09-02-09

Wintertocht Sint-Denijs 08/02/2009

De regio rond Sint-Denijs, een deelgemeente van Zwevegem, is één van de leukste wandelgebieden van West-Vlaanderen. De streek is nog open en golvend en doorspekt met de typische kerkwegels. WSK Marke, een club die dit jaar zijn 35-jarig bestaan viert, organiseerde vanuit Sint-Denijs zijn wintertocht. Een kleine 2000 deelnemers kwamen er aan de start, ook wij waren erbij. We hadden afgesproken in de startzaal met Marc en Marleen van onze club.

Rond 9u15 trokken we op pad, de mannen voor de volle 31km, de vrouwen hielden het vandaag bij 23km. We hadden nog maar net de startzaal verlaten of we kregen al de eerste kerkwegel onder de voeten. We verlieten Sint-Denijs en klommen even op naar de volgende partij kerkwegels, die ons begeleidde richting Mortagnebos. Een vettig natuurpad bracht ons naar het bos, dat we rondden. Het korte natuurintermezzo maakte plaats voor een rustige verharde weg, die ons over het golvend terrein naar de controle in Zwegem-Knokke bracht.

Na de controle leidde een volgende kerkwegel ons uit Zwegem-knokke. Wat volgde waren rustige wegen die ons naar de rand van Zwevegem brachten. Hier pikten we het jaagpad op langs het kanaal Kortrijk-Bossuit. We liepen langs het kanaal tot bij de kanoclub, waar we het kanaal dwarsten om snel de controle te bereiken op de wijk de Kappaert te Zwevegem.

De 30km stappers trokken hier alleen op pad. Het werd een rondje Sint-Lodewijk-Deerlijk. Een leuke afwisseling van natuurpaden en kerkwegels leidde ons tot in het centrum van Sint-Lodewijk. Van hieruit liepen we door een woonwijk naar de grens met Zwevegem. Waar ons enkele leuke doorsteekjes stonden te wachten rond en door een woonwijk om opnieuw de controle te bereiken op de Kappaert. Tijd om de innerlijke mens wat te versterken.

Wat volgde was een stuk van 4,2km over weeral rustige verharde wegen die ons terugbracht naar Zwevegem-Knokke. Het banhoutbos lieten we links liggen en we stevenden af begeleid door een fris windje (gelukkig bleef het gans de dag droog) naar Zwevegem-Knokke, waar de vrouwen ons opwachtten.

Samen vatten we de laatste 7 kilometer aan. We werden leuk door de oude spoorwegbedding gestuurd en liepen op de talud boven het Kanaal Kortijk-Bossuit naar het Ortveyebos. Bij de ingang van het Ortveyebos krgen we de keuze natuur (door het bos) of verhard (langs het kanaal). We kozen voor de natuur, ondanks de aankondiging zeer, zeer vuil. Het was een prachtig stukje natuur, het mooiste stukje van de wandeling maar inderdaad zeer modderig. Het was dan ook steeds zoeken naar het ideale pad om de voeten droog te houden. Met moddervoeten bereikten we uiteindelijk het Sint-Pietersbrugje in Moen. Van hieruit brachten rustige wegen ons rond het afvalstort van Moen naar de grote weg van Moen naar Sint-Denijs. We volgden die een tijdje op het fietspad. Een kerkwegel bracht ons uiteindelijk terug naar Sint-Denijs en de startzaal.

De après wandeling was gekruid met veel bekende gezichten, maar ook met enkele chimays. Een waardige afsluiter van een leuke wandeldag met vrienden.

IMAG0001

We verlaten Sint-Denijs over de typische kerkwegels

IMAG0002

Een modderig natuurpad leidde ons naar het Mortagnebos

IMAG0005

Na het bos volgde een rustig verharde weg die ons door het licht golvend landschap naar Zwevegm Knokke bracht

IMAG0006

Eén van de vele vergezichten in dit open landschap

IMAG0007

Een leuke hoeve

IMAG0008

Op het jaagpad langs het kanaal Kortrijk-Bossuit naar de wijk Kappaert te Zwevegem

IMAG0009

Op de lus van de 30kmstappers, leuke paden richting Sint-Lodewijk-Deerlijk

IMAG0010 IMAG0012

De omgeving van Sint-Lodewijk-Deerlijk, ook hier veel kerkwegels

IMAG0011

Op de terugweg naar de controle, nog enkele natuurpaden

IMAG0014

Een minder stuk, de verbinding tussen de controle op de Kappaert en de controle in Zwevegem Knokke. Een rustig verharde weg bracht ons naar de omgeving van de kerk van zwevegm Knokke die je op de foto ziet.

IMAG0016

De laatste 7 kilometer begon met een mooi stukje oude spoorwegbedding.

IMAG0017

We liepen boven op de talud, langs het kanaal Kortrijk-Bossuit

IMAG0018

We zetten koers richting het Ortveyebos

IMAG0019

We kozen voor natuur en verkenden het drassig terrein

IMAG0020

Water in de schoenen vermijden...

IMAG0023

Prachtig natuurpad in een mooi natuurgebied

IMAG0024 IMAG0025

Leuke doorsteekjes

IMAG0026

Duidelijk het mooiste, maar inderdaad ook het  stuk met de meeste modder van het parcours...

IMAG0028

We verlaten het natuurdomein en dalen af naar het kanaal

IMAG0029

Het Sint-Pietersbrugje te Moen

IMAG0030

Rustige wegen brachten ons terug

IMAG0031

Jammergenoeg, ook niet zo rustige wegen (hier op het fietspad langs de grote weg van Moen naar Sint-Denijs) leidden ons naar Sint-Denijs en de aankomstzaal

  

08:50 Gepost door krist in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.