05-05-08

2de dag 100km van Ieper 03/05/2008

Franco beslist nog een dagje van de zon te genieten aan zee. Ik start dus alleen rond 7u50 voor de volle 50km. De organisatoren kondigen deze dag als de koninginnerit aan met beklimmingen van de West-vlaamse en Frans-Vlaamse heuvels. Ik kijk dan ook met spanning uit wat men ons te bieden heeft. We worden na de start langs de Ieperse vestingen gestuurd en bereiken al snel het station. De Dikkebusseweg en de wijk ter Olmen wijzen de weg naar het recent toegankelijk gemaakt 'Tortel-speel-bos'. Dat we volledig doorkruisen om de eerste controle te bereiken bij Dikkebusvijver.

vijver2 vijver3

Na de controle lopen we langs de vijver in een heerlijk zonnetje. We verlaten de vijver en lopen richting Kemmel. Net wanneer we de Kemmelberg goed in het vizier krijgen stuurt men ons de andere zijde uit richting De Klijte.

IMAG0024 IMAG0025

Via enkele mooie onverharde paden bereiken we De Klijte. Net voor het dorp worden we links gestuurd en via een stevige afdaling en dito beklimming bereiken we de grote weg. Deze begeleidt ons naar een mooi natuurpad dat uitmondt boven op de Scherpenberg. Via een zeer mooie doorsteek bereiken we de controle in hoeve 'van Meenen'. Direct na de controle bereiken we de rand van Loker en de voet van de Rode berg. We lopen rond de berg en beklimmen via een mooi verhard pad de Vidaigneberg. Als we uiteindelijk denken toch naar de top van de zwarte berg te gaan, worden de 50km stappers niet naar boven gestuurd maar rechtsaf richting Westouter.

IMAG0026 IMAG0027

IMAG0030 IMAG0031


Na de afdaling richting Westouter in de soldatenstraat (toepasselijk voor deze tocht). Klimmen we opnieuw om een zeer mooi zicht te krijgen op Rode, Zwarte maar ook Catsberg. Deze beklimming mondt uit op het Rodebergwandelpad, die ons in Frankrijk brengt. Na een stevige weideklim komen we aan in de controle. Een partytent op de flank van de Zwarteberg fungeert als controle, maar biedt ook een adembenemend mooi uitzicht.

Na de controle duiken we eventjes het bos in en dalen we af. We hebben een mooi zicht op de franse gemeente St-Jans-Cappel.

IMAG0033 IMAG0034

We dalen af tot bij St-Jans-Cappel om vervolgens opnieuw naar boven te klimmen, eerst verhard later door het bos onverhard. Als beloning ligt de controle boven op de Zwarte berg in café "Aux Touristes" waar veel wandelaars genieten van een welbekende Picon.

Ik laat de Picon echter voor wat het is en trek direct verder. We verlaten direct de grote weg en trekken onverhard onder de kabelbaan naar de voet van de Molenberg en vervolgens door een enig mooi stukje natuur, langs de Douvebeek richting Loker. We wandelen niet tot in Loker maar achterdoor en bereiken op een hoeve de volgende controle.

Na de controle lopen we richting Dranouter en worden we opnieuw getrakteerd op heerlijke natuurdoorsteken.

IMAG0036 IMAG0037

 

Eenmaal de omgeving van Dranouter bereikt, verminderen de onverharde wegen. Waarschijnlijk werd de parcoursbouwer geremd door de Rally van de Monteberg en gaat de tocht verder over meestal verharde wegen en niet over maar langs de Kemmelberg. We bereiken dan ook op deze wijze Kemmel. Tijd voor een cola met  nog 10km te gaan.

Bij het verlaten van Kemmel krijgen we nog een mooie dreef voorgeschoteld maar vervolgens moeten we het stellen met kleine rustige wegen. We bereiken dan ook zonder veel problemen Voormezele. Van waaruit we de laatste 3 kilometer aanvatten. We passeren de Kazerne en worden opnieuw op een ijsje getrakteerd en lopen via de vestingen terug naar de startzaal die we rond 14u50 opnieuw bereiken. Een bruine Tongerlo lest mijn dorst na de inspanning. Het is genieten van het zonnetje op de terras aan de startzaal.

De koninginnerit heeft mij bekoord. Jammer van de laatste 15 kilometer, anders konden we spreken van een zeer mooie tocht. Maar ik hoor dat de organistoren morgen ook nog mooie stukken in petto hebben. Dus kijken we opnieuw met verlangen uit naar morgen...

21:17 Gepost door krist in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.