14-02-09

Geutelingentocht Elst 14/02/2009

Elst, een deelgemeente van Brakel, is éénmaal per jaar dé "place to be" in de Vlaamse Ardennen. De eerste zondag na 9 februari zijn het er Geutelingenfeesten. Elst ligt in het Zuiden van Oost-Vlaanderen, op de overgang van de Vlaamse Ardennen naar de Zwalmstreek.

Geutelingen zijn een soort pannekoeken. Tot in de jaren ’30 werden geutelingen in heel wat dorpen van de Vlaamse Ardennen gegoten, steeds in de periode rond Lichtmis. Elk gezin maakte zijn ketel deeg klaar en droeg die naar de dichtstbijzijnde oven, veelal vergezeld van een fles ‘Balegemsen’ (jenever).
De gieters goten ketel na ketel en… fles na fles.
Het vuur in de oven, het gevoel van ‘het onder mekaar zijn’, had iets magisch, iets spiritueels, zeker met die Balegemsen.
Kort vóór WO II raakten de geutelingen in de vergeethoek.
In 1972 goot de jeugd van Elst in de weinige ovens die toen nog niet ingevallen of afgebroken waren, een paar honderd geutelingen.
In februari 1981 ontstond het GEUTELINGENCOMITEE. De op sterven na dode geuteling is thans springlevend.

Naar aanleiding van deze Geutelingenfeesten organiseren het feestcomité en de wandelclub Dwars door Brakel een geutelingentocht. In het piepkleine dorp Elst wordt vanuit een grote feesttent een wandelparcours uitgestippeld. Er worden drie lussen aangeboden van een goeie 6 kilometer.

Wanneer we rond 9u30 Elst bereikten, werden we oordeelkundig door signaalgevers naar een parking plaats geleid op een in aanleg zijnde verkaveling. Snel bereikten we de goed gevulde startplaats en trokken we op pad.

We kozen eerst voor de gele lus. Deze bracht ons via enkele kerkwegels uit Elst en leidde ons tot op het grondgebied van Sint-Kornelis-Horebeke. Het was genieten van het prachtig landschap in de Vlaamse Ardennen. De mooie vergezichten waren met een wit laagje bedekt door de vorst. We trokken onder meer over de kasseien van de Haaghoek (gekend uit de Ronde van Vlaanderen). Via de beklimming van de Leberg (waar je boven het monasterium Mariakluizen vind) wandelden we terug naar de feesttent. Na onze eerste lus proefden we een heerlijke geuteling, ons gratis aangeboden door de organisatie. Een hete geuteling wordt KLASSIEK langs de onderzijde ingeboterd en bestrooid met bruine suiker. We kunnen het bevestigen ze smaakten overheerlijk.

De tweede lus (de groene) bracht ons door het centrum van Elst en via de Rekelberg naar Rozebeke. Via heerlijke wegen en genietend van de prachtige streek liepen we terug naar het vertrekpunt in een mild lentzonnetje. Bij het binnenkomen van Elst bezoeken we een geutelingenoven in werking. Hier zien we hoe de gieter de geutelingen uit de oven haalt. De met stoom gevulde geuteling wordt op een strobed gelegd zodat ook langs de onderzijde stoom kan ontsnappen. Uiteindelijk worden ze van het strobed gehaald en klaargelegd voor de gebruikers.

De derde lus (de blauwe) leidde ons over een modderig natuurpad uit Elst, richting Zegelsem. We wandelden niet tot in Zegelsem, langs de grote weg bereikten we een uitkijktoren. Op de rand van het hoogplateau van Elst, wijk Ooievaar, 99m boven de zeespiegel, heeft watermaatschappij TMVW grote waterreservoirs opgetrokken. Op dezelfde plaats werd een uitkijktoren geplaatst (33m en 162 traptreden hoog). Alhoewel niet voorzien op het parcours beklommen we de toren van waaruit we genoten van het prachtig landschap rond Brakel en Oudenaarde. Kort na de uitkijktoren hielden we halt in café "In de hengst". De organisatie kondigde dit cafe als pittoresk aan "anno 1850". We genoten er bij een heerlijk abdijbiertje van de vervlogen tijden en de onbevangen sfeer. Na de caféstop liepen we tot bij de top van de valkenberg van waaruit we over heerlijke paden werden teruggestuurd naar de startzaal.

We hadden de voorbije jaren al veel horen vertellen over deze Geutelingentocht, maar waren nog nooit op de afspraak. Dit jaar hebben we er echt van genoten. Het was een leuke ervaring. Alles had ons kunnen bekoren...het parcours, de sfeer, de geutelingen, het milde lenteweertje...Ik zou zeggen voor herhaling vatbaar.

IMAG0001

De kerk en het centrum van Elst...

IMAG0003

Golvende wegen in de omgeving van St-Kornelis-Horebeke

IMAG0004

Het prachtig landschap van de Vlaamse Ardennen met een wit vachtje...

IMAG0006

Leuke natuurpaden op weg naar de Haaghoek

IMAG0010

De Leberg in zicht

IMAG0011

De beklimming van de Leberg in het milde zonnetje

IMAG0012

We bereikten opnieuw Elst

IMAG0013

Inderdaad....een leuk wandelgebied

IMAG0015

Kerkwegels leidden ons opnieuw uit Elst...op weg voor de tweede lus

IMAG0016

De kerk van Rozebeke in zicht

IMAG0017

De omgeving van de Rekelberg

IMAG0021

Bezoek aan de geutelingenoven. Je ziet de gieter de geutelingen uit de oven halen en op stro leggen om de stoom er uit te laten.

IMAG0022

De verse geutelingen liggen klaar om opgegeten te worden

IMAG0025

We begonnen via een modderige wegel aan de derde lus

IMAG0026

Heerlijke natuurpaden

IMAG0027

Zicht op Brakel vanop de 33m hoge uitkijktoren

IMAG0031

Een leuke aanbieding....even halt houden

IMAG0030

De ingang van het gezellige café

IMAG0033 IMAG0034

Leuke paden brachten ons terug naar de startplaats

 

18:16 Gepost door krist in Algemeen | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

Commentaren

geutelingen Jammer dat we er dit jaar niet bij konden zijn, maar deze tocht staat telkenjare in onze agenda geprogrammeerd. Inderdaad, een leuke sfeer, lekkere geutelingen en een mooi parcours.

Gepost door: Jeanique | 15-02-09

De commentaren zijn gesloten.