10-11-08

Panoramatocht De Klijte 09/11/2008

Daags na onze thuiskomst uit Benalmadena koos Franco ervoor om de was en de strijk te doen. Ik trok dus alleen op pad. Mijn keuze viel op de panoramatocht van de Heuvellandstappers, met start in De Klijte. Het piepkleine dorpje is een ideale uitvalbasis om de streek van het heuvelland te verkennen.

Ik was vandaag bij de vroege vogels en vertrok al om 7 uur uit de startzaal. Het was nog donker buiten. We werden direct uit De Klijte geleid en rustige golvende wegen bezorgden ons een mooi zicht op de lichtjes op de flanken van de Kemmelberg. We wandelden rond de Scherpenberg en op het ogenblik dat wij dachten toch naar de top te moeten, werden we via een onverhard pad richting Loker gestuurd. In Loker was de eerste rustpost. De stoere, vierkante, goed verlichte kerktoren deed dienst als vuurtoren en was dan ook het baken waar ik mij op richtte om na een goeie 5 kilometer de controle te bereiken. Wanneer ik de controle bereikte, gingen de lichten van de kerk symbolisch uit. Het werd dag en het fototoestel kwam boven.

Na de stempelpauze kon de tocht echt beginnen. Dat vond de parcoursbouwer toch. Een weide doorsteek en een onverhard pad leidde ons naar boven op de flanken van de Rode berg. Boven kregen we een prachtig zicht op Loker. We doken het bos in via de parking van het verlaten domein Kosmos. De boshyacinten van enkele maanden terug hadden plaats gemaakt voor een kleurpallet van vallende bladeren. We daalden enig mooi af in het bos. Een plankenpad leidde ons uit het bos en naar een nieuw aangelegd natuurdomein. Op drassige graspaden daalden we de Baneberg af, om bij een bungalowparkje rechts af te draaien. Een vettige weidedoorsteek bracht ons vervolgens bij de weg van Westouter naar Loker, die we dwarsten. We klommen langs de andere zijde op en kregen een zeer mooi zicht op Reningelst. Al snel nam een boerenwegel het over en zette ons af bij een enig mooi pad langs een beek. Uiteindelijk bereikten we het voetbalveld van Westouter en ook snel de controle, in de traditionele startzaal van de Elfbergentocht.

IMAG0034 IMAG0035

IMAG0036 IMAG0037

IMAG0038 IMAG0039

IMAG0040

IMAG0041

Na de controle werden we over het dorpsplein van Westouter op pad gestuurd. Een rustige weg bracht ons bij de splitsing, van waaruit de 32km wandelaars  een aparte lus wandelden. Een onverharde klim bracht ons verder en bij een oude grenspaal doken we Frankrijk binnen. We werden getrakteerd op heerlijke panorama's, die ons voortdurend de nabij gelegen Catsberg (met zijn typisch klooster en antenne) lieten bewonderen. Even moesten we ons aandacht wegnemen van de panorama's, want we werden getrakteerd op enkele modderige stroken. Na het overwinnen van de modder brachten rustige wegen ons terug naar het centrum van Westouter en de controle.

IMAG0042

IMAG0043

IMAG0044

IMAG0045 IMAG0046

We liepen vanuit Westouter centrum opnieuw naar de splitsing, nu niet rechts richting Frankrijk maar links, waar we op een natuurpad (nogal glibberig door de regen van de  voorbije dagen) opnieuw de Baneberg beklommen. Boven dwarsten we de grote weg op de Zwarte berg en doken heerlijk mooi de natuur in achter de cafes. Een recent aangelegd bruggetje en een steile trap waren de inleiding voor een volgende afdaling die ons naar een kasteeltje bracht. Net voor het kasteeltje klommen we in een zompige weide opnieuw naar boven. Uiteindelijk nam een verharde weg het over en bracht ons opnieuw tot bijna op de top van de Baneberg. Van hieruit werd de afdaling ingezet over rustige wegen naar de controle in Loker. Die we bereikten na heerlijke, maar pittige 7 kilometer.

IMG_5205_resize IMG_5211_resize

Bij het vertrek uit Loker stonden er nog 5.6 kilomter op het menu. We werden op identieke manier uit Loker geleid maar trokken bij de splitsing niet richting Rode berg, maar wel richting Scherpeberg. We werden eerst nog eens herinnerd aan de naam van de tocht (panoramatocht) met een prachtig zicht op de Kemmelberg, maar werden vervolgens over een vettig pad naar de top van de Scherpenberg gejaagd. Na de Scherpenberg dwarsten we de weg. Een heerlijk natuurpad en een hoevedoorsteek zetten ons af op rustige wegen die ons terugleidden naar de startzaal. Die ik bereikte na een heerlijke tocht rond 11u10.

IMAG0054

IMG_5220_resize IMAG0056

Deze tocht had nogmaals duidelijk gemaakt, hoe mooi de streek rond het Heuvelland wel is. Ik vergeet er wel bij te vermelden dat de Heuvellandstappers er ook steeds wonderwel in slagen om ons dat te tonen. Ze zorgden weer voor een goed opgebouwde tocht met veel variatie. Steeds kiezen ze voor een ander parcours, maar steeds blijft het ons bekoren. De herfstkleuren zorgden voor een extraatje, gelukkig bleven de hemelsluizen dicht.

 

16:20 Gepost door krist in Algemeen | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook |

Commentaren

Ik heb genoten van het verslag uit Heuvelland. Ik hoop dat jullie een prachtige week hebben beleefd aan de Costa del Sol.
Groeten

Gepost door: ivan | 10-11-08

Prachtig verslag en foto's en inderdaad een wondermooie streek.
Didier en Karine

Gepost door: Didier | 11-11-08

De commentaren zijn gesloten.