26-04-09

Lentetocht Sint-Eloois-Winkel 26/04/2009

Een feestje zondagmiddag beperkte onze keuze. Kozen we zaterdag nog voor een verre verplaatsing, dan hielden we het vandaag dicht bij huis. Franco had nog wat werk aan de voorbereidingen voor het feestje, dus trok ik alleen op pad. Ik koos voor de lantewandeling van de Winkelse stappers en trok om 6u50 al op pad voor het parcours van 26,1km.

We verlieten het centrum door een woonwijk. We bereikten de rand van Sint-Eloois-Winkel en rondden een kleine nijverheidszone. Rustige wegen leidden ons naar de weg naar Gullegem, die we dwarsten. Leuke wandelpaden namen het over en brachten ons naar de omgeving van 't Kleine meer. Van hieruit liepen we over kleine verharde wegen langs het Steenbeekbos naar de controle in de Manorhoeve.

Bleek in de controle dat dit de enige controle van de dag was en dat we er met de 26km driemaal kwamen. Deze Manorhoeve is eigenlijk een paardenstouterij. Het is een prachtig domein met een gigantische woonst en een dito zaal waar de controle was opgetrokken.

Na onze stempel dwarsten we over natuurpaden het volledige domein. Bij het verlaten van het domein was de splitsing opgetrokken. Voor de eerste lus van 8,1km werden we over een heerlijk karrenspoor weggestuurd. Dit pad mondde uit op de hoeve 't Gemeenhof. Dwars door de hoeve kwamen we op rustige verharde wegen op grondgebied Heule. Het begon lichtjes te regenen...Ik liet mijn paraplu op zak en hoopte dat het ging ophouden. Bij het bereiken van het grondgebied Lendelede klommen we lichtjes en bereikten we een heerlijk natuurpad dat ons een mooi zicht bood op de streek rond Heule en Gullegem. Wat volgde was een aaneenschakeling van paden en rustige varharde wegen die ons terugbrachten naar de achterzijde van de Manorhoeve. Over een onverhard pad rondden we het volledig domein om dezelfde ingang van de eerste maal te bereiken en de controle.

Nu stond een lus van 4,8km geprogrammeerd. Weer dwarsten we het volledig domein en werden op pad gestuurd richting de watertoren van Gullegem. We liepen dwars door een hoeve en bereikten een tweetal leuke wandelpaden bij de watertoren. Uiteindelijk liepen we een tweetal km over hetzelfde parcours van deze morgen om voor de derde maal de Manorhoeve te bereiken.

Weer dwarsten we het volledig domein. Nu werden we linksaf gestuurd. We wandelden over rustige wegen, dwarsten de weg naar Lendelede en liepen richting Bosmolens (Izegem). We dwarsten ook de weg naar izegem en kwamen bijna tot bij de E17 (Kortrijk-Brugge). Hier verraste de parcoursbouwer ons met een leuke doorsteek tussen de akkers. Bij het verlaten van het stukje natuur zagen we de kerk van Sint-Eloois-Winkel reeds voor ons en bereikten we ook snel weer de startzaal na een wandeling zoals we ze verwacht hadden. Meestal rustig verharde wegen...Gelukkig verraste de parcoursbouwer ons nu en dan met een leuk natuurpad.

IMAG0071

Een leuke hoeve in de eerste kilometers...

IMAG0072

Na het dwarsen van de weg naar Gullegem...kregen we leuke wandelpaden

IMAG0075

Ook hier prachtig bloeiende bomen

IMAG0077

Langs het Steenbeekbos op weg naar de controle

IMAG0084

Op dit domein was de enige controle van de tocht opgetrokken...We kwamen er driemaal

IMAG0078

Het huis van de eigenaar van het domein Manor

IMAG0079

Dit domein is eigenlijk een paardenstouterij

IMAG0080

In dit gebouw was de controle opgetrokken

IMAG0081

We verkenden het volledig domein

IMAG0083

Zo verlieten we driemaal domein Manor

IMAG0085

Na de controle bracht dit karrenspoor ons verder en...

IMAG0087

dwars door de hoeve 't Gemeenhof...op pad voor een lus van 8.1km

IMAG0088

Na een lichte klim bij het verlaten van Heule...zicht over de streek van Heule en Gullegem

IMAG0089

Op grondgebied Lendelede wandelden we over dit natuurpad

IMAG0090

Leuke wegel op de grens tussen Heule en Lendelede

IMAG0091

Hier liepen we langs het domein Manor om terug te komen voor de tweede maal naar de controle

IMAG0092

Op de lus van 4.8km richting Gullegem (omgeving watertoren)

IMAG0093

In de laatste kilometers nog een verrassend mooie natuurdoorsteek

12:06 Gepost door krist in Algemeen | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook |

25-04-09

Bloesemtocht Borgloon 25/04/2009

Tv-series als Katarakt en de Smaak van De Keyser lieten ons kennis maken met de streek van Zuid-Limburg. Collega wandelaars vertelden ons sappige verhalen over de Bloesemtocht in Borgloon....Wij wilden ook wel ons kennis maken met deze voor ons onontgonnen parel.

Wanneer we de routeplanner raadplegen in de loop van de week zien we dat Borgloon geprangd ligt tussen Sint-Truiden en Tongeren en dat de afstand 193km is enkele reis. De weermakers beloven zonnig weer (vooral in het oosten van het land). Dus besloten we het er op te wagen en de Haspengouwse fruitstreek met een bezoekje te vereren.

Om 6u45 vertrokken we vol goede moed richting Borgloon. Een probleemloze rit bracht ons na een kleine 2 uur bollen aan de deur van het College van Borgloon. Een parkeerwachter wees ons een plaatsje op een braakliggend stuk terrein. De startzaal lag er rustig bij...Gelukkig geen massa toestanden. We versterkten nog even de innerlijke mens en maakten ons klaar voor het parcours van 30km. Opvallend maar 2 controles (na 8,7 en na 19,1).

We werden over de Tongersesteenweg richting dorpscentrum gestuurd. Bijna alle huizen waren versierd met een geel-rode vlag aan de gevel. Opeens stuurden pijlen ons weg van de Tongersesteenweg en doken we een pracht van een wegel in. We kwam direct in het groen terecht en de eerste bloesems doken al op. Deze wegel mondde uit bij het schattig kasteeltje van de Mot. Jammer is dit privédomein en mochten we dit prachtig kasteeldomein niet betreden. Niet geklaagd....We kregen andere leuk wandelwegen voor de voeten. We liepen een vallei in en genoten van het kerkje van Borgloon, dat we achter ons lieten, tussen de bloesems. Wij dachten dat we hier in een biljartvlakke omgeving gingen tercht komen maar niets was minder waar....Het waren leuk glooiende paden die ons op sleeptouw namen. Een wandelaar uit Tongeren, vertrouwd met de streek, werd onze plaatselijke gids. Hij liet ons plaatsen zien waar katarakt werd opgenomen, vertelde ons over de vergane glorie van de GP motocross die hier vroeger doorging, wees ons op de prachtige vergezichten (we zagen onder meer de stompe basiliek van Tongeren liggen) en gaf ons gedetaillerde uitleg bij de bloesems. Bleek dat we eigenlijk een week te laat waren en dat de perenbloesems al uitgebloeid waren, maar geen nood de appelbloesems bloeide nog in volle glorie.

Na een tijdje splitsten de 30km van de 10 en de 13 en vertrok onze plaatselijke gids op de 13km. Wij trokken verder over de Romeinse Heerweg. Dwarsten de grote weg bij Broekom en bereikten tussen de bloesems het grondgebied van Gotem. Brusselse Raymond en Claire waren ons komen vervoegen en vertelend trokken we onder een stralende zon verder. Het kasteel van Borgloon dook op aan de horizon en via een wijde boog liepen we langs het kasteel en de Loreto kapel. Geleidelijk dook de hoog gelegen kerk van Borgloon weer op, die gans de tocht een baken zou zijn in onze zwerftocht rond Borgloon. We bereikten dan ook even het centrum van Borgloon en ook snel de eerste controle in het scholencomplex de Linde.

Na onze rustpauze startten we voor een lus van 10,4km. We liepen tot bij de stroopfabriek van Borgloon (gekend uit de Monumentenstrijd) en trokken met de 30km stappers alleen op pad. Het duurde een tijdje voor de volgende natuurpaden opdoken...Maar bij het binnenkomen van Kerniel doken we opnieuw de natuur in en konden we opnieuw genieten van de prachtige bloesems. Fabian van de Waterhoekstappers kwam voorbij gevlogen...Juist even tijd voor een foto en een kort gesprek en daar vertrok hij weer...Wij bleven echter genieten van de natuur en het heerlijk weer. Yvo, een lid van de plaatselijke club de Loonse Tsjaffeleers, was onze volgende wandelgezel. Bleek dat hij goed vertrouwd was met het reilen en het zeilen van de wandelsport in Zuid-West-Vlaanderen...dus passeerden veel kennissen de revue. Samen met hem bereikten we het kasteel van Rullingen. Een prachtig gebouw in een zeer verzorgde kasteelomgeving. We dwarsten het domein en bereikten een heerlijke wegel die uitmondde bij een leuke terras aan taverne De Klee. Dit konden we niet laten voorbijgaan en samen met Yvo installeerden we ons op het terras met een heerlijk biertje. Brusselse Raymond en Claire waren ons al voor en zaten al van een blonde La Chouffe te genieten. We waren op grondgebied Kuttekoven. Tijdens onze pauze trokken nog West-Vlamingen aan ons voorbij. Een kwartet Kreketrekkers uit Kortemark (Hebert en schoonzoon, Gerard en Gabriel) hadden ook de weg naar het verre Limburg gevonden. Als zestal trokken we verder....Franco en 5 mannen...We kregen een leuke berm voor de voeten, waar kunstenaars hun kunstwerken een plaatsje gaven tussen de bloesems (bloesemimpressies 2009 noemde het gebeuren). Tussen de fruitbomen wandelden we terug naar het scholencomplex de Linde. Waar we na het aperitief van daarnet genoten van een lekkere boterham.

Na de controle viel ons zestal uit elkaar en trokken Franco en ik weer als duo op pad. We liepen opnieuw naar de stroopfabriek. Nu werden we er langsgestuurd en konden we "genieten" van wat archeologie. Een oude spoorwegbedding langs een leuk riviertje nam ons even op sleeptouw. Bij een brug verlieten we dit pad en klommen we op naar de abdij van Marienlof. We weken er even van ons parcours af en gingen binnen een kijkje nemen op de koer van de abdij. Het streekfruitmuseum was hier ook opgetrokken. Na dit korte intermezzo zochten we weer het parcours op. Een prachtig pad bracht ons door de Colenvallei naar het kerkje van Kerniel. Van aan de kerk brachten rustige golvende wegen ons naar het grondgebied van Gors Opleeuw. Hier doken we opneiuw de natuur in. Onze leuke zwerftocht tussen de vele fruitgaarden bracht ons naar Jesseren. Een wijde boog leidde ons rond de kerk naar een karrenspoor. De zon was verdwenen en de bewolking daagde op, ook de wind was heviger komen blazen. Tegen de wind en lichtjes klimmend volgden we dit karrenspoor dat ons begeleidde in onze terugtocht naar Borgloon. Het karrenspoor mondde uit op een rustige weg die ons snel weer naar de Tongersesteenweg en de startzaal bracht.

Hier zetten we dan ook een punt achter een fantastische wandeldag. De Loonse Tsjaffeleers hadden ons een sublieme Bloesemtocht bezorgd met glooiende paden, prachtige kasteelparken en boomgaarden in volle bloesem. Het weer en het gezelschap zorgden voor de rest tot Haspen...gauw!!!

IMAG0001

De organiserende club, de Loonse Tsjaffeleers, stuurden ons op pad

IMAG0005

We daalden uit Borgloon

IMAG0007

Prachtig zicht op de kerk van Borgloon tussen de bloesems

IMAG0008

We wandelden verder weg uit Borgloon

IMAG0009

De prachtige bloesems

IMAG0010

Genietend met een plaatselijke gids tussen de bloesems

IMAG0013

IMAG0014

In de achtergrond het kasteel van Borgloon

IMAG0015

IMAG0017

 IMAG0020

Opnieuw het kasteel van Borgloon, nu van de andere zijde

IMAG0021

We naderden opnieuw de kerk van Borgloon en de eerste controle

IMAG0022

IMAG0023

IMAG0024

We kwamen even in het centrum van Borgloon

IMAG0028

Vertrokken voor een lus van 10.3km

IMAG0029

Fabian van de waterhoekstappers kwam ons even vervoegen

IMAG0030

IMAG0031

IMAG0033

IMAG0035

IMAG0039

De achterzijde van het kasteel van Rullingen

IMAG0040

De voorzijde van het prachtige kasteel van Rullingen

IMAG0044

Dit hoort er ook bij....Een terrasje doen en even genieten met Yvo van de plaatselijke club

IMAG0046

We trokken weer op pad na ons terrasje...

IMAG0048

Een delegatie Kreketrekkers uit West-Vlaanderen vonden ook de weg naar het verre Limburg

IMAG0049

We waren aan het einde van de lus...De kerk van Borgloon kwam opnieuw in zicht

IMAG0050

De enige controle waar we tweemaal kwamen

IMAG0051

De oude stroopfabriek van Borgloon

IMAG0054

Over de spoorwegbedding en langs een leuk riviertje verlieten we Borgloon opnieuw

IMAG0056

Even van het parcours af om een kijkje te nemen in Marienlof en het streekfruitmuseum

IMAG0058

Prachtig pad richting Kerniel

IMAG0060

Bij de kerk van Kerniel

IMAG0061

Sublieme natuurpaden in de omgeving van Gors Opleeuw

IMAG0064

Een prachtige wandelstreek...

IMAG0065

De gemeente Jesseren...Ooit al van gehoord?

IMAG0068

Leuke paden met de kerk van Jesseren op de achtergrond

IMAG0069

Altijd maar....mooie natuurpaden

IMAG0070

Dit lang opklimmend pad bracht ons terug naar Borgloon

19:37 Gepost door krist in Algemeen | Permalink | Commentaren (3) |  Facebook |

19-04-09

50km Kaaswandeltocht Beselare 18/04/2009

De Drevetrotters richten ieder jaar halfweg april hun kaasdriedaagse in. Op zaterdag staat er steeds een 50 of 60km geprogrammeerd. Vroeger ging men vanuit Beselare naar Kemmel en terug. De laatste jaren kiest men resoluut voor de bossen in de streek rond Ieper. Vorig jaar waren we er ook...De tocht had ons toen danig kunnen bekoren, dat we dit jaar opnieuw richting Beselare trokken.

We vertrokken rond 6u15 thuis. Wat een luxe....50km gaan wandelen en maar om 6u15 thuis moeten vertrekken. Een kwartier later stonden we al in de startzaal, de sporthalle van Beselare. De traditionele begroetingen namen zodanig veel tijd in beslag, dat de klok bijna zeven uur wees als we ons op gang trokken voor het parcours van 50km.

Het was mistig en grauw als we de kerk van Beselare rondden. Op het marktplein liepen we langs een mooi standbeeld van een heks...beselare is dan ook de heksengemeente. Het was dan ook het provinciaal wandelpad, het heksenpad dat ons op sleeptouw nam en over kleine paden naar het Polygoonbos leidde. Onze zwerftocht door het bos eindigde bij de autosnelweg richting Ieper, die we dwarsten. We doken opnieuw de natuur in achter café de Nonnebossen. Goedgekozen wandelwegen brachten ons bij de eerste controle in een garage op de zandberg in Geluveld.

Na de controle liepen we langs het pretpark Bellewaerde. We dwarsten de grote weg Menen-Ieper en doken het Drieblotenbos in. Het zonnetje kwam lichtjes door het bladerdek van de bomen en bezorgde ons een prachtig lichtspel. We liepen verder langs leuke hoeves en bereikten de Ieperse gasthuisbossen. Prachtige bosdreven afgewisseld met leuke, maar soms drassige weidedoorsteken leidden ons naar het gehucht het Zwarte Leen. We passeerden het momument voor de oorlogsherdenking, Hill 60 en doken de volgende natuurstrook in, namelijk de Vierlingen. Een prachtig domein....bos met prachtige vijvers (kraterputten)...Het was dan ook puur genietend dat we door dit domein trokken. We verlieten uiteindelijk de Vierlingen, liepen even langs het domein de Palingbeeek en bereikten via rustige wegen het dorp Hollebeke, waar na zeer degelijke 16 kilometer de tweede controle was opgetrokken.

We namen er onze tijd en dronken rustig wat. Terwijl kwamen de vroege vogels van de 50km hier al voor de tweede maal binnen (ze hadden al 29,8km). Ook Daniel Roose dook hier op. Vorige week woensdag nog in het ziekenhuis voor een kleine ingreep aan het hart...nu al opnieuw op 50km. Het gaat niet te best zegt hij. Logisch denk ik....Taai volk toch die lange afstandswandelaars.

Na de controle in Hollebeke verandert het parcours volledig. De bospaden worden ingeruild voor kleine rustige verharde wegen. Over een licht golvend parcours lopen we naar Mesen. De eigenaardige kerktoren van Mesen is dan ook voortdurend een mikpunt in dit open landschap. Na 23,4km bereikten we de controle en onze bagage in het Ontmoetingscentrum van Mesen. Het was er lekker druk. De cracks van de 60km kwamen binnengevallen die al terug waren van hun lus en spraken over een heel degelijke lus in en rond de bossen van Ploegsteert. Wij namen onze tijd en genoten van een lekker stuk rijsttaart en een cola. Parcoursbouwer Bart kwam ons even vervoegen.

Na de controle verlieten we opnieuw Mesen en trokken opnieuw richting Hollebeke. Rustige verharde wegen waren ook nu weer het hoofdingredient van dit stuk. De zon was verdwenen, de wind blies in het nadeel...Het werd opnieuw frisser. Even werden de verharde wegen onderbroken voor een mooi stukje onverhard. Op een lichtgolvend terrein bereikten we uiteindelijk opnieuw Hollebeke na 29,8km.

Na Hollebeke kreeg de natuur opnieuw de overhand. We liepen langs de oude vaart Komen-Ieper over heerlijke natuurpaden terug naar de ingang van het domein de Vierliengen. We doken niet meer binnen, maar klommen op langs het Rattenkasteel over rustige wegen. Boven doken we de volgende bospassage in...de Papenelst. Dit nog zo lang niet geopend stukje bos kon ons enorm bekoren. We dwarsten de weg van Zillebeke naar Zandvoorde en kregen in het Groenenbrugbos de volgende bospaden voor de voeten die ons uiteindelijk afzetten in de controle in loods Malfait te Zandvoorde. We rustten er even uit in het zonnetje dat opnieuw was komen opdagen...Willy (WSK Marke) kwam ons even vervoegen...Ook de broertjes Moerman liepen langs.

Ondanks dat we daar zo goed zaten in het zonnetje... moesten we verder. Bospaden brachten ons naar 't Passendaleveld, waar een auto in de gracht is terecht gekomen...Leuke paden zetten ons af aan de volgende bosstrook de Godtschalkbossen. We liepen er een echte lus door het heerlijke bos. Een koppel van de Marktrotters uit Herne was ons komen vervoegen en samen klommen we  naar de Everzwijnhoek. Uiteindelijk daalden we via een leuke wegel naar Geluveld, waar de laatste controle was opgetrokken in het ontmoetingscentrum na 44,1km. Daniel Boitel en Nicole (Peruwelz) kwamen even groeten, maar we namen onze tijd in de controle om nog eens goed uit te rusten en de innerlijke mens te versterken samen met Odette, Franco's vaste compagnon uit Vichte Dhron.

De laatste 5,5km leidden ons uit Geluveld. Een heel leuke weidedoorsteek bracht ons bij een oude hoeve. Van hieruit liepen we over rustige wegen naar de autosnelweg, die we opnieuw dwarsten. Even langs de autosnelweg en daar doken de laatste wandelwegen en ook snel  de sporthalle in Beselare op.

Ondanks dat we de streek zeer goed kennen, blijft deze tocht ons bekoren. De tocht van vorig jaar vonden wij mooier, maar een pluim voor de organisatie dat ze het aangedurfd hebben hun parcours te veranderen en dit jaar naar Mesen te trekken. Volgens parcoursbouwer Bart kiezen ze volgend jaar weer voor hun mooier parcours, dan gaan ze niet naar Mesen, maar maken ze een lus door de Palingbeeek. Ik zou nu al zeggen allen daarheen...Het blijft voor ons één van de betere 50km in West-Vlaanderen. Ook nog een pluim voor de organisatie. Overal verzorgde controleposten, meer dan voldoende medewerkers en wie kan er nu klagen voor een inschrijving van 8 euro kreeg je 7 bonnen van 1€20 + een abdijbier + uw inschrijving....En de zon was nu en dan van de partij wat wil een mens meer.

PS : Franco's voeten hielden goed stand. De blaren lieten weinig van zich horen...enkel de laatste 5,5km kwamen ze weer wat op steken...

IMAG0002

Het eerste bos....het polygonebos

IMAG0005

Heerlijke natuurpaden na de eerste controle...

IMAG0006

Zeer veel mooi bloeiende bomen...Hier bij een mooie hoeve

IMAG0007

We bereikten de Ieperse gasthuisbossen

IMAG0008

Prachtige lanen leidden ons door het bos

IMAG0009

Onderbroken door leuke velddoorsteekjes...

IMAG0013

Hier zijn we in domein de Vierlingen met zijn prachtige kraterputten

IMAG0015

Prachtige en impossante natuur

IMAG0016

Langs heerlijke vijvers

IMAG0017

We wandelden tussen de vijvers...nog steeds in domein de Vierlingen

IMAG0018

Impossante bomenrij

IMAG0019

De kerk van Hollebeke in zicht

IMAG0021

Na de controle in Hollebeke op weg naar Mesen...

IMAG0023

over rustige, licht golvende, verharde wegen.

IMAG0024

We bereikten Mesen...met zijn verlaten steenbakkerij...

IMAG0027

en met zijn eigenaardige kerktoren

IMAG0028

Op weg van Mesen terug naar Hollebeke

IMAG0029

de verahrde wegen worden even onderbroken voor een stukje onverhard

IMAG0031

de kerk van Hollebeke is opnieuw in zicht

IMAG0032

Na de controle in Hollebeke bereikten we het volgende natuurpunt...

IMAG0033

de oude vaart Komen-Ieper die we hier betreden

IMAG0036

Prachtige natuurpaden

IMAG0038

Hier verlieten we deze natuurdoorsteek

IMAG0039

Mooi intermezzo

IMAG0041

We klommen op naar 't Rattenkasteel

IMAG0042

en doken de volgende bosstrook in ....Papenelst

IMAG0043

Prachtige bospaden in Papenelst

IMAG0044

Genietend...

IMAG0045

De omgeving van de controle in de loods Malfait, grondgebied Zandvoorde

IMAG0046

Veel poortjes om het bos te verlaten of te betreden..

IMAG0050

Leuk vijvertje bij het verlaten van de Godtschalkbossen

IMAG0051

De "beklimming" van de everzwijnhoek lag op ons te wachten

IMAG0052

Op weg naar Geluveld

IMAG0054

Na de controle in Geluveld...een weidedoorsteek richting Beselare

IMAG0055

Langs een oude hoeve...

IMAG0057

Met Franco's vaste compagnon uit Vichte Dhron

IMAG0059

De kerk van Beselare en de aankomst in zicht

09:57 Gepost door krist in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

13-04-09

Houtlandtocht Oostkamp 13/04/2009

Dag 3 van het paasweekend....Na Ardooie en Moorsele bleven we West-Vlaanderen trouw en kozen we voor de Houtlandtocht te Oostkamp, ingericht door de Godelivestappers uit Ruddervoorde. Franco's voeten waren wat beter... dus was ze weer van de partij, nog niet voor het grote geweld dus kozen we voor het parcours van 23 kilometer.

De tocht begon veel belovend want we hadden pas de startzaal verlaten of we wandelden al door een park rond een vijver. We verlieten het park en kwamen in het centrum van Oostkamp. Huisje kijken was de enige boodschap...We doken onder de E40 en hoopten op verbetering. De parcoursbouwer stuurde ons echter dwars door een woonwijk (dus bleef huisje kijken de enige optie) naar de eerste controle na een vijftal kilometer.

Gelukkig trok de tocht zich na de eerste controle echt op gang. We kregen leuke bospaden voor de voeten in de bossen achter het kasteel van Erkegem. Na een tijdje verlieten we de natuurpaden en bracht een rustig verharde weg ons naar de volgende natuurdoorsteek, namelijk 't Rooiveld. De kasteelheer had zijn domein opengesteld en de parcoursbouwer maakte daar dan ook gebruik van om ons het mooie domein te laten zien. We verlieten 't Rooiveld en voor ons dook de kerk van Waardamme op. Een verharde weg bracht ons dan ook naar de kerk en de tweede controle in zaal Wara na een tiental kilometer.

Langs het gemeentehuis en de kerk verlieten we het centrum voor een stuk van 9,1km. We liepen een tijdje dubbel tot bij de ingang van 't Rooiveld. Hier werden we rechts opgestuurd en liepen we in een heerlijke zonnetje een tijdje op de verharde weg om de volgende natuurpaden te bereiken in 't Kampveld. We volgden hier een tijdje het Kampveld wandelpad over prachtige bospaden. We verlieten 't Kampveld en werden over een heel rustige weg naar de baan van Oostkamp naar Hertsberge geleid. We volgden deze drukke baan een hele tijd op het fietspad. Na het dwarsen van de E40 doken we het domein van het kasteel de Cellen in. Bij het kasteel sloten de kleine afstanden bij ons aan en werd het veel drukker. Toch was het genietend dat we door dit prachtig kasteeldomein wandelden. Kort na het veralten van het domein dook de controle op. We kozen niet voor de zaal langs de achterzijde, maar voor de terras aan de voorzijde van het café en genoten er van een lekker biertje in de zon...Zalig.

We konden er echter niet blijven genieten...En moesten verder. We doken onder de spoorweg bij het station van Moerbrugge. Een rustige weg bracht ons naar het Kanaal Gent-Brugge en ook zeer snel naar de prachtige Warandeputten. in dit natuurdomein loop je over knuppel- en wandelpaden door en tussen moerassen en vijvers. Een prachtig domein dat door de stralende zon en de bloeiende bomen er nu nog prachtiger bij lag dan bij ons vorig bezoek. Na enkele kilomters pure verwennerij verlieten we het domein. We werden onder de spoorweg gestuurd bij het station van Oostkamp. Het station van Oostkamp is geklasseerd omwille van zijn industrieel archeologische waarde. Het bevat gietijzeren en gesmeden onderdelen met bijzonder architecturale waarden. Uiteindelijk bracht een leuke dreef ons terug naar de overvolle startzaal, niet minder dan 2920 deelnemers waren naar Oostkamp afgezakt.

Na de tocht bleven we beiden wat op onze honger zitten...Misschien zijn we kritisch maar we hadden er wat meer van verwacht. Je had enkele mooie stukken...Rooiveld, Kampveld, kasteeldomein de Cellen en de Warandeputten maar er tussen zaten voor ons te veel verharde stukken. Bij ons vorig bezoek aan Oostkamp, bij een organisatie van de Vredeseilanden haalde parcoursbouwer Dirk Verduyn veel meer uit deze natuurrijke streek...Maar we hadden er toch van genoten en het was gans de dag prachtig lenteweer wat heel veel goedmaakt.

 

IMAG0001

De eerste bosstroken

IMAG0003

Op weg naar het domein Rooiveld

IMAG0004

Genieten van het mooie landschap en het prachtig weer

IMAG0006

Het kasteel Rooiveld

IMAG0007

Een mooie vijver op het privé domein van het kasteel van Rooiveld

IMAG0008

Na de tweede controle langs het gemeenthuis en de kerk van Waardamme

IMAG0009

Alles staat in bloei...Genieten van de natuur

IMAG0010

Op weg naar de volgende bosdoorsteek...het kampveld

IMAG0013

Prachtige paden in het Kampveld

IMAG0014

Heerlijke vergezichten

IMAG0015

We volgden een tijdje het Kampveld wandelpad

IMAG0016

Heerlijke doorsteekjes

IMAG0018

Leuke hoeve...

IMAG0020

We bereikten het kasteel Cellen

IMAG0021

We wandelden door het kasteeldomein

IMAG0022

Rivier in het kasteeldomein

IMAG0023

We bereikten Moerbrugge en het kanaal Brugge-Gent

IMAG0024

We liepen over knuppelpaden door het prachtig domein de Warandeputten

IMAG0026

Genietend door het natuurdomein

IMAG0029

Over heerlijke knuppelpaden...

IMAG0028

genietend van de natuurpracht

IMAG0030

We verlieten hier de warandeputten

 

19:30 Gepost door krist in Algemeen | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

12-04-09

Stekseltocht Moorsele 12/04/2009

Franco sukkelt al van half februari (50km van Baasrode) met de restanten van blaren...De 30 verharde kilometers van gisteren in Ardooie hebben haar voeten opnieuw serieus geteisterd. Daarom nam ze het wijs besluit om vandaag niet te wandelen. Ik trok er alleen op uit richting Moorsele, mijn geboortedorp. De plaatselijke wandelclub de 7 mijlstappers richtten er hun 9de Stekseltocht in.

Ik trok op pad voor 26 kilometer vanuit de Basisschool in de Rozenstraat, een nieuwe startlocatie. We werden met de 26km direct samen met de 6kmstappers op pad gestuurd. We bereikten snel de omgeving van voetbalveld, hier namen we afscheid van al de andere afstanden en doken de woonwijk de Linde in. Zeer rustige verharde wegen brachten ons op de grens met Wevelgem. We dwarsten de grote weg naar Wevelgem en bleven rustige wegen volgen die ons terugbrachten naar de dorpskom van Moorsele. Leuke wandelpaden leidden ons door de wijk 't Vrije. Na de grote weg naar Menen te dwarsen bleven wandelpaden de menu kruiden, nu in de wijk aan de andere zijde van de grote weg. Een leuke vijver trok even mijn aandacht maar snel bereikte ik de eerste controle in OC de Brouwerij na 5.3km.

IMAG0017

We verlieten de controle langs de achterzijde en kregen heel mooie paden langs en over de Heulebeek voor de voeten. De zwerftocht eindigde bij het kasteel van Moorsele waar we de Heulebeek voor een laatste keer dwarsten. We wandelden door de steegjes van de Kafhoek en kwamen bijna opnieuw aan de startzaal voorbij. Hier sloten we aan bij de 21km stappers en bereikten opnieuw de omgeving van het voetbalveld. Nu niet rechtdoor naar de wijk de Linde maar links af richting Gullegem. We dwarsten de E17 en doken het natuurgebied de Bergelen in. De mist hing nog wat tussen de bomen, maar echt genietend wandelden we door dit mooie gebied. We kwamen bij het voetbalveld van Gullegem, dat we volledig rondden. Een wirwar van kleine paadjes bracht ons naar het centrum van Gullegem. Langs het Gulleheem, door een leuk parkje en door een woonerf liepen we naar de omgeving van de sporthalle. Van waaruit heel leuke paden ons naar de controle in de jongensschool in Gullegem brachten na 13 genietbare kilometers.

IMAG0020

IMAG0021

IMAG0022

Hier stond een lus geprogrammeerd van een goeie 7 kilometer. De parcoursbouwer bleef ons met leuke paden bestormen. We trokken ons op gang langs de Heulebeek en bereikten door een woonwijk het open landschap van Hoog Gullegem. Een aaneenschakeling van goed gekozen paden bracht ons bij de watertoren en de omgeving van Steenbeekbos en 't Kleine Meer. De terugweg naar het centrum leverde even wat kwaliteit in...Het was een lange rechte weg die ons terugbracht naar een woonwijk waar een leuk pad het weer overnam om snel opnieuw de controle te bereiken. Waar ik genoot van een prachtige foto van een blarenwandelaar...genomen in Vichte-Dhron...Wie zou dat zijn?

IMAG0024

IMAG0025

IMAG0026

De laatste 5.3 km brachten ons eerst terug naar de woonwijk van daarnet, waar we een leuke vijver rondden. Van uit de woonwijk liepen we naar het ijsstadion en ook snel naar de rand van de industiezone. Even langs de grote weg en daar dook het natuurdomein van de Bergelen opnieuw op, dat we met een tweede bezoek vereerden. Echte natuurpaden leidden ons naar en rond de vijver. Na het verlaten van het natuurdomein brachten verharde wegen ons zo snel mogelijk terug naar de startzaal na een genietbare tocht. De organisatoren trakteerden ons nog op 4 verse eieren en mogen tevreden terugblikken op hun organisatie...Ze hebben alles in het werk gesteld, om binnen de mogelijkheden dat ze hebben, ons een degelijke tocht aan te bieden. Voor herhaling vatbaar.

IMAG0028

IMAG0029

IMAG0033

18:40 Gepost door krist in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

11-04-09

Skobiaktocht Ardooie 11/04/2009

Franco was niet tuk op een waals avontuur dit weekend. Ze had het meer voor een westvlaams weekend met veel vrienden en bekenden, die we al een tijdje niet meer zagen. Daarom kozen we vandaag voor de Skobiaktocht in Ardooie. Een tocht die ons vorig jaar niet erg beviel, maar wie weet....

We werden oordeelkundig naar een parkeerplaats geleid bij de sporthal. De startzaal was zeer snel bereikt. Natuurlijk veel bekenden...We schreven in en trokken samen met Pedro en Virginie op pad voor het parcours van 30km.

Het eerste stuk was er één van 3.9km. Kort samengevat...rustige verharde wegen brachten ons naar Koolskamp.

IMAG0001

Na de koffiepauze trokken we alleen op pad voor een lus van 7.9 kilometer. Deze lieten ons over verharde wegen de groentenvelden zien tussen Koolskamp en Zwevezele. Enkele leuke zwarte paaslammetjes trokken even onze aandacht en zorgden voor een leuk intermezzo.

IMAG0003

IMAG0006

Na de lus volgde een stuk van 6.6 kilometer. We verlieten Koolskamp en kregen even leuke wandelpaden in een woonwijk. We dwarsten de grote weg naar Lichtervelde en de traditionele verharde wegen kwamen terug. We klommen rustig  richting Lichtervelde, dwarsten de E17 en rustige wegen brachten ons naar de verzorgde controle in een paardenmanege. We genoten er buiten van het prachtig weer op het terras.

IMAG0009 IMAG0010

IMAG0007

Na het versterken van de innerlijke mens en het begroeten van veel bekenden trokken we op pad voor een lus van 6.7 kilometer. We bleven op verharde wegen lopen en bereikten de zijkant van het domein Dominiek Savio in Gits. We dwarsten de spoorweg en liepen richting Huwijnbossen. Waren onze verwachtingen hier groot...de parcoursbouwer bleef volharden en stuurde ons over verharde weg door dit natuurgebied...De natuurpaden bleven uitnodigend naast ons liggen. We bereikten uiteindelijk opnieuw de paardenmanege.

IMAG0011

IMAG0013

IMAG0015

IMAG0016

Het laatste stuk van 5.3 kilometer bracht ons langs en onder de E17. Om via verharde wegen terug naar de startzaal te wandelen. Hier werden we door de organisatie getrakteerd op 2 heerlijke pannekoeken. Onze conclusie was dezelfde als vorig jaar. Alles was zeer verzorgd...startzaal, bepijling, controles...Het weer was prachtig...Jammer dat de parcoursbouwer ons weer wat in de steek liet en ons 30km over verharde wegen stuurde...Morgen beter.

 

18:09 Gepost door krist in Algemeen | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook |

05-04-09

Friekietocht Gavere 04/04/2009

Waren we vrijdag in ons eigen Lauwe op pad dan kozen we zaterdag voor Gavere, een gemeente in Oost-Vlaanderen in de Schelde vallei. De plaatselijke voetbalclub organiseerde er hun Friekietocht. Wij waren benieuwd of ze hun aankondiging in de marching konden waar maken. Ze spraken over...Wandeling door het verrassende Scheldelandschap, met zijn eindeloze meersen en kouters, zijn populierenrijen, zijn weidese vergezichten en afgesneden riviermeanders. Doorheen privé domeinen en met gratis versnaperingen onderweg. Veel belovend dus...

Na driekwartier bollen, bereikten we het zeer drukke Gavere. Bleek dat de Ronde van Vlaanderen voor wielertoeristen door het dorp trok en die palmden dan ook de hele baan in. We kozen voor de veilige oplossing lieten de auto ver van de drukte staan en trokken te voet naar de voetbalkantine van KFC Gavere-Asper, die dienst deed als startlocatie.

Na de nodige administratie trokken we op pad voor het parcours van 25.4 kilometer. We verlieten het drukke Gavere en dwarsten de Schelde. Na de brug werden we de rust en de Scheldemeersen ingestuurd. Waren het eerst nog rustige verharde wegen, dan bracht een leuk natuurpad ons naar de boorden van de Schelde. We volgden de stroom een tijdje. Namen even een kijkje bij het sluis van Gavere en verlieten uiteindelijk het jaagpad om via een kasseiweggetje richting Asper te lopen. Bij de kerk liepen we door een leuke wegel, langs een mooie kasteeltje, richting marktplein. Hier werden alle afstanden weer herenigd. Dan weet je ook dat de controle snel zal opduiken en gauw bereikten we ook de voetbalkantine van het tweede terrein van KFC Gavere-Asper. De kantine zat overvol, dus besloten we niet te rusten en trokken we verder.

We werden door de Sint-Janswijk gestuurd. Verlieten de wijk over een leuk pad die uitmondde bij een kleuterschool langs een drukke weg. Wat volgde was een aaneenschakeling van verharde wegen die ons via het grondgebied van Ouwegem terugbracht naar de controle na een weinig spectaculaire lus. Nu namen we wel een pauze en een kopje koffie was een leuke opsteker.

Met alle afstanden samen trokken we weer op pad. We bleven wel op rustige verharde wegen lopen, maar waren eigenlijk nooit uit de huizen. We splitsten en trokken met de 25km alleen op pad. Een tijdje liepen we langs de spoorweg om uiteindelijk het domein Zonnehoeve op het grondgebied Eke te bereiken. We dwarsten deze beschutte werkplaats (?) en bijhorend home (?). Na ons bezoek aan Zonnehoeve liepen we via enkele rustige wegen naar een stukje industriezone dat ons opnieuw bij de Scheldebrug van deze morgen bracht, die we opnieuw dwarsten. Direct na de brug stond een party tent opgesteld. Deze deed dienst als controle en bood iedere wandelaar een jenever of een appel aan. We kozen voor een heerlijke vanillejenever en rustten er even op de banken.

De meeste afstanden moesten hier nog 0.6km. De 25kmstappers hadden hier nog een brok van 7km voor de kiezen. We liepen even door Gavere en doken de Scheldemeersen in. Heerlijke paden trokken het niveau van de wandeling eindelijk serieus omhoog. De aangekondigde populierenrijen doken op, genietend langs een overvolle beek trokken we verder. We werden over een heerlijk natuurpad dwars door de eindeloze Meersen naar de Scheldeboorden gestuurd. Bij de Grenadiersbrug stuurde de parcoursbouwer ons langs de Schelde terug richting Gavere. Niet over het traditioneel jaagpad waar de wielertoeristen ons steeds storen, maar over een heerlijk natuurpad. Genietend bereikten we opnieuw Gavere en ook snel de aankomstzaal.

Onze zwerftocht door het Scheldelandschap zat er op. Bleven we een tijdje op onze honger zitten, dan maakte het laatste stuk van de wandeling veel goed en konden we toch met een goed gevoel huiswaarts.

IMAG0001

We werden direct over de Schelde gestuurd

IMAG0002

Een mooi pad op weg naar de Scheldeboorden...

IMAG0003

We bereikten het sluis van Gavere

IMAG0004

En liepen verder langs de Schelde

IMAG0005

Een kasseiweggetje zette ons op pad naar Asper

IMAG0006

Bij de kerk van Asper kregen we een leuk pad langs een klein kasteeltje

IMAG0007

Prachtige zwarte schapen..

IMAG0009

De lus in Asper bracht ons door de Sint-Janswijk

IMAG0010

We verlieten de wijk op een mooi pad

IMAG0011

Dwars door Zonnehoeve op het grondgebied Eke

IMAG0012

Na zonnehoeve terug richting Gavere

IMAG0013

De organistie bood ons een gratis jenever aan

IMAG0014

We doken een mooi stukje natuur in..

IMAG0015

Statige bomenrijen brachten ons door de Scheldemeersen

IMAG0018

Het pad liep langs een goedgevuld beekje

IMAG0019

Vanuit de meersen zicht op de kerk van Semmerzake

IMAG0020

Dwars door de meersen richting Schelde

IMAG0021

Prachtige vijver

IMAG0023

Langs de Schelde liepen we terug naar Gavere

IMAG0024

Het laatste deel van onze tocht langs de Schelde...richting aankomst

IMAG0025

 De kantine van KFC Gavere Asper deed dienst als startlocatie

11:11 Gepost door krist in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |