25-03-08

LENTETOCHT ZEDELGEM

Op zaterdag 22 maart 2008 staat op ons wandelprogramma een lange afstandswandeling gepland. Daar we er een week-end zee aan combineren, is er keuze tussen Zedelgem en Beauvoorde. Aangezien er sneeuw, hagel en regen wordt aangekondigd, haakt Franco in de loop van de week af en beslis ik alleen naar Zedelgem te gaan voor 50 kilometer.

Enkele jaren terug waren we hier ook van de partij. Dan startten we echter op een andere plaats. De keuze om in de Groene Meersen te starten is een ideale zet, meer parkeermogelijkheid en een ideale accomodatie om te starten. Het was rond 6u30 als ik aan de zaal aankwam, waar ik eerst ontbeet om vervolgens rond 6u45 te vertrekken.

groenemeersen

Het weer was beter dan verwacht geen regen, maar een fris windje vergezelde me de eerste kilometers. Enkele wandelpaden in een wijk brachten me direct op de rand van Zedelgem en op de eerste natuurdoorsteek, die duidelijk de regen van de voorbije dagen niet had kunnen verwerken. Via een klein stukje industrie kwamen we op het Klytepad dat ons meestal over verharde verkeersarme wegen terug naar het centrum van Zedelgem bracht voor de eerste controle na een 8-tal kilometer.

Van hieruit wandelden we naar een wijkje dat we doorkruisten om op de oude spoorwegbedding de Vloetemveldzate uit te komen, die we volgende naar ons eerste stuk en zeker niet ons laatste stuk bos, namelijk Vloetemveld. We dwarsten het bos. Enkele dreven brachten ons in Snellegem waar de 2de tweede controle ons opwachtte na 15 kilometer.

Een wirwar van zandwegen, wandelpaden in residentiele wijken, bosdoorsteken en natuurpaden brachten ons in Varsenare waar de 3de controle gehouden werd in de mooie zaal de Varens. Niet voor het eerst hield een wandeltocht hier controle.

Na de controle werden we enorm verwend. Eerst kregen we het domein Beisbroek, met zijn typische sterrenwacht. Vervolgens het domein Tudor, met zijn prachtig kasteel en vervolgens zette het Tillegembos de kers op de taart. Zo'n prachtig stuk moest dan ook een imposante controle hebben en daarvoor zorgde de organisatoren door de controle na 30 kilometer in het kasteel van Tillegem te leggen.

domeinen_tillegem1domeinen_tillegem2domeinen_tillegem3

We vertrokken langs de andere zijde van het kasteel en nog een hele tijd liet het domein van het Tillegembos ons zijn natuurpracht bewonderen. Nu en dan kregen we een bui te verwerken (regen, smeltende sneeuw en hagel)maar deze konden ons niet deren. We wandelden verder en bij het verlaten van een tunneltje onder de autosnelweg stonden we plots voor het Lac van Loppem. Dit lac vergezelde ons wat, voor we een nieuwbouwwijk indoken en zo het centrum van Loppen bereikten voor een volgende controle.

Loppem heeft naast zijn Lac ook een kasteel, een neogotisch bouwwerk gelegen in een mooi domein en dat liet de parcoursmeester dan ook direct na de controle zien.

kasteel loppem


We verlieten het kasteeldomein en rustige wegen brachten ons langs de snelweg richting volgend bosgebied namelijk Merkemveld. We kregen maar een klein stukje Merkemveld te zien, één van de vorige tochten bezorgde me meer mooie plaatjes in dit bos. Maar niet getreurd we moeten terug naar de startzaal. En bereiken via het station van Zedelgem al snel de laatste controle.

Van hieruit gaan we via de industriezone terug naar de spoorwegbedding en richting startzaal. De parcoursmeester laat ons echter nog een extra natuurstukje zien, zodat we ons kilometers zeker bereiken. Maar al gauw staan we terug waar we vertrokken. De klok wijst 13u25. tevrden over de conditie, een goeie training om volgende week 100 kilometer te stappen in Welkenraedt.

De tocht viel zeker niet tegen. Veel bos, mooie paden, veel afwisseling zoals we het willen. Onze verwachtingen werden volledig ingelost ondanks dat we dit gebied in de voorbije jaren plat gewandeld hebben. En de weergoden waren ons ondanks alles zeer gunstig gezind.

18:13 Gepost door krist in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.