19-03-08

Paardenvisserstocht te Oostduinkerke

Daar we vorige week niet  kozen voor de kust en de Picontocht, was ons keuze deze week zeer snel gemaakt. De paardenvisserstocht ontbrak al enkele jaren op ons programma, dus was het tijd om de Stormvogels een bezoekje te brengen.

De weermannen voorspelden weinig goeds. De weergoden zouden op zondag voor bakken regen zorgen en ze zouden de wind tot 6 beaufort laten blazen aan de kust. We lieten het niet aan ons hart komen en vertrokken richting Oostduinkerke onder een druilerige regen.

De startplaats is de feestzaal Witte Burg net naast de bakstenen Sint-Niklaaskerk, voor vele wandelaars gekend als het traditioneel startpunt van de eerste dag van de vierdaagse van de Yzer. In de startzaal bestudeer ik het de plan en de afstanden grondig. We kiezen voor de 32 kilometer, maar bekijken ook de mogelijkheden om in te korten ingeval de hemelsluizen te geweldig opengaan.

Rond 9 uur gaan we van start. Enkele rustige, licht golvende lanen brengen ons van de startzaal naar de zeedijk. Eénmaal de zeedijk bereikt wandelen we richting Nieuwpoort. We passeren de afschuwelijk hoogbouw de twenty-one en verlaten direct de bebouwing om de duinen in te duiken.

800px-Oostduinkerke_-_Ter_Yde

 

De zeebermduinen laten ons genieten van een prachtig panorama op de rustige Noordzee met de haven van Nieuwpoort in de achtergrond, stilte voor de storm merken we voorzichtig op. Want voor het ogenblik geen enkel teken van regen of wind. De zeebermduinen begeleiden ons naar het natuurreservaat Ter Yde, dat we volledig doorkruisen op prachtige zandwegen. We dwarsen de Koninklijke baan en zetten onze natuurtocht verder aan de andere zijde. We bereiken Groendijke en worden richting Nieuwpoort gestuurd. Net op het ogenblik dat we de controle verwachten in centrum Nieuwpoort, stuurt de parcoursmeester ons over de parking van taverne Matuvu de duinen in. Een prachtig stukje "brousse"-duinen. Blijkbaar niet veel bewandeld maar wonderschoon. Dit avontuurtje eindigt bij het verlaten van de duinen aan de controle juist naast Sunparks.

foto1797

We hebben nog maar een 7-tal kilometer gewandeld. De volgende controle is op 5 kilometer, dus beslissen we door te gaan. We lopen langs Sunparks en bereiken al snel het Hannecartbos. De sporen van de regenval van de vorige nacht en dagen zijn hier duidelijk te merken. Maar we wandelen op mooie wandelpaden dwars door dit mooi stukje natuur.

bossen_aan_de_kust_1

 

We verlaten het Hannecartbos en bereiken direct de plaatsduinen. Die we via enkele zeer pittige duinbeklimmingen en dito afdalingen doorkruisen. We komen weer samen met de andere afstanden en bereiken de controle in het Visserymuseum te Oostduinkerke. Het is er zeer druk in de controle, toch besluiten we beiden een cola te drinken. We zijn duidelijk te dik gekleed. We verwachtten storm en regen, maar die blijft uit en het veel klim- en daalwerk doet ons lekker zweten.

Na een deugdoende rust vertrekken we opnieuw. Al snel bereiken we de achterkant van de startzaal en betreden we het natuurgebied de Doornpanne. Meestal dwarsen we dit gebied op het  goed aangelegde schelpenpad, maar dezemaal stuurt men ons dwars door het begrazingsgebied. Ezeltjes vergezellen ons in deze speurtocht dwars door de natuur en langs enkele mooie vijvers.

P1010060

Via een poortje bereiken we opnieuw het schelpenpad dat direct oploopt naar de top van de Hoge Blekker, met zijn 33,5 meter de hoogste duin aan de kust. Hier worden we niet over de asfaltweg gestuurd om af te dalen maar klimmen we naar het hoogste punt langs de Panoramalaan, waar we een adembenemed zicht hebben op de streek.

P1010073

Het is even tijd om echt te genieten. Door het mulle zand dalen we de Hoge Blekker af en een klein stukje Noordduinen zet ons af in de controle de leefschool "de letterzee". Een heerlijk ruime controle waar we tijd nemen voor een boterham met een heel lekkere kom soep. We hebben bijna 19 kilometer, de regen blijft uit dus beslissen we de lus van 8,5 kilometer aan te vatten. Collega wandelaars vertellen ons dat het een mooie lus is met wederom veel "zand"werk.

We worden langs de markt en de kerk van Koksijde op weg gezet naar het gehucht Ster der Zee. Dat we bereiken via een tunnel onder de Koninklijke baan. Vanaf Ster der zee lopen we op de zeedijk naar Sint-Idesbald. Vanuit "baaltje" (populaire naam voor Sint-Idesbald) worden we op de grens met De Panne de prachtige Houtsaegerduinen ingejaagd. Het mooie zandpad eindigt in een mooie villawijk, die we doorkruisen richting Noorduinen. Het volgend natuurgebied, dat door de beheerswerken van de laatste jaren er nog mooier uitziet. We lopen

4cdacfe1-cdb3-8244-60ea-fd69b2656886

langs de Zuidabdijmolen over het GR-pad terug naar de controle. Tijd voor koffie met een stukje cake. Nog eens goed uitblazen, klaar voor de laatste 6 kilometer. We worden direct de winkelstraat van Koksijde ingestuurd, we zijn wat verrast na al deze mooie natuur. Maar al snel verlaten we de winkelstraat en via een ommetje achter het casino bereiken we al snel de zeedijk, die ons begeleidt naar de Schipgatduinen. Opnieuw klim en daalwerk in dit mooi duingebied.

800px-Koksijde_Schipgatduinen

We verlaten de Schipgatduinen bij het gekend bootrestaurant de Peniche. We naderen het eindpunt. maar als toemaatje krijgen we nog de Witte Bergduin aangeboden, een flinke beklimming en een pittige afdaling als afsluiter van deze heerlijke wandeling die grotendeels droog verliep.

De startzaal zat barstensvol, niet minder dan 12 bussen waren komen opdagen. Ik denk dat ze het hen niet beklaagd hebben. Het was een heerlijk 4 sterren tocht met enorm veel mooie natuurdoorsteekjes en goed verzorgde controles. Ik kan dan ook niet anders dan de Stormvogels te feliciteren met hun prachtig werk. We hebben er van genoten en hadden geluk met het weer. Het vele klim en daalwerk in het zand echter zorgden ervoor dat we ook in onze benen duidelijk voelden dat we 32 kilometer gewandeld hadden.

 

 

 

14:26 Gepost door krist in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.