25-04-09

Bloesemtocht Borgloon 25/04/2009

Tv-series als Katarakt en de Smaak van De Keyser lieten ons kennis maken met de streek van Zuid-Limburg. Collega wandelaars vertelden ons sappige verhalen over de Bloesemtocht in Borgloon....Wij wilden ook wel ons kennis maken met deze voor ons onontgonnen parel.

Wanneer we de routeplanner raadplegen in de loop van de week zien we dat Borgloon geprangd ligt tussen Sint-Truiden en Tongeren en dat de afstand 193km is enkele reis. De weermakers beloven zonnig weer (vooral in het oosten van het land). Dus besloten we het er op te wagen en de Haspengouwse fruitstreek met een bezoekje te vereren.

Om 6u45 vertrokken we vol goede moed richting Borgloon. Een probleemloze rit bracht ons na een kleine 2 uur bollen aan de deur van het College van Borgloon. Een parkeerwachter wees ons een plaatsje op een braakliggend stuk terrein. De startzaal lag er rustig bij...Gelukkig geen massa toestanden. We versterkten nog even de innerlijke mens en maakten ons klaar voor het parcours van 30km. Opvallend maar 2 controles (na 8,7 en na 19,1).

We werden over de Tongersesteenweg richting dorpscentrum gestuurd. Bijna alle huizen waren versierd met een geel-rode vlag aan de gevel. Opeens stuurden pijlen ons weg van de Tongersesteenweg en doken we een pracht van een wegel in. We kwam direct in het groen terecht en de eerste bloesems doken al op. Deze wegel mondde uit bij het schattig kasteeltje van de Mot. Jammer is dit privédomein en mochten we dit prachtig kasteeldomein niet betreden. Niet geklaagd....We kregen andere leuk wandelwegen voor de voeten. We liepen een vallei in en genoten van het kerkje van Borgloon, dat we achter ons lieten, tussen de bloesems. Wij dachten dat we hier in een biljartvlakke omgeving gingen tercht komen maar niets was minder waar....Het waren leuk glooiende paden die ons op sleeptouw namen. Een wandelaar uit Tongeren, vertrouwd met de streek, werd onze plaatselijke gids. Hij liet ons plaatsen zien waar katarakt werd opgenomen, vertelde ons over de vergane glorie van de GP motocross die hier vroeger doorging, wees ons op de prachtige vergezichten (we zagen onder meer de stompe basiliek van Tongeren liggen) en gaf ons gedetaillerde uitleg bij de bloesems. Bleek dat we eigenlijk een week te laat waren en dat de perenbloesems al uitgebloeid waren, maar geen nood de appelbloesems bloeide nog in volle glorie.

Na een tijdje splitsten de 30km van de 10 en de 13 en vertrok onze plaatselijke gids op de 13km. Wij trokken verder over de Romeinse Heerweg. Dwarsten de grote weg bij Broekom en bereikten tussen de bloesems het grondgebied van Gotem. Brusselse Raymond en Claire waren ons komen vervoegen en vertelend trokken we onder een stralende zon verder. Het kasteel van Borgloon dook op aan de horizon en via een wijde boog liepen we langs het kasteel en de Loreto kapel. Geleidelijk dook de hoog gelegen kerk van Borgloon weer op, die gans de tocht een baken zou zijn in onze zwerftocht rond Borgloon. We bereikten dan ook even het centrum van Borgloon en ook snel de eerste controle in het scholencomplex de Linde.

Na onze rustpauze startten we voor een lus van 10,4km. We liepen tot bij de stroopfabriek van Borgloon (gekend uit de Monumentenstrijd) en trokken met de 30km stappers alleen op pad. Het duurde een tijdje voor de volgende natuurpaden opdoken...Maar bij het binnenkomen van Kerniel doken we opnieuw de natuur in en konden we opnieuw genieten van de prachtige bloesems. Fabian van de Waterhoekstappers kwam voorbij gevlogen...Juist even tijd voor een foto en een kort gesprek en daar vertrok hij weer...Wij bleven echter genieten van de natuur en het heerlijk weer. Yvo, een lid van de plaatselijke club de Loonse Tsjaffeleers, was onze volgende wandelgezel. Bleek dat hij goed vertrouwd was met het reilen en het zeilen van de wandelsport in Zuid-West-Vlaanderen...dus passeerden veel kennissen de revue. Samen met hem bereikten we het kasteel van Rullingen. Een prachtig gebouw in een zeer verzorgde kasteelomgeving. We dwarsten het domein en bereikten een heerlijke wegel die uitmondde bij een leuke terras aan taverne De Klee. Dit konden we niet laten voorbijgaan en samen met Yvo installeerden we ons op het terras met een heerlijk biertje. Brusselse Raymond en Claire waren ons al voor en zaten al van een blonde La Chouffe te genieten. We waren op grondgebied Kuttekoven. Tijdens onze pauze trokken nog West-Vlamingen aan ons voorbij. Een kwartet Kreketrekkers uit Kortemark (Hebert en schoonzoon, Gerard en Gabriel) hadden ook de weg naar het verre Limburg gevonden. Als zestal trokken we verder....Franco en 5 mannen...We kregen een leuke berm voor de voeten, waar kunstenaars hun kunstwerken een plaatsje gaven tussen de bloesems (bloesemimpressies 2009 noemde het gebeuren). Tussen de fruitbomen wandelden we terug naar het scholencomplex de Linde. Waar we na het aperitief van daarnet genoten van een lekkere boterham.

Na de controle viel ons zestal uit elkaar en trokken Franco en ik weer als duo op pad. We liepen opnieuw naar de stroopfabriek. Nu werden we er langsgestuurd en konden we "genieten" van wat archeologie. Een oude spoorwegbedding langs een leuk riviertje nam ons even op sleeptouw. Bij een brug verlieten we dit pad en klommen we op naar de abdij van Marienlof. We weken er even van ons parcours af en gingen binnen een kijkje nemen op de koer van de abdij. Het streekfruitmuseum was hier ook opgetrokken. Na dit korte intermezzo zochten we weer het parcours op. Een prachtig pad bracht ons door de Colenvallei naar het kerkje van Kerniel. Van aan de kerk brachten rustige golvende wegen ons naar het grondgebied van Gors Opleeuw. Hier doken we opneiuw de natuur in. Onze leuke zwerftocht tussen de vele fruitgaarden bracht ons naar Jesseren. Een wijde boog leidde ons rond de kerk naar een karrenspoor. De zon was verdwenen en de bewolking daagde op, ook de wind was heviger komen blazen. Tegen de wind en lichtjes klimmend volgden we dit karrenspoor dat ons begeleidde in onze terugtocht naar Borgloon. Het karrenspoor mondde uit op een rustige weg die ons snel weer naar de Tongersesteenweg en de startzaal bracht.

Hier zetten we dan ook een punt achter een fantastische wandeldag. De Loonse Tsjaffeleers hadden ons een sublieme Bloesemtocht bezorgd met glooiende paden, prachtige kasteelparken en boomgaarden in volle bloesem. Het weer en het gezelschap zorgden voor de rest tot Haspen...gauw!!!

IMAG0001

De organiserende club, de Loonse Tsjaffeleers, stuurden ons op pad

IMAG0005

We daalden uit Borgloon

IMAG0007

Prachtig zicht op de kerk van Borgloon tussen de bloesems

IMAG0008

We wandelden verder weg uit Borgloon

IMAG0009

De prachtige bloesems

IMAG0010

Genietend met een plaatselijke gids tussen de bloesems

IMAG0013

IMAG0014

In de achtergrond het kasteel van Borgloon

IMAG0015

IMAG0017

 IMAG0020

Opnieuw het kasteel van Borgloon, nu van de andere zijde

IMAG0021

We naderden opnieuw de kerk van Borgloon en de eerste controle

IMAG0022

IMAG0023

IMAG0024

We kwamen even in het centrum van Borgloon

IMAG0028

Vertrokken voor een lus van 10.3km

IMAG0029

Fabian van de waterhoekstappers kwam ons even vervoegen

IMAG0030

IMAG0031

IMAG0033

IMAG0035

IMAG0039

De achterzijde van het kasteel van Rullingen

IMAG0040

De voorzijde van het prachtige kasteel van Rullingen

IMAG0044

Dit hoort er ook bij....Een terrasje doen en even genieten met Yvo van de plaatselijke club

IMAG0046

We trokken weer op pad na ons terrasje...

IMAG0048

Een delegatie Kreketrekkers uit West-Vlaanderen vonden ook de weg naar het verre Limburg

IMAG0049

We waren aan het einde van de lus...De kerk van Borgloon kwam opnieuw in zicht

IMAG0050

De enige controle waar we tweemaal kwamen

IMAG0051

De oude stroopfabriek van Borgloon

IMAG0054

Over de spoorwegbedding en langs een leuk riviertje verlieten we Borgloon opnieuw

IMAG0056

Even van het parcours af om een kijkje te nemen in Marienlof en het streekfruitmuseum

IMAG0058

Prachtig pad richting Kerniel

IMAG0060

Bij de kerk van Kerniel

IMAG0061

Sublieme natuurpaden in de omgeving van Gors Opleeuw

IMAG0064

Een prachtige wandelstreek...

IMAG0065

De gemeente Jesseren...Ooit al van gehoord?

IMAG0068

Leuke paden met de kerk van Jesseren op de achtergrond

IMAG0069

Altijd maar....mooie natuurpaden

IMAG0070

Dit lang opklimmend pad bracht ons terug naar Borgloon

19:37 Gepost door krist in Algemeen | Permalink | Commentaren (3) |  Facebook |

Commentaren

Wandelgroetjes uit Borgloon

http://blog.seniorennet.be/johnnyenchristiane"> src="http://s48.photobucket.com/albums/f241/fungenerator/krabbelglitter2/png819648439.gif" border="0" alt="Maak uw eigen Krabbelplaatjes [krabbelaars.eu]">

" target="_blank">http://www.krabbelaars.eu/">

Gepost door: Johnny en Christiane | 25-04-09

Hoi.
ik toch goed had gezien toen ik huiswaarts reed. Zij tegen mijn wandelmaat, ik geloof dat daar Franco en Krist wandelen. Jammer dat ik jullie niet heb ontmoet. Prachtige foto's hebben jullie gemaakt.

Groetjes Giel

Gepost door: Giel Reubzaet | 27-04-09

Prachtig verslag en dito foto's Bedankt voor het mooie verslag en de al even prachtige foto's. Daar ik twee helse dagen heb mogen beleven met de verkoop van drankbonnetjes in de startzaal heb ik de wandeling niet kunnen maken. Door jullie enthoesiasme en inspanning kan ik samen met jullie genieten. Het doet deugd te lezen dat jullie er zo van hebben genoten.

Gepost door: Smets René | 29-04-09

De commentaren zijn gesloten.