03-05-09

Marche ADEPS Ermeton-sur-Biert 03/05/2009

Na een deugddoende nachtrust en een heerlijke ontbijt vertrokken we zondagmorgen rond 9u30 uit onze verblijfplaats in Orchimont. We kozen om op de terugweg ergens een wandeling mee te pikken. Onze keuze viel op de ADEPS wandeling in Ermeton-sur-Biert.

Ermeton sur Biert is een dorp in de vallei van de Molignée rivier. Het ligt vrij dicht bij de abdijen van Maredsous en Maredret en op een 20km van Dinant. Vanuit Orchimont bolden wij één uur om over Biévre, Beauraing en Hastiére het dorp Ermeton te bereiken.

Het was lekker druk in het kleine dorp toen we er aankwamen en het was dan ook even zoeken naar een parkeerplaats. Meer éénmaal onze wagen aan de kant stond, verliep alle zeer vlot. Voor we het goed en wel beseften, waren we op pad voor het parcours van 20km. Voor wie nog nooit deelnam aan een Adeps (=Bloso in vlaanderen) wandeling, geef ik mee dat de wandeling gratis is, maar dat er ook geen controleposten zijn op het parcours.

We verlieten Ermeton sur Biert en liepen langs een leuke hoeve over onverharde paden de velden in. Opvallend veel koolzaad op de akkers, wat met zijn gele kleur voor mooie kleurschakeringen zorgde. Het weer was niet meer zo goed als de voorbije dagen. Het was bewolkt en winderig, gelukkig geen regen.

Het onverhard pad tussen de velden leidde ons naar de eerste bosdoorsteek door Bois Gilles. Leuke paden zetten ons dan ook af net onder de abdij van Maredret. We klommen niet naar boven, maar liepen de pittoreske dorpskom in. We dwarsten de Molignée rivier en wandelden er een tijdje langs. Uiteindelijk klommen w  over een verharde weg uit het dorp naar een plateau. De wind blies er stevig maar het plateau bood ons ook prachtige vergezichten op de abdijen van Maredsous en Maredret.

De paden in de open velden maakten plaats voor een doorsteek door een soort kasteeldomein Le grand Tiyou. Met leuke paden tussen de boshyacinten verlieten we dit domein. We daalden dwars door de velden terug naar Ermeton sur Biert waar de 10km stappers terugwandelden naar de startzaal.

De 20km stappers trokken door les Chaumonts. Een heel leuk golvend pad door het bos. Een neerliggende boomstam bood ons een alternatief aan voor een controle en we namen dan ook van de gelegenheid gebruik om onze proviand aan te spreken. We verlieten het bos bij de rand van Furnaux. Onder de oude spoorwegbedding zetten we koers naar Biesmerée. We ruilden de verharde weg door op te klimmen naar een plateau waar een karrenspoor ons naar Biesmerée bracht. Het begon lichtjes te regenen en de paraplus kwamen even boven. Het was maar van korte duur.

Vanuit Biesmerée brachten rustige verharde wegen ons naar le Bois de Boufosse, dat we over heerlijke natuurpaden doorwandelden. Goed gekozen natuurpaden brachten ons na het bos terug naar Ermeton. We konden nog even een kijkje nemen in het imposssante Monastère Notre-Dame d'Ermeton(een nonnenklooster) voor we terug de startzaal bereikten.

We lieten ons wandelboekje afstempelen en trokken verder huiswaarts na een zeer degelijke tocht. We kaarten onderweg in een "leuk" caféetje nog na met ons vieren na een leuk wandelweekend dat we meer dan geslaagd kunnen noemen. Heel goed weer, drie mooie wandelingen, goed gezelschap, een degelijk hotel...En mijn fototoestel werkte na wat herstellingswerk zaterdagavond opnieuw...Zodat ik van de wandeling van vandaag bij niemand fotos moet gaan lenen.

Op naar de volgende wandelavonturen....

IMAG0005

IMAG0006

IMAG0007

IMAG0009

IMAG0014

IMAG0017

IMAG0018

IMAG0019

IMAG0020

IMAG0021

IMAG0026

IMAG0027

IMAG0028

IMAG0030

IMAG0031

IMAG0032

IMAG0034

IMAG0035

IMAG0041

IMAG0043

IMAG0044

IMAG0045

IMAG0046

 

22:24 Gepost door krist in Algemeen | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

Commentaren

Jammer van de kleuren Blauw koolzaad heb ik nog nooit gezien. Is dit misschien een nieuwe varieteit ?
Er is duidelijk iets mis met de kleur instelling van je blog.

Gepost door: Freddy Lesage | 04-05-09

De commentaren zijn gesloten.