31-05-09

Vrijbuiterstocht Dikkelvenne 30/05/2009

Dikkelvenne is een dorp in de Scheldevallei, aan de poort van de Vlaamse Ardennen en de Zwalmstreek. Het is een streek die een zekere rust uitstraalt. De streek rond Dikkelvenne is trouwens een zeer gevarieerd landschap waar laagvlakten en heuvelland elkaar afwisselen met prachtige vergezichten. Een streek die vooral nog is gespaard gebleven van industrie en snelwegen, waar het landelijk karakter nog hoogtij viert. Een landschap met vele waterplassen, oude Scheldemeanders, die nu een geliefkoosd oord zijn van vele soorten watervogels en -wild. Sommige plassen worden ook gebruikt als visvijver.

Wanneer we zagen dat de Florstappers op pinksterzaterdag in deze streek hun Vrijbuiterstocht inrichtten, was onze keuze gauw gemaakt. We pikten onze vrienden Marc en Marleen op in Moen en reden richting Dikkelvenne. Een parkeerplaats vinden op deze zonnige zaterdag was geen sinecure. Een doodlopende straat bood een oplossing en gauw waren we op pad voor het parcours van 23km.

We gingen van start, door een rustige woonwijk, naar het voetbalveld van Dikkelvenne. Door de velden stapten we richting Gavere. Bij het binnenkomen van Gavere wandelden we naar de Halsberg. Na een lichte klim daalden we af tussen de boomgaarden naar de Scheldevallei. We volgden nu een mooi pad afwisselend stijgend en dalend met rechts beneden af en toe een zicht op de Schelde. We liepen langs de Cristianabronnen en door het Cristianaparkje en beklommen De dikkelvense Rotse. Van hieruit wandelden we terug naar de Scheldevallei en via rustige wegen bereikten we de eerste controle in een fruitkwekerij.

Na de controle stond een lus op het menu. Rustige wegen brachten ons langs een scheldemeander richting Nederzwalm. Enkele leuke wandelwegen, onder meer langs de Stampkotbeek brachten ons tot in Nederzwalm. Een leuk onverhard pad bracht ons bij de Scheldebrug (die we ieder jaar tweemaal gebruiken in de Sloebertocht). Net voor de brug viel ons oog op een leuke terras bij café 't Paviljoen. We hielden er dan ook even halt en genoten van het prachtig weer en een lekker biertje.

Na onze pauze werden we nogmaals getrakteerd maar nu door de organisatoren op een leuke natuurdoorsteek langs een oude scheldearm. Eventjes wandelden we langs de Schelde, maar rustige wegen brachten ons naar de volgende Scheldearm. Een prachtig stukje natuur bracht ons naar de Kaaihoeve, een natuureducatief centrum, en via rustige wegen terug naar de controle.

Het laatste stuk was er één van een goeie 8 kilometer. Na de rustpauze en aan de tweede splitsing gingen we rechts naar het dorp Meilegem. Op het kleine dorpsplein bevond zich een mooi standbeeld ”De Steenbakker”
Langs het Kasteel “ Ten Bieze” bereikten we het volgende dorp op onze tocht : Beerlegem. Tussen velden en veel groen stappen we terug naar Dikkelvenne.
We wandelden hoofdzakelijk over rustig verharde wegen, die even onderbroken werden door een leuke veldwegel die de Boeversbeek dwarste. Samen met de 7km stappers stapten we,
na een ommetje rond het domein van het 18de eeuws “Kasteel Boudries”,  terug naar de startzaal.

We hadden er een leuk tochtje opzitten in een rustige, natuurijke streek. De Florastappers hadden ons zeker niet ontgoocheld...Op naar de volgende.

SDC10339

Door de velden richting Gavere

SDC10342

Een mooi pad in de Scheldevallei

SDC10344

Mooi optrekje

SDC10350

Rustige wegen brachten ons door de zonovergoten Scheldevallei

SDC10352

Een leuk pad

SDC10353

Een mooi dierenparkje

SDC10354

Zicht op de kerk van Meilegem

SDC10355

Prachtig pad richting Nederzwalm

SDC10357

Genieten van de zon en de natuur

SDC10358

Een leuk bruggetje over de beek

SDC10359

Langs de Stampkotbeek

SDC10361

Even halt houden en genieten...

SDC10364

De eerste schelde arm

SDC10367

Langs de Schelde

SDC10369

De tweede Schelde arm

SDC10370

Prachtige natuur

SDC10372

 

SDC10373

Opnieuw langs de Schelde

SDC10377

De controle, waar we tweemaal kwamen.

SDC10378

Mooie hoeve

SDC10379

De steenbakker op het kerkplein van Meilegem

SDC10381

Het kasteel Ten Bieze op de achtergrond

SDC10382

Leuke wandelwegen

SDC10384

Hoofdzakelijk verharde wegen...

SDC10386

tussen de velden...

SDC10387

Even onderbroken voor een prachtige veldwegel

SDC10391

11:18 Gepost door krist in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.