05-04-09

Friekietocht Gavere 04/04/2009

Waren we vrijdag in ons eigen Lauwe op pad dan kozen we zaterdag voor Gavere, een gemeente in Oost-Vlaanderen in de Schelde vallei. De plaatselijke voetbalclub organiseerde er hun Friekietocht. Wij waren benieuwd of ze hun aankondiging in de marching konden waar maken. Ze spraken over...Wandeling door het verrassende Scheldelandschap, met zijn eindeloze meersen en kouters, zijn populierenrijen, zijn weidese vergezichten en afgesneden riviermeanders. Doorheen privé domeinen en met gratis versnaperingen onderweg. Veel belovend dus...

Na driekwartier bollen, bereikten we het zeer drukke Gavere. Bleek dat de Ronde van Vlaanderen voor wielertoeristen door het dorp trok en die palmden dan ook de hele baan in. We kozen voor de veilige oplossing lieten de auto ver van de drukte staan en trokken te voet naar de voetbalkantine van KFC Gavere-Asper, die dienst deed als startlocatie.

Na de nodige administratie trokken we op pad voor het parcours van 25.4 kilometer. We verlieten het drukke Gavere en dwarsten de Schelde. Na de brug werden we de rust en de Scheldemeersen ingestuurd. Waren het eerst nog rustige verharde wegen, dan bracht een leuk natuurpad ons naar de boorden van de Schelde. We volgden de stroom een tijdje. Namen even een kijkje bij het sluis van Gavere en verlieten uiteindelijk het jaagpad om via een kasseiweggetje richting Asper te lopen. Bij de kerk liepen we door een leuke wegel, langs een mooie kasteeltje, richting marktplein. Hier werden alle afstanden weer herenigd. Dan weet je ook dat de controle snel zal opduiken en gauw bereikten we ook de voetbalkantine van het tweede terrein van KFC Gavere-Asper. De kantine zat overvol, dus besloten we niet te rusten en trokken we verder.

We werden door de Sint-Janswijk gestuurd. Verlieten de wijk over een leuk pad die uitmondde bij een kleuterschool langs een drukke weg. Wat volgde was een aaneenschakeling van verharde wegen die ons via het grondgebied van Ouwegem terugbracht naar de controle na een weinig spectaculaire lus. Nu namen we wel een pauze en een kopje koffie was een leuke opsteker.

Met alle afstanden samen trokken we weer op pad. We bleven wel op rustige verharde wegen lopen, maar waren eigenlijk nooit uit de huizen. We splitsten en trokken met de 25km alleen op pad. Een tijdje liepen we langs de spoorweg om uiteindelijk het domein Zonnehoeve op het grondgebied Eke te bereiken. We dwarsten deze beschutte werkplaats (?) en bijhorend home (?). Na ons bezoek aan Zonnehoeve liepen we via enkele rustige wegen naar een stukje industriezone dat ons opnieuw bij de Scheldebrug van deze morgen bracht, die we opnieuw dwarsten. Direct na de brug stond een party tent opgesteld. Deze deed dienst als controle en bood iedere wandelaar een jenever of een appel aan. We kozen voor een heerlijke vanillejenever en rustten er even op de banken.

De meeste afstanden moesten hier nog 0.6km. De 25kmstappers hadden hier nog een brok van 7km voor de kiezen. We liepen even door Gavere en doken de Scheldemeersen in. Heerlijke paden trokken het niveau van de wandeling eindelijk serieus omhoog. De aangekondigde populierenrijen doken op, genietend langs een overvolle beek trokken we verder. We werden over een heerlijk natuurpad dwars door de eindeloze Meersen naar de Scheldeboorden gestuurd. Bij de Grenadiersbrug stuurde de parcoursbouwer ons langs de Schelde terug richting Gavere. Niet over het traditioneel jaagpad waar de wielertoeristen ons steeds storen, maar over een heerlijk natuurpad. Genietend bereikten we opnieuw Gavere en ook snel de aankomstzaal.

Onze zwerftocht door het Scheldelandschap zat er op. Bleven we een tijdje op onze honger zitten, dan maakte het laatste stuk van de wandeling veel goed en konden we toch met een goed gevoel huiswaarts.

IMAG0001

We werden direct over de Schelde gestuurd

IMAG0002

Een mooi pad op weg naar de Scheldeboorden...

IMAG0003

We bereikten het sluis van Gavere

IMAG0004

En liepen verder langs de Schelde

IMAG0005

Een kasseiweggetje zette ons op pad naar Asper

IMAG0006

Bij de kerk van Asper kregen we een leuk pad langs een klein kasteeltje

IMAG0007

Prachtige zwarte schapen..

IMAG0009

De lus in Asper bracht ons door de Sint-Janswijk

IMAG0010

We verlieten de wijk op een mooi pad

IMAG0011

Dwars door Zonnehoeve op het grondgebied Eke

IMAG0012

Na zonnehoeve terug richting Gavere

IMAG0013

De organistie bood ons een gratis jenever aan

IMAG0014

We doken een mooi stukje natuur in..

IMAG0015

Statige bomenrijen brachten ons door de Scheldemeersen

IMAG0018

Het pad liep langs een goedgevuld beekje

IMAG0019

Vanuit de meersen zicht op de kerk van Semmerzake

IMAG0020

Dwars door de meersen richting Schelde

IMAG0021

Prachtige vijver

IMAG0023

Langs de Schelde liepen we terug naar Gavere

IMAG0024

Het laatste deel van onze tocht langs de Schelde...richting aankomst

IMAG0025

 De kantine van KFC Gavere Asper deed dienst als startlocatie

11:11 Gepost door krist in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.