05-07-10

Voettocht te Lauwe 04/07/2010

Zondag organiseerde mijn club de 12 uren van lauwe hun wisselbekertocht. Ik had vrijdag samen met de parcoursmeester het parcours helpen uitpijlen, maar wou ondanks het feit dat ik zondagmiddag op een jubileumfeest diende te zijn, toch aanwezig zijn op deze tocht.

Rond 7 uur trok ik op pad voor het parcours van 13.6km. Door het centrum van Lauwe wandelden we naar de Bekenhoek. Hier kregen we een leuke lus te verwerken die ons over veel wandelpaden naar en door de Wijk Ten Daele. Via de Waterstraat liepen we naar 't Kraaiveld waar we een gratis Rodenbach kregen. Om daarna via de voetbalvelden van WS Lauwe naar de controle in basisschool de Molen te wandelen. 

Na de controle kregen we een leuk natuurpad die me naar een natuurzone op de Bramier bracht. We ronden heerlijk deze natuurzone om via rustige wegen naar de rand van de Lar te wandelen. Enkele natuurpaden leidde me terug naar 't Kraaiveld waar we het parcours van daarnet oppikiten richting de voetbalvelden van WS Lauwe. Vervolgens trokken we niet naar de controle maar naar de startzaal. Waar ik nog net tijd had voor een koffie en even na te mijmeren van een gezellig wandelingetje in een prachtig zomerweer. Hieronder vind je enkele impressies...

Herschaalde kopie van SDC13644

 De eerste stapwegels

Herschaalde kopie van SDC13647

 Door wijk Ten Daele in Rekkem

Herschaalde kopie van SDC13648

 Leuke wegel op 't Kraaiveld

Herschaalde kopie van SDC13649

 Natuurpad richting Bramier

Herschaalde kopie van SDC13650

 

Herschaalde kopie van SDC13651

 Natuurzone in de omgeving van de Bramier

Herschaalde kopie van SDC13653

 Mooie wegel op weg naar de Lar

Herschaalde kopie van SDC13654

 Eén van de weinig vlasvelden nog in de streek...

Herschaalde kopie van SDC13655

 

Herschaalde kopie van SDC13656

Terug op weg naar 't Kraaiveld

19:13 Gepost door krist in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

03-07-10

50km au pays de Quintine Ellezelles 03/07/2010

De zomer had ons landje stevig in de greep de voorbije week. Met temperaturen boven de 30°C was het constant bakken en braden. Voor zaterdag werd onweer voorspeld. Maar veel wandelaars deinsen niet terug voor de hitte of voor een onweer. Zo waren zaterdag 181 wandelaars op pad voor de 50km van les Trouveres d' Ellezelles.

Ook ik was er...Ik had afgesproken rond 6u30 met Rik in de startzaal. Vroeger dan verwacht bereikte ik de landbouwschuur in de Arbre Saint-Pierre die dienst deed als startzaal. Na het groeten van veel bekenden en het nuttigen van de traditionele koffie, gingen we van start.

Ellezelles is een gemeente in de provincie Henegouwen. De gemeente telt ruim 5500 inwoners. Ellezelles ligt in het noorden van de provincie, nabij Ronse. Het dorp bevindt zich in het natuurpark "Parc naturel du Pays des Collines", dat 25.000 hectare bestrijkt. We hadden dan ook wat verwachtingen voor deze tocht die ons door de golvende en bosrijke omgeving van Pays des Collines diende te brengen.

Een afwisselend parcours van 3,45km door het licht golvend landschap was een zeer degelijke intro en leidde ons naar de eerste controle op de koer van een kleine hoeve in Grand Monchaut.

Na de controle bleef het genieten van het aangeboden parcours en landschap. Het was broeierig warm en boven de vele prachtige vergezichten zagen we nevelslierten hangen. Van het aangekondigde onweer nog geen spoor. Het parcours werd steeds beter...we werden steeds meer op natuurwegen getrakteerd. En na een stevige verharde klim vonden we de tweede controle in een landbouwschuur La Bousee in Frasnes-lez-Buissenal na 10,05km.

Na de controle bleven we even op het plateau lopen en werden heerlijk het bos ingestuurd. Ondanks de droogte lagen de paden er hier en daar drassig bij. We verlieten het bos en bereikten de volgende splitsing. Een eigenaardige aangebracht splitsingsbord stuurde veel wandelaars de verkeerde weg op. Gelukkig voor hen kwamen ze direct weer op het parcours terecht, ze hadden dan wel een lus van een viertal kilometer gemist. We stonden ook op het punt om de verkeerde weg in te slaan, maar een wandelaar van Mont Marche Tournai wees ons de juiste weg. Gelukkig want het extra lusje was zeer degelijk. Het liet ons stevig dalen in het bos en over natuurwegen. Om na een verhard ommetje over heerlijke natuurwegen te laten opklimmen. Rustige wegen leidden ons naar het centrum van Buissenal waar we in de school bij de kerk onze derde controle vonden. Tijd om het verloren vocht te compenseren met een cola.

Het volgende stuk was er één van 7,3km. Danny uit Izegem kwam ons vervoegen en als trio zouden we dit stuk vervolledigen. In het begin van dit deel bleef ik wat op mijn honger zitten. We bleven hoofdzakelijk op rustige verharde wegen wandelen. Maar na een stevige verharde klim doken we opnieuw de natuur in. Een heerlijk karrenspoor leidde ons naar een prachtig éénmanspad dat opklom naar een hoeve. Boven daalden we opnieuw verhard om controle 4 Gîte Grand Rieu te vinden na 25,3km. Halfweg dus tijd voor een korte pauze...

Na de controle gingen Rik en ik weer samen op pad. Ik denk dat we beiden ingedommeld waren, want we liepen een aantrekkelijk natuurpad in terwijl de pijlen rechtdoor wezen. Jean en Liliane riepen ons terug en uiteindelijk konden we ons toch op gang trekken na een valse start. Een heerlijk natuurpad leidde ons weg en lieten ons verhard opklimmen om een zicht te krijgen op de lager liggende controle van daarnet. Wat volgde was heerlijk en subliem. Een prachtig natuurpad leidde ons tussen de struiken en bomen door naar een pittige klim in het bos. Boven werden we getrakteerd op een spervuur van weggeltjes. Nu eens verhard, dan weer door het hoge gras aan elkaar gereigd door doorsteken door de velden. Na een klein verhard intermezzo leidde een heerlijk natuurpad ons naar de tentcontrole La Houssiere na 32,1km.

Frans van Opwijk (met Jefke natuurlijk) kwam ons vervoegen in de controle en samen trokken we verder. We werden heerlijk een bos ingeleid. Golvende bos- en natuurpaden brachten ons naar de omgeving van Les Monts, waar we van prachtige vergezichten genoten. De zon was verdwenen, het werd grijs en begon lichtjes te druppelen. We daalden eerst over een heerlijk natuurpad, later over de verharde weg naar de voorlaatste controle in de school van Saint-Sauveur. Terwijl we er wat rustten en van een Jupiler genoten begon het zeer stevig te regenen.

Met de paraplu in de hand verlieten we Saint-Sauveur. We klommen stevig over een kasseiklim (Mont Saint Nicolas?). Boven doken we even een donker bos in. Langs enkele villa's bereikten we volgende naturuwegen die ons heerlijk afzetten bij een volgende bosdoorsteek. Het begon steeds meer te regenen. En de prachtige bostocht verloor veel van zijn waarde, want onder een paraplu geniet men niet zo veel van het aangeboden parcours. Uiteindelijk bereikten we doornat terug de tentcontrole in La Houssiere. Een eigenaardig beeld al die wandelaars samengepakt te zien staan onder een klein tentje.

We beslisten er niet te rustten en de laatste 5,5km aan te vatten. We werden opnieuw heerlijk het bos ingestuurd. Door de regen lagen bepaalde afdalingen en beklimmingen er spekglad bij. Maar het bleef genieten van het heerlijke parcours. De parcoursbouwer trakteerde ons nu weer op een heerlijke aaneenschakeling van natuurpaden tussen de velden al vorens ons over rustige wegen terug te laten stappen naar de startzaal. Hoe dichter wij bij de startzaal kwamen, hoe minder het ging regenen...

Ik was blij de startzaal te bereiken. Het weer (de hitte en het onweer) en het parcours (klim- en daalwerk) hadden bij mij hun tol geeist en ik had honger en dorst. Ik vulde mijn voorraadschuur aan met een bruine ename en enkele broodjes terwijl we nakaarten over een heerlijke tocht  in een toch wel zeer mooie streek.

Herschaalde kopie van SDC13601

 Deze natuurwegen brachten ons naar de eerste controle

Herschaalde kopie van SDC13602

 Controle 1 Grand Monchaut in Ellezelles

Herschaalde kopie van SDC13605

 Prachtige vergezichten

Herschaalde kopie van SDC13606

 Het parcours werd alsmaar beter

Herschaalde kopie van SDC13608

 Heerlijk karrenspoor

Herschaalde kopie van SDC13609

 Wie kent deze 2 Bekende Wandelaars?

Herschaalde kopie van SDC13610

Opnieuw de natuur in

Herschaalde kopie van SDC13611

 Heerlijke bosdoorsteek

Herschaalde kopie van SDC13613

 Afgewisseld met heerlijke natuurpaden

Herschaalde kopie van SDC13614

 Genieten van deze heerlijke streek

Herschaalde kopie van SDC13616

 Pittige klim

Herschaalde kopie van SDC13618

 Controle 3 in de school bij de kerk van Frasnes-lez-Buisssenal na 18km

Herschaalde kopie van SDC13620

 Heerlijk tussen de velden

Herschaalde kopie van SDC13621

 Prachtig éénmanspad

Herschaalde kopie van SDC13623

 OPgeklommen...beneden ligt controle 4 Gîte Grand Rieu

Herschaalde kopie van SDC13625

 Perachtig natuurpad

Herschaalde kopie van SDC13627

 Gevolgd door een pittige bosdoorsteek

Herschaalde kopie van SDC13629

 Gelukkig zijn we niet van de kleinsten...

Herschaalde kopie van SDC13630

 Weer één van die heerlijke vergezichten

Herschaalde kopie van SDC13631

 Prachtige paden door deze golvende streek

Herschaalde kopie van SDC13633

 Na de controle in La Houssiere...Frans is ons komen vervoegen...volgende bosdoorsteek

Herschaalde kopie van SDC13635

 Golvende paden

Herschaalde kopie van SDC13636

 Prachtige omgeving

Herschaalde kopie van SDC13637

 Heerlijke paden richting Saint Sauveur

Herschaalde kopie van SDC13639

 De controle in de Ecole in Saint Sauveur na 39km

Herschaalde kopie van SDC13640

 Na de controle begon het te regenen en kregen we deze pittige kasseiklim voor de voeten

Herschaalde kopie van SDC13642

 In de regen over heerlijke natuurpaden terug naar La Houssiere

Herschaalde kopie van SDC13643

Het bleef regenen in de laatste 5.5km. De paden werden kleine beken.

21:34 Gepost door krist in Algemeen | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

20-06-10

Nacht van West-Vlaanderen Torhout 18/06/2010

Vrijdagavond rond 17u30 ging ik Willy (WSK Marke) ophalen in zijn huis. Samen pikten we Rik (Les Sans soucis Ghlin) op aan het station in Kortrijk en reden we richting Torhout. Rik was er, na onze goede commentaren over de laatste edities van de Nacht van West-Vlaanderen, voor het eerst sedert 2000 weer bij in Torhout. Na wat fileleed bij het binnenrijden van Torhout bereikten we uiteindelijk de zeer goed gevulde startzaal. Het was zelfs zoeken om nog een zitplaatsje te bemachtigen in de gigantische zaal. Kennissen groeten, startkaart en borstnummer ophalen en we waren klaar om een nieuwe sportieve uitdaging aan te gaan.

Rond 19u45 trokken we, rond de atletiekpiste, naar de parking die dienst deed als startlocatie voor de wandelaars. Er was gelukkig een hek geplaatst zodat de wandelaars niet meer tussen de lopers konden vertrekken zoals vorig jaar. Na dat de lopers volledig vertrokken waren, werd het hek geopend en konden we rond 20u15 op pad. Traditioneel werden we direct door het centrum van Torhout gestuurd. Ook nu weer stonden de mensen rijen dik ons toe te kijken. Frans van Opwijk was ons komen vervoegen op de startlocatie en als trio (Frans, Rik en ik) trokken we op pad. Geleidelijk verlieten we het centrum van Torhout en trokken we op zoek naar onze startstempel bij het binnenkomen van het Wijnendalebos. De fanfare wachtte er ons samen met organisator Dirk Verduyn op. Ze wensten ons een prachtige Nacht toe.

We trokken door het Wijnendalebos en bij het verlaten van het bos kregen we een stuk peperkoek toegestopt en trokken de wandelaars van de 42km en de 100km alleen op pad. Dit was anders dan de voorbije jaren. De 42km stappers trokken de eerste 20km samen met ons op pad. Door deze aanpassing was het parcours in de eerste 20km op enkele plaatsen aangepast in vergelijking met de voorbije jaren.

We werden wel op dezelfde wijze naar het Plaisierbos gebracht (de eerste bosstrook maar zeker niet de laatste). De doortocht door het bos was enigzins aangepast en dit zorgde ervoor dat we het sfeervolle Veldegem vanuit de andere richting binnenvielen. De plaatselijke blaaskapel en de belleman zorgden er voor de sfeer. Jammer voor de plaatselijke horeca was het wat aan de frisse kant, maar wij lieten het niet aan ons hart komen. Luc Verrue (Textieltrekkers Vichte) was ons komen vervoegen en als viertal trokken we verder.

Door enkele woonwijken bereikten we weer het parcours van de voorbije jaren en ook snel de volgende bosstrook Merkemveld. De heerlijke bospaden maakten even plaats voor een stukje plankenpad. Tussen enkel klapdeuren door betraden we een heerlijk stukje natuur. Een prachtig graspad zette ons af in hoeve Stragier (16,6 km). Zeer vriendelijke mensen voorzagen er ons van een cola en een suikerwafel. Het werd geleidelijk aan donker.

Een heerlijke dreef zette ons weer op pad. Door de aanpassing van het parcours trokken we hier niet naar de andere kant van de snelweg en misten we een heerlijk stukje bos. Het alternatief was een éénmanspad in een weide juist naast de snelweg. Aan het einde van dit pad vertrokken de 42km stappers richting Loppem. Wij trokken de autosnelweg over en vonden op een vervallen kasseiweggetje het parcours van de voorbije jaren terug. We bereikten dan ook snel de volgende controle aan café de Vogelzang te Oostkamp (23,8km). De bevoorraders (ieder jaar dezelfde...trouwe leden van de Nacht van Vlaanderen) zijn verder op de tocht ook van dienst in het Boudewijnpark. Ze beloven voor mij "een stutje" klaar te leggen ginder.

Door een woonwijk wandelden we naar zaal Nieuwvliet (24,9km) waar we heerlijk getrakteerd worden op koffie en gebak. We rustten er een eerste maal. Rik is vertrokken met pijn in de rug en loopt wat schuin. Even rustten doet hem deugd. Na de controle doken we weer de natuur in. Onze zaklamp gidste ons over heerlijke bospaden. We rondden de Kampveldhoeve en een subliem graspad stuurde ons verder. Een mooi afwisselend parcours bracht ons in Waardamme na 30km.

Na de controle doken we tussen de kerk en het gemeentehuis het centrum van Waardamme in. Uiteindelijk brachten enkele grotere wegen ons bij een hoeve waar we opnieuw natuurwegen voor de voeten kregen. Deze mondden uit op de grote weg in Herstberge. Snel bereikten we de volgende controle in café 't Bluvertje (35,5km). Frans en Marie-paule (Textieltrekkers Vichte en inrichters van Vichte Dhron) en Jan Asselberghs kwamen ons vervoegen in de controle.

Als zevental doken we vanuit de controle de villawijken rond Herstberge in. Van de kasten van huizen die hier staan, zagen we door de duisternis niet veel. Het was er wel zeer rustig. We bereikten Sint-Pietersveld en enkele heerlijke natuurpaden zetten ons af in den Zande (grondgebied Ruiselede) na 43,1km. We namen er een kleine pauze en genoten er van een yoghurt.

De typische dreven rond Beernem namen het over. We dwarsten de E40 en de spoorweg en werden langs een stukje industrie naar de miseriebocht geleid. Van hieraf volgden we op een heerlijk natuurpad het kanaal Gent-Brugge. We dwarsten het kanaal over de nieuwe voetgangersbrug en bereikten de controle in Beernem na 50,6km. Het was 3u15. Ik voelde me nog enorm fris en had duidelijk een goeie dag. Maar wat zouden de volgende 50km brengen? We konden in de controle er een eerste maal onze bagage raadplegen. Ik wisselde er van  kousen. Frans nam even Rik zijn rug onder hand. Na het nuttigen van een broodje met gehakt en een koffie trokken we ons rond 3u35 weer op gang.

Het kanaal bleef onze leidraad in het volgende stuk. We liepen eerst een hele tijd op het jaagpad langs het kanaal om vervolgens tussen de velden over een heerlijk karrenspoor opnieuw naar de berm van het kanaal te worden gestuurd. Een mooi natuurpad langs het kanaal bracht ons in Moerbrugge en de volgende controle na 56,7km. Frans (Opwijk) sukkelde met de keel, kon niet eten en kreeg het even moeilijk. Met mij liep alles nog prima.

Even door het centrum van Moerbrugge en daar dook het kanaal weer op. Het was maar voor even, want door een industriezone werden we naar een grotere weg geleid. Even de weg volgen en daar doken de volgende leuke paden op. Prachtige natuurwegen brachten ons naar de omgeving van het ziekenhuis van Assebroek. Velen in mijn groepje waren er sedert het vernieuwde parcours van de Nacht van West-Vlaanderen voor het eerst bij en iedereen bevestigde wat ik al wist dat dit stukken beter was dan vroeger en niet te vergelijken viel. Heerlijke wandelwegen brachten ons uiteindelijk in zaal Sparrenhof (62,9km) op grondgebied Assebroek.

Langs de zeven torentjes liepen we naar de Baron Ruzettelaan die we dwarsten om onder de poort van La Brugeoise opnieuw het kanaal te bereiken. Langs het kanaal wandelden we tot aan de Katelijnepoort, waar we de stad Brugge introkken. Over de Vesten liepen we naar het Minnewaterpark en de omgeving van het begijnhof. Om van hieruit weer naar de vesten en het station te wandelen. We rondden volledig het station en een leuk pad leidde ons naar het Boudewijnpark (70,1km), waar we een tweede maal onze bagage konden raadplegen. De zaklamp, mijn fluovest en alle overtollige spullen verdwenen in de bagage. Rik en Frans bleven ondanks hun kwaaltjes aardig meetrekken. Ze beslisten dan ook nog eens goed te rusten in deze controle. Ik at er mijn beloofd "stutje met gehakt" op en genoot er van een kop koffie. We bleven er een 25 minuten zitten. Ik vond dat nogal lang. Ik had nog altijd heel goeie benen en poppelde om te vertrekken.

Rond 7 uur vertrok ik samen met Frans (Opwijk) wat voor de andere vijf. We dwarsten de Brugse Ring over een prachtige nieuwe voetgangersbrug en ik trok even door. Frans kon niet volgen en ik trok dan maar alleen op pad. Ik voelde me nog heel goed en kon een zeer aardig tempo ontwikkelen. Over leuke dreven en prachtige paden werd ik door het Tillegembos geleid. Ik dwarste de grote weg Brugge-Kortrijk en een heerlijk karrenspoor nam me op sleeptouw. Een rustige weg bracht me in het prachtig bosgebied van Tudor en Beisbroek. Mijn zwerftocht door dit prachtig bosgebied werd even onderbroken voor de controle in het Anker na 77,1km.

IK trok verder genoot van de prachtige natuur maar ook van het feit dat ik me op een goeie 20km van het einde nog zo goed voelde. Ik liep langs het kasteel Beisbroek met zijn sterrenwacht door het prachtig bosgebied. Via een tunnel onder de E40 belandde ik op de Heerweg. Een wat vervelend lang stuk weg (gelukkig in een bosrijke omgeving) leidde me naar de oude spoorwegbedding, de Vloetemveldzate. Ik haalde wandelaar na wandelaar bij. De een voelde zich al wat beter dan de andere... De spoorwegbedding ruilde ik voor een wandelpad dat me naar de Groene meersen te Zedelgem bracht...nog 16,1km. De mensen van Vier op een rij Zedelgem zorgden er voor de bevoorrading en wensten me nog wat sterkte toe.

Ik wist uit vorige edities dat het volgend stuk (7,4km) niet mijn favoriet stuk was. Maar ik begon er met volle moed aan. We werden op een alternative manier door een woonwijk gestuurd. De verharde wegen van het "Klytepad" nam ons een hele tijd op sleeptouw. Ik had Rudy uit Oostende als mikpunt voor mij wandelen en na een hele tijd haalde ik hem uiteindelijk bij. We praten even bij. IK trok verder en zette mijn MP3 op. JOE FM leidde me naar de voet van Aartrijkeberg (een grote naam voor eigelijk een lichte klim). Een prachtig karrenspoor bracht ons naar boven. Boven was het parcours lichtjes gewijzigd in opzicht van de voorbije jaren maar uiteindelijk vond ik toch de kantine van VV Aartrijke (91,3km). Een glas cola moest mijn energieniveau wat opkrikken.

Het was 9u45 als ik de controle verliet. Nog 8,7km...ik wilde voor 11u binnen zijn. Een drukke weg leidde ons uit Aartrijke. Enkele natuurwegen zetten ons op weg naar het Wijnendalebos.Een prachtig pad leidde ons door het bos naar het gehucht Wijnendale en de laatste controle (95,9km).

Even door het centrum van wijnendale en daar dook de groene 62 op. De oude spoorwegbedding die ons terugbracht naar de rand van Torhout. Op de tonen van mijn MP3 bleef ik verder denderen. Ik had werkelijk een heel goeie dag.  Bij het verlaten van de bedding vatte ik de laatste kilometer aan en snel stond ik weer voor de startzaal. De klok wees 10u53. Uiteindelijk klokte ik heel tevreden af na 14 uur en 39 minuten wandelen (een gemiddelde van 6,82km/h). Ik luidde zeer voldaan de bel en nam mijn T-shirt, diploma en medaille in ontvangst.

Na het ontvangen van de vele felicitaties, haalde ik mijn bagage op. De inrichters hadden er dit jaar wel voor gezorgd dat we tijdig onze bagage konden raadplegen en hadden duidelijk geleerd uit hun fout van vorig jaar (waarvoor een pluim!). Voldaan dook ik de douches in. Wat kan dat deugd doen....

Samen met veel wandelvrienden wachtte ik mijn gezellen van de eerste 70km op in de zaal. De bruine Leffe smaakte heerlijk...bij het nakaarten van een wederom geslaagde Nacht van West-Vlaanderen. Een goed parcours, een perfecte organisatie, geen regen en ook niet te warm (wat veel wind!) en een recordtijd voor mij....Het kon niet meer stuk.

Frans en Rik haalden ondanks hun kwaaltjes goed de eindmeet. Samen met Rik reed ik terug. Ik zette Rik af aan het station in Kortrijk alvorens thuis nog na te genieten....en uiteindelijk als een blok in slaap te vallen.

Bekijk hieronder de uitslag van de 100km wandelen

http://www.nvv.be/pdf/Eindrangschikking100kmWandelen.doc

 

Herschaalde kopie van SDC13551

 De drukte bij de start

Herschaalde kopie van SDC13552

 De eerste natuurstroken richting het Plaisierbos...aan de kwaliteit van de foto te zien, moest het snel gaan.

Herschaalde kopie van SDC13553

 Het begint te donkeren in Merkemveld

Herschaalde kopie van SDC13555

 De gladiatoren betreden Brugge

Herschaalde kopie van SDC13557

 Prachtige plaatjes in deze historische stad

Herschaalde kopie van SDC13558

 Nog steeds de doortocht van Brugge

Herschaalde kopie van SDC10639

 Door het Tillegembos

Herschaalde kopie van SDC13559

 Prachtige paden in het Tudor en Beisbroekdomein

Herschaalde kopie van SDC13560

 Heerlijke bospaden

Herschaalde kopie van SDC13561

 De sterrenwacht in het Tudor en Beisbroekdomein

Herschaalde kopie van SDC10645

 De laatste kilometers op de groene 62

Herschaalde kopie van SDC13562

Mijn eindtijd...100km in 14u40

10:16 Gepost door krist in Algemeen | Permalink | Commentaren (3) |  Facebook |

13-06-10

Sloebertocht Zingem 12/06/2010

Zaterdag gekozen voor een echte wandelklassieker....de Sloebertocht. Deze 60km lange tocht, ingericht door de Scheldestappers, brengt ons gewoonlijk vanuit Zingem naar het hartje van de Vlaamse Ardennen. 

Ook dit jaar wou ik er weer bij zijn en dus sprak ik in de week af met mijn vaste wandelvrienden Rik en Frans. Rond 6u verlieten we de voetbalkantine in Zingem samen met nog een 500 tal wandelaars voor volle pot van 60km.

De parcoursbouwer stuurde ons bijna in rechte lijn naar de Schelde, die we over de traditionele brug dwarsten. Onze brugpassage was dan ook het startsein om de natuurwegels op te zoeken. Langs een oude Schelde arm trokken we naar het jaagpad langs de Schelde. Minder lang dan andere jaren volgende we het pad. Een pallet bracht ons over een gracht en het maïsveld in. Tussen de jonge plantjes liepen we verder. We dwarsten over rustige wegen de weg van Oudenaarde naar zwalm en de spoorweg. Bij een watermolen volgden we een licht klimmend natuurpad dat uiteindelijk uitmondde bij de eerste controle in de voetbalkantine van Mater. Het was er zeer druk. We haalden dan ook alleen ons stempeltje op en trokken verder.

Langs het restaurant de Zwadderkotmolen trokken we dieper de Vlaamse Ardennen in. We voelden het ook in onze benen want we kregen een eerste stevige helling onder de voeten. Boven kregen we een afwisselend parcours voorgeschoteld die ons tot bij de Protestantse kerk van Horebeke bracht. Hier volgden we een tijd het Geuzenhoekwandelpad. Eerst door de velden, later over een moeilijk begaanbaar éénmanspad langs een beek wandelden we naar Sint Kornelis Horebeke. Waar tweede controle was opgetrokken na 17,1km bij het betreden van de kasseien van de Haaghoek. Conny en Lieve voorzagen ons er in de open lucht van spijs en drank. Veel bekende gezichten...we namen even tijd voor een gezellige babbel.

De zon was ons komen vergezellen en de overtollige trui ging uit. We volgden even de Haaghoekkasseien, maar doken snel weer de natuur. Een heerlijk golvend natuurpad leidde ons naar een open vlakte. We genoten van de aangeboden panorama's...jammer van de lichte mist. Over natuurwegen trokken we richting Leberg. Waar we vorig jaar links af liepen, richting Leberg, trokken we nu rechts. Geen Leberg dus, wel een onverhard pad in open vlakte. We zagen heel ver voor ons steeds maar wandelaars lopen. Genietend dwarsten we de drukke weg Oudenaarde-Brakel. Via een kasseiweggetje werden we weer een maïsveld ingestuurd om uiteindelijk de rand van Schorisse te bereiken. Over een kerkwegel naderden we steeds meer de derde controle die we uiteindelijk vonden in zaal de Wante (de traditionele rustplaats) bij de kerk van Schorisse. Tijd voor een zuivelproduct.

We trokken in omgekeerde richting van vorig jaar op pad. Liepen even door het centrum van Schorisse en werden bij de volgende watermolen het Omer Wattez wandelpad opgestuurd. Het begon met een slecht begaanbaar éénmanspad langs een bomenrij. De bomen maakten plaats voor een stevige verharde klim. Natuurlijk volgde er een stevige afdaling, deze was heerlijk uitgetekend in een weide. Over een pallet dwarsten we de gracht om nu in een aardappelveld uit te komen. We rondden het veld en bereikten even de verharde weg. Alvorens weer de weide te worden ingestuurd. Nu en dan zorgden nauwe doorgangetjes voor de afscheiding van de verschillende weiden. Uiteindelijk klommen we uit de weiden en het parcours werd echt Ardens. Het was voortdurend klimmen en dalen in de omgeving van een ezelboerderij. Boven zagen we Schorisse prachtig liggen in het dal. We daalden over het Omer Wattez wandelpad even door de velden alvorens over een moeilijk begaanbaar éénmanspad weer op te klimmen. Boven niet links naar Schorisse en de Foreest..maar rechts om via rustige wegen controle 4 te vinden in de voetbalkantine van Zegelsem na 31,2km. Marc uit Moen (mijn compagnon van vorig jaar op de Sloebertocht) zat er aan de toog al te genieten van een rijsttaart. Willy van WSK Marke belde ons op vanop de 100km in Binche, waar hij in de gietende regen liep. Wat heb wij dan geluk met onze stralende zon...

We trokken ons opnieuw op gang voor een stuk van 4,9km die ons zou terugbrengen naar de Wante in Schorisse. Na een verharde start kregen we opnieuw natuurwegen voor de voeten die ons naar het natuurreservaat Burreken leidden. We daalden heerlijk over prachtige boswegen om het dal van het natuurreservaat te ontdekken. Tussen klappoortjes en door enkele weiden wandelden we naar de voet van de Foreest, die we over een knuistig pad beklommen. Boven daalden we even verhard om uiteindelijk via een heerlijk graswegel terug te wandelen naar Schorisse. Een kleine rekening leerde dat ik met mijn bonnen (ontvangen bij mijn inschrijving voor 10€) nog voor een tijdje wegkon. Ik genoot er van een broodje en een heerlijk frisse cola. Erwin uit Landen (onze vaste compagnon in Vichte Dhron) kwam ons vervoegen en als viertal trokken we de rest van de dag verder.

Op een alternatieve manier werden we uit Schorisse geleid. We trokken op pad langs de baan naar Maarke Kerkem, maar een wijde boog door de velden zette ons af aan de voet van Berg Stene. Na de stevige klim...boven rechst en links..en veel wandelaars weten dat we dan de vettige afdaling van de Schamperij voor de voeten krijgen. Gelukkig zorgde het weer van de voorbije dagen en heelwat palletten ervoor dat we met droge voeten de Schamperij verlieten. Een kasseiweggeteje bracht ons naar de voet van de Varent, die we beklommen. Boven wachtte het bezoek in controle 6 van de brouwerij Roman. In de brouwerij mag iedere wandelaar naar hartelust genieten van Sloeberbier of Adriaan Brouwer of frisdrank. We laafden er ook onze dorst, overlegden even met veel bekenden en trokken opnieuw op pad. Nog 19,1km.

Het volgende traject leidde ons over een zeer afwisselend (natuur, veel kerkwegels en soms rustig verharde wegen) en licht golvend parcours terug naar de voetbalkantine in Mater. Nederbelg Patrick begroette er ons op het terras aan de kantine.

Rustige wegen namen het even over en brachten ons naar het Ename bos. Een eerste stukje bos leidde ons naar een zeer stevig dalende weidedoorsteek. Benenden werd we heel rondgeleid in het Enamebos. Klappoortje na klappoortje, trap na trap, bospad na bospad naderden we het centrum van Ename. Waar het comité 2000 ons voorzag van spijs en drank. We waren klaar om de laatste 9,9km aan te vatten.

Langs de ruines van de vroegere abdij van Ename trokken we naar de Schelde. We ploeterden even in het zand en werden vervolgens heerlijk over prachtige natuurpaden tussen oude Schelde armen geleid. We liepen onder en over de Ohiobrug om Eine te bereiken. Langs de Schelde maar nu aan de andere zijde trokken we verder. Het jaagpad maakte plaats voor de Scheldemeersen langs heerlijk mooie oude Schelde armen. Uiteindelijk klommen we lichtjes naar de kerk van Heurne. We daalden langs de kerk om uiteindelijk via een stevige trap de laatste controle te vinden.

Rustige wegen leidden ons uit Heurne en op de rand van Zingem werden we door de organisatie nogmaals getrakteerd. De bierkar van de brouwerij van Mater voorzag er ons van een Adriaan Brouwer of een cola. Voorzitter Piet kwam er juist toe en polste naar onze bevindingen. Hij bevestigde nogmaals dat er wel degelijk 501 wandelaars waren op de 60km...ondanks de concurrentie van de 100km van Binche en een 100km lijneuraudax aan de Mont Saint Michel.

Na onze korte pauze stuurde men ons nog voor 2,2km op pad. Enkele leuke doorsteekjes leidden ons naar het zoveelste maïsveld dat ons uiteindelijk naar het centrum van Zingem bracht. Snel ontdekten we de in de zon badende voetbalkantine van Zingem, waar we nog even nakaarten van een wederom geslaagde Sloebertocht. De tocht was een kopie van vorig jaar...Maar wat goed was hoef je voor ons niet te veranderen...Voor mij mogen er nog veel zo'n Sloebertochten komen...dus op naar volgend jaar....en hopelijk met even goed weer

 

Herschaalde kopie van SDC13491

 De eerste natuurpaden

Herschaalde kopie van SDC13493

 Door het maïsveld

Herschaalde kopie van SDC13495

 Genietend over de natuurpaden

Herschaalde kopie van SDC13498

Dwars door de velden

Herschaalde kopie van SDC13501

 Prachtig éénmanspad

Herschaalde kopie van SDC13502

 Leuke doorsteek

Herschaalde kopie van SDC13504

 Eric en Luc wachtten ons op in de tweede controle

Herschaalde kopie van SDC13506

 Door het golvend landschap

Herschaalde kopie van SDC13507

 Op weg naar Schorisse

Herschaalde kopie van SDC13508

 De zon komt te voorschijn

Herschaalde kopie van SDC13510

 Na de controle in Schorisse een prachtige watermolen

Herschaalde kopie van SDC13512

 Prachtige doorsteek

Herschaalde kopie van SDC13513

 Stevige afdaling door de weide

 Herschaalde kopie van SDC13516

 Nauwe doorsteek

 Herschaalde kopie van SDC13517

 Familiefotot

 Herschaalde kopie van SDC13518

 Over het Omer Wattezpad door de velden

Herschaalde kopie van SDC13519

 Stevig klimmend natuurpad

Herschaalde kopie van SDC13521

 Afdalen in het Burrekenbos

Herschaalde kopie van SDC13522

 Weidedoorsteek

Herschaalde kopie van SDC13523

 De Foreest afdalen om terug Schorisse te bereiken

Herschaalde kopie van SDC13525

 De moeilijke passage van de Schamperij

Herschaalde kopie van SDC13527

 Dit kasseiweggetje zette ons af aan de voet van de Varentberg

Herschaalde kopie van SDC13528

 We bereikten de brouwerij van de Roman

Herschaalde kopie van SDC13529

 De blijde intrede van de brouwerij

Herschaalde kopie van SDC13530

 Genieten in de gelagzaal van de brouwerij

Herschaalde kopie van SDC13533

 Heerlijke kerkwegels op pad naar de voetbalkantine van Mater

Herschaalde kopie van SDC13534

 We trokken het Ename bos in

Herschaalde kopie van SDC13535

 Ename bos

Herschaalde kopie van SDC13536

 Stevige afdaling richting Ename

Herschaalde kopie van SDC13538

 De controle in Ename...nog 9.9km

Herschaalde kopie van SDC13540

 Duinen?

Herschaalde kopie van SDC13542

 Heerlijk op weg naar Nederename

Herschaalde kopie van SDC13545

 Langs de oude Schelde armen naar Heurne

Herschaalde kopie van SDC13546

 Prachtige oude Schelde arm

Herschaalde kopie van SDC13547

 Deze trappen leidden niet naar de hemel maar naar de laatste controle

Herschaalde kopie van SDC13548

 Traktaat op 2.2km van het einde...Even overleggen met de voorzitter van de Scheldestappers

Herschaalde kopie van SDC13550

 De laatste kilometer...weer door een maïsveld

19:46 Gepost door krist in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

30-05-10

Tienbundertocht Rillaar 29/05/2010

WSC Langdorp is een club die je als wandelaar maar weinig in de steek laat. Opvallend genoeg was ik vorig jaar niet op bezoek bij deze club. Nochtans behoort het Hageland tot één van mijn favoriete streken in België. Ik wandelde er ooit de trofee Harten Vijf en was bijna ieder jaar begin juli op de afspraak in Aarschot voor de 50km van het Hageland.

Zaterdag organiseerde WSC Langdorp hun tienbundertocht vanuit Rillaar met afstanden tot 50km. Een ideale gelegenheid om opnieuw naar het Hageland af te zakken. Ik kies het ver de laatste weken...vorige week 161km naar Franchimont deze week gaf mijn GPS 154km als afstand aan. Probleemloos bereikte ik rond 6u30 Rillaar. Brusselse Robert en enkele leden van de wandelclub Les Sans Soucis heten mij welkom. In een lichte morgenzon ging ik van start voor een afstand van 50km en werd uitgezwaaid door Katrien die ook juist toekwam.

Langs de kerk wandelde we kort door enkele straten van Rillaar voor we het wandelpad "de Rillaarse Heuvels" vervoegden en de natuur indoken. We klommen naar een prachtig uitzicht over Rillaar en werden over leuke paden naar en onder de autosnelweg gestuurd. We doken het Tienbunderbos in en kregen een prachtig parcours voor de voeten. Slingerend, klimmend en dalend wandelden we door het bos. Het bos maakte plaats voor enkel prachtige éénmanspaden die ons naar de eerste controle brachten in de voetbalkantine van Houwaart. Marc en Jolande zaten er al van een eerste rust te genieten.

Ik trok door werd langs enkele wijngaarden opnieuw heerlijk de natuur ingestuurd. De holle wegen maakten even plaats voor een trektocht in de open velden. Maar snel doken we weer het bos, namelijk het Walenbos. De plankjes die er moesten voor zorgen dat het drassig bos toegankelijk bleef voor wandelaars lagen er glibberig bij. Het was dan ook steeds aandachtig blijven om geen kennis te maken met de bosgrond. We verlieten het Walenbos en trok over rustige wegen naar Tielt (deelgemeente van Tielt-Winge). We klommen lichtjes naar de kerk en ontdekten snel na 10,6km de tweede controle opgetrokken naast een prachtige oude pastorij. Een uniek gebouw uit het einde van de 17de eeuw,  opgetrokken in bak- en zandsteenstijl.

Na de controle even wat verhard maar snel doken we bij het containerpark weer de natuur in. Het was even zoeken naar het juiste pad die ons de natuur in bracht, maar éénmaal op de juiste weg was het steeds weer genieten. Het bos maakte plaats voor heerlijke paden afgewisseld met prachtige hollewegen steeds weer licht golvend. Hervé uit Landen kwam mij vervoegen en samen liepen we genietend naar de derde controle in Bekkevoort na 15,6km. Daniel van Poluc verwelkomde mij er. Anita en Jean-Paul genoten er van een cola. Ik feliciteerde hen met hun 200km Euraudax. En samen trokken we opnieuw op pad.

We dwarsten de grote weg en klommen lichtjes door een veld. Boven trokken de 42km en de 50km stappers samen op pad. Voor ons de 50km stappers stond een traject van 9,9km op het menu richting Assent. We kregen even een verhard intermezzo, maar snel doken we weer de holle wegen in. Boven hadden we een prachtig zicht op de kerk van Bekkevoort en de golvende streek van het Hageland. We bleven boven op het plateau genieten van het zonnetje nu weer over een kasseitje, dan weer over natuurpaden, dan weer over een éénmanspad in het open veld. Wanneer we het bos opnieuw indoken, splitste de 42km van ons af en trokken wij richting de snelweg A2. Langs de snelweg klommen we verhard naar een volgend plateau. Tussen de velden slingerden we ons naar een tunneltje die ons richting Assent bracht. We ontmoetten even de wandelaars die reeds van de controle kwamen want we moesten er een stukje dubbel lopen. Een heerlijk kasseitje gevolgde door een dalend natuurpad zette ons af in Assent en in controle café Congo. Het ontvangstcomité bestond er uit Paul Bastaens en zijn vrienden. Ik rustte er even uit en genoot er van een bruine Leffe. We waren trouwens over halfweg...25,5km.

Ik verliet opnieuw Assent door het tunneltje en trok even samen met Daniel uit Halle, lid van WTC Nieuwpoort, op pad. We liepen opnieuw het bos in. Het parcours speelde in het bos jojo met een heuvelrug en bood ons nu en dan een heerlijk vergezicht aan. Na de bosdoorsteek volgde weer een tijdje openveld met de traditionele kasseitjes. Die maakten plaats voor een holle weg die uitmondde op een plateau waar een plantage fruitbomen stond. Tussen de fruitbomen trokken we verder (wat een afwisseling in deze tocht!!!) en een heerlijke aaneenschakeling van prachtige natuurpaden bracht ons terug naar Bekkevoort. Even tussen de huizen en daar dook de controle opnieuw op. We waren 34,8km ver. In deze controle zorgde Nederbelg Patrick voor de ontvangst. We waren het er unaniem over eens dat WSC Langdorp ons opnieuw niet ontgoochelde. Ik begroette er ook Roger en zijn vrouw uit Lichtervelde. Blijkbaar niet op de 50km maar op de 30km. Ze waren hier met hun club de Margriettestappers uit Lichtervelde met een bus.

Na de controle klom ik opnieuw lichtjes door het veld. Nu boven naar rechts en even het bos in. Rustige wegen namen het over en leidde ons in een heerlijk zonnetje verder. Een holle weg liet ons verhard klimmen tot bij een prachtige uitkijktoren. Van bij de toren bracht een heerlijk natuurpad ons naar beneden. Het mondde uit in het kabouterbos. Ons kort bosbezoek leidde op zijn beurt naar de voorlaatste controle naast de prachtige oude pastorij. Ook hier een leuke ontvangstcomité...Freddy en Sabine...niet naar Blegny maar door een feestje gisteravond in Rillaar beland. Nog 10,5km.

Een heerlijk pad tussen de velden leidde me uit de controle. Rustige wegen namen het over...langs een heerlijk omwalde hoeve....over het kerkplein van Tielt...opnieuw over een mooie kasseiweg....een heerlijk éénmanspad. Dit waren de ingredienten van onze zwerftocht terug naar de controle in de voetbalkantine van Houwaart. Ook hier een ontvangstcomité...Guy uit Oostrozebeke, lid van Hanske de krijger en zijn vriendin lid van Trip trap Kumtich...kaartten met mij na over Chantonnay waar zij ook waren.

De laatste 6,5km stuurde ons opnieuw het tienbunderbos in. Heerlijk door en langs het bos wandelde ik naar de autosnelweg, die we dwarsten. Een geimprovisserd veldpad leidde ons verder. Tussen een hoeve vonden we een dalend natuurpad richting Rillaar. Een schitterende aaneenschakeling van paden leidde ons verder...  en dit tot bijna in de aankomstzaal.

Dit was misschien wel niet DE mooiste tocht die ik ooit in deze regio, het Hageland, wandelde maar ik vond hem toch heel goed en wat mij enorm bekoorde was de afwisseling...nu eens bos, dan weer vergezichten, open velden, natuurpaden, kasseiweggetjes, fruitboomgaarden, wijngaarden,... Kortom een mooi parcours, een heerlijk weertje (veel zon en een heerlijk briesje) en veel vrienden...wat wil een mens nog meer.

  

Herschaalde kopie van SDC13364

 Het vertrekpunt...de kerk van Rillaar

Herschaalde kopie van SDC13365

 Direct de natuur en de Rillaarse Heuvels in

Herschaalde kopie van SDC13367

 De beklimming van de wijngaardberg

Herschaalde kopie van SDC13370

 Tussen de ochtenddauw richting eerste controle in Houwaart

Herschaalde kopie van SDC13371

 Hier verliet ik het voetbalveld van Houwaart waar in de kantine de eerste controle was opgetrokken

Herschaalde kopie van SDC13372

 Tussen de wijngaarden typisch voor deze streek

Herschaalde kopie van SDC13374

 Prachtige holle wegen

Herschaalde kopie van SDC13375

 Door het Walenbos

Herschaalde kopie van SDC13377

 Hier eindigde onze zwerftocht door het Walenbos

Herschaalde kopie van SDC13378

 Rustige wegen op weg naar Tielt-Winge

Herschaalde kopie van SDC13379

 Hier de kerk van Tielt

Herschaalde kopie van SDC13380

 De oude pastorij, een uniek gebouw  einde 17 de eeuw,  opgetrokken in bak- en zandsteenstijl net naast de tweede controle in Tielt na 10.6km

Herschaalde kopie van SDC13383

 Tielt verlaten... en opnieuw de natuur in

Herschaalde kopie van SDC13384

 Veel afwisseling...nu weer een leuk pad in het open veld

Herschaalde kopie van SDC13388

 De typische wegen voor deze tocht

Herschaalde kopie van SDC13389

 Na de controle in Bekkevoort terug op pad voor een stuk van 9.9km. Hier zie je de kerk van Bekkevoort in het dal liggen.

Herschaalde kopie van SDC13390

 Prachtige paden in een schitterend weertje

Herschaalde kopie van SDC13391

 Nu eens een kasseiweggetje, dan weer natuurpaden

Herschaalde kopie van SDC13394

 Prachtig pad nu door de velden

Herschaalde kopie van SDC13395

 Terug het bos in

Herschaalde kopie van SDC13398

 Tunneltje onder de A2, heen en terug naar de controle in Assent

Herschaalde kopie van SDC13399

 Leuk kasseitje op weg naar de controle in Assent

Herschaalde kopie van SDC13400

 Hier bereikte ik Assent en de controle na 25.5km

Herschaalde kopie van SDC13401

 Wie ik hier tref? Het zijn iedere week dezelfde hé...

Herschaalde kopie van SDC13402

 Terug het bos in

Herschaalde kopie van SDC13404

 Prachtig vergezicht

Herschaalde kopie van SDC13407

 Schitterende paden...

Herschaalde kopie van SDC13408

 dan weer een leuk kasseitje...

Herschaalde kopie van SDC13410

 Na de beklimming van een holle weg komen we in de open velden waar fruit geteelt wordt.

Herschaalde kopie van SDC13411

 Tussen de velden door...

Herschaalde kopie van SDC13413

 Was het niet de Tienbundertocht?

Herschaalde kopie van SDC13414

 Dit pad leidde ons terug naar Bekkevoort en de controle na 34.9km

Herschaalde kopie van SDC13415

 Hier liet ik de controle achter mij...

Herschaalde kopie van SDC13417

 en trok opnieuw de bossen in

Herschaalde kopie van SDC13418

 Rustige wegen brengen ons naar Tielt terug

Herschaalde kopie van SDC13419

 Prachtige uitkijktoren in Tielt

Herschaalde kopie van SDC13420

 Dit pad leidde ons terug naar de controle in Tielt (naast de oude pastorij)

Herschaalde kopie van SDC13422

 Met dit pad verlieten we de controle voor de tweede maal

Herschaalde kopie van SDC13424

 Langs een leuk wal op weg naar het centrum van Tielt

Herschaalde kopie van SDC13426

 Na het centrum van Tielt leidde dit pad ons terug naar de eerste controle van deze morgen maar ook de laatste controle in Houwaart

Herschaalde kopie van SDC13428

 Na de controle nog 6.5km direct weer de natuur in

Herschaalde kopie van SDC13429

 Prachtige bosdoorsteek

Herschaalde kopie van SDC13431

 Leuke toeschouwer

Herschaalde kopie van SDC13432

 Naar beneden over natuurwegen...richting Rillaar

Herschaalde kopie van SDC13435

 Nog 2km....het blijft genieten

Herschaalde kopie van SDC13436

 De slotkilometer...bijna tot in de zaal probeert men ons over natuurpaden te sturen.

 

11:50 Gepost door krist in Algemeen | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

22-05-10

Marche Charles Quint Franchimont 22/05/2010

Eigenaardig genoeg stond de Marche Charles Quint nog nooit op mijn wandelkalender...Er was waarschijnlijk steeds iets anders geprogrammeerd. Dit jaar vereerde ik les 1000 pattes de Philippeville met een bezoekje.

Mijn GPS gaf 161km aan toen ik thuis vertrok om Franchimont te bereiken. Rond 6u45 bolde ik het rustige dorpje, een deelgemeente van Philippeville, binnen. Ik ontmoette er in de Salle Ponsart veel bekenden. Een delegatie van de padstappers trok zich juist op gang. Nestor, Christian, Christophe, Eddy en Carine begroetten me. Samen met hen trok ik op pad voor het parcours van 50km.

Gezellig keuvelend met Carine legde ik de eerste 6,3km af. Deze brachten ons bijna direct de natuur in. Een rustige weg leidde ons naar le local des chasseurs waar we na 1,8km onze eerste stempel kregen. Een pallet over een beek leidde ons weer voor een hele tijd de natuur in. Een rustige weg zette ons af in Omezée waar we bij de kerk in de living van een huis de tweede controle vonden. Carine en haar trawanten genoten er van een kleine rust. Ik trok alleen door.

Langs het kerkhof verlieten we het dorp en liepen een karrenspoor in. De zon was al stevig van de partij en het was genietend dat ik verder trok. Het karrenspoor werd een holle weg die stevig daalde. Na een heel kort verhard intermezzo doken we het bos in om het pittoreske dorp Soulme (genomineerd als mooiste dorp van Wallonië) te bereiken. Vanuit Soulme bracht een prachtig GR-pad ons weg. Het natuurpad volgde een klein riviertje dat we nu en dan eens dwarsten. Watervalletjes op het kabbelende water bezorgde ons prachtige beelden. Uiteindelijk klommen we van de rivier weg. Een heerlijk mooi pad badend in de zon leidde ons naar Vodelée, een klein dorpje tussen Givet en Philippeville kort bij de Franse grens. In het plaatselijk schooltje was de controle opgetrokken na 13,2km. Ik verslond er mijn eerste (en zeker niet mijn laatste) cola van de dag.

Het volgende stuk viel mij zwaar tegen. Volledig verhard en bijna steeds rechtdoor wandelden we 4,3km naar het centrum van Romedenne. Een stevige trap leidde ons naar de controle.

Samen met Paul Bastaens verliet ik de controle. Paul vertelde me wat over zijn avonturen in Kluisbergen vorige week terwijl we door het centrum liepen. Bij een soort biermuseum trok Paul op zoek naar enkele mooie kiekjes terwijl ik doortrok. Ik kreeg gelukkig weer natuurpaden voor de voeten. Een heel mooi licht opklimmend pad bracht ons verder. Peter uit Mol werd mijn volgende gezel...hij vertelde me niet over Kluisbergen maar over zijn avonturen op de 75km van Masbourg. Samen bereikten we een prachtig Ardense hoeve. Achter het huis kwamen we opnieuw bij de watervalletjes van daarnet. We moesten nu ongeveer 1,5km over hetzelfde traject van daarnet om weer de controle in Vodelée te bereiken. Ik trof er Freddy en Sabine aan, blij van hen na een tijdje nog eens terug te zien. We babbelden even bij en trokken elk onze weg op.

Voor mij was dat het dorpje verlaten en het bos induiken. Een geimprovisserd pad leidde ons naar een grintpad door het bos. Het grintpad werd een rustig verharde weg, die op zijn beurt plaats maakt voor een verharde oude spoorwegbedding richting Marienbourg. Bij het verlaten van de spoorbedding zagen we het volgende dorp, Gimnée al voor ons liggen. Tussen de prachtige natuur ontsnapte ook een gigantische rookpluim uit de Franse kerncentrale van Chooz. Ik richtte mijn pijlen op Gimnée en genoot er in de garagecontrole van een broodje met ham en een cola.

Na de controle liet de parcoursbouwer ons door het dorp opklimmen naar de kerk van Gimnée, een deelgemeente van Doische. Langs de kerk verlieten we het dorp en liepen weer de natuur in. Een heerlijk pad tussen de bomen bracht ons naar een soort desolaat landschap. Bleek dat we hier  la réserve naturelle du coupu tienne in Niverlée waren. We wandelden hier op een soort kalksteenheuvels en hadden prachtige zichten op de lager gelegen gebieden. We verlieten het natuurreservaat door een leuk éénmanspad tussen de bomen. Een verharde, rustige maar zeer golvende weg nam me een hele tijd op sleeptouw en leidde me naar het volgende dorp namelijk Romerée. Naast de feesttent en de kerk was de volgende controle opgetrokken na 31,9km. We werden er gratis soep aangeboden. Ik had er een heel gezellige babbel met Claude Tixhon. Hij was er ook samen met zijn trouwe companen aan het genieten van een kom soep.

Na de controle trok ik samen met Willy van Izel op pad. Die had het stuk Vodelée-Romedenne-Vodelée tweemaal gedaan en kwam lopend terug bij mij. Even wat info ingewonnen over de komende Nacht van Vlaanderen en weg was hij weer. Ik dook het bos in en heerlijke dreven leidden ons door dit mooi stukje natuur. Ik haalde de Padstappers bij en als viertal wandelden we naar het idyllisch gelegen dorpje Merlemont. Het was stevig klimmen om de controle in het dorp te bereiken. We hadden 39,3km op de teller.

Alleen trok ik weer verder. Ik werd uit het dorp geleid en kreeg een stuk van 3km over verharde weg naar Villers-Le-Gambon. In de laatste controle op 6km van het einde genoot ik van een frisse cola en had er met de dame van de organisatie een gezellige babbel over de communautaire problemen.

Een mooi pad tussen enkele draaipoortjes leidde ons uit het dorp. Een verwilderde prachtige oude spoorbedding nam ons een hele tijd op sleeptouw. De vele brandnetels teisterden mijn onderbenen. De zon bezorgde me voor het eerst dit jaar een broeierig gevoel. Na de bedding doken we weer het open golvend landschap in en over rustige wegen bereikte ik voldaan de Salle Ponsart in Franchimont.

Het had heel wat voeten in de aarde in de startzaal om mij uiteindelijk toch een koude schotel te bezorgen (blijkbaar waren bepaalde ingredienten uitgeput door het vele volk en was men op zoek naar alternatieven). Samen met enkele westvlaamse drevetrotters genoot ik van een bruine Charles Quint met een koude schotel. In een broeierig hete auto reed ik uiteindelijk terug namijmerend over deze tocht. Die mij niet tegenviel, maar die mij ook niet wild maakte. Hier en daar prachtige en leuke passages, maar hier en daar ook mindere stukken en voor mij wat te veel beton voor deze streek....Maar het over het weer hoor je mij niet klagen...Het was heerlijk warm.

 

Herschaalde kopie van SDC13295

 Via rustige wegen verlieten we Franchimont

Herschaalde kopie van SDC13296

 Na de eerste controle (na 1.8km) doken we de natuur in

Herschaalde kopie van SDC13299

 Dit mooie natuurpad bracht ons verder weg

Herschaalde kopie van SDC13300

 Ik bereikte de kerk van Omezée

Herschaalde kopie van SDC13301

 En de tweede controle (na 6.3km) in de living van dit huis

Herschaalde kopie van SDC13304

 Opnieuw op pad richting Vodelée

Herschaalde kopie van SDC13305

 Prachtig pad

Herschaalde kopie van SDC13307

 Prachtig herenhuis in Soulme

Herschaalde kopie van SDC13309

 VIa dit bruggetje trokken we uit Soulme

Herschaalde kopie van SDC13310

 Op weg naar Vodelée

Herschaalde kopie van SDC13313

 Mooi watervalletje

Herschaalde kopie van SDC13314

 De kerk van Vodelée

Herschaalde kopie van SDC13315

 Steeds maar rechtdoor over verharde weg naar Romedenne

Herschaalde kopie van SDC13316

 Stevige trap om het centrum en de controle in Romedenne te bereiken

Herschaalde kopie van SDC13318

 We trekken uit Romedenne....Paul op zoek naar het juiste kiekje

Herschaalde kopie van SDC13319

 Gelukkig weer de natuur in

Herschaalde kopie van SDC13321

 Prachtig Ardens huis

Herschaalde kopie van SDC13322

 Bijna terug in Vodelée

Herschaalde kopie van SDC13323

 De controle in Vodelée waar we tweemaal kwamen

Herschaalde kopie van SDC13324

 Na de controle trok ik het bos in

Herschaalde kopie van SDC13326

 Het bos maakte plaats voor deze oude spoorwegbedding richting Marienbourg

Herschaalde kopie van SDC13327

 De oude spoorwegbedding maakte op zijn beurt plaats voor deze grindweg...Let op de rookpluim van de centrale van Chooz op de achtergrond

Herschaalde kopie van SDC13328

 Hier bereikte ik Gimnée

Herschaalde kopie van SDC13331

 Na onze doortocht in het centrum verliet ik hier het dorp

Herschaalde kopie van SDC13332

 Ik wandelde terug de natuur in

Herschaalde kopie van SDC13333

 en kwam in een desolaat landschap

Herschaalde kopie van SDC13334

 Blijkbaar réserve naturelle du coupu tienne in Niverlée

Herschaalde kopie van SDC13335

 Leuk pad om het reservaat te verlaten

Herschaalde kopie van SDC13337

 Reservaat maakt plaats voor een openlandschap met verharde wegen

Herschaalde kopie van SDC13340

 We kregen Romerée in zicht

Herschaalde kopie van SDC13341

 Controle bij de kerk in Romerée

Herschaalde kopie van SDC13342

 We verlieten het dorp en liepen hele tijd door het bos

Herschaalde kopie van SDC13345

 We wandelden naar het hoger gelegen dorp Merlemont waar de voorlaatste controle was opgetrokken op 9km van het einde

Herschaalde kopie van SDC13346

Via drie verharde kilometers trokken we naar Villers-Le-Gambon

Herschaalde kopie van SDC13347

 Even genieten van deze mooie vijver

Herschaalde kopie van SDC13348

 De laatste controle in Villers-Le-Gambon...nog 6km

Herschaalde kopie van SDC13349

 We trokken weg uit Villers-Le-Gambon

Herschaalde kopie van SDC13350

 Over dit pad

Herschaalde kopie van SDC13351

 Dat plaats maakte voor dit natuurpad, die we een hele tijd volgden

Herschaalde kopie van SDC13354

Uiteindelijk liepen we door een open landschap in een licht golvende streek terug naar Franchimont

19:14 Gepost door krist in Algemeen | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

18-05-10

Chantonnay dag 4 16/05/2010

Op de bus op weg naar het startpunt van dag 4 kregen we te horen dat de startplaats van vandaag het attractiepark Puy du Fou was. In het park zelf waren geen pijlen aangebracht. Iemand van de organisatoren leidden ons door het prachtig park. Eénmaal uit het park konden we aan onze laatste zwerftocht van 42km door de franse Vendée beginnen.

Frans startte als een pijl uit een boog en Rik en ik zouden hem voor de rest van de dag niet meer terug zien. Als duo verlieten we het park en doken we direct de natuur in. Langs een heerlijk meer klommen we omhoog en genoten we van de prachtige vergezichten. De zon was opnieuw van de partij en dit gaf het landschap nog een mooier tintje.

Na de eerste bevoorrading, na een goeie 7 kilometer, volgden het parcours steeds weer le sentier du boccage. Een prachtige aaneenschakeling van natuurpaden die ons over holle wegen tussen de wijngaarden stuurde. Maar ook door gezellige gehuchtjes en langs mooie vijvers en riviertjes. Kortom subliem....

Maar dan tevreden bereikten we het middagpunt na 21 heerlijke kilometers. Een stokbrood met een heerlijk frisse cola bezorgde ons opnieuw krachten om de laatste 21km van de vierdaagse aan te vatten.

We werden naar een bos geleid. Kilometers lang zwierf we in dit bos rond om uiteindelijk het dorpje Saint-Prouant te bereiken. Langs het kerkje trokken we door het dorp. Voor het eerst vandaag boette het parcours wat kwaliteit in. Maar nog steeds uiterst tevreden bereikten we de voorlaatste controle net buiten Saint-Prouant in een schuur. Nog 14,4km...

Het parcours wijzigde...geen boccage of bos meer...maar een heerlijke aaneenschakeling van rustige onverharde wegen in de open velden in de omgeving van de priorij van Grammont leidde ons naar Sigournais. Door het dorp bereikten we het prachtig kasteel van Sigournais, waar op de binnenplaats de laatste controle was opgetrokken.

Door het centrum van Sigournais wandelden we naar een onverhard pad dat ons afzette bij het volgende historisch gebouw, Le Manoir du Ponsay. Van daaruit was het nog 4km naar Chantonnay. Van bij de watertoren zagen we direct de kerk van Chantonnay liggen en een lange wegel bracht ons terug naar het centrum. Nog even door het stadspark en snel dook het Parc Clemenceau op.

Het eindpunt van werderom een prachtige vierdaagse...Ideaal wandelweer...Schitterende organisatie...Afwisselende en kortom prachtige parcours...Goed gezelschap en veel vriendschap....Hopelijk kom ik hier nog ooit terug

Herschaalde kopie van SDC13255

 De start...attractiepark Puy du Fou

Herschaalde kopie van SDC13256

 De eerste kilometers door het prachtige park

Herschaalde kopie van SDC13257

 De eerste toeschouwers

Herschaalde kopie van SDC13258

 Hier verlieten we het park...

Herschaalde kopie van SDC13259

 en doken we de natuur in

Herschaalde kopie van SDC13262

 Prachtige paden

Herschaalde kopie van SDC13263

 Afgewisseld met leuke dorp doorsteekjes

Herschaalde kopie van SDC13265

 Steeds weer onverharde paden

Herschaalde kopie van SDC13266

 Langs en over een riviertje

Herschaalde kopie van SDC13269

 Opklimmen langs de wijngaard

Herschaalde kopie van SDC13270

 Leuke omgeving

Herschaalde kopie van SDC13271

 

Herschaalde kopie van SDC13272

 

Herschaalde kopie van SDC13273

 

Herschaalde kopie van SDC13278

 

Herschaalde kopie van SDC13279

 

Herschaalde kopie van SDC13281

 De kerk van Saint Prouant

Herschaalde kopie van SDC13283

 Op weg naar Sigournais

Herschaalde kopie van SDC13285

 De laatste controle in het kasteel van Sigournais

Herschaalde kopie van SDC13288

 Terug naar Chantonnay

Herschaalde kopie van SDC13289

 Door Le Manoir du Ponsay

Herschaalde kopie van SDC13292

 Laatste kilometers door het stadspark van Chantonnay

Herschaalde kopie van SDC13293

 De kerk van Chantonnay

Herschaalde kopie van SDC13294

Deze band sloot in het aankomstpark deze prachtige vierdaagse af

21:32 Gepost door krist in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

1 2 3 4 5 6 7 8 Volgende