01-06-09

Festivaltocht Dranouter 01/06/2009

Het Heuvelland is voor ons het mooiste deel van de provincie West-Vlaanderen. Het ligt in het uiterste zuidelijke puntje van West-Vlaanderen. Het typisch glooiend karakter van de streek maakt Heuvelland een plaats van intense natuurlijke schoonheid. Prachtige vergezichten, beboste hellingen, natuurreservaten en weidse landbouwgronden wisselen elkaar af.

Op Pinkstermaandag organiseerden de Heuvellandstappers hun Festivaltocht in, uit één van de 8 deelgemeenten van Heuvelland namelijk Dranouter. Men had prachtig weer aangekondigd. Dus moesten we niet lang twijfelen en trokken we richting Dranouter op zoek naar een leuke dag wandelplezier.

Wanneer we rond 9 uur het piepkleine Dranouter bereikten, was het al behoorlijk zoeken om een parkeerplaats te vinden. We stalden onze wagen op de weg naar Wulvergem en trokken te voet naar de rustige startzaal. Na de nodige plichtplegingen trokken we op pad voor de maximum afstand van 29,3km.

We starten vanuit het ontmoetingscentrum "de Klakeye" en werden over rustige wegen langs het verlaten festivalterrein gestuurd. De kleinere afstanden splitsten van ons af en trokken alleen op pad. Voor ons dook de heuvelrug (Rode Berg, Vidaigneberg, Baneberg, Zwarte Berg, Kokereleberg,...) op. Bij de taverne "de Tere Plekke" dwarsten we de grote weg en doken we Frankrijk binnen, grondgebied Bailleul. Rustige wegen leidden ons steeds meer naar de heuvelrug en zetten ons af bij de eerste natuurpaden "Chemin des Tilleuls". Dit pad leidde ons steeds hoger...langs het militair kerkhof "Le Mont Noir". We klommen steeds hoger in het bos van de Zwarte berg. Bij een Maria grot doken we uiteindelijk het bos in. Over golvende bospaden dwarsten we op heerlijke wijze dit magniifieke bos. We verlieten het bos en kregen een zicht op de Catsberg. We bleven schitterende natuurpaden volgen. Passeerden even enkele hoppevelden en bereikten zeer voldaan de eerste controle in het Franse Sint-Jans-Cappel na heerlijke 7,6 kilometer. Het was zeer warm en een frisse cola deed ons deugd.

De wandelaars op de grootste afstand werden hier op een lus getrakteerd. We verlieten direct Sint-Jans-Cappel en kregen een zeer leuke afwisseling van onverharde en verharde wegen die ons naar het gehucht Schaex leidde. Vanwaar we door een boomgaard terugliepen naar de controle. Er stonden 13,1km op de teller, tijd voor wat rust voor de controle in het zonnetje.

Nu werden we door het centrum van Sint-Jans-Cappel geleid. We liepen over het heerlijk aangelegd park rond de kerk en bereikten de wandelweg "Chemin des Monts" die ons in de open velden richting Bailleul stuurde. Net voor Bailleul, bij een mooi zicht op de torens van Bailleul, draaiden we links af. Rustige golvende wegen brachten ons terug richting Dranouter. De kleinere afstanden kwamen ons vervoegen en samen klommen we naar een plateau. We liepen hier genietend met de heuvelrug (Vanaf Kemmelberg tot Catsberg) aan onze linkerzijde. De aangeboden panorama's en de felschijnende zon zorgden voor prachtige plaatjes. We verlieten ons plateau en bereikten de Verloren Hoek. Van hieruit bracht een golvend natuurpad ons in de open velden naar de volgende controle die was opgetrokken in een boerderij op de Zwartemolenhoek.

Na het nuttigen van een broodje stond hier een lus van 5,2km geprogrammeerd. We doken na de splitsing direct de natuur in. Een pad dat we ons goed herinneren uit de tocht vertrekkend vanuit Nieuwkerke...dat pad was toen een ware modderpoel...Nu met de zon een heerlijk mooi pad. Tussen de bomen bereikten we een volgend prachtig stukje...een opklimmend éénmanspad. Boven genieten we even van de panorama's op de gemeente Nieuwkerke. En langs de Kauwakkers daalden we naar de Oude Heirweg. We beklommen de heirweg die er prachtig bijlag. Boven had ik mij al verzoend met een afdaling over verharde weg naar de controle, maar dit waren niet de gedachten van de parcoursmeester. Hij stuurde ons direct na de Heirweg links af op een prachtig dalend pad (door ons nog nooit bewandeld). Over planken, tussen poortjes daalden we genietend van de prachtige panorama's. Dit pad mondde uit bij een graftombe, die drie geestelijken herdenkt die hier werden omgebracht door de geuzen. Even een verharde weg en we werden subliem opnieuw omhoog gestuurd over een heerlijk onverhard pad. Wat was me dat genieten....Ronduit schitterend. Boven kregen we dan de uiteindelijk verwachte verharde afdaling om de controle te bereiken.

Terend op de adrenaline van deze prachtige lus trokken we door...We hoevden maar 2,5km meer. Heerlijke natuurpaden tussen de velden toonden ons de weg naar de opduikende kerk van Dranouter, die we na een verharde klim bereikten.

Een grensoverschrijdende tocht (we wandelden de helft van de tocht in Frankrijk) die al zijn beloftes nakwam en ons de pracht van het Heuvelland opnieuw liet zien...Maar de weelderig schijnende zon zorgde dat de panorama's vandaag nog mooier waren dan anders...Heuvellandstappers tot een volgende rondleiding in deze unieke streek.

 

 

SDC10423

Bij het verlaten van Dranouter...direct zicht op de Rode Berg

SDC10424

Rustige wegen leidden ons uit Dranouter

SDC10425

We betraden Frans grondgebied...hier de gemeente Bailleul

SDC10426

Een mooie bomenrij

SDC10429

De eerste natuurpaden

SDC10431

Op weg naar de Zwarte Berg

SDC10433

Langs het militair kerkhof van de Mont Noir

SDC10434

Opklimmen in het bos

SDC10436

Bos op het grond gebied van de gemeente Sint-Jans-Cappel

SDC10438

Leuke doorsteekjes

SDC10439

Hier dwarsten we een riviertje

SDC10440

De Catsberg in zicht

SDC10441

We daalden uit het bos

SDC10442

En kregen mooie natuurpaden langs de hoppevelden

SDC10444

We bereikten Sint-Jans-Cappel voor de controle

SDC10447

Onverharde paden op de lus in Sint-Jans-Cappel

SDC10449

Mooi vijvertje

SDC10450

Zeer verzorgde Franse hoeve

SDC10451

Mooie natuurpaden tijdens de lus

SDC10452

Bij de controle in Sint-Jans-Cappel stond dit circus ons op te wachten

SDC10453

Over het mooi aangelegde kerkplein van Sint-Jans-Cappel

SDC10455

Via sentier des Monts op weg richting Bailleul

SDC10456

Mooie vergezichten

SDC10458

Zicht op de torens van Bailleul (Frankrijk)

SDC10459

Rustige wegen brachten ons terug richting Dranouter

SDC10460

In de verte ligt Dranouter met daarachter de Kemmelberg

SDC10461

Een mooi pad vertrekkend van de verloren hoek, grondgebied Dranouter

SDC10462

Op weg naar de volgende controle

SDC10465

Vertrokken uit de controle voor een prachtige lus

SDC10466

Hier zien we de kerk van Nieuwkerke op de achtergrond

SDC10467

Op weg naar de oude Heirweg

SDC10468

We beklommen de Heirweg

SDC10470

En kregen boven een prachtig nieuw natuurpad

SDC10472

Oppassen voor het overstekend wild

SDC10473

Dit nieuwe natuurpad mondde uit bij deze graftombe

SDC10474

Na dalen over het nieuwe pad...stond klimmen op het menu

SDC10475

Lekker zweten op deze pittige klim

SDC10476

De controle waar we tweemaal kwamen

SDC10477

De laatste natuurwegen...richting Dranouter

SDC10478

Hier zien we de kerk van Dranouter al liggen

 

18:17 Gepost door krist in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.