10-03-08

Kriek en mattentocht te Herne 9 maart 2008

De keuze op de Westvlaamse wandelkalender was groot : De Panne, Rollegem, Vlamertinge, Kortemark. Stuk voor stuk tochten die de voorbije jaren al eens op onze agenda stonden. Plots zagen we dat er een tocht was in Herne (Vlaams-Brabant). Aangezien we al een tijdje met het idee speelden de Marktrotters met een bezoek te vereren, omdat we al veel goeds hoorden over hun tochten in het Pajottenland, kozen we om deze week daar te gaan wandelen.

De weermannen kondigden regenweer aan, maar we lieten ons niet overtuigen en vertrokken rond 7u30 in Lauwe met fikse regenbuien. Gelukkig hoe dichter we bij Herne kwamen, hoe minder het ging regenen. Het was dan ook droog maar winderig als we na een uurtje bollen Herne bereikten.Een zeer ruime startzaal verwelkomde ons. Tijd voor ons ontbijt, de koeken smaakten heerlijk. Alleen jammer dat hier geen wandelprijzen gehanteerd werden voor de drank. 1,3 Euro voor een koffie lijkt me toch wat veel. Vorige week zaterdag wandelden we in Poelkapelle en daar waren alle dranken zelfs het zwaar bier aan 1 Euro, daar kunnen ze hier nog wat van leren.

Rond 9 uur gingen we van start. Rond het plaatselijk voetbalveld en langs het pittoresk station van Herne en direkt waren we in het open landschap. Enkele rustige wandelwegen brachten ons langs de Hernemolen (een zeer mooie watermolen) naar het centrum van Herne waar na 3 km een eerste rust was voorzien. Aangezien we voor het parcours van de 33 kilometer kozen, was het hier nog wat vroeg om te rusten.

Direct na de controle passeerden we de Petrus en Pauluskerk van Herne en bereikten we het Aerebeekwandelpad dat ons direct op sleeptouw nam door het mooie landschap. Via een kleine klim bereikten we het mooie kartuizerklooster van Herne.HE0016Direkt na het klooster splitste de 33 kilometer van de andere afstanden. Een klim bracht ons op een mooie, glooiende weg die ons afgewisseld met enkele mooie natuurdoorsteken, zal begeleiden tot aan de volgende rust. We liepen dwars door de het mooie landschap van het Pajottenland. We wandelden richting een eigenaardige kerk met een plat dak en zonder spits. Dit bleek de kerk van Herfelingen waar de tweede controle was gelegen. Twaalf winderige maar droge kilometers zaten er op. Tijd om wat te verpozen.

 

HE0028HE0032Van hieruit volgde een lus van 6.5 km. Ze bracht ons via zeer mooie natuurdoorsteken (dwars door velden, akkers, fruitgaarden) naar de rand van Kester. Het was overigens steveig begin regenen. Via een golvende weg kwamen we terug richting kerk en controle. De parcoursmeester had echter een ander idee en stuurde ons vlak bij de kerk over een zeer mooi pad en met een stevige klim bereikten we het dorp en de controle langs een andere zijde. Tijd voor ons middagmaal en om ons wat te drogen.

Na het middagmaal vertrokken we opnieuw. Een stukje grote weg zette ons op het juiste spoor om direct een wirwar van natuurpaden aan te snijden met de kerk van Heikruis staat aan onze zijde. Die mooie paden begeleidden ons tot aan het kasteelpark Terrijst. Een openbaar park met een mooi kasteel, mooie hoeve en een groot bos, die we via goed aangelegde wandelpaden en brugjes volledig doorkruisten. We bereikten de grote weg naar Asse en gelukkig al gauw de laatste controle op het gehucht Kokkejane. Tijd om ons wat te verwarmen en te drogen klaar voor de laatste 6.5 kilometer1.14_Heikruis_-_Kasteel_Ter_Rijstter rijst

 

 

 

 

 

 

 

 

Na een deugddoende rust vertrokken we voor het laatste stuk. De tocht leek wat dood te bloeden op de terugweg tot de parkoersmesster ons opnieuw het veld instuurde voor een mooie boog dwars door het veld, die ons opnieuw afzette op het aerebeekwandelpad en het kartuizerklooster. Nu gingen we links af en een zeer mooie natuurwegel was door de regen en de vele wandelaars verandert in een modderglijbaan. Franco herinnerde zich direct Padstappers taferelen en het deed er ons aan denken dat de Padstappers één van de brurenclubs zijn van de Marktrotters. Na onze glijpartij steken we de Ninoofsesteenweg over en langs nog een mooie watermolen namelijk de Boesmolen lopen we terug naar de startzaal.boesmolen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Moe maar voldaan bereikten we de aankomstzaal. Na een mooie maar door de weersomstandigheden (regen en wind) pittige tocht. De marktrotters bezorgden ons een mooie dag. Eén schaduwzijde voor ons de drankprijzen. Maar we lieten het niet aan ons hart komen en sloten deze mooie wandeldag af met een bruine Westmalle. Het doet mij persoonlijk ontzettend veel deugd te zien hoe gezwind Franco deze pittige tocht afwerkte. Ze is duidelijk op de goede weg.... Tot de volgende afspraak

19:35 Gepost door krist in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.