18-01-09

Hezerheidetocht Schaffen 17/01/2009

Het treinavontuur van vorige week was danig meegevallen, dat we zaterdag opnieuw met de trein op pad trokken. Om 6u01 namen we de trein in Wevelgem en na drie overstappen (Brussel-Zuid, Leuven en Aarschot) bereikten we het station in Diest. Daar stond de sympatieke voorzitter van de wandelclub VOS Schaffen ons op te wachtten om ons naar de startzaal van de Hezerheidetocht in Schaffen te brengen (waarvoor onze dank).

Schaffen is een deelgemeente van Diest. Het ligt op de overgang van de Kempen naar het hageland. Schaffen is vooral bekend omdat de kazerne en het opleidingscentrum van het Belgisch leger voor parachutisten er gevestigd is op het  militair vliegveld, aangelegd door het Duitse leger tijdens de Eerste Wereldoorlog.

Rond 8u45 kwamen we aan in startzaal, de Gildenzaal. Na het versterken van de innerlijke mens trokken we op pad voor het parcours van 31km. Het eerste stuk was een lus van 9km uit de startzaal. Rustige wegen brachten ons uit Schaffen en na het dwarsen van de weg naar Tessenderlo doken we de natuur in. Een heerlijk onverhard pad bracht ons bij een klein kasteeltje omgeven door mooie vijvers. We verlieten het brede pad voor een heerlijk natuurpad dat ons door het natuurreservaat de Schans bracht. Na onze doorsteek bereikten we al snel het volgend natuurpad dat opklom en uitmondde aan de rand van het vliegveld. We rondden het vliegveld over heerlijke zandwegen. We beklommen de Lazarijberg en daalden naar de grote weg die we even volgden tot Schoonaarde. Een verhard pas leidde ons naar de ingang van de kazerne. Rustige wegen bracht ons terug naar de overvolle startzaal. Kris Hazenbosch, lid van de plaatselijke club, nam van de gelegenheid gebruik om wat reclame te maken voor zijn 100km die hij inricht op 30/04/2009.

Na een korte pauze verlieten we de drukte en zochtten we opnieuw de rust van de natuur op. Snel maakten de verharde wegen plaats voor een een onverhard pad langs de veldbeek. We dwarsten de grote weg naar Beringen en liepen door een boomkwekerij. Een rustige weg bracht ons  verder richting bos en natuur. Zandwegen leidden ons naar de Hertenrodeberg waar we een heerlijke bosdoorsteek voor de voeten kregen. Vanuit het bosje was het nog even wandelen om de volgende controle in Meldert te bereiken na een vijftiental kilometer.

Van hieruit stond een lus van 8.7 kilometer geprogrammeerd. Een heerlijk natuurpad bracht ons direct na de controle naar het centrum van Meldert. Het begon lichtjes te regenen. We volgden eventjes een grote weg om een heerlijke onverharde holle weg te bereiken. We verlieten uiteindelijk de holle weg en kregen, een voor ons, minder stuk van het parcours voorgeschoteld. Een brede verharde weg in de vallei van de Zwarte beek. Nog steeds op verharde wegen beklommen we de Venusberg waar de natuur het weer overnam. Een heerlijke afwisseling van bos- en natuurpaden bracht ons geleidelijk terug naar het centrum en de controle in Meldert. Tijdens de lus waren we op pad geraakt met wandelvrienden uit Merksem en voor de rest van de dag trokken we samen verder.

Het laatste stuk was er één van een goeie 6 kilometer, maar zeker niet het minste stuk van het parcours. We verlieten Meldert en werden dadelijk op enkele veldwegels getrakteerd. We dwarsten de grote weg en werden heerlijk door het bosrijk gebied van Bakel en Hees gestuurd. Genietend bereikten we de Barenberg waar de kleinere afstanden ons vergezelden en van waaruit we snel ook weer de startzaal in Schaffen bereikten.

Na een degelijke tocht kaartten we nog even na in de startzaal bij een heerlijk biertje. Bijna 1500 wandelaars, wat toch veel is voor een zaterdagtocht, hadden genoten van deze tocht. We hadden ook geluk gehad met het weer, de aangekondigde regen beperkte zich tot een minimum. Uiteindelijk brachtten ons Antwerpse wandelvrienden ons terug naar het station van Diest. Van waaruit we probleemloos terugspoorden naar onze wagen in Wevelgem. Weeral een geslaagd avontuur zat er op...

IMAG0001

De eerste onverharde wegen...

IMAG0003

mondden uit op deze heerlijke omgeving van vijvers en...

IMAG0004

een klein kasteeltje

IMAG0005

IMAG0006

Dit leuke onverharde pad...

IMAG0007

bracht ons door natuurreservaat de Schans

IMAG0009

IMAG0010

We klommen over natuurwegen...

IMAG0011

om het vliegveld van Schaffen te bereiken

IMAG0012

Zandwegen langs het vliegveld

IMAG0013

Ingang van de kazerne te Schaffen

IMAG0014

Terug bij de kerk van Schaffen na een eerste lus van 9 kilometer

IMAG0015

Opnieuw op pad over onverharde wegen langs de veldbeek

IMAG0016 IMAG0017

IMAG0018 IMAG0019

De bosrijke omgeving van Hertenrodeberg

IMAG0020

IMAG0021

Vertrokken voor een lus van 8.7 kilometer vanuit Meldert

IMAG0022

Een prachtige holle weg..

IMAG0024 IMAG0025

Via de holle weg bereiken we de Venusberg die we via de verharde weg opklommen

IMAG0027

Boven op de venusberg doet natuurpunt er alles aan om de eeuwenoude heide die in Limburg op vele plaatsen bedreigt wordt, te behouden.

IMAG0028

Boven op de venusberg kregen we opnieuw natuurpaden voor de voeten..

IMAG0030

We werden heerlijk teruggeleid naar Meldert.

IMAG0032

De afdaling lag er hier en daar wat drassig bij

IMAG0033

Begonnen aan de laatste 6 kilometer

IMAG0036

Heerlijk door het bosrijkgebied van Bakel en Hees

IMAG0037

IMAG0038

  

11:03 Gepost door krist in Algemeen | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

Commentaren

Zeer goed verzorgd en als geschiedenis een goede bron.

mijn e mail:jpaessens@gmail.com


hopelijk nog meer en vriendelijke groeten
John Paessens

Gepost door: Paessens J.G. | 11-06-11

De commentaren zijn gesloten.