22-04-08

Driedaagse kaaswandeltocht zonnebeke 19/04/2008

Franco speelde al een tijdje met het idee waar eens een 50 kilometer te wandelen. Aangezien er in Zonnebeke, dicht bij de deur een 50 km was, en we  een mooi, vlak en bosrijk parcours verwachten, beslisten we het er op te wagen.

Rond 6u15 bereikten we de startzaal. Na een lekkere kop koffie met een heerlijke koffiekoek vertrokken we rond 6u30. Een woonwijk met enkele wandelpaden bracht ons op de rand van Zonnebeke. En al gauw bereikten we het Doelbos. Eerst langs en dan door het bos, over de autosnelweg en via een mooie onverharde weg achter de Nonnebossen bereikten we het gehucht de Zandberg na een kleine 7 kilometer.

Na de controle passeerden we Bellewaerde. We dwarsten de weg Menen-Ieper en doken de gasthuisbossen in.We kregen afwisselend bos en weiden gescheiden door enkele draaipoortjes

IMAG0002 IMAG0004

IMAG0005 IMAG0006

Al gauw bereikten we het gehucht "het Zwarte Leen". Franco begon zich thuis te voelen, want we waren heel dicht bij haar geboorteplaats de Molenhoek in Zillebeke. Het was dan ook een persoonlijke gids die mij begeleidde door het Zwarte Leen en de Molenhoek. Ik werd perfect op de hoogte gebracht wie waar woonde en waar wat gebeurde. Al snel bereikten we het Molenbos, vandaag de dag volledig ingepalmd in het domein de Palingbeek.

IMAG0007 IMAG0008

IMAG0009 IMAG0010

We dwarsten het Molenbos en bereikten al snel de mooie controle in het Domein de Palingbeek. Tijd voor koffie en een leuke babbel met de parcoursmeester Bart en zijn assistent Eddy.

Na de koffie stond er een lus van 7.6km op het programma.

IMAG0011

IMAG0012 IMAG0014

We werden direct opnieuw het domein de Palingbeek ingestuurd. We klommen een talud op die ons dieper in het domein bracht en via een gigantische trap daalden we af om langs de vroeger aangelegde vaart Komen-Ieper te wandelen.

IMAG0016

IMAG0017

IMAG0020

Uiteindelijk verlieten we het domein bij de "entrepot", dwarsten de baan en werden direct een nieuw natuurdomein ingestuurd namelijk de Vierlingen met zijn mooie kraterputten. We dwarsten dit volledig domein en werden dan ook rond de putten gestuurd.

IMAG0022

IMAG0024Bij het verlaten van het domein de Vierlingen staan we plots voor het geboortehuis van Franco (foto linksonder). We nemen natuurlijk een foto, dwarsen de baan en worden weer het domein de Palingbeek ingestuurd maar nu door de hoofdingang. We volgen deze ingang een tijdje. Vervolgens worden we rechts opnieuw in de natuur gestuurd en bereiken we opnieuw het Molenbos en snel ook weer de controle. We hebben 22km, tijd voor een heerlijke kom soep en wat rust.

IMAG0025 IMAG0026

IMAG0027

Na de controle gaan we verder het domein de Palingbeek verkennen. Opnieuw de talud op maar nu naar de andere zijde. We bereiken de vaartstraat. Dwarsen de vaart en volgen de vaart aan de andere zijde van daarnet.

IMAG0028

IMAG0029

Na een tijdje verlaten we de vaart, dwars door het golfterrein. We bereiken  op weg naar Hollebeke een nieuw stuk bos. Ondanks het feit dat we hier al regelmatig doorstapten merkten we beiden op dat we eigenlijk niet weten hoe dit bos heet. Na deze mooie bosdoorsteek, worden we in een wijde boog over kleine verharde wegen naar Hollebeke gestuurd. Het begint te regenen. In de controle staat ons bagage ons op te wachten. Franco verandert van kousen en schoenen. We drinken een cola met een lekker stuk rijsttaart en zijn weer klaar voor de laatste 21 kilometer.

We dwarsen Hollebeke en worden opnieuw een mooi natuurdomein ingestuurd de Katteputten.

IMAG0030

IMAG0031

IMAG0032

Na het verlaten van het natuurdomein bereiken we opnieuw "den entrepot" we duiken nu niet de Vierlingen in, maar gaan richting het Voddenkasteel. Tijdens de beklimming richting kasteel worden we links afgestuurd door een mooi stuk bos. We dwarsen de weg  en bereiken aan de overzijde de Gasthuisbossen. Die we volledig doorkruisen en alleen eventjes verlaten voor een controle in een loods. Krist vind zijn controlekaart niet meer, wat tot lachwekkende toestanden leidt... uiteindelijk zat ze in zijn broekzak.

Nog 15 km en de hemelsluizen gaan steeds meer open. Het parcours blijft bekoren en de stroken bos volgen elkaar in recordtempo op. Uiteindelijk klimmen we naar de Everzwijnhoek en dalen we over mooie kleine onverharde wegen richting Geluveld. Waar we een laatste keer rusten.

IMAG0033

IMAG0034Tijd om onze aangeboden Trappist te nuttigen. Franco haalt de voeten nog even uit de schoenen en meldt me dat ze de vermoeidheid begint te voelen. We nemen goed onze tijd in de controle en vertrekken voor de laatste 7 kilometer.

Een mooi pad achter de kerk en enkele rustige wegen zetten ons opnieuw af in het Doelbos, dat we langs de andere zijde van deze morgen volledig doorkruisen om het te verlaten bij cafe De Dreve. Wanneer iedereen denkt dat we alle natuurwegen hebben gehad stuurt de parcoursmeester ons nog door een boerderij en via een mooi natuurpad staan we bij de startzaal zonder het goed te beseffen.

We hebben ervan genoten. Het was een zeer mooie tocht, ondanks het feit dat we de streek zeer goed kennen. De controles en de bevoorrading waren zeer verzorgd.

Franco deed het schitterend. Ze verteerde de 50km heel goed. Zondag genoten we nog na aan zee van onze leuke zaterdag en wandelden we niet.
Ze schreef dan ook trots in haar wandelboekje : "Ik heb vandaag weer een 50km gestapt na een lange tijd. Het is zeer goed gegaan. Ik was zeer tevreden, ook het parcours was zeer mooi."

 

18:51 Gepost door krist in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.