01-02-09

Marche Saint Georges Mons 31/01/2009

Zaterdagmorgen vroeg vertrokken we in Lauwe richting Mons. In de hoofdstad van de provincie Henegouwen richtte de plaatselijke club Marcheur police de Mons hun Marche Saint Georges in. We waren van plan er onze eerste 50km van 2009 te wandelen.

Na enig zoekwerk in het centrum van Mons bereikten we rond 6u45 de impossante startzaal langs de ring rond Mons. Het was er rustig in de startzaal. Weinig volk viel ons op. Terwijl we inschreven en van een kop koffie met een lekkere koek genoten, stroomde veel bekend volk binnen. Nog even groeten en vertrekken. Het was -1°C en gans de dag zou het niet meer worden dan 3°C begeleid van een fris windje.

Direct na de start splitsten de 50en30km wandelaars hun af van de rest. Het was nog pikdonker en het was echt zoeken naar de niet zo nauwkeurig aangebrachte pijlen. Na wat zoekwerk geraakten we op pad, even door een klein park, langs het voetbalveld van RAEC Mons, maar hoofdzakelijk door grauwe, trietse straten in de voorsteden van Mons liepen we naar de controle in Nimy na 3.5km.

We trokken verder. We bleven in de grijze straten rondkuieren, liepen naar het centrum en dwarsten uiteindelijk het kanaal. Na het kanaal bleef het huisje kijken. Het werd dag en de zaklamp verdween in de tas. Als het parcours Franco danig op de heupen begon te werken, kwam de verlossing en werden we Bois Brulé ingestuurd. Het werd een leuke zwerftocht door het bos die uitmondde bij de Royal Golfclub de Hainaut. Verharde wegen brachtten ons van hier snel naar de controle in Erbisoeul. Tijd voor wat rust en een gezellige babbel met Nestor van de Ijsetrippers.

Na de controle was het weer een hele tijd een rechte weg volgen op het voetpad. We dwarsten de Route d'Ath en bleven de baan volgen. Uiteindelijk namen enkele rustige wegen het over en zetten ons af bij Bois d'Hanon, dat we over soms modderige bospaden verkenden. We verlieten het bos en kwamen op de weg van Neufvilles naar Mons terecht. Ik herrinerde mij deze weg uit Paris-Tubize. Ik kwam hier ooit steendood voorbij in de andere richting.... Maar nu voelde ik mij beter...We werden richting Mons gestuurd en zeer drukke wegen brachtten ons terug naar de voorsteden van Mons. We dwarsten opnieuw het kanaal en werden teruggestuurd naar de controle in Nimy.

Wie begreep dit? De parcoursbouwer had zo een moeite gehad om ons uit de agglomeratie rond Mons te krijgen en nu stuurde hij ons terug. Na de controle, wederom dwars door het centrum van Nimy, liepen we terug naar het kanaal dat we even volgden. We kregen een leuke natuurdoorsteek in de berm langs de spoorweg. Wat volgde was een leuk stukje langs een kanaaltje. We rondden volledig Mons, want we zagen voortdurend het belfort aan onze linkerzijde. Onze wandelpad langs het kanaaltje eindigde bij het station. We dwarsten de spoorweg en werden dieper Mons ingestuurd. We wandelden via de Digue de Cuesmes, een grijze typische Borinage straat, naar de controle die opgetrokken was in Hyon. We hadden er 26.5km.In de zeer drukke controlepost was het moeilijk een plaatsje vinden, maar we namen er toch onze middagpauze.

Het was weer een tijdje lopen om uit de voorsteden van Mons te geraken, uiteindelijk bereikten we een terril. Een terril is een kunstmatige berg, die ontstaan is door dat de vroegere steenkoolmijnen hier in deze streek er hun niet gebruikte steenkool of steenafval deponeerden. We klommen de terril op tot halfweg en kregen leuke paden voor de voeten. De terrilwandeling mondde uit bij een spoorweg die we over een natuurpad volgden. Wat ons hier opviel was dat de streek hier niet alleen grauw en grijs is, maar dat er ook zoveel zwerfaval te vinden is en dat zelfs de meeste huizen in hun tuin bergen afval liggen hebben. Leuke paden leidden ons naar Ciply. We klommen op naar het dorpspleintje waar de volgende controle was opgetrokken. Hier stond voor de 50kmstappers een lus van 3km op het programma.

Dit lusje was voor ons het beste stukje van de tocht. Een tegelstraat bracht ons uit Ciply, een heerlijke holleweg nam het over en zette ons af bij een heerlijk natuurpad. Dit pad bracht ons terug naar de controle bij de kerk van het slapend dorpje Ciply.

We daalden van het dorpsplein en volgden even de stroom Le By, die we dwarsten. Een klimmetje leidde ons naar Rue Brunehaut. Een kaarsrechte, saaie weg die we volgden tot in het centrum van Mesvin. Hier stond een leuk rondje rond Mesvin gepland met een leuk natuurpad in het open veld. Na dit rondje kregen we weer minder leuke wegen die ons terugbrachten naar Hyon. We rustten er nog even goed uit voor de laatste 3.4 kilometer aan te vatten. Die brachten ons over rustige wegen terug naar de impossante startzaal.

Onze eerste 50 van het jaar zat er op. We waren ooit in 2004 op deze tocht, die toen startte vanuit Boussu startte  en die had ons toen  maar matig bekoord. Dit jaar viel hij ons opnieuw tegen. Te veel mindere stukken om over een geslaagde tocht te kunnen spreken. Wat we nog altijd niet begrijpen is de ongelukkige opbouw van het parcours...Waarom na alle moeite om uit Mons te geraken er na een tijdje weer na toe trekken om er opnieuw uit te moeten....?

IMAG0005

Na veel grijze straten bereikten we bij het krieken van de dag, de eerste natuurdoorsteek namelijk Bois Brulé

IMAG0006

Het zonnetje zal van de partij zijn.

IMAG0008

De zwerftocht door bois brulé....

IMAG0010

mondde uit bij de Royal Golfclub du Hainaut

IMAG0012

Na de controle was het een tijdje wandelen naar bois d'Hanon

IMAG0014 IMAG0016

De bospaden in Bois d'Hanon

IMAG0018 IMAG0019

IMAG0021

De weg van Neufvilles naar Mons bracht ons terug naar Nimy

IMAG0022

We dwarsten opnieuw het kanaal.

IMAG0023

De kerk van Nimy

IMAG0024

Het centrum van Nimy...waar we jammergenoeg driemaal voorbij kwamen.

IMAG0025

Even langs het kanaal

IMAG0026 IMAG0027

Een leuke natuurdoorsteek door de berm langs de spoorweg

IMAG0028

Rond het centrum van Mons op de boorden van de rive droite du canal du centre

IMAG0030 IMAG0031

We bereikten de terril en klommen tot halfweg

IMAG0032

Leuke paden leidden ons rond de terril

IMAG0033 IMAG0034

IMAG0037

Een mooi zicht op de terril

IMAG0036 IMAG0038

De omgeving van de terril en het vele zwerfvuil....

IMAG0040

De streek rond Ciply

IMAG0041

Het lusje in Ciply....een tegelstraat leidde ons weg...

IMAG0042

een hollweg nam het over en....

IMAG0043

IMAG0045

zette ons af op een leuk natuurpad dat...

IMAG0047A

ons terugbracht naar de controle in Ciply

IMAG0048

Het o zo rustige dorpsplein van Ciply

IMAG0049

Een leuk natuurpad in open veld in de buurt van Mesvin

IMAG0050

De controle in Hyon waar we tweemaal kwamen.

IMAG0052

De laatste loodjes....

IMAG0053

De startplaats, de impossante Vaux hall

 

11:55 Gepost door krist in Algemeen | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

Commentaren

Ik was het voorbije weekend tegen wil en dank gekluisterd aan mijn luie zetel, gelukkig kan ik door jullie prachtige verslagen en foto's toch een stukje meegenieten.
De tocht was misschien niet super maar ik kan je garanderen dat het nog altijd beter is dan niets doen. Je zou er de muren van oplopen.
Tot ergens te lande, Wim

Gepost door: Wim | 02-02-09

De commentaren zijn gesloten.