08-03-09

Marsen van Aalter 08/03/2009

Zaterdag bleven onze wandelschoenen in de kast. Mijn werkgever organiseert ieder jaar begin maart een fabrieksverkoop. Aangezien ik dien in te staan voor de volledige organisatie, dien ik dan ook aanwezig te zijn. Dan maar zondag op pad getrokken....

Onze keuze viel verrassend op Aalter, ondanks het ruime wandelaanbod...Aarschot, Herne, De Panne, Vlamertinge, Rollegem,... allemaal stuk voor stuk tochten waar we de laatste jaren één of meerder malen aanwezig waren. Wandelklub Aalter organiseerde voor de dertigste maal hun Marsen van Aalter en beloofden een parcours tot 38 km in en rond het groene dorp Maria-Aalter. Ze pasten ook al hun consumptieprijzen aan tot 1€. We waren er nog nooit en wilden het er wel eens op wagen.

In de gietende regen bereikten we de prachtige startzaal op het Sportpark van Aalter. Naast het zwembad (in hetzelfde gebouw) wachtte de keurig verzorgde startzaal blijkbaar op heelwat volk, want ze was zeer ruim. Bleek dat wie de afstand van 35 of 38km koos. Eerst de 30km moest wandelen en vervolgens respectievelijk een lus van 5,6 of 8km hoefde te stappen. We maakten ons daar voor het ogenblik weinig zorgen in en trokken op pad voor de eerste 30km. Het bleef gieten buiten... en dat was onze eerste zorg.

We dwarsten direct de E40 en liepen even door de Sterrewijk. Vrij snel doken we de natuur in. Een geimproviseerd pad leidde ons door een maisstoppelveld. Even een verharde weg en al snel terug de natuur in. Een prachtige aaneenschakeling van natuurpaden, privédomeinen en hoevedoorsteken leidde ons verder. Het enig minpuntje was de paraplu en de regen....Een rustig verharde weg leidde ons naar Kruiskerke waar na 6,1 km de eerste controle was opgetrokken. Tijd voor koffie...

Na de controle bleek het gestopt met regenen. De 12km stappers verlieten ons en we trokken via een heerlijk karrenspoor richting de Vorte Bossen. Een prachtig bosgebied dat we over heerlijke bospaden doorkruisten. Na de Vorte Bossen volgde enkele rustige verharde wegen die ons naar de controle in Sint-Maria-Aalter brachten na 12,5km. Geleidelijk kwam een lentezonnetje ons vergezellen...We treurden er niet om.

De 30km stappers trokken hier alleen op pad voor een lus van 8,8 kilometer. Een heerlijk natuurpad tussen de sparren bracht ons bij de E40, die we dwarsten. Na de brug verraste de parcoursbouwer ons. Hij stuurde ons door een privédomein naar een heerlijke wegel, die we een tijdje volgden. Jammergenoeg liep deze wegel parallel aan de E40 en moesten we het geluid van de voorbijrazende wagens erbij nemen. Een statige dreef leidde ons van de E40 naar de rand van Sint-Joris-Beernem, waar we enkele heerlijke paden voor de voeten kregen. We dwarsten opnieuw de E40 en kregen een lange verharde weg voor de voeten. Het minste stuk van het parcours bracht ons terug naar de controle in Sint-Maria-Aalter.

Veel volk in de controle....opvallend veel Vaartlandstappers en Heuvellandstappers, bleek dat beiden met een bus naar hier waren gekomen. Wij trokken na de innerlijke mens te hebben versterkt opnieuw op pad voor 8,7km die ons zouden terugbrengen naar de startzaal. Een prachtig fietspad leidde ons uit Maria-Aalter naar het volgend bosgebied Hooggoed. De 21kmstappers mochten er vroeger aan beginnen dan de 30km, die nog een extra lusje kregen in een in aanlegzijnd stukje bos. Uiteindelijk trokken we samen door het prachtig Hooggoed en volgde de heerlijke bospaden elkaar op. De steeds meer aanwezige zon bezorgde ons heerlijke plaatjes. We verlieten Hooggoed en rustige wegen brachten ons terug naar de startzaal. We rustten even wat uit in de drukke startzaal bij een koffie en trokken vervolgens opnieuw op pad voor de lus van 5,6 kilometer.

Dit extra lusje liet ons volledig Aalter, de stad van Pieter de Crem, zien. We liepen over de ring, langs de brandweer, door de winkelstraat, door een heerlijk park (de Warande)....uiteindelijk naar een controle. Van hieruit was het nog 2,6km. We kregen eerst een weide doorsteek en vervolgens een doortocht over het marktplein om terug te wandelen naar de startzaal.

Onze keuze voor Aalter was niet verkeerd. De eerste 30km waren heel goed (op uitzondering van een drietal km op de lus in Maria-Aalter) met zeer veel onverhard. De lus van 5,6km bleek achteraf wat overbodig (zuiver stadswandeling...). De organisatie en de prijzen (alles aan 1€) waren meer dan in orde. Dus als een tevreden mens trokken we huiswaarts, klaar om een week lang de werkstress te trotseren.

 

IMAG0002

De eerste kilometers, dwars door het maisveld in de gietende regen...

IMAG0003

Een leuke dreef tussen witte berken

IMAG0004

Er werd hier duidelijk gezocht om de wandelaars natuur te bieden

IMAG0007

Veel privé domeinen werden aangedaan

IMAG0008

Hier liepen we dwars door een prachtige hoeve

IMAG0009

Een prachtige dreef leidde ons uit deze hoeve

IMAG0010

Wat volgde was een stukje verhard richting de controle in Kruiskerke

IMAG0011

Na de controle doken we opnieuw de natuur in

IMAG0012

Tijd voor enkele leuke plaatjes

IMAG0014

We betraden de Vorte Bossen

IMAG0016 IMAG0017

De regen maakte plaats voor een lentezonnetje

IMAG0019

Heerlijke bospaden brachten ons door de Vorte Bossen

IMAG0021

Een leuk vijvertje midden in de bossen

IMAG0022

We bereikten de controle in Sint-Maria-Aalter

IMAG0024

Direct na de controle...opnieuw natuurpaden tussen de sparren

IMAG0025

Eén van de weinige toeschouwers langs het parcours

IMAG0026

Een heerlijk karrenspoor....Gelukkig heb je het geluid er niet bij want we liepen hier parallel met de E40

IMAG0027

Deze typische dreef voor de streek leidde ons weg van de E40

IMAG0028

Een mooie rij jonge wilgen in het zonnetje

IMAG0031

Een vervelend stuk (het minste stuk van het parcours) bracht ons terug naar de controle in Maria-Aalter

IMAG0033 IMAG0034

We verlieten Maria-Aalter op een mooi fietspad

IMAG0035 IMAG0038

En kwamen geleidelijk in het volgend natuurgebied...

IMAG0037

namelijk het Hooggoed

IMAG0040 IMAG0043

Begeleid door de zon dwarsten we het Hooggoed

IMAG0044

Een leuke wegel als afsluiter van onze doorsteek door het Hooggoed

IMAG0045

Deze weg bracht ons terug naar de startzaal na de eerste 30km

IMAG0046

Controle na 30km in deze prachtige startzaal

IMAG0047

We trokken opnieuw op pad voor een lus van 5,6 kilometer en liepen door een heerlijk park....namelijk de Warande

IMAG0048

Tussen de moderne flatgebouwen in het park staat een oude molen, blijkbaar het hoogste punt van Aalter met zijn 26m boven de zeespiegel.

IMAG0050

De eendjes in het Warandepark

IMAG0051

In de lus van 5,6 kilometer hadden we na 3km een rust.

IMAG0052

Toch nog een klein beetje natuur in deze overwegend verharde lus...

IMAG0053

We liepen volledig door het centrum... en wandelden langs de kerk en...

IMAG0054

over het marktplein met zijn kiosk

20:24 Gepost door krist in Algemeen | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

Commentaren

Heerlijke bospaden Zo een mooi wandelgebied, en zo pracht van een parcours. Dat ik ginder nog nooit gewandeld heb, kan ik me bijna niet voorstellen. Dat haal ik in. Ik wandelde gisteren de 30 km puur wandelgenot.

Gepost door: G.U.Y. | 09-03-09

De commentaren zijn gesloten.