15-03-09

Internationale Steepletochten Waregem 15/03/2009

Gans de week dachten we aan Lesdain voor zondag....Zaterdagavond zetten we nog eens alles op een rij en kozen we uiteindelijk toch voor Waregem. De Mirakelstappers hadden ons vroeger enkele malen ontgoocheld en de voorbije jaren waren we niet meer op de afspraak. Het feit dat ze richting Anzegem, Wortegem-Petegem trokken dit jaar, overtuigde ons.

Rond 8 uur bereikten we de Hippodroom in Waregem...Parkeermogelijkheden in overvloed en een prachtige startzaal waren onze eerste opmerkingen. Ingeschreven en op pad getrokken. De meeste wandelaars die net als wij kozen voor de 42km waren al vertrokken.

Langs de paardenpiste trok de wandeling zich op gang. We flirtten wat met de omgeving van de renbaan en bereikten een woonwijk. Van daaruit liepen we naar de Industriezone Flanders Fields waar we in één van de gebouwen (concordia) werden getrakteerd op een lekkere warme wafel. We waren 3,9 kilometer en voor ons kon de tocht echt beginnen.

Zo dacht de parcoursbouwer ook en hij stuurde ons direct het Spitaalbos in. De afstanden beneden de 20km verlieten ons en wij werden verder door het bos geleid. We verlieten uiteindelijk deze mooie doorsteek. Het zonnetje was van de partij en het was genietend dat we de natuurpaden bedwongen langs het golfterrein van de Carmel. Even een verhard intermezzo bracht ons naar de volgende bosstrook, het Oud Moregembos. Soms was het wat opletten voor de modder, maar subliem bereikten we de rand van het bos. We klapten letterlijk de poort van het bos achter ons dicht en bereikten de oude Stokerij (waar de eerste Wortegemsen zou gebrouwd zijn) en ook snel de controle in het belgisch Marmerbedrijf, waar we tussen de marmerblokken wat konden uitrusten.

Kort na de controle trokken eerst de 20km stappers en wat later de 27km stappers van ons weg. Verharde wegen brachten ons verder, toch viel het ons op hoe rustig het hier was. Een heel leuke veldwegel bracht ons naar enkele statige dreven die ons mooi naar het domein Hemsrode in Anzegem leidden. Het domein gekend om zijn military (paardrijden) parcours, was het volgend ingredient op onze wandelmenu. Genietend bereikten we een kerkwegel die ons afzette in de controle in het klooster te Anzegem. We namen er na een goeie 13km een eerste grote pauze.

We klommen over verharde wegen uit Anzegem en hadden een leuk zicht op het domein Hemsrode waar we net doorwandelden. Boven trokken we met de 42km stappers alleen op pad. Een onverharde wegel leidde ons verder. Een kerkwegel nam het over en heerlijk trokken we verder door het golvend landschap in de omgeving van Gyzelbrechtegem. Boven op de kammetjes hadden we heerlijke uitzichten op de Vlaamse Ardennen (Kwaremont, Kluis,...) en zagen we ook de onvermijdelijke centrale van Ruien liggen. Uiteindelijk bereikten we het Bouvelobos. Een prachtige zwerftocht van modderige...maar ook klimmende en dalende bospaden bracht ons verder. We verlieten het bos en maakten een wijde boog om het centrum en de controle in café tempo te Wortegem te bereiken. We haalden er onze boterhammen boven en genoten wat na van de zeer degelijke eerste 21km.

Een dalende weg leidde ons uit het centrum van Wortegem. We werden herenigd met de 35km stappers en kregen rustige verharde wegen onder de voeten. Die werden even onderbroken voor een doorsteek door een hoeve die gevolgd werd door een karrenspoor. Maar na dit kort intermezzo waren het terug rustige verharde wegen die ons langs het kasteel van Oud-Moregem leidden en naar de degustatie van een Chimay-biertje. We rustten er even uit op een plooistoeltje in het heerlijk lentezonnetje.

Na het proevertje trokken we opnieuw de natuur in. Jammergenoeg onderbrak de parcoursbouwer dit mooie stuk voor een voor ons overbodig lusje van een tweetal kilometer (enkel voor de 42km stappers) die ons over verharde wegen naar de rand van Nokere bracht. Uiteindelijk bracht een gezellige dreef ons terug naar de controle in het marmerbedrijf. Nog 11 kilometer...We namen nog een deugddoende rust.

Genietend in het zonnetje liepen we verder en bereikten we opnieuw het Spitaalbos. Prachtige paden op de rand van het bos, soms nogal modderig, konden ons zeker bekoren. We verlieten het bos en dwarsten de grote weg om een kerkwegel te bereiken die ons zeer mooi afzette aan de laatste controle op het gehucht Heirweg, behorend tot Anzegem.

De laatste 6,5 kilometer hadden nog weinig om het lijf en werden een beetje een terugtocht in mineur....Maar het sprookje kon niet blijven duren en je hoort ons dan ook niet klagen. Verharde wegen (even onderbroken) door stapwegels leidden ons terug naar Waregem, waar de parcoursbouwer ons nogal warrig terugbracht naar de impossante startzaal.

Ondanks dit mindere laatste stuk konden we spreken van een geslaagde tocht. De Mirakelstappers hadden ons in het verleden al minder kunnen bekoren...Bij het afstempelen werden we nog een bloemtje toegestopt en konden we als tevreden mensen, na een deugddoende chimay, terug huiswaarts. Volgende week trekken we bij leven en welzijn richting Ardennen....Hopelijk zijn Franco's voeten volledig hersteld want in het laatste deel kreeg ze weer last van haar vroegere blaren.

IMAG0002

Leuke paden brachten ons uit Waregem

IMAG0003

Na de eerste controle doken we het Spitaalbos in

IMAG0004 IMAG0005

Genieten van het zonnetje en de mooie paden na het verlaten van het Spitaalbos

 IMAG0007

We bereikten de volgende bosdoorsteek namelijk het Oud Moregembos

IMAG0008

Prachtige paden leidden ons door het bos

IMAG0010

Het zonnetje bezorgde ons leuke plaatjes

IMAG0012

Dit pad leidde naar het Hemsrode domein te Anzegem

IMAG0013

Soms was het zoeken naar het juiste spoor

IMAG0014

Een leuke dreef bij het betreden van het Hemsrode domein

IMAG0015

De typische, voor deze streek, kerkwegels doken op bij het binnenkomen van Anzegem

IMAG0018

We klommen uit Anzegem en...

IMAG0019

spiltsten van de andere afstanden

IMAG0021

Opnieuw een kerkewegel zette ons op weg

IMAG0022

Prachtig golvend landschap

IMAG0024

in de achtergrond Kwaremont, Kluisberg,...

IMAG0026

De volgende bosstrook kwam er aan....

IMAG0027

namelijk het Bouvelobos

IMAG0028

Prachtige bospaden brachten ons door het bos

IMAG0029 IMAG0031

IMAG0033 IMAG0035

Nog meer plaatjes uit het Bouvelobos

IMAG0036

Niets dan tevreden gezichten bij het verlaten van het bos

IMAG0038

De kerk van Wortegem

IMAG0039

De controle te Wortegem in café tempo

IMAG0040

Duidelijke aanduidingen bij het betreden van dit privé domein

IMAG0041

Dwars door de boerderij

IMAG0042

Langs het Kasteel van Oud Moregem naar...

IMAG0044

een gratis proevertje van Chimay

IMAG0043

Tijd om wat te genieten

IMAG0046

Direct opnieuw de natuur in...

IMAG0047

over leuke paden en...

IMAG0048

heerlijke dreven naar...

IMAG0049

de volgende controle, waar we tweemaal kwamen, een marmerbedrijf

IMAG0050

Een kijkje in de controle....Tafels en  stoelen tussen de marmerblokken

IMAG0051 IMAG0052

En direct na de controle opnieuw de natuur in over heerlijke paden

IMAG0053

We ruilden het bos voor een kerkwegel die ons naar Anzegem (Heirweg) bracht voor de laatste controle

IMAG0054

De prachtige aankomst- en vertrekzaal op de Hippodroom in Waregem

20:51 Gepost door krist in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.