25-03-08

Dwars door de Frontstreek Ieper

Was ik zaterdag alleen op stap vandaag zondag 25/03/2008 is Franco er opnieuw bij als we in het VTI van Ieper van start gaan voor 26 kilomter dwars door de Frontstreek. Een tocht georganiseerd door wandelclub Nooit Moe Boezinge.

De tocht trekt zich rustig op gang in het oostelijk deel van de stad Ieper om na een tweetal kilometer op de mooie markt van Ieper uit te monden. Het sein om het niveau van de tocht direct te verhogen. We piepen even naar de Lakenhallen maar worden de andere kant uitgestuurd namelijk richting de Menenpoort.

meensepoort320

Gekend voor zijn lastpost en zeker niet onbekend bij de vele Britse toeristen. Dit merken we dan ook al, zondagmorgen 9u30 en nu lopen er hier al een tiental Engelse toeristen rond met hun fototoestel. Maar we zijn er niet om te... maar wel om te wandelen en dat maakt de parcoursmeester duidelijk. Hij stuurt ons door het Hoornwerk over een mooi stukje natuur met enkele modderige stroken. Van hieruit kregen we een eerste mooi zicht op de in de zon badende Vaubanvastingen rond Ieper.

Vestingen

We besluiten dan ook unaniem Ieper is toch een mooi stadje. En deze woorden komen steeds terug in onze gedachten als we eerst langs en vervolgens op de vestingen wandelen.

Onze droom wordt even onderbroken voor de controle in het parochiaal centrum in de Sint-Pieterswijk, maar herbegint als we bij de Rijselpoort

Rijselpoort

de andere zijde van de vestingen worden opgestuurd. Zo bereiken we in het zonnetje, nu en dan vergezeld van een fris windje, via de wandelpaden op de vestingen de zijkant van het station en worden we richting Dikkebus uitgestuurd.

Rustige wandelwegen brengen ons langs het Frezenbergklooster naar het vijverbeekpad. Dit mooi pad langs de vijverbeek begeleidt ons tot op de grote weg een 500 meter voor de controle in Dikkebus na 13 kilometer. Waar we genieten van een lekker kopje soep.

Een lus van 6 kilometer staat nu op ons menu. Na het centrum van Dikkebus worden we niet richting vijver uitgestuurd maar naar de andere zijde. Waar rustige wegen ons afzetten bij een mooie weidedoorsteek. De hemel kleurt zwart, het zonnetje heeft plaats gemaakt voor onweersdreiging. Hoe  lang houden we het nog droog? Maar de pracht van de tocht doet ons de onweersdreiging vergeten en leidt ons terug naar het centrum van Dikkebus

zicht1-350


Nu worden we wel richting Dikkebusvijver gestuurd. Een mooie kerkwegel zet ons af aan de vijver. We lopen langs de vijver tot aan een brugje en een mooi pad dat uitmondt aan de deur van de controle. Een laatste maal rusten om straks de laatste 6 kilomter aan te vatten.

vijver2
 

Het laatste stuk begint met rustige wegen en laat ons vervolgens de rest van het vijverbeekpad zien. Om te eindigen met de wandelpaden in de woonwijk voor het VTI te Ieper. Het is stilletjes begin regenen, maar dit deert ons niet. We hebben genoten van deze tocht.

Meestal zijn de tochten bij deze club zeer verzorgd (zeker de controles) maar nu was het parcours ook nog af. Tevreden trokken we terug richting kust, waar we de rest van het weekend zullen doorbrengen.

vijver3

 

 

18:46 Gepost door krist in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

LENTETOCHT ZEDELGEM

Op zaterdag 22 maart 2008 staat op ons wandelprogramma een lange afstandswandeling gepland. Daar we er een week-end zee aan combineren, is er keuze tussen Zedelgem en Beauvoorde. Aangezien er sneeuw, hagel en regen wordt aangekondigd, haakt Franco in de loop van de week af en beslis ik alleen naar Zedelgem te gaan voor 50 kilometer.

Enkele jaren terug waren we hier ook van de partij. Dan startten we echter op een andere plaats. De keuze om in de Groene Meersen te starten is een ideale zet, meer parkeermogelijkheid en een ideale accomodatie om te starten. Het was rond 6u30 als ik aan de zaal aankwam, waar ik eerst ontbeet om vervolgens rond 6u45 te vertrekken.

groenemeersen

Het weer was beter dan verwacht geen regen, maar een fris windje vergezelde me de eerste kilometers. Enkele wandelpaden in een wijk brachten me direct op de rand van Zedelgem en op de eerste natuurdoorsteek, die duidelijk de regen van de voorbije dagen niet had kunnen verwerken. Via een klein stukje industrie kwamen we op het Klytepad dat ons meestal over verharde verkeersarme wegen terug naar het centrum van Zedelgem bracht voor de eerste controle na een 8-tal kilometer.

Van hieruit wandelden we naar een wijkje dat we doorkruisten om op de oude spoorwegbedding de Vloetemveldzate uit te komen, die we volgende naar ons eerste stuk en zeker niet ons laatste stuk bos, namelijk Vloetemveld. We dwarsten het bos. Enkele dreven brachten ons in Snellegem waar de 2de tweede controle ons opwachtte na 15 kilometer.

Een wirwar van zandwegen, wandelpaden in residentiele wijken, bosdoorsteken en natuurpaden brachten ons in Varsenare waar de 3de controle gehouden werd in de mooie zaal de Varens. Niet voor het eerst hield een wandeltocht hier controle.

Na de controle werden we enorm verwend. Eerst kregen we het domein Beisbroek, met zijn typische sterrenwacht. Vervolgens het domein Tudor, met zijn prachtig kasteel en vervolgens zette het Tillegembos de kers op de taart. Zo'n prachtig stuk moest dan ook een imposante controle hebben en daarvoor zorgde de organisatoren door de controle na 30 kilometer in het kasteel van Tillegem te leggen.

domeinen_tillegem1domeinen_tillegem2domeinen_tillegem3

We vertrokken langs de andere zijde van het kasteel en nog een hele tijd liet het domein van het Tillegembos ons zijn natuurpracht bewonderen. Nu en dan kregen we een bui te verwerken (regen, smeltende sneeuw en hagel)maar deze konden ons niet deren. We wandelden verder en bij het verlaten van een tunneltje onder de autosnelweg stonden we plots voor het Lac van Loppem. Dit lac vergezelde ons wat, voor we een nieuwbouwwijk indoken en zo het centrum van Loppen bereikten voor een volgende controle.

Loppem heeft naast zijn Lac ook een kasteel, een neogotisch bouwwerk gelegen in een mooi domein en dat liet de parcoursmeester dan ook direct na de controle zien.

kasteel loppem


We verlieten het kasteeldomein en rustige wegen brachten ons langs de snelweg richting volgend bosgebied namelijk Merkemveld. We kregen maar een klein stukje Merkemveld te zien, één van de vorige tochten bezorgde me meer mooie plaatjes in dit bos. Maar niet getreurd we moeten terug naar de startzaal. En bereiken via het station van Zedelgem al snel de laatste controle.

Van hieruit gaan we via de industriezone terug naar de spoorwegbedding en richting startzaal. De parcoursmeester laat ons echter nog een extra natuurstukje zien, zodat we ons kilometers zeker bereiken. Maar al gauw staan we terug waar we vertrokken. De klok wijst 13u25. tevrden over de conditie, een goeie training om volgende week 100 kilometer te stappen in Welkenraedt.

De tocht viel zeker niet tegen. Veel bos, mooie paden, veel afwisseling zoals we het willen. Onze verwachtingen werden volledig ingelost ondanks dat we dit gebied in de voorbije jaren plat gewandeld hebben. En de weergoden waren ons ondanks alles zeer gunstig gezind.

18:13 Gepost door krist in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

19-03-08

Paardenvisserstocht te Oostduinkerke

Daar we vorige week niet  kozen voor de kust en de Picontocht, was ons keuze deze week zeer snel gemaakt. De paardenvisserstocht ontbrak al enkele jaren op ons programma, dus was het tijd om de Stormvogels een bezoekje te brengen.

De weermannen voorspelden weinig goeds. De weergoden zouden op zondag voor bakken regen zorgen en ze zouden de wind tot 6 beaufort laten blazen aan de kust. We lieten het niet aan ons hart komen en vertrokken richting Oostduinkerke onder een druilerige regen.

De startplaats is de feestzaal Witte Burg net naast de bakstenen Sint-Niklaaskerk, voor vele wandelaars gekend als het traditioneel startpunt van de eerste dag van de vierdaagse van de Yzer. In de startzaal bestudeer ik het de plan en de afstanden grondig. We kiezen voor de 32 kilometer, maar bekijken ook de mogelijkheden om in te korten ingeval de hemelsluizen te geweldig opengaan.

Rond 9 uur gaan we van start. Enkele rustige, licht golvende lanen brengen ons van de startzaal naar de zeedijk. Eénmaal de zeedijk bereikt wandelen we richting Nieuwpoort. We passeren de afschuwelijk hoogbouw de twenty-one en verlaten direct de bebouwing om de duinen in te duiken.

800px-Oostduinkerke_-_Ter_Yde

 

De zeebermduinen laten ons genieten van een prachtig panorama op de rustige Noordzee met de haven van Nieuwpoort in de achtergrond, stilte voor de storm merken we voorzichtig op. Want voor het ogenblik geen enkel teken van regen of wind. De zeebermduinen begeleiden ons naar het natuurreservaat Ter Yde, dat we volledig doorkruisen op prachtige zandwegen. We dwarsen de Koninklijke baan en zetten onze natuurtocht verder aan de andere zijde. We bereiken Groendijke en worden richting Nieuwpoort gestuurd. Net op het ogenblik dat we de controle verwachten in centrum Nieuwpoort, stuurt de parcoursmeester ons over de parking van taverne Matuvu de duinen in. Een prachtig stukje "brousse"-duinen. Blijkbaar niet veel bewandeld maar wonderschoon. Dit avontuurtje eindigt bij het verlaten van de duinen aan de controle juist naast Sunparks.

foto1797

We hebben nog maar een 7-tal kilometer gewandeld. De volgende controle is op 5 kilometer, dus beslissen we door te gaan. We lopen langs Sunparks en bereiken al snel het Hannecartbos. De sporen van de regenval van de vorige nacht en dagen zijn hier duidelijk te merken. Maar we wandelen op mooie wandelpaden dwars door dit mooi stukje natuur.

bossen_aan_de_kust_1

 

We verlaten het Hannecartbos en bereiken direct de plaatsduinen. Die we via enkele zeer pittige duinbeklimmingen en dito afdalingen doorkruisen. We komen weer samen met de andere afstanden en bereiken de controle in het Visserymuseum te Oostduinkerke. Het is er zeer druk in de controle, toch besluiten we beiden een cola te drinken. We zijn duidelijk te dik gekleed. We verwachtten storm en regen, maar die blijft uit en het veel klim- en daalwerk doet ons lekker zweten.

Na een deugdoende rust vertrekken we opnieuw. Al snel bereiken we de achterkant van de startzaal en betreden we het natuurgebied de Doornpanne. Meestal dwarsen we dit gebied op het  goed aangelegde schelpenpad, maar dezemaal stuurt men ons dwars door het begrazingsgebied. Ezeltjes vergezellen ons in deze speurtocht dwars door de natuur en langs enkele mooie vijvers.

P1010060

Via een poortje bereiken we opnieuw het schelpenpad dat direct oploopt naar de top van de Hoge Blekker, met zijn 33,5 meter de hoogste duin aan de kust. Hier worden we niet over de asfaltweg gestuurd om af te dalen maar klimmen we naar het hoogste punt langs de Panoramalaan, waar we een adembenemed zicht hebben op de streek.

P1010073

Het is even tijd om echt te genieten. Door het mulle zand dalen we de Hoge Blekker af en een klein stukje Noordduinen zet ons af in de controle de leefschool "de letterzee". Een heerlijk ruime controle waar we tijd nemen voor een boterham met een heel lekkere kom soep. We hebben bijna 19 kilometer, de regen blijft uit dus beslissen we de lus van 8,5 kilometer aan te vatten. Collega wandelaars vertellen ons dat het een mooie lus is met wederom veel "zand"werk.

We worden langs de markt en de kerk van Koksijde op weg gezet naar het gehucht Ster der Zee. Dat we bereiken via een tunnel onder de Koninklijke baan. Vanaf Ster der zee lopen we op de zeedijk naar Sint-Idesbald. Vanuit "baaltje" (populaire naam voor Sint-Idesbald) worden we op de grens met De Panne de prachtige Houtsaegerduinen ingejaagd. Het mooie zandpad eindigt in een mooie villawijk, die we doorkruisen richting Noorduinen. Het volgend natuurgebied, dat door de beheerswerken van de laatste jaren er nog mooier uitziet. We lopen

4cdacfe1-cdb3-8244-60ea-fd69b2656886

langs de Zuidabdijmolen over het GR-pad terug naar de controle. Tijd voor koffie met een stukje cake. Nog eens goed uitblazen, klaar voor de laatste 6 kilometer. We worden direct de winkelstraat van Koksijde ingestuurd, we zijn wat verrast na al deze mooie natuur. Maar al snel verlaten we de winkelstraat en via een ommetje achter het casino bereiken we al snel de zeedijk, die ons begeleidt naar de Schipgatduinen. Opnieuw klim en daalwerk in dit mooi duingebied.

800px-Koksijde_Schipgatduinen

We verlaten de Schipgatduinen bij het gekend bootrestaurant de Peniche. We naderen het eindpunt. maar als toemaatje krijgen we nog de Witte Bergduin aangeboden, een flinke beklimming en een pittige afdaling als afsluiter van deze heerlijke wandeling die grotendeels droog verliep.

De startzaal zat barstensvol, niet minder dan 12 bussen waren komen opdagen. Ik denk dat ze het hen niet beklaagd hebben. Het was een heerlijk 4 sterren tocht met enorm veel mooie natuurdoorsteekjes en goed verzorgde controles. Ik kan dan ook niet anders dan de Stormvogels te feliciteren met hun prachtig werk. We hebben er van genoten en hadden geluk met het weer. Het vele klim en daalwerk in het zand echter zorgden ervoor dat we ook in onze benen duidelijk voelden dat we 32 kilometer gewandeld hadden.

 

 

 

14:26 Gepost door krist in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

10-03-08

Kriek en mattentocht te Herne 9 maart 2008

De keuze op de Westvlaamse wandelkalender was groot : De Panne, Rollegem, Vlamertinge, Kortemark. Stuk voor stuk tochten die de voorbije jaren al eens op onze agenda stonden. Plots zagen we dat er een tocht was in Herne (Vlaams-Brabant). Aangezien we al een tijdje met het idee speelden de Marktrotters met een bezoek te vereren, omdat we al veel goeds hoorden over hun tochten in het Pajottenland, kozen we om deze week daar te gaan wandelen.

De weermannen kondigden regenweer aan, maar we lieten ons niet overtuigen en vertrokken rond 7u30 in Lauwe met fikse regenbuien. Gelukkig hoe dichter we bij Herne kwamen, hoe minder het ging regenen. Het was dan ook droog maar winderig als we na een uurtje bollen Herne bereikten.Een zeer ruime startzaal verwelkomde ons. Tijd voor ons ontbijt, de koeken smaakten heerlijk. Alleen jammer dat hier geen wandelprijzen gehanteerd werden voor de drank. 1,3 Euro voor een koffie lijkt me toch wat veel. Vorige week zaterdag wandelden we in Poelkapelle en daar waren alle dranken zelfs het zwaar bier aan 1 Euro, daar kunnen ze hier nog wat van leren.

Rond 9 uur gingen we van start. Rond het plaatselijk voetbalveld en langs het pittoresk station van Herne en direkt waren we in het open landschap. Enkele rustige wandelwegen brachten ons langs de Hernemolen (een zeer mooie watermolen) naar het centrum van Herne waar na 3 km een eerste rust was voorzien. Aangezien we voor het parcours van de 33 kilometer kozen, was het hier nog wat vroeg om te rusten.

Direct na de controle passeerden we de Petrus en Pauluskerk van Herne en bereikten we het Aerebeekwandelpad dat ons direct op sleeptouw nam door het mooie landschap. Via een kleine klim bereikten we het mooie kartuizerklooster van Herne.HE0016Direkt na het klooster splitste de 33 kilometer van de andere afstanden. Een klim bracht ons op een mooie, glooiende weg die ons afgewisseld met enkele mooie natuurdoorsteken, zal begeleiden tot aan de volgende rust. We liepen dwars door de het mooie landschap van het Pajottenland. We wandelden richting een eigenaardige kerk met een plat dak en zonder spits. Dit bleek de kerk van Herfelingen waar de tweede controle was gelegen. Twaalf winderige maar droge kilometers zaten er op. Tijd om wat te verpozen.

 

HE0028HE0032Van hieruit volgde een lus van 6.5 km. Ze bracht ons via zeer mooie natuurdoorsteken (dwars door velden, akkers, fruitgaarden) naar de rand van Kester. Het was overigens steveig begin regenen. Via een golvende weg kwamen we terug richting kerk en controle. De parcoursmeester had echter een ander idee en stuurde ons vlak bij de kerk over een zeer mooi pad en met een stevige klim bereikten we het dorp en de controle langs een andere zijde. Tijd voor ons middagmaal en om ons wat te drogen.

Na het middagmaal vertrokken we opnieuw. Een stukje grote weg zette ons op het juiste spoor om direct een wirwar van natuurpaden aan te snijden met de kerk van Heikruis staat aan onze zijde. Die mooie paden begeleidden ons tot aan het kasteelpark Terrijst. Een openbaar park met een mooi kasteel, mooie hoeve en een groot bos, die we via goed aangelegde wandelpaden en brugjes volledig doorkruisten. We bereikten de grote weg naar Asse en gelukkig al gauw de laatste controle op het gehucht Kokkejane. Tijd om ons wat te verwarmen en te drogen klaar voor de laatste 6.5 kilometer1.14_Heikruis_-_Kasteel_Ter_Rijstter rijst

 

 

 

 

 

 

 

 

Na een deugddoende rust vertrokken we voor het laatste stuk. De tocht leek wat dood te bloeden op de terugweg tot de parkoersmesster ons opnieuw het veld instuurde voor een mooie boog dwars door het veld, die ons opnieuw afzette op het aerebeekwandelpad en het kartuizerklooster. Nu gingen we links af en een zeer mooie natuurwegel was door de regen en de vele wandelaars verandert in een modderglijbaan. Franco herinnerde zich direct Padstappers taferelen en het deed er ons aan denken dat de Padstappers één van de brurenclubs zijn van de Marktrotters. Na onze glijpartij steken we de Ninoofsesteenweg over en langs nog een mooie watermolen namelijk de Boesmolen lopen we terug naar de startzaal.boesmolen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Moe maar voldaan bereikten we de aankomstzaal. Na een mooie maar door de weersomstandigheden (regen en wind) pittige tocht. De marktrotters bezorgden ons een mooie dag. Eén schaduwzijde voor ons de drankprijzen. Maar we lieten het niet aan ons hart komen en sloten deze mooie wandeldag af met een bruine Westmalle. Het doet mij persoonlijk ontzettend veel deugd te zien hoe gezwind Franco deze pittige tocht afwerkte. Ze is duidelijk op de goede weg.... Tot de volgende afspraak

19:35 Gepost door krist in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |