdaling over grote aangelegde treden. Wat volgde was een stevige klim, de Wolvenberg. Deze beklimming is 800m lang met een maximum stijgingspercentage van 19%. Boven zagen we onze volgende stopplaats Ename al liggen. Maar de parcoursbouwer stuurde ons via een ommetje enig mooi door Ename bos om uiteindelijk het dorpsplein van Ename te bereiken voor de controle na 50.6km. Tijd om nog eens te verpozen en de innerlijke mens te versterken met een broodje en een cola.

Dwars door Ename wandelden we naar de Scheldebrug. Boven even survival, via een touw (ik waande me weer in Chantonnay) daalden we in de berm van de brug naar de Schelde. Even langs de Schelde en daar doken de volgende onverharde wegen op. Langs het centrum van Eine liepen we naar de gekende Ohio brug. We dwarsten de weg en bereikten opnieuw de Schelde. Weer maar voor korte tijd, want we werden enig mooi langs een oude Schelde arm naar Heurne gestuurd waar de laatste controle was opgetrokken na 55.2km.

Van hieruit wandelden we 2km over verharde wegen naar de bierkar van de Roman, die ons opnieuw trakteerde op een Adriaan Brouwer of een cola. Direct na de kar doken we het mooie kasteeldomein Axelwalle in. Genietend liepen we door dit domein. Rustige wegen brachten ons vervolgens terug naar het centrum van Zingem en de aankomst. Marc had al een tijdje geen lange afstand gewandeld maar bleef opvallend en  zonder veel problemen het tempo volgen. Chapeau..

Vanaf 2002 wandelde ik ieder jaar de maximum afstand op de Sloeber. Voor mij was dit één van de beste edities ooit. Ik vond het parcours subliem...Met veel nieuw stukjes, maar vooral uitpuilend van de natuurwegen. En we werden dit jaar getrakteerd op prachtig zonnig weer...Wat wil een mens meer...

 

SDC10542

We worden langs de Schelde uit Zingem geleid.

SDC10543

Door natuurdomein de Reytmeersen naar de eerste controle in Welden

SDC10545

Na de controle een eindje verharde wegen...die hier vervangen worden door een doorsteek van een fruitgaard

SDC10546

Op de achtergrond zie je de protestante kerk

SDC10547

Mooi pad richting Horebeke

SDC10548

We volgen een tijdje het geuzenhoekwandelpad

SDC10550

Prachtige paden

SDC10551

Dwars door de velden

SDC10553

Een kerkwegel bracht ons van Sint-Maria naar Sint-Kornelis-Horebeke

SDC10554

In Sint-Kornelis worden we over de kasseien van de Haaghoek gestuurd, gekend uit de Ronde van Vlaanderen

SDC10556

We verlieten de kasseien voor pachtige natuurpaden

SDC10558

Prachtige vergezichten

SDC10559

 

SDC10560

We bereikten na de beklimming van de Leberg, het klooster boven op de Leberg

SDC10562

Zegelsem en de volgende controle kwamen in zicht

SDC10564

Na de controle in Zegelsem, door het prachtig natuurgebied Burreken

SDC10566

Hier verlieten het natuurdomein Burreken

SDC10568

Onze trouwe supporter....

SDC10569

Over prachtige natuurpaden beklommen we de Foreest voor een eerste maal

SDC10570

Boven zien we Schorisse beneden liggen

SDC10571

Na een stevige afdaling bereikten we de controle de Wante in Schorisse na 27.2km

SDC10572

Na de controle volgde een lus.... weer de Foreest naar boven, eerst onverhard dan verhard

SDC10573

Terug dalen over een mooi maar oneffen pad tussen de prikkeldraad

SDC10574

Prachtige paden boden ons magnifieke vergezichten

SDC10575

Bij het betreden van Domein Ter Rijst kregen we een mooi privaat domein

SDC10576

Een weg zoeken tussen het hoge gras

SDC10577

Prachtige poel

SDC10579

En maar genieten

SDC10580

Nu en dan een poortje

SDC10581

Tussen de bomen over een beekje

SDC10582

Dit mooie pad bracht ons terug richting Schorisse

SDC10583

We bereikten opnieuw Schorisse en de controle na 34.5km

SDC10584

Bij het verlaten van Schorisse genieten van het landschap...en het mooie weer

SDC10585

Op weg naar de gekende modderige passage van de Schamperij

SDC10586

Hier begonnen we er aan...

SDC10587

Het viel enorm mee dit jaar....Niet zoveel modder

SDC10588

Een prachtig pad tussen de velden

SDC10589

De schoorsteen van de brouwerij in zicht

SDC10590

We bereikten de brouwerij Roman in Mater na 39.7km

SDC10591

De binnenkoer van de brouwerij

SDC10592

Opnieuw op pad...weeral mooie natuurpaden

SDC10593

Langs een leuke hoeve

SDC10594

Na een bevoorrading in Kerselare...weer de natuur in

SDC10595

We beklommen de Wolvenberg

SDC10596

Oef...boven op de Wolvenberg

SDC10598

We bereikten Ename bos

SDC10599

Hier doken we dit natuurpunt in

SDC10600

Genietend in Ename bos

SDC10601

De controle op het plein in Ename

SDC10602

Frans één van mijn vaste compagnons op de 100 kms

SDC10603

De kerk van Ename

SDC10604

Even survival om de Schelde te bereiken

SDC10605

De kerk van Eine

SDC10606

We bleven over onverharde wegen wandelen

SDC10607

Mooie vijver

SDC10608

Op weg naar Heurne

SDC10609

Oude Schelde arm

SDC10610

Met een stevige trap naar de laatste controle in Heurne na 55.2km

SDC10611

Door domein Axelwalle

SDC10612

De laatste paden...de kerk van Zingem is al in zicht

SDC10613

Uw fotograaf van dienst

SDC10614

We bereikten opnieuw het centrum van Zingem en snel ook weer de aankomst

09:13 Gepost door krist in Algemeen | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

Commentaren

prachtige reportage, voor herhaling vatbaar.

Gepost door: moen | 14-06-09

De commentaren zijn gesloten.